Θέατρο

Τα προικιά της Στέλλας Παπαδημητρίου

Συνέντευξη: Γιώτα Κωνσταντινίδου Η Στέλλα Παπαδημητρίου, επιστρέφει στην πόλη όπου έκανε τα πρώτα θεατρικά της βήματα. Αφορμή, ο βραβευμένος θεατρικός μονόλογος της Μπέττυς Μαγρίζου, ‘’Η ΠΡΟΙΚΑ’’. Η Αρετή, είναι μια γυναίκα που κατακλύζεται από αναμνήσεις, είναι η διαχρονική γυναίκα στο πέρασμα των ετών που ξέρει να επιβιώνει, να μάχεται, μα πάνω απ’ όλα να ελπίζει. […]

Γιώτα Κωνσταντινίδου
τα-προικιά-της-στέλλας-παπαδημητρίου-29964
Γιώτα Κωνσταντινίδου
proika_1.jpg

Συνέντευξη: Γιώτα Κωνσταντινίδου

Η Στέλλα Παπαδημητρίου, επιστρέφει στην πόλη όπου έκανε τα πρώτα θεατρικά της βήματα. Αφορμή, ο βραβευμένος θεατρικός μονόλογος της Μπέττυς Μαγρίζου, ‘’Η ΠΡΟΙΚΑ’’. Η Αρετή, είναι μια γυναίκα που κατακλύζεται από αναμνήσεις, είναι η διαχρονική γυναίκα στο πέρασμα των ετών που ξέρει να επιβιώνει, να μάχεται, μα πάνω απ’ όλα να ελπίζει.

Μια γυναίκα, την ημέρα των γενεθλίων της κατακλύζεται από αναμνήσεις με αφορμή ένα μπαούλο με κιτρινισμένα από το χρόνο προικιά. Διαδραματίζεται μπροστά μας ένα παιχνίδι μνήμης-λήθης; Τι θα νικήσει; Η Ελπίδα πως κάτι καλό θα συμβεί.

Η Μπέττυ Μαγρίζου, γράφει έναν αφοπλιστικό μονόλογο, βραβευμένο με Κρατικό Βραβείο, για μια γυναίκα. Είναι, ουσιαστικά, η γυναικεία φύση που στο πέρασμα των χρόνων, καταπιέστηκε, εγκλωβίστηκε, κακομεταχειρίστηκε και έχει να εκφράσει πολλά συναισθήματα και σκέψεις; Ναι, δείχνει τη γυναίκα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της, είναι η γυναίκα της διπλανής μας πόρτας ακόμα και σήμερα. Παρόλο που αναφερόμαστε σε κάποιες δεκαετίες πίσω, τα συναισθήματα που εκφράζονται και εναλλάσσονται επάνω στη σκηνή είναι συναισθήματα που όλοι έχουμε βιώσει ή θα βιώσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Οι αναμνήσεις φέρνουν στην επιφάνεια ανάμικτα συναισθήματα. Χαρά, πόνο, πίκρα, θυμό. Αναμοχλεύοντας όλα αυτά τα στάδια η πρωταγωνίστρια φτάνει στη συνειδητοποίηση του σήμερα; Δεν ξέρω αν συνειδητοποιεί το σήμερα, ζει όμως έντονα με την περιγραφή της τα συναισθήματα που είχε τότε. Το σήμερα θέλει να το ζήσει με όλο της το Είναι. Δεν το βάζει κάτω.

Η Αρετή, τι είδους γυναίκα είναι; Μας θυμίζει τη Φραγκογιαννού στη Φόνισσα του Παπαδιαμάντη, τη γυναίκα μέσα από τη βασανισμένη μοίρα της γυναικείας φύσης ή τη γυναικεία μοναξιά όπως στη Σονάτα του Σεληνόφωτος του Γ. Ρίτσου; ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ. «ΕΙΜΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ», όπως αναφέρεται και μέσα στο κείμενο. Η Αρετή είναι η διαχρονική γυναίκα.

Αρετή, το όνομα της πρωταγωνίστριας. Η ζωή της υπήρξε αυστηρά προγεγραμμένη, με περιορισμούς, κοινωνικά πρέπει όπως η συντηρητική ερμηνεία του ονόματός της; Η Αρετή, είναι μια δυναμική γυναίκα, πολύ μπροστά για την εποχή, αν και έχει υποκύψει και αυτή στα διάφορα ταμπού της εποχής της. Βίωσε την καταπίεση των γονιών, αλλά είχε τσαγανό. Με τη ζωή της η Αρετή γίνεται παράδειγμα για τις νέες κοπέλες. Θα μπορούσε να είναι να μια σύγχρονη γυναίκα, με όλα τα προβλήματα που βιώνουν σήμερα οι γυναίκες.

Για έναν ηθοποιό ο θεατρικός μονόλογος και μάλιστα όταν αυτός αποτελεί το σύνολο ενός έργου είναι μια πρόκληση για τις ερμηνευτικές του ικανότητες; Σίγουρα και πολύ μεγάλη μάλιστα. Αναμετράσαι με τον εαυτό σου και κοιτώντας το κοινό στα μάτια, πρέπει να το κερδίσεις κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του.

Το έργο άγγιξε τις ψυχές των θεατών και απέσπασε εξαίρετες κριτικές. Τι είναι εκείνο που έκανε το κοινό να αναγνωρίσει τον εαυτό του στα λόγια της Αρετής; Τα συναισθήματα που ένιωσε μαζί με την ηρωίδα. Ότι η Αρετή έγινε η δική τους ηρωίδα.

Αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη, από 15 Οκτώβρη για λίγες παραστάσεις. Η Αρετή τι κουβαλά στο μπαούλο της και τι θα αποκαλύψει στο θεατρόφιλο κοινό της πόλης; Η Αρετή έρχεται στην Θεσσαλονίκη φέρνοντας την προίκα της και η Στέλλα Παπαδημητρίου επιστρέφει εκεί από όπου ξεκίνησε, στη Θεσσαλονίκη αλλά πιο ώριμη, γεμάτη εμπειρίες, θεατρική ωριμότητα και πολλή νοσταλγία για τα υπέροχα νεανικά χρόνια της στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Και οι δύο φέρνουμε εδώ στην Θεσσαλονίκη αυτή την υπέροχη παράσταση.

info: Η “Προίκα” είναι ένας συγκλονιστικός Μονόλογος της Μπέττυς Μαγρίζου, με τη Στέλλα Παπαδημητρίου, βραβευμένος με Κρατικό Βραβείο το 2006. Mια Γυναίκα, Η Αρετή… Μια Μαρτιάτικη μέρα, τη δεκαετία του 70, ημέρα των γενεθλίων της… Ένα Μπαούλο, γεμάτο κιτρινισμένα από το χρόνο προικιά. Μια Αφήγηση, με τις θύμησες μιας έντονης Ζωής να πλημμυρίζουν τη σκηνή με αλήθεια, συγκίνηση, έρωτες, χιούμορ, μοναξιά και ελπίδα. Μια παράσταση που αγγίζει τις καρδιές όλων.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής – Κλεοπάτρα Τολόγκου Σκηνικά – Κοστούμια: Κούλα Γαλιώνη Φωτισμοί: Στέφανος Κοπανάκης Βοηθός σκηνοθέτη: Ρένα Κουμπρούλη Στο ρόλο της Αρετής η Στέλλα Παπαδημητρίου

*ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ, Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη Πρεμιέρα: Τετάρτη 15 Οκτωβρίου στις 20:00 Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη στις 20:00 & Πέμπτη στις 21:00 Διάρκεια παράστασης: 60λεπτά Πληροφορίες – κρατήσεις: 2310423925 & www.theatrosofouli.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα