Στην πιάτσα του παρεμπορίου στην οδό Δελφών

Δεκάδες λιανοπωλητές – Τι πωλούν και πόσο κοστίζουν – Η παρέμβαση της αστυνομίας.

Φίλιππος Δεργιαδές
στην-πιάτσα-του-παρεμπορίου-στην-οδό-δ-1195968
Φίλιππος Δεργιαδές

Το παρεμπόριο με τους παράνομους «πάγκους» που λειτουργεί «παραδίπλα» στις λαϊκές αγορές, δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Οι επαγγελματίες των λαϊκών και τα συλλογικά τους όργανα εδώ και χρόνια καταγγέλλουν το πρόβλημα και ζητούν να ληφθούν μέτρα, αλλά το παρεμπόριο καλά κρατεί.

Ωστόσο οι λιανοπωλητές που στήνουν ή καλύτερα αραδιάζουν, τα εμπορεύματα τους στα πεζοδρόμια, στο «περιθώριο» των λαϊκών αγορών, δεν είναι η “σκοτεινή πλευρά της σελήνης” της αγοράς, ούτε το κέντρο της παραοικονομίας. Είναι άνθρωποι που ανήκουν στα φτωχά λαϊκά στρώματα, που δεν τα “βρήκαν έτοιμα”, ρομά και παλιννοστούντες Πόντιοι οι περισσότεροι, πασχίζουν να κερδίζουν μερικά ευρώ και να βγάλουν ένα μεροκάματο, πωλώντας τα πιο ευτελή πράγματα που μπορεί να φανταστεί κανείς.

«Δεν μας θέλουν γιε μου, δεν μας δίνουν άδειες, μας κυνηγάνε. Να μας δώσουν άδειες να είμαστε νόμιμοι», μας είπε μία ηλικιωμένη ρομά που πωλούσε εσώρουχα και είδη ρουχισμού χθες στην Δελφών. Εκείνη την ώρα μόλις είχε εμφανιστεί ένα περιπολικό της αστυνομίας και όλοι βιαστικά έσπευσαν να μαζέψουν τα εμπορεύματα που είχαν απλώσει κατά μήκος της οδού, από την επάνω πλευρά του δρόμου, μέχρι τη γωνία με την οδό Γεωργίου Παράσχου.

Συλλήψεις δεν έγιναν, ούτε υπήρξαν διαπληκτισμοί, αλλά η παρουσία της αστυνομίας σήμανε συναγερμό και γρήγορα τα εμπορεύματα μαζεύτηκαν σε μπόγους και εξαφανίστηκαν. Την ίδια ώρα οι επαγγελματίες πωλητές και παραγωγοί στην λαϊκή αγορά που λειτουργεί κάθε Τετάρτη στην περιοχή Καρακάση και Μαρτίου, αποσυναρμολογούσαν και ξέστηναν κι αυτοί τους δικούς τους πάγκους, χωρίς όμως το άγχος και το φόβο των προστίμων και της σύλληψης από την παρουσία της αστυνομίας.

Δύο παράλληλοι κόσμοι, αλλά διαφορετικοί, που λειτουργούν σε ανόμοια πλαίσια αλλά στο ίδιο σύμπαν της “ελεύθερης” αγοράς και του ανοιχτού εμπορίου, όπου ο γενικός κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης ορίζει και ρυθμίζει τα πάντα.

Η “πραμάτια” του παρεμπόριου στις λαϊκές

Τι πωλείται όμως στους πρόχειρους “πάγκους” του παρεμπορίου που στήνονται κατάχαμα στο πεζοδρόμιο, λίγα μέτρα μακριά από τις λαϊκές αγορές;

Στην κυριολεξία πρόκειται για σωρούς προϊόντων που αραδιάζονται πάνω σε μεγάλα πανιά, ώστε να μαζευτούν γρήγορα σε μπόγους αν χρειαστεί, η πάνω σε ανοιχτές σακούλες απορριμμάτων, κατά μήκος των πεζοδρομίων, ώστε οι περαστικοί να μπορούν να τα προσεγγίσουν, να παρατηρήσουν, να τα ψηλαφίσουν ή και να τα δοκιμάσουν εύκολα.

Τα εμπορεύματα είναι κυρίως είδη ρουχισμού, παιχνίδια, μαγειρικά σκεύη και διάφορα κουζινικά, ψεύτικα κοσμήματα, παλιές ηλεκτρικές συσκευές, μικροεργαλεία αλλά και βιβλία και ζωγραφικοί πίνακες. Οι τιμές ξεκινούν από μισό ευρώ και κυμαίνονται συνήθως γύρω στα 3-4-5-6 ευρώ ή και λίγο ακριβότερα για κάθε κομμάτι, ανάλογα την ποιότητα και τη “σπανιότητα” ενώ πάντα υπάρχει η δυνατότητα της διαπραγμάτευσης και του παζαριού.

Εκδόσεις του περασμένου αιώνα 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των βιβλίων που βρήκαμε σε ένα σωρό, όπου μεταξύ άλλων διακρίναμε μία έκδοση του 1951 του Γαλλικού Ινστιτούτου, τα  “Μαθήματα Υγιεινής”, του γιατρού Δημήτρη Σαράτση αλλά και ένα βιβλίο με ασκήσεις Νεοελληνικής Γραμματικής του 1974, όπως και μία “Απολογία Σωκράτους” του Πλάτωνα σε μαλακή έκδοση. Όλα αραδιασμένα πάνω στο πεζοδρόμιο σε ένα σωρό δίπλα σε ένα δένδρο.

Και πλήθος άλλα μικροπράγματα…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα