Επικαιρότητα

Οικογένειες, νέοι και επιχειρηματίες με δεύτερες σκέψεις για τα Χριστούγεννα

Οι top προορισμοί και οι αμφιβολίες για τις φετινές γιορτές.

Νίκος Γκάγιας
οικογένειες-νέοι-και-επιχειρηματίες-945998
Νίκος Γκάγιας

Προβληματισμένοι με πολλές δεύτερες σκέψεις φαίνονται να είναι οι οικογενειάρχες με παιδιά, οι νέοι αλλά και οι επιχειρηματίες για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Μπορεί όλοι να περιμένουν με ανυπομονησία την περίοδο των εορτών για να ξεκουραστούν και να ξεφύγουν από την ρουτίνα της καθημερινότητας, όμως υπάρχουν πολλά «ναι μεν αλλά…», τα οποία βάζουν φρένο στα σχέδια των φετινών εορτών.

Άλλες χρονιές μιλούσαμε για τους top προορισμούς που επιλέγει ο κόσμος για τις διακοπές, όμως φέτος τα πράγματα σε αρκετές περιπτώσεις είναι αρκετά περιορισμένα καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που – για διάφορους λόγους- θα κάτσουν σπίτι τους ή θα επιλέξουν πιο λιτές διακοπές σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. Βέβαια επιθυμία πολλών είναι να ταξιδέψουν μετά από δύο χρόνια χωρίς περιοριστικά μέτρα για να μπουν στο κλίμα των εορτών και να περάσουν στιγμές με φίλους και την οικογένεια τους.

Το δίλημμα των οικογενειών

«Θα πάμε κι εμείς διακοπές;» ρώτησε το παιδί στους γονείς τους, ακούγοντας στο σχολείο τους συμμαθητές του να λένε για τις γιορτές των Χριστουγέννων και το που θα τις περάσουν.

Μπορεί να είναι παράδοση κάθε χρόνο αυτές τις μέρες όλοι να ταξιδεύουν σε συγγενείς, φίλους αλλά και σε μέρη που θέλουν να εξερευνήσουν, όμως για κάποιους τα πράγματα φέτος θα είναι διαφορετικά.

Αν και οι περισσότεροι θέλουν να ταξιδέψουν, πολλοί είναι οι οικογενειάρχες που έχουν αποφασίσει να μείνουν σπίτι τους για τα φετινά Χριστούγεννα. Οι λόγοι; Πολλοί! Πέρα από το οικονομικό κομμάτι, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η κύρια αιτία αυτής της απόφασης, υπάρχουν και άλλες σκέψεις που τους βάζουν «stop». Τα έξοδα μετακίνησης, η ενοικίαση δωματίου καθώς και οι αυξήσεις σε λογαριασμούς που έχουν εξαντλήσει τα νοικοκυριά τον τελευταίο διάστημα είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που βάζουν σε δεύτερες σκέψεις πολλές οικογένειες. Σίγουρα θα πρέπει να υπολογιστούν και τα χρήματα για το φαγητό, τις εξόδους αλλά και τα ψώνια που ενδεχομένως να κάνουν γονείς και παιδιά, τα οποία θα επιβαρύνουν

Αρκετοί είναι οι γονείς με μικρά παιδιά που επιλέγουν να ταξιδέψουν μία άλλη στιγμή εκτός εορτών (high season) για να αποφύγουν τον συνωστισμό. Αν και σε όλους αρέσει η Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών, λόγω των συνθηκών πολλοί θα διαλέξουν άλλες ημερομηνίες για τις εξορμήσεις τους για να μην μπλεχτούν στην κίνηση και στη βαβούρα. Όλα αυτά ενώ υπάρχει ακόμα σε πολλούς ο φόβος των ιώσεων και της γρίπης καθώς εκείνες τις μέρες θα υπάρχει πολύς κόσμος.

Οι νέοι, οι αμφιβολίες και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής

Παραδοσιακά οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι για την οικογένεια. Όλοι μαζεύονται σε μεγάλα τραπέζια και περνάνε τις μέρες εκείνες με τους ανθρώπους που αγαπάνε. Βέβαια πολλοί νέοι επιλέγουν τους φίλους τους για τις γιορτές και κάνουν εξορμήσεις παρέα . Βέβαια ακόμα και εκεί φέτος τα πράγματα διαφέρουν.

Πολλοί φοιτητές, λόγω υποχρεώσεων ή δουλειάς, θα μείνουν στις πόλεις που σπουδάζουν καθώς δεν προλαβαίνουν και δεν τους συμφέρει οικονομικά να πάνε στα πατρικά τους για 1-2 μέρες. Ειδικά όσοι μένουν πολύ μακριά εξηγούν ότι «είναι ανέφικτο να ταξιδεύω σχεδόν μία ολόκληρη μέρα. Θα ήθελα πολύ να δω τους γονείς μου αλλά τα νούμερα δεν βγαίνουν»

Ακόμα όσοι κάθε χρόνο οργανώνουν ταξίδια είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, πάλι θα κανονίσουν τις εξορμήσεις τους, όμως θα μειώσουν τις μέρες καθώς όπως τονίζουν δεν βγαίνουν τα χρήματα τους.

Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως δεν υπάρχουν πολλοί τόσο νέοι όσο και οικογενειάρχες, που τα “έβαλαν κάτω”, έκαναν οικονομία και τελικά θα μπορέσουν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα όπως επιθυμούν.

Οι top-προορισμοί και οι ανησυχίες των επιχειρηματιών

«Στην Ελλάδα πηγαίνουν καλά οι προορισμοί που έχουν ένα θεματικό ενδιαφέρον. Μέρη που υπάρχουν θεματικά πάρκα, όπως η Δράμα, ο Βόλος και τα Τρίκαλα» αναφέρει ο κ. Άγγελος Καλλίας, Πρόεδρος Ξενοδόχων Δράμας και επικεφαλής της ομάδας ορεινών περιοχών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Επίσης υψηλά στις προτιμήσεις του κόσμου είναι περιοχές κοντινές στην Αθήνα, όπως τα Καλάβρυτα, το Καρπενήσι και τα Τρίκαλα Κορινθίας, οι οποίες πηγαίνουν αρκετά καλά στις κρατήσεις.

«Το αν πάει κάτι «καλά» βέβαια είναι υποκειμενικό. Δηλαδή η πληρότητα που φαίνεται να φτάσουμε την περίοδο των εορτών θα είναι γύρω στο 80%. Αυτή είναι μία εκτίμηση γιατί ακόμα έχουμε περίπου 20 μέρες και φυσικά θα υπάρχουν και εκείνοι που θα κάνουν κράτηση της τελευταίας στιγμής. Αυτή τη δεδομένη στιγμή η μέση πληρότητα που κινούνται οι ορεινοί προορισμοί είναι γύρω στο 60-70% άρα έχουμε ένα 20-30% να ανέβουμε.», εξηγεί ο κ. Καλλίας.

Οι Χριστουγεννιάτικες γιορτές είναι κυρίως οικογενειακές. Άρα ως επί το πλείστον εκείνοι που αναζητούν μία διέξοδο την περίοδο των Χριστουγέννων είναι οι άνθρωποι που θέλουν να πάνε με τα παιδιά τους μία βόλτα, είτε στο βουνό είτε στο χιονοδρομικό είτε στα θεματικά πάρκα.

«Τα πράγματα είναι καλά και κινούνται ικανοποιητικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι τζίροι ή οι πληρότητες αυτές θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα που ήδη υπάρχουν (ενεργειακά κλπ). Θα δουλέψουμε για να πληρώσουμε, όχι για να βγάλουμε κέρδη. Μετά τις 10 Ιανουαρίου, θα πρέπει να δούμε πως θα τα βγάλουμε πέρα καθώς δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα