Πευκοχώρι – Λούνα παρκ: Πειθαρχικός έλεγχος για τη δήμαρχο Κασσάνδρας – Στο «βρόντο» οι προειδοποιήσεις από αστυνομία – αντιπολίτευση

Τι καταγγέλλει ο πρώην δήμαρχος Κώστας Παπαγιάννης για σχέσεις διαπλοκής πίσω από τη παράνομη λειτουργία του λούνα – παρκ., για το οποίο είχε καταθέσει ερώτηση το χειμώνα.

Φίλιππος Δεργιαδές
πευκοχώρι-λούνα-παρκ-πειθαρχικός-έ-1204615
Φίλιππος Δεργιαδές

Σε πειθαρχικό έλεγχο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, καλείται η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά, μετά το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο ενός 19χρονου σε Λούνα Παρκ του Πευκοχωρίου, για το οποίο από τις 10 Ιουλίου η αστυνομία είχε ενημερώσει το δήμο Κασσάνδρας, ότι λειτουργούσε παράτυπα, χωρίς έγκριση λειτουργίας.

Η δήμαρχος Κασσάνδρας Α. Χαλκιά, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τις ενέργειες του δήμου, σχετικά με τον έλεγχο των απαραίτητων πιστοποιήσεων λειτουργίας που προβλέπονται από τις κανονιστικές διατάξεις ενώ σύμφωνα με καταγγελίες, θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν αντέδρασε έγκαιρα μετά την ενημέρωση από την αστυνομία ότι το Λούνα Παρκ λειτουργούσε χωρίς έγκριση λειτουργίας, η οποία να σημειωθεί ότι «εκδίδεται» από το δήμο.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νόμο ο Επόπτης ΟΤΑ, μπορεί να επιβάλει πειθαρχικές ποινές αργίας αλλά έκπτωσης στα αιρετά όργανα για κυρίως δύο περιπτώσεις: α) αν έχουν διαπράξει σοβαρή παράβαση των καθηκόντων τους ή υπέρβαση της αρμοδιότητάς τους από δόλο ή βαριά αμέλεια και β) αν έχουν διαπράξει παραβάσεις των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί, σύμφωνα με ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Σχετικά με τη λειτουργία του Λούνα Παρκ,  πέρα από το αν υπήρχαν ή όχι οι απαραίτητες πιστοποιήσεις  για την ασφάλεια και την επάρκεια του εξοπλισμού, βάσει των οποίων εγκρίνεται η λειτουργία του, τίθεται και θέμα χωροθέτησης, αν δηλαδή επιτρεπόταν η λειτουργία του Λούνα Παρκ στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία σύμφωνα με μαρτυρίες είναι περιοχή «αμιγούς κατοικίας». Για τις περιοχές αμιγούς κατοικίας ο νόμος επιτρέπει τη λειτουργία συγκεκριμένων επιχειρήσεων, καταστημάτων και υπηρεσιών που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Σάπια ήταν τα σίδερα στο μοιραίο κάθισμα.

Καταγγελίες της αντιπολίτευσης: Εδώ και μήνες ζητήσαμε ενημέρωση

Σήμερα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κασσάνδρας, όπου η δήμαρχος Α. Χαλκιά θα κληθεί να ενημερώσει το σώμα των δημοτικών συμβούλων και τους πολίτες για τη παράνομη λειτουργία του λούνα πάρκ που κόστισε τη ζωή σε ένα 19χρονο, αλλά και να δώσει εξηγήσεις για τη στάση του δήμου και των υπηρεσιών του.

Ό δήμος Κασσάνδρας διαθέτει τεχνική υπηρεσία η οποία έπρεπε να είχε ελέγξει τις πιστοποιήσεις για τον εξοπλισμό της επιχείρησης ενώ όπως αναφέρει στην Parallaxi, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος Κασσάνδρας, Κώστας Παπαγιάννης, η διοίκηση του δήμου φέρει ευθύνες διότι προ μηνών όταν στο δημοτικό συμβούλιο είχε αναδείξει το θέμα της λειτουργίας του λούνα πάρκ στο Πευκοχώρι, από τη δήμαρχο Α. Χαλκιά δεν είχε λάβει σαφείς απαντήσεις για το αν υπήρχε άδεια και αν επιτρέπεται η λειτουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης στο Πευκοχώρι σε περιοχή αμιγούς κατοικίας.

«Η κ. Χαλκιά δεν μας είχε δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το λούνα παρκ Πευκοχώρι, παρότι είχαμε θέσει το θέμα έγκαιρα μέσα στο χειμώνα, ενώ στις 10 Ιουλίου υπήρξε και έγγραφη ενημέρωση από την αστυνομία πως δεν είχε την έγκριση λειτουργίας μέσω της διαδικασίας της «γνωστοποίησης». Ανάλογα ασαφείς ήταν οι απαντήσεις που λάβαμε και για το άλλο λούνα παρκ που λειτουργεί στη Φούρκα, αλλά και για την άδεια λειτουργίας της πισίνας στην κατασκήνωση όπου πνίγηκε το 8χρονο παιδάκι» τονίζει και αναφέρει πως «σε δραστηριότητες που υπάρχουν παιδιά οι έλεγχοι για την ασφάλεια του χώρους θα πρέπει να είναι αυστηροί».

«Δεν έγινε έλεγχος λόγω πολιτικών σχέσεων»

Ωστόσο ο πρώην δήμαρχος Κασσάνδρας και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Παπαγιάννης τόνισε στην Parallaxi ότι στο θέμα του Λούνα παρκ υπάρχει και έντονο πολιτικό παρασκήνιο καθώς εκτιμά πως η παράνομη λειτουργία του συνδέεται με τις πολιτικές σχέσεις της νυν δημάρχου Κασσάνδρας με τους ιδιοκτήτες του χώρου που ενοικιάζεται για την επιχείρηση του λούνα παρκ.

Όπως αναφέρει, όταν «μετά τις δημοτικές εκλογές συναντήθηκα με τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου που νοικιάζουν το λούνα παρκ, παρουσία και άλλων ανθρώπων, σε ένα τραπέζι, και παραπονέθηκα πως λειτούργησαν της δεύτερη Κυριακή των εκλογών, καθώς κάποιος εξ αυτών που ήταν υποψήφιος με ένα άλλο ψηφοδέλτιο, το οποίο στον δεύτερο γύρο δημόσια είχε δηλώσει ότι θα στηρίξει την νυν δήμαρχο. Μάλιστα η συγκεκριμένη υποψήφια έκανε αγώνα για την κ.Χαλκιά. Όταν τη ρώτησα γιατί το έκανε μου απάντησε ότι «καλά έκανα» και της απάντησα ότι «το κάνεις γιατί έχεις το πρόβλημα με το λουνα παρκ που κακώς λειτουργεί εκεί και έπρεπε να τη στηρίξεις». Μου απάντησε ότι αν δεν λειτουργήσει εκεί θα λειτουργήσει κάπου αλλού. Όλα αυτά έγιναν δημόσια».

Τονίζει δε πως «με αφορμή αυτό το γεγονός, ασχολήθηκα με το θέμα των λούνα παρκ, αν υπάρχουν άδειες και τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας για να πάρω την απάντηση ότι ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου και αδειοδότησης». Χαρακτηρίζει δε τη στάση της νυν δημάρχου για το θέμα του λουνα παρκ, ως απαράδεκτη και υποκριτική διότι ο δήμος Κασσάνδρας διαθέτει αυτόνομη και ανεξάρτητη τεχνική υπηρεσία ενώ συμπληρώνει επίσης ότι «ο δήμος αποφεύγει να δώσει απαντήσεις για τέτοια ζητήματα όπως και για την αδειοδότηση των παιδικών χαρών. Ντράπηκα όταν διάβασα την απάντηση της κ. Χαλκιά. Από τις 10 Ιουλίου γνωρίζανε από την αστυνομία. Όφειλαν να ελέγξουν τη νομιμότητα της επιχείρησης. Ιδίως μετά το θάνατο του 19χρονου θα έπρεπε να κληθεί η δημοτική επιτροπή να πάρει απόφαση να σφραγιστεί το λούνα παρκ. Μέχρι σήμερα ως μέλος της Δημοτικής Επιτροπής, δεν πήρα κλήση να συμμετέχω σε συνεδρίαση με θέμα της σφράγιση της επιχείρησης».

Η θέση του δήμου Κασσάνδρας                      

Χθες επιχειρήσαμε να έλθουμε σε επικοινωνία με την κ.Χαλκιά, προκειμένου να απαντήσει στις συγκεκριμένες επισημάνσεις του Κ. Παπαγιάννη αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Ωστόσο παραθέτουμε την ανακοίνωση του δήμου Κασσάνδρας για το περιστατικό:

“Για το τραγικό γεγονός που συνέβη στο Λούνα-Παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής και στοίχισε τη ζωή του δεκαεννιάχρονου Γιάννη εκφράζουμε τόσο εγώ ως Δήμαρχος, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο τη βαθιά μας οδύνη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους ο ικείους του. Γνωρίζω ότι καμμιά δήλωση δεν μπορεί να καλύψει το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει η ξαφνική και τραγική απώλεια ενός νέου παιδιού.

Σήμερα είναι ημέρα πένθους και οδύνης για όλους μας.

Αναφορικά με το τραγικό γεγονός που συνέβη στο λούνα πάρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, εντός της χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου μας, επισημαίνεται ότι η λειτουργία της εν λόγω επιχείρησης ήταν εποχική και λάμβανε χώρο σε μισθωμένο ιδιωτικό χώρο.

Οι υπεύθυνοι της επιχείρησης ουδέποτε γνωστοποίησαν την λειτουργία τους, ως όφειλαν εκ του νόμου, ούτε κατέθεσαν σχετικό φάκελο, γεγονός που βεβαιώθηκε από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Α.Τ. Κασσάνδρας περί τα μέσα Ιουλίου.

Το Αυτοτελές Τμήμα Ελέγχου Κοινοχρήστων Χώρων και Αδειών Καταστημάτων του Δήμου, εντός των νόμιμων προθεσμιών εκκίνησε τις διοικητικές κυρώσεις που αφορούν διαδικασία επιβολής προστίμου και κλήθηκαν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης εγγράφως, προς έκθεση των απόψεων τους, όπως ορίζει ο νόμος. Μετά από αυτό, ως Δήμαρχος προέβην σε άμεση σφράγιση της εν λόγω επιχείρησης, σύμφωνα με το υπ’αρίθμ.1020/10469/10 από 20-8-2024 έγγραφο του Α.Τ.Κασσάνδρειας.

Με την δεδομένη αναγνώριση της υπάρχουσας γραφειοκρατίας για την λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων, σε συνδυασμό με την απουσία Δημοτικής Αστυνομίας και της δυσκίνητης διοικητικής διαδικασίας που το υπάρχον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο δημιουργεί, ο Δήμος Κασσάνδρας βεβαιώνει ότι, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του και των αρμοδιοτήτων του έλαβε και θα λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο για την πρόληψη και καταστολή παρόμοιων παραβατικών συμπεριφορών. Τέλος, βεβαιώνουμε ότι είμαστε στην διάθεση κάθε Αρχής να δώσουμε τις αναγκαίες εξηγήσεις για το τραγικό συμβάν”.

“Γίναμε Κολομβία” – Δεν υπάρχει ενημέρωση

Το θέμα της έλλειψης επαρκούς ενημέρωσης για σχετικά ζητήματα θέτει και ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Στακινός, επικεφαλής της παράταξης “Πρώτα η Κασσάνδρα”. Όπως τόνισε στην Parallaxi για το θέμα δεν υπάρχει καμία σχετική ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου ενώ σημειώνει πως “προφανώς ο δήμος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του. Περιμένουμε την πλήρη ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο”.

Απο την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος επικεφαλής της παράταξης “Κασσάνδρα Μπροστά” Μαρία Παπαδημητρίου τονίζει πως οι ευθύνες του δήμου είναι μεγάλες όχι μόνο για το τραγικό περιστατικό στο Πευκοχώρι αλλά και για την εικόνα που εκπέμπει συνολικά η περιοχή της Κασσάνδρας με  περιστατικά όπως τον τραγικό πνιγμό του 8χρονού παιδιού στην κατασκήνωση αλλά και την ένοπλη συμπλοκή σε beach bar. “Δίνουμε την εικόνα ότι γίναμε Κολομβία, ότι δεν λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ότι υπάρχουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και δεν υπάρχει καμία ασφάλεια” τονίζει.

Παλιός και σάπιος ο εξοπλισμός του Λούνα παρκ

Πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο λούνα παρκ λειτουργούσε, όταν τα σημάδια της σήψης στον εξοπλισμό του ήταν κάτι περισσότερο απο εμφανή:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα