Ρεπορτάζ

Ρέμα Δόξας: Από παραγκούπολη στο… τίποτα

Λέξεις-Εικόνες: Σάκης Ιωαννίδης Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ένας πιτσιρίκος μας άφησε να δούμε από τη χαραμάδα της παραγκούπολης που είχε στηθεί μέσα στο Ρέμα της Δόξας. Χωρίς τις στοιχειώδης υποδομές, γυρολόγοι και ρακοσυλλέκτες από τη Βουλγαρία και την Αλβανία είχαν στήσει μια μικρή πολιτεία, μια μικρογραφία των βραζιλιάνικων φαβέλων, καλυμμένη για τα […]

Σάκης Ιωαννίδης
ρέμα-δόξας-από-παραγκούπολη-στο-τίπ-14336
Σάκης Ιωαννίδης
rema_3.jpg

Λέξεις-Εικόνες: Σάκης Ιωαννίδης

Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ένας πιτσιρίκος μας άφησε να δούμε από τη χαραμάδα της παραγκούπολης που είχε στηθεί μέσα στο Ρέμα της Δόξας. Χωρίς τις στοιχειώδης υποδομές, γυρολόγοι και ρακοσυλλέκτες από τη Βουλγαρία και την Αλβανία είχαν στήσει μια μικρή πολιτεία, μια μικρογραφία των βραζιλιάνικων φαβέλων, καλυμμένη για τα μάτια των πολλών από πυκνά δέντρα και άγρια χόρτα. Μετά την ανάδειξη του θέματος από την Parallaxi ο δήμος Θεσσαλονίκης κινητοποιήθηκε για τον καθαρισμό της περιοχής. Μπήκαν συνεργεία και κατεδάφισαν τις παράγκες, μάζεψαν τα μπάζα και τα σκουπίδια και τέθηκαν οι βάσεις για την εξυγίανση της περιοχής. Μαζί τους απομακρύνθηκαν και οι γυρολόγοι, για τους οποίους ουδείς φαίνεται ότι ενδιαφέρθηκε, αν και έκκληση της Parallaxi ήταν να υπάρξει μια στοιχειώδης κοινωνική μέριμνα για τους ανθρώπους που ζούσαν σ’ εκείνες τις αντίξοες συνθήκες.

Άμεση ήταν και η κινητοποίηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με τους φοιτητές της Αρχιτεκτονικής, οι οποίοι προετοίμασαν και παρέδωσαν μάλιστα στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου τρεις μελέτες για την ανάπλαση της περιοχής, οι οποίες προέβλεπαν την κατασκευή χώρων αναψυχής και παιδότοπων, τη δημιουργία ζωνών πρασίνου, μονοπατιών περιπάτου κτλ.

Οι εικόνες ωστόσο μιλούν από μόνες τους. Το ρέμα της Δόξας έχει αφεθεί στη μοίρα του. Στα ερειπωμένα κτίσματα που δεν κατεδαφίστηκαν βρίσκονται ακόμη πεταμένα μπάζα, σύριγγες, σκουπίδια και είναι εμφανή τα ίχνη που αφήνουν οι άνθρωποι όταν φεύγουν σε μια νύχτα από τον τόπο τους. Σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις των αρμοδίων, οι εργασίες για την ανάπλαση του ρέματος θα ξεκινούσαν μέσα στο 2013. Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να γίνει σύντομα. Όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Ανδρέας Κουράκης, προτού ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης θα απομακρυνθούν και θα κατεδαφιστούν η παρακείμενη μάντρα αυτοκινήτων και τα κτίσματα στην πίσω πλευρά του ρέματος διότι χτίστηκαν και αυτά χωρίς άδεια μέσα στο ρέμα. Έπειτα, ο δήμος θα εκθέσει τις τρεις μελέτες των φοιτητών του ΑΠΘ και θα διαλέξει μία από αυτές για να την εφαρμόσει στην περιοχή σε συνάρτηση πάντα με τις τότε οικονομικές δυνατότητες. Ας ελπίσουμε ότι την επόμενη χρονιά οι φωτογραφίες από την περιοχή θα διαφέρουν προς το καλύτερο.

Διαβάστε ακόμα: Ρέμα Δόξας: Μια πόλη μέσα στην πόλη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα