Πόσο κοστολογείται ένα μπάνιο για μια οικογένεια σε ελεύθερη παραλία της Χαλκιδικής
Γιατί αποφεύγουν τα beach bar - Τρεις οικογένεις εξηγούν
Ένα σταθερό δίλημμα του καλοκαιριού για αρκετούς είναι η επιλογή της παραλίας, είτε σε μονοήμερες αποδράσεις είτε στις διακοπές της κάθε οικογένειας.
Το ερώτημα που τίθεται συχνά είναι: Ελεύθερες παραλίες ή beach bar;
Τα τελευταία χρόνια, οι τιμές στις οργανωμένες παραλίες ανεβαίνουν αισθητά. Η ελάχιστη κατανάλωση και η πληρωμή ξαπλώστρας – ποτού ξεχωριστά είναι κάποιοι από τους λόγους που πολλές οικογένειες πλέον δεν προτιμούν τα beach bar με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να στρέφονται προς τις ελεύθερες παραλίες περιορίζοντας τα έξοδα τους και απολαμβάνοντας τα μπάνια τους.
Από την άλλη, τα beach bars εξακολουθούν να προσφέρουν ανέσεις, σκιά, εξυπηρέτηση και έναν πιο οργανωμένο τρόπο να απολαύσεις τη θάλασσα χωρίς να κουβαλάς τον εξοπλισμό σου.
Το σενάριο είναι γνωστό: ένα αυτοκίνητο φορτωμένο με τσάντες, παγωμένα νερά, ταπεράκια με φαγητό, πετσέτες, αντηλιακά και φυσικά μία –ή και δύο– ομπρέλες. Η οικογενειακή εξόρμηση ξεκινά, συνήθως σε κοντινές παραλίες, με ελάχιστα έξοδα μετακίνησης και μέγιστο το κέρδος της ησυχίας, αλλά και το ελεύθερο μιας παραλίας για να στήσεις και να απολαύσεις την ημέρα σου.
Φτάνεις, στρώνεις τις πετσέτες, βάζεις τα κατάλληλα “stop” στις γωνίες για να μην φεύγει από τον αέρα, τα παιδιά ξεχύνονται στην άμμο και η εμπειρία ξεκινά. Στο πλάι αφήνεις ένα βιβλίο, ίσως μερικά σταυρόλεξα, και απολαμβάνεις το κύμα χωρίς μουσικές στη διαπασών ή ατελείωτο κόσμο να τριγυρνά δίπλα σου…
Πέρα από τη σημαντική οικονομική διαφορά, η επιλογή της ελεύθερης παραλίας συνοδεύεται από έναν άλλο ρυθμό. Mια επιστροφή στο αυθεντικό ελληνικό καλοκαίρι, αυτό που κάποιοι θυμούνται από τότε που οι παραλίες δεν είχαν κρατήσεις και η θάλασσα ανήκε σε όλους.
Τι κερδίζουν όμως οι οικογένειες από αυτό; Τελικά αποδίδει η επιλογή του ελεύθερου μπάνιο;
H parallaxi μίλησε με οικογένειες που προτιμούν τις ελεύθερες παραλίες και κοστολογούν το μπάνιο τους:
Η κυρία Ελένη μιλά για την δική της εμπειρία:
«Με τον άντρα μου και τα δύο παιδιά μας, κατεβαίνουμε στη Χαλκιδική σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν πάμε καθόλου σε beach bars. Το κόστος είναι υπερβολικό, μόνο ο καφές μπορεί να φτάσει τα 4-5 ευρώ, και αν πάρεις και κάτι για τα παιδιά, έχεις ήδη φύγει με 30 ευρώ χωρίς να το καταλάβεις. Εμείς παίρνουμε τη δική μας ομπρέλα, καρεκλάκια, ψυγειάκι με νερά και σάντουιτς. Το πολύ να ξοδέψουμε 10-12 ευρώ – χωρίς τις βενζίνες – όλη η οικογένεια. Και έτσι έχουμε και την ησυχία μας».
Η κυρία Μαρία περνάει όμορφα δίχως να μετράει την κάθε της κίνηση:
«Με τον σύζυγο και τις δύο μας κόρες, πηγαίνουμε χρόνια στη Χαλκιδική. Παλιά πηγαίναμε σε beach bars, αλλά τώρα πια όχι – δεν βγαίνει εύκολα οικονομικά. Τέσσερα άτομα σημαίνει τουλάχιστον 4 καφέδες, νερά, και κάτι να τσιμπήσεις. Ξεκινάς για μπάνιο και καταλήγεις να δίνεις 40-50 ευρώ για δύο-τρεις ώρες στη θάλασσα. Οπότε τα τελευταία χρόνια ετοιμαζόμαστε από το σπίτι: ψυγειάκι, φρούτα, σαντουιτσάκια, καρεκλάκια, ομπρέλα – τα πάντα. Μπορεί να κουραζόμαστε λίγο στο κουβάλημα, αλλά νιώθουμε πιο ελεύθεροι. Και περνάμε όμορφα χωρίς να μετράμε την κάθε μας κίνηση».
Ο Νίκος βλέπει τα beach bar σαν είδος “πολυτέλειας”:
«Με τη σύντροφό μου και τον μικρό μας, τριών χρονών, ψάχνουμε πάντα ήσυχες παραλίες με φυσική σκιά – πεύκα, δέντρα, κάτι που να μας γλιτώνει από την ομπρέλα. Δεν μας προσελκύουν τα beach bars. Πρώτον γιατί με το παιδί δεν βολεύει καθόλου η βαβούρα και η μουσική, και δεύτερον γιατί δεν μπορούμε να πληρώνουμε κάθε φορά 25-30 ευρώ για να καθίσουμε. Έχουμε οργανωθεί: ψάθα, παγουράκι, σνακς, καπέλα, και έτσι περνάμε υπέροχα χωρίς έξοδα και με περισσότερη ηρεμία. Τα beach bars τα βλέπω πλέον σαν είδος “πολυτελείας”, όχι σαν αυτονόητη επιλογή».
Συγκριτικά
Ελεύθερη παραλία
Για μια τετραμελή οικογένεια:
Καύσιμα: περίπου 30-35 ευρώ για πήγαινε-έλα σε παραλία της Χαλκιδικής
Καφές στο χέρι / σνακ πριν την παραλία (προαιρετικά): 10-15 ευρώ
Σπιτικό φαγητό/σνακ από το σπίτι: 5-10 ευρώ (κόστος υλικών)
Σύνολο (χωρίς είσοδο): περίπου 45-60 ευρώ
Beach bar
Για την ίδια τετραμελή οικογένεια:
Ξαπλώστρες & ομπρέλα: από 20 έως 40 ευρώ (ανάλογα με πολιτική καταστήματος)
Καφέδες / ποτά: 20-24 ευρώ (4-6 ευρώ ο καθένας)
Σνακ ή μεσημεριανό: 25-35 ευρώ (π.χ. τοστ, σαλάτες, παιδικό μενού)
Καύσιμα: 30-35 ευρώ
Σύνολο: περίπου 95-130 ευρώ