Παιδικές χαρές με “ληγμένες” τις σημάνσεις ή χωρίς σημάνσεις πιστοποίησης ασφαλείας

Τι προβλέπει ο κανονισμός – Είναι πιστοποιημένες για την ασφάλεια τους, αναφέρει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Φίλιππος Δεργιαδές
παιδικές-χαρές-με-ληγμένες-τις-σημά-1207044
Φίλιππος Δεργιαδές

Μπορεί να πρόκειται για αβλεψία ή για απερισκεψία του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά στις περισσότερες παιδικές χαρές του κεντρικού δήμου απουσιάζει το σήμα που πιστοποιεί την καλή και ασφαλή λειτουργία του χώρου ενώ σε αρκετές το σήμα πιστοποίησης είναι φθαρμένο και αλλοιωμένο από την πολυκαιρία και ως εκ τούτου “ληγμένο”.

Μετά την πρόσφατη απόφαση του δημάρχου Σιθωνίας Γιάννη Μαλλίνη να βάλει λουκέτο σε όλες τις παιδικές χαρές του Δήμου Σιθωνίας, διότι δεν διέθεταν πιστοποίηση για την ασφαλή λειτουργία τους, απόφαση που ελήφθη με αφορμή το τραγικό δυστύχημα σε λούνα παρκ του Πευκοχωρίου Κασσάνδρας όπου ένας 19χρονος έχασε τη ζωή του, πραγματοποιήσαμε αυτοψία σε αρκετές από τις 64 παιδικές χαρές του δήμου Θεσσαλονίκης, για να διαπιστώσουμε αν διαθέτουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της απόφασης 28492 του υπουργείου Εσωτερικών, βάσει των κείμενης νομοθεσίας οι παιδικές χαρές της χώρας μεταξύ άλλων θα πρέπει να διαθέτουν:

Είσοδο κοινού με ελάχιστο άνοιγμα 1,00μ. Στην περίπτωση που προβλέπονται είσοδοι υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, θα χωροθετούνται μακριά από την είσοδο κοινού για λόγους ασφαλείας. Ζώνη όδευσης στο εσωτερικό της, πλάτους 1,50μ. Κατάλληλο και επαρκή φωτισμό. Επαρκή αριθμό καθισμάτων για τους συνοδούς. Βρύση με πόσιμο νερό. Σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο και τη βροχή προκειμένου για παιδικές χαρές άνω των 400 τμ. Εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για ΑΜΕΑ. Καλάθια απορριμμάτων. Σύστημα  αποτροπής εισόδου ζώων συντροφιάς. Ζώνες πρασίνου.

Για την ενημέρωση των πολιτών επίσης θα πρέπει να διαθέτουν:

  • Πινακίδα εισόδου η οποία φέρει το σήμα πιστοποίησης καταλληλότητας λειτουργίας της παιδικής χαράς και τις εξής τουλάχιστον πληροφορίες :
  • Διάγραμμα διάταξης εξοπλισμού της παιδικής χαράς (στην περίπτωση που είναι μεγάλη)
  • Απαγόρευση εισόδου σε άτομα που δεν συνοδεύουν παιδί
  • Απαγόρευση εισόδου για ζώα συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους – συνοδούς ατόμων με αναπηρία
  • Τις ηλικιακές ομάδες παιδιών για τις οποίες προορίζεται η παιδική χαρά
  • Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας με τον υπεύθυνο λειτουργίας της παιδικής χαράς
  • Πληροφόρηση για τον τρόπο υποβολής παραπόνων
  • Προτροπή για διατήρηση της καθαριότητας
  • Τις ώρες λειτουργίας της παιδικής χαράς.

Ανά διετία η πιστοποίηση ασφαλείας

Σε ότι αφορά την ασφαλή λειτουργία των παιδικών χαρών στο άρθρο 4 της απόφασης του ΥΠΕΣ γίνεται ειδικά αναφορά στις απαιτήσεις ασφάλειας, στα  πρότυπα και στην πιστοποίηση.

Ειδικά για τα πιστοποιητικά ελέγχου στην παράγραφο 3 του άρθρου 4 αναφέρεται το εξής: Η τήρηση των απαιτήσεων των προαναφερόμενων προτύπων ή προδιαγραφών ασφαλείας πιστοποιείται από τους αναγνωρισμένους φορείς του άρθρου 11, μέσω διενέργειας περιοδικών, ανά διετία, ελέγχων και την έκδοση αντίστοιχων πιστοποιητικών ελέγχου.

Είναι ξεκάθαρο δηλαδή ότι σε κάθε παιδική χαρά θα πρέπει στην πινακίδα εισόδου μεταξύ άλλων να υπάρχει σήμα που θα πιστοποιεί ότι ο χώρος έχει ελεγχθεί και είναι ασφαλής για την χρήση του από παιδιά.

Τι έδειξε η αυτοψία

Επισκεπτόμενοι αρκετές παιδικές χαρές του δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα διαπιστώσαμε, στις περισσότερες πινακίδες εισόδου τα σήματα πιστοποίησης για την ασφάλεια των παιδικών χαρών, είτε έλειπαν παντελώς, είτε ήταν φθαρμένα και αλλοιωμένα, είτε ήταν ληγμένα.

Χαρακτηριστική περίπτωση η παιδική χαρά απέναντι από το δημαρχείο, που βρίσκεται στο πάρκο της Ανθοκομικής, γνωστό ως «Πεδίο του Άρεως». Η κεντρική  φωτογραφία είναι από τον συγκεκριμένο χώρο. Στην πινακίδα εισόδου δεν υπάρχει σήμα πιστοποίησης ενώ αρνητική εντύπωση δημιουργεί το γεγονός ότι η παιδική χαρά είναι σχεδόν άδεια από παιχνίδια και κατασκευές που χρησιμοποιούν τα παιδιά.

Ανάλογα χωρίς πιστοποίηση ασφαλείας ήταν και αρκετές άλλες παιδικές χαρές, όπως στη Νικολάου Πλαστήρα, στη Στρατηγού Γενναδίου, στην Καρακάση, και στην παιδική χαρά που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το γήπεδο του ΑΡΗ.

 

Επίσης χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της παιδικής χαράς στη Νέα Παραλία, στο ύψος της οδού Καλλιδοπούλου, όπου μία 8χρονη πριν από δύο χρόνια τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι από φθαρμένη κι επικίνδυνη τσουλήθρα. Το σήμα πιστοποίησης υπάρχει, αλλά είναι φθαρμένο, γεγονός που δεν πιστοποιεί ότι υπάρχει πρόσφατη πιστοποίηση. Ανάλογη η εικόνα της πιστοποίησης και στο πάρκου της οδού Ορέστου και Δελφών.

 

Πρόδρομος Νικηφορίδης: Υπάρχει πιστοποίηση

Ωστόσο από την πλευρά του δήμου Θεσσαλονίκης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρόδρομος Νικηφορίδης, δηλώνει πως ο δήμος Θεσσαλονίκης ελέγχει τακτικά τις παιδικές χαρές και πως υπάρχει πιστοποίηση για όλες τις παιδικές χαρές.

Όπως ανέφερε στην Parallaxi, «εμείς έχουμε πιστοποίηση για όλες τις παιδικές χαρές τις οποίες ελέγχουμε ετησίως, Για μερικές υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις τις οποίες οφείλουμε να προσαρμόσουμε, δηλαδή αν υπάρχει ένα φθαρμένο παιχνίδι να το διορθωθεί άμεσα ώστε να πιστοποιηθεί. Το θέμα της σήμανσης ίσως δεν το σκεφτήκαμε, αλλά όλες έχουν πιστοποίηση».

Σε ότι αφορά τις άδειες παιδικές χαρές όπου δηλαδή λείπουν παιχνίδια, αναφέρει ότι «στις παιδικές χαρές όπου υπάρχει θέμα με κάποιο παιχνίδι τα αφαιρούμε προκειμένου να διορθωθούν. Μάλιστα έχουμε εξασφαλίσει και αρκετές χορηγίες για την αναβάθμιση των παιδικών χαρών με πιο σύγχρονα και ασφαλή παιχνίδια. Για το θέμα της ασφάλειας να τονίσω πως ο δήμαρχος έχει εμμονή».

Σημειώνει δε πως «σύμφωνα με το διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας, μετά από αίτημα μου να καταρτιστεί μία λίστα με όλες τις βασικές παρατηρήσεις για την κατάσταση των παιδικών χαρών, μου ανάφεραν ότι όλες είναι πιστοποιημένες. Εκκρεμούν κάποιες βελτιώσεις που έχουν προκύψει από τους ελέγχους».

Ειδική μέριμνα με εντολή Αγγελούδη

Επιπρόσθετα πάντως να αναφέρουμε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης, με εντολή του δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη, θα προβαίνει σε καθημερινό έλεγχο των παιδικών χαρών από τις υπηρεσίες του δήμου.

Ήδη η σχετική εντολή έχει μεταβιβαστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και οι έλεγχοι έχουν προγραμματιστεί. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης είχε κάνει ειδική μνεία στο θέμα της ασφάλειας των παιδικών χαρών πρίν πο 6 ημέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Όπως είπε τονίζει «η παρέμβαση των υπηρεσιών θα είναι άμεση και αν διαπιστώνονται προβλήματα στο χώρο ή στα παιχνίδια θα γίνονται επί τόπου επιδιορθώσεις ή μέχρι να αντιμετωπιστεί η ζημιά η το πρόβλημα να αναστέλλεται η λειτουργία της παιδικής χαράς για λόγους ασφαλείας».

Λειτουργούν οι βρύσες

Ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε το θετικό γεγονός ότι στις παιδικές χαρές που επισκεφτήκαμε, πέρα από την επαρκή καθαριότητα, υπήρχαν βρύσες που λειτουργούσαν. Τα προηγούμενα χρόνια σε ελάχιστες παιδικές χαρές υπήρχαν βρύσες με τρεχούμενο νερό. Οι περισσότερες βρύσες είτε  δεν λειτουργούσαν είτε ήταν καταστραμμένες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα