Σεπτέμβριος-Οκτώβριος: Το εφιαλτικό δίμηνο για τις τσέπες των γονιών
Στα πάγια έξοδα του νοικοκυριού έρχονται να προστεθούν σχολικά είδη, ξένες γλώσσες, εξωσχολικές δραστηριότητες
Το καλοκαίρι (δυστυχώς) τελείωσε και επίσημα. Τα πρώτα σχολικά κουδούνια χτύπησαν και οι γονείς με τα παιδιά τους σιγά σιγά από εδώ και πέρα θα προσπαθήσουν να μπουν σε ρυθμούς κανονικότητας.
Βέβαια αυτή η επιστροφή στην ρουτίνα «κρύβει» και πολλά έξοδα για τους γονείς που θα χρειαστούν τουλάχιστον ένα δίμηνο για να ισορροπήσουν τα οικονομικά τους, καθώς τα έξοδα του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου είναι ιδιαίτερα αυξημένα.
Οι λίστες με τα σχολικά, οι εξωσχολικές δραστηριότητες αλλά και οι υπόλοιπες ανάγκες των παιδιών δημιουργούν μία εκρηκτική κατάσταση στις τσέπες πολλών γονιών, που τρέχουν και δεν φτάνουν για να τα βγάλουν πέρα.
Φυσικά υπάρχουν και τα πάγια έξοδα κάθε νοικοκυριού, τα οποία στην εποχή που ζούμε είναι στα ύψη. Έτσι οι γονείς μετά το καλοκαίρι πρέπει να διαχειριστούν και τα έξτρα έξοδα που προκύπτουν λόγω σχολείου και δραστηριοτήτων.
Η Κωνσταντίνα, μητέρα ενός παιδιού στη δευτέρα δημοτικού εξηγεί πως τα έξοδα ήδη πριν καν αρχίσει η χρονιά ήταν αυξημένα.
«Οι τσάντες με τα βιβλία που σηκώνουν τα παιδιά κάθε μέρα είναι πάρα πολύ βαριές. Έτσι αποφάσισα να δώσω κάποια extra χρήματα για μία τσάντα με ροδάκια γιατί η κόρη μου δεν μπορούσε να κουβαλάει την τσάντα για να πάει στο σχολείο. Βέβαια όταν πας για τέτοιες αγορές με ένα μικρό παιδί, είναι λογικό πως θα θέλει και καινούργια κασετίνα, μολύβια κλπ. Βέβαια προσπαθώ να της εξηγήσω πως δεν μπορούμε να δίνουμε τόσα λεφτά κάθε χρόνο και πως κάποια πράγματα πρέπει να μένουν ίδια»
Από εκεί και πέρα όπως εξηγεί η σχολική λίστα με τα πράγματα που πρέπει να προμηθευτούν πολλές φορές ξεφεύγει του budget και οι απαιτήσεις από ορισμένους δασκάλους
«Πέρυσι αναζητούσα λίγες μέρες οικονομικές λύσεις για την λίστα, όμως κατέληξα πως παντού οι τιμές είναι πάνω κάτω ίδιες. Αλλού θα βρεις λίγο πιο φθηνό κάτι, αλλού θα βρεις κάτι άλλο. Έτσι φέτος πήγα στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς και πήρα όσα μας ζήτησαν. Συνολικά πλήρωσα 45 ευρώ. Αν έχεις ένα παιδί, αυτά τα χρήματα είναι εντάξει αλλά σκέψου να έχει 2-3. Εκεί τι κάνεις; Πόσα πρέπει να δώσεις μόνο και μόνο για την λίστα;»
Φυσικά όπως είναι λογικό για ένα παιδί υπάρχουν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες. Όλα τα παιδιά σε τέτοιες ηλικίες δοκιμάζουν τις ικανότητες τους σε διάφορα αθλήματα. Άλλα πάλι επιλέγουν τις ξένες γλώσσες και πιο ειδικά τα Αγγλικά.
«Αρχικά ήθελα να γράψω την κόρη μου να μάθει Αγγλικά. Έδειχνε και εκείνη προθυμία όσο το συζητούσα μαζί της. Εκεί βέβαια πέρα από την μηνιαία δόση που θα έπρεπε να δίνω, σίγουρα θα πληρώναμε extra χρήματα και για τα βιβλία. Όμως, όλο αυτό απορρίφθηκε καθώς πρόσφατα μετακομίσαμε κι έτσι είδα στη γειτονιά πως γίνονται μαθήματα box σε παιδιά. Της το ανέφερε 1-2 φορές και έδειξε μεγάλο ζήλο. Έτσι την έγραψα εκεί όπου η συνδρομή είναι 35 ευρώ τον μήνα. Βέβαια τα έξοδα δεν τελειώνουν εκεί. Πέρα από τα αθλητικά ρούχα που θα της αγοράσω, έχω ήδη κάνει διάφορα ψώνια για τα καθημερινά της ρούχα – αυτά που φοράει στο σχολείο. Είναι λογικό πως έχει αναπτυχθεί και πολλά από τα ρούχα της, δεν την κάνουν. Έτσι πριν από λίγο καιρό κάναμε και τέτοια ψώνια»
Οι λύσεις του διαδικτύου…
Η Δέσποινα, μητέρα δύο παιδιών, εξηγεί επίσης όλες τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτό τον μήνα που τα έξοδα λόγω σχολικών είναι ιδιαίτερα αυξημένα.
«Ξέρω ήδη από τα προηγούμενα χρόνια πως για τις λίστες των σχολείων θα ξοδευτούν στο περίπου 100 ευρώ. Έτσι για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα με τον άνδρα μου ήδη από το καλοκαίρι προμηθευτήκαμε τσάντες, κασετίνες, μολύβια, μαρκαδόρους από το Internet. Στο εξωτερικό μπορείς να βρεις και πιο φθηνά πράγματα και μεγαλύτερη ποικιλία γιατί στην Ελλάδα καλώς ή κακώς σε όλα τα καταστήματα που πουλάνε σχολικά βλέπεις σχεδόν τα ίδια»
Από εκεί και πέρα πρέπει εκείνη και ο σύζυγος της να εξασφαλίσουν τα έξοδα εις διπλούν για τις δραστηριότητες των παιδιών τους.
«Η κόρη μας πηγαίνει Αγγλικά, ο μικρός ευτυχώς ακόμα όχι. Ξεκίνησε από την δευτέρα δημοτικού γιατί της αρέσουν πολύ. Όμως, η μηνιαία δόση και φυσικά τα χρήματα για τα βιβλία είναι σημαντικά έξοδα. Ειδικά την περίοδο του Σεπτεμβρίου που για όλους έχουν τελειώσει οι διακοπές και προσπαθούν να μπουν σε μία σειρά. Φυσικά δεν είναι μόνο οι ξένες γλώσσες. Η κόρη μας πηγαίνει και στίβο, ενώ ο μικρός φέτος θα ξεκινήσει κι αυτός. Οπότε τα έξοδα για εμάς θα είναι πολλά περισσότερα. Όμως, είναι κάτι που δεν μπορείς να αποφύγεις καθώς μιλάμε για την σωματική υγεία των παιδιών. Αν βέβαια καταλάβω πως δεν τους αρέσει, θα συζητήσω μαζί τους για το τι άλλο θέλουν να κάνουν.»
Ο Δημήτρης, πατέρας ενός παιδιού που πάει τρίτη δημοτικού αναφέρει ότι κράτησαν την περσινή σχολική τσάντα και πήραν ότι έγραφε η λίστα που τους δόθηκε από το σχολείο. Εκεί συνολικά πλήρωσαν γύρω στα 40 ευρώ.
«Από εκεί και πέρα ήδη πλήρωσε την πρώτη δόση του Σεπτεμβρίου για τα Αγγλικά, η οποία ήταν στα 150 ευρώ και για το μπάσκετ, ακόμα 100 ευρώ. Από εκεί και πέρα περιμένουμε το πόσο θα κοστίσουν τα βιβλία για τα Αγγλικά γιατί ακόμα κάνουν επαναλήψεις τα περσινά αλλά πιστεύω θα είναι περίπου 70 ευρώ με βάση την περσινή μου εμπειρία.»
Ο βραχνάς της λίστας των σχολικών με νούμερα…
Γονείς που μίλησαν στη Parallaxi αναφέρουν ότι η λίστα που δίνουν στα σχολεία από ένα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς κοστίζει περίπου στα 50 ευρώ. Αν βέβαια πας σε μεγαλύτερα καταστήματα, όπως αναφέρουν, πολύ πιθανόν να ξοδέψεις και περισσότερα χρήματα καθώς οι πειρασμοί εκεί είναι πολλοί, οπότε είναι αρκετά πιθανό να αγοράσεις και πράγματα που δεν χρειάζεσαι.
Ενδεικτικά μία λίστα που δόθηκε σε σχολείο σε μαθητές Πέμπτης Δημοτικούς:
- Τετράδιο ορθογραφίας
- Τετράδιο μαθηματικών
- Τετράδιο εργασιών
- Τετράδιο πρόχειρο
- 1 κίτρινο τετράδιο 3/4
- 1 κόκκινο τετράδιο 3/4
- Σετ γεωμετρικών οργάνων
- Φάκελοι χάρτινοι με λάστιχο
- Διαφάνεια τύπου Γ
- 1 μπλοκ ακουαρέλας
- Λαδοπαστέλ
- Κόλλα σε stick
- Χαρτιά αφρώδες σε μπλοκ
- Χαρτόνια σε μπλοκ
- Ξυλομπογιές, μαρκαδόρους
Οι ξένες γλώσσες που κοστίζουν
Όλα τα παιδιά από μικρές ηλικίες αρχίζουν μαθήματα ξένων γλωσσών. Τα περισσότερα επιλέγουν βέβαια τα Αγγλικά. Οι τιμές εκεί ποικίλλουν ανάλογα την τάξη που βρίσκεται το κάθε παιδί.
Αν για παράδειγμα είναι η χρονιά που θα δώσει πτυχίο μπορεί να χρειαστούν από 900 μέχρι 1100 ευρώ, συν τα έξοδα για τα βιβλία που επειδή είναι στις μεγαλύτερες τάξεις μπορεί να φτάνουν και τα 200 ευρώ.
Αν αποφασίσει κάποιος να κάνει ιδιαίτερα εκεί οι τιμές ξεφεύγουν και εξαρτώνται στον καθηγητή που θα επιλέξει ο κάθε γονιός.