Περιοχή Μαρτίου – Γαλαξία: Ξεσηκωμός κατοίκων για 9οροφη οικοδομή δίπλα σε δημοτικό σχολείο

Διεκδικούν το οικόπεδο να παραμείνει κοινόχρηστο ως αθλητικός χώρος  ή παιδική χαρά – Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη.

Φίλιππος Δεργιαδές
περιοχή-μαρτίου-γαλαξία-ξεσηκωμός-1155123
Φίλιππος Δεργιαδές

Ένα ακόμα «κίνημα γειτονιάς» για την διάσωση ενός «ελεύθερου», σήμερα, χώρου από την τσιμεντοποίηση, βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο στην Ευρώπη, την ώρα που το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς κρύβονται πίσω από κανονιστικές διατάξεις που έχουν επιτρέψει την άκρατη ανοικοδόμηση και την εξαφάνιση των κοινόχρηστων “πράσινων” χώρων.

Πρόκειται για ένα οικόπεδο 1,5 περίπου στρέμματος που βρίσκεται στην συμβολή των δρόμων Ζεμπελίου – Καρακάση και Μαρτίου, δίπλα ακριβώς στο 88ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, και παραδίπλα των γηπέδων του «Γαλαξία», όπου πρόκειται να κτισθεί μία πολυκατοικία 9 ορόφων.

Το τραγικό είναι ότι ο χώρος παλαιότερα από το δήμο Θεσσαλονίκης είχε χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου, μάλιστα με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, και είχε δρομολογηθεί η απαλλοτρίωση του με το ποσό των 3.934.800 ευρώ, που είχε εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Οι σχετικές αποφάσεις του στις φωτογραφίες που ακολουθούν:

Και η αναφορά στην σχετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος με το ποσό που είχε οριστεί:

Ωστόσο αυτά τα χρήματα ουδέποτε καταβλήθηκαν και η απαλλοτρίωση δεν ολοκληρώθηκε Τα χρήματα που είχαν προέρθει από το Πράσινο Ταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες, εκταμιεύτηκαν, αλλά τελικά χρησιμοποιήθηκαν σε άλλα έργα του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς η απαλλοτρίωση τέθηκε σε… αργία και εν τέλει ακυρώθηκε.

Το αποτέλεσμα είναι ότι, μετά από δεκαετίες και ενώ το οικόπεδο χρησιμοποιούνταν ως πάρκινγκ και ανέμενε την μετατροπή του σε χώρο αθλητισμού και πρασίνου βάσει συγκεκριμένων αποφάσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές του 2023, αιφνιδίως ο χώρος περιφράχτηκε από εταιρία που σχεδιάζει την ανοικοδόμηση του, προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες. Ήδη στο οικόπεδο έχει εγκατασταθεί γεωτεχνική εταιρεία που διενεργεί γεωτεχνικές μελέτες στο έδαφος.

Σε ξεσηκωμό οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι της περιοχής, ήδη από τα τέλη του 2023, έχουν κινητοποιηθεί και προσπαθούν αφενός να διερευνήσουν την υπόθεση και να αποκαλύψουν πως ο χώρος κατέληξε στα χέρια των εργολάβων και αφετέρου να μπλοκάρουν την τσιμεντοποίηση που απειλεί να αλλάξει άρδην τον χαρακτήρα της περιοχής, περιορίζοντας τους κοινόχρηστους χώρους.

Επικαλούνται δε τους ίδιους λόγους που αναφέρονται στην συγκεκριμένη ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, και τονίζουν ότι δεν μπορεί ένα τσιμεντένιο μεγαθήριο να ανατρέψει την «πολεοδομική αναγκαιότητα για τη διατήρηση του χώρου πρασίνου» που βρίσκεται σε «πυκνοκατοικημένη περιοχή κατοικίας» και γειτνιάζει με δημοτικό σχολείο και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ταυτόχρονα οργανώνουν τις αντιστάσεις τους: μελετούν νομικά και πολεοδομικά την υπόθεση του οικοπέδου, που σύμφωνα με μαρτυρίες έχει μία περίεργη διαδρομή, η οποία ξεκινά από τα χρόνια του εμφύλιου και φτάνει μέχρι και σήμερα, διοργανώνουν συναντήσεις κατοίκων και παρεμβάσεις στις λαϊκές αγορές της περιοχής με ενημερωτικό υλικό, και έχουν ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών, και διαδικτυακά, ώστε η προσπάθεια τους να διευρυνθεί και να ενδυναμωθεί με την μαζική και ενεργή συμμετοχή των κατοίκων.

Στην αναφορά τους στο διαδίκτυο, όπου μέσω πλατφόρμας καλούν του κατοίκους να υπογράψουν ενάντια στην ανέγερση της οικοδομής, αναφέρουν τα εξής: Αποτρέψτε την ανέγερση νέου κτιρίου, διαφυλάξτε τον πράσινο χώρο στη γειτονιά μας!

“Ζω σε μια γειτονιά στη Θεσσαλονίκη (περιοχή «Γαλαξία» δίπλα από το παιδικό Φωκά, μεταξύ Δελφών – 25ης Μαρτίου Τ.Κ. 54248), εδώ και πάρα πολλά χρόνια.  Τόπος με ελεύθερο χώρο πρασίνου. Δυστυχώς, αυτός ο χώρος απειλεί να εξαφανισθεί λόγω του σχεδίου ανέγερσης νέου κτιρίου.

Αν επιτραπεί η ανέγερση του κτιρίου στην περιοχή μας, το πράσινο περιβάλλον θα εξαλειφτεί και θα καταστρέψουμε την ομορφιά και την ποιότητα της ζωής που απολαμβάνουμε τώρα.

Ζητούμε από τις αρχές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να μην επιτρέψουν την κατασκευή του νέου κτιρίου. Ας διατηρήσουμε το πράσινο στοιχείο στη γειτονιά μας, μεταμορφώνοντάς τo σ’ένα κοινόχρηστο χώρο πρασίνου.

Πλέoν, όλοι πρέπει να συμμετέχουν στην προστασία του περιβάλλοντός μας. Συγκλίvω όλoυς να υπογράψουν αυτή τη δήλωση για να αποτρέψουμε την ανέγερση του νέου κτιρίου και να διατηρήσουμε το πράσινό μας περιβάλλον”.

Συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Σ. Αγγελούδη

Οι κάτοικοι ζητούν άμεσα την παρέμβαση του δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι παράμετροι της υπόθεσης και να αναζητηθεί ο τρόπος να διασωθεί ο χώρος, βάσει της πρότερης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη, η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, έδειξε γνώστης της υπόθεσης και ενδιαφέρον για το αίτημα των κατοίκων, αλλά ξεκαθάρισε πως η διοίκηση του είναι δεσμευμένη από τις αποφάσεις και τις ενέργειες των προηγούμενων διοικήσεων, που είχαν την ευκαιρία να προχωρήσουν στην απαλλοτρίωση και δεν το έπραξαν, με αποτέλεσμα το οικόπεδο να αποχαρακτηριστεί.

Ο Στέλιος Αγγελούδης, δήλωσε αλληλέγγυος στον αγώνα τους αλλά επισήμανε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να υπερβεί νόμιμες διαδικασίες, αλλά άφησε να εννοηθεί πως μόνο η κινητοποίηση των κατοίκων μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

«Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 Μαΐου»

Οι κάτοικοι το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους. Πέρα από τις συναντήσεις και τις κοινοποιήσεις στο διαδίκτυο, αυτό το Σάββατο σχεδιάζουν ενημερωτική παρέμβαση στην λαϊκή αγορά της Βούλγαρη – Μαρτίου και το Σάββατο 11 Μαΐου, στις 10 το πρωί, συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο οικόπεδο.

Η εκπαιδευτικός Όλγα Τζημίρη, κάτοικος της περιοχής και μέλος της «Επιτροπής Κατοίκων Γαλαξία», αφού τονίζει ότι «η προσπάθεια και η αγωνία των κατοίκων είναι να διασωθεί ένας ελεύθερος πράσινος χώρος, που είναι απαραίτητος στην περιοχή, επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλά κενά στη διαδρομή του οικοπέδου, όταν μάλιστα είχε βρεθεί ένα βήμα πριν την απαλλοτρίωση». «Εμείς ζητάμε το αυτονόητο. Ο χώρος να μείνει κοινόχρηστος σε μία περιοχή που ασφυκτιά και έχει ανάγκη από πράσινο και από παιδική χαρά» τονίζει και αναφέρει πως «το διπλανό δημοτικό σχολείο έχει 350 μαθητές. Αυτά τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν χώρο άθλησης και χώρο παιχνιδιού;».

Η Έλενα Φιρόνινα, κάτοικος της περιοχής αναφέρει πως «έχουν ξεκινήσει κάποιες διαδικασίες στο οικόπεδο και είμαστε αναστατωμένοι διότι αυτός ο χώρος δεν πρέπει να κτιστεί. Χρόνια τώρα ήταν χώρος ελεύθερος και περιμέναμε να αξιοποιηθεί για τον αθλητισμό και τα παιδιά της περιοχής, ή όπως μας είχαν πει να γίνει και ένα πάρκινγκ. Τώρα θέλουν να κτίσουν ένα ολόκληρο κτίριο και οι κάτοικοι αντιδρούμε».

Επίσης ο Βαγγέλης Γλαντζής, κάτοικος της περιοχής που συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια για τη διάσωση του χώρου, τονίζει πως «η ανέγερση μίας ακόμη θηριώδους οικοδομής σε μία περιοχή πυκνοκατοικημένη και πυκνοδομημένη, δίπλα σε αθλητικές και σχολικές εγκαταστάσεις επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Επίσης και η Πυροσβεστική εισηγείται την μη ανοικοδόμηση διότι σε περίπτωση έκτακτων αναγκών, όπως σε ένα σεισμό πρέπει να υπάρχουν ελεύθεροι χώροι». Προσθέτει δε πως “σε μία πόλη με ελάχιστο πράσινο είναι εγκληματικό να προσθέτουμε κι άλλο τσιμέντο”.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα