Ρεπορτάζ

Θέρμη: Κίνδυνος καθιζήσεων σε νεόδμητες οικοδομές λόγω παλιών «μπαζωμάτων»

Που εντοπίζεται το πρόβλημα - Τι αναφέρει ο δήμος Θέρμης

Parallaxi
θέρμη-κίνδυνος-καθιζήσεων-σε-νεόδμητ-1084901
Parallaxi

Η Θέρμη αποτελεί ένα από τα πιο περίβλεπτα προάστια για να αποκτήσει κάποιος το σπίτι των ονείρων του σήμερα στα Ανατολικά. Ένας οργασμός οικοδομικής δραστηριότητας από τη Μουδανιών μέχρι τις παρυφές του Πανοράματος μετατρέπει ατέλειωτα πρώην χωράφια σε συγκροτήματα πολυκατοικιών στο πουθενά. Χωρίς κεντρική αποχέτευση, χωρίς δρόμους, χωρίς πράσινο, χωρίς υποδομές. Στην έρευνα μας ένα χρόνο πριν ειδικοί είχαν επισημάνει το τι συμβαίνει. Διαβάστε εδώ: 

Σήμερα φέρνουμε στο φως μια πολύ σοβαρή αποκάλυψη. Αφορά εκατοντάδες ανθρώπους που έδωσαν και δίνουν πολύ μεγάλα ποσά για να αποκτήσουν μια ωραία ζωή σε προάστιο και ίσως βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Πρόβλημα με την «αστάθεια» και σαθρότητα του εδάφους αντιμετωπίζουν οικόπεδα και κτίσματα στην επέκταση του δήμου Θέρμης, στην περιοχή πάνω από την οδό Καζαντζίδη, προς την πλευρά του Πανοράματος, όπου έχουν διαπιστωθεί «μπαζώματα» του υπεδάφους που προκαλούν καθιζήσεις.

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε οικοδομές που αυτήν την περίοδο βρίσκονται στη φάση της κατασκευής αλλά και σε σπίτια που έχουν ήδη ανεγερθεί. Κατά την διάνοιξη του εδάφους για τη θεμελίωση, στο σκάψιμο, διαπιστώνεται ότι το έδαφος έχει μπαζωθεί με διάφορα υλικά και χωματουργικά υπολείμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία του προβλήματος είναι οι αθρόες χωματοληψίες στο μακρινό παρελθόν χωρίς επίβλεψη και σχετική αδειοδότηση.

Όπως αναφέρει κάτοικος της περιοχής, παλιότερα, πριν 30-40 χρόνια ή και πιο παλιά, τα «κεραμεία Αλλατίνη» προμηθευόταν χώμα από αγροτεμάχια ιδιωτών από την περιοχή, για να κατασκευάσουν τα διάφορα προϊόντα που παρήγαγε το εργοστάσιο, όπως τούβλα, κεραμίδια και άλλα οικοδομικά υλικά.

«Έμπαιναν μέσα οι φαγάνες και έσκαβαν το χώμα και άνοιγαν λάκκους. Μετά έφερναν διάφορα μπάζα από το εργοστάσιο και άλλα υλικά και γέμιζαν τους λάκκους. Τα χρόνια πέρασαν και τα χωράφια έγιναν οικόπεδα και τώρα τα μπάζα βγαίνουν στην επιφάνεια όταν σκάβουν για να κτίσουν σπίτια», αναφέρει.

Όσοι γνωρίζουν το πρόβλημα φροντίζουν να σκάψουν πιο βαθιά για να ρίξουν τα θεμέλια. Αντί λοιπόν να σκάψουν 2-3-4 μέτρα, πρέπει να σκάψουν γύρω στα 8-10 μέτρα ώστε να συναντήσουν χώμα και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την θεμελίωση και με τη στατικότητα των κτισμάτων. Όμως αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυτόματα ανεβαίνει το κόστος κατασκευής, καθώς αυξάνονται το τσιμέντο, τα σίδερα, η χρήση των σκαπτικών μηχανημάτων και  εργατικά ημερομίσθια.

«Κάποιοι αναγκαστικά κατασκευάζουν και 1-2 τυφλά υπόγεια ώστε να φτάσουν στην επιφάνεια του εδάφους ενώ έχουμε και προστριβές μεταξύ οικοπεδούχων και εργολάβων», αναφέρει κάτοικος της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι η περιοχή αυτή, τη συγκεκριμένη περίοδο είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο, όπου ανεγείρονται ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών, συνήθως πολυτελούς κατασκευής. Η περιοχή αλλάζει γοργά και χάνει άρδην τον αγροτικό ή βιοτεχνικό της χαρακτήρα καθώς η επέκταση του δήμου και η ένταξη χιλιάδων στρεμμάτων στο σχέδιο πόλεως, δημιουργεί μία νέα αστική περιοχή.

Το καλοκαίρι, μετά προφανώς από διαμαρτυρίες και αναφορές στην οικεία Πολεοδομία, ο δήμος Θέρμης εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα του δήμου “Θέρμης Δρώμενα”,  προκειμένου να εξηγήσει το φαινόμενο και να επιστήσει την προσοχή, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην θεμελίωση των κτισμάτων.

«Εμείς εκδώσαμε την ανακοίνωση για να ενημερώσουμε τον κόσμο και τους πολίτες ώστε να ξέρουν τι έγινε και γιατί συμβαίνει αυτό που συμβαίνει», τονίζει στέλεχος του δήμου Θέρμης και προσθέτει πως πρόκειται αμιγώς για ιδιωτικά οικόπεδα όπου ο δήμος δεν μπορεί να γνωρίζει στο καθένα τι έχει συμβεί στο παρελθόν.

Να επισημάνουμε σ΄αυτό το σημείο πως ουδεμία σχέση ή ταύτιση υφίσταται μεταξύ του περιεχομένου του άρθρου και των συγκροτημάτων κατοικιών που απεικονίζονταν σε αυτό, στην αρχική του έκδοση, η επιλογή των οποίων ήταν τυχαία.

Το σπίτι στην οδό Βίκτωρος Ουγκό

Χαρακτηριστική περίπτωση πάντως είναι ένα οίκημα στην οδό Βίκτωρος Ουγκό, όπου το σπίτι αλλά και ο παρακείμενο δρόμος έχουν υποχωρήσει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο συγκεκριμένο σπίτι χρειάστηκαν ενέσεις τσιμέντου ώστε να στηριχθεί επαρκώς το οίκημα. Στη φωτογραφία είναι εμφανής η υποχώρηση του δρόμου που διέρχεται δίπλα στο σπίτι.

Υπό κατασκευή το σύστημα αποχέτευσης  

Στο μεταξύ από την πλευρά του ο δήμος Θέρμης συνεχίζει τις εργασίες αναβάθμισης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης της περιοχής επέκτασης.

Μέχρι πρόσφατα όλη η περιοχή δεν διέθετε ενιαίο σύστημα υδροδότησης ούτε αποχετευτικό σύστημα. Όπως αναφέρει στέλεχος του δήμου, ήδη έχουν ενοποιήσει το σύστημα ύδρευσης, καθώς αυτό που υπήρχε δεν κάλυπτε επαρκώς τις ανάγκες, ενώ για την αποχέτευση τα έργα συνεχίζονται. Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με το στέλεχος του δήμου, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το δίκτυο κάτω από την οδό Καζαντζίδη και σύντομα θα ξεκινήσουν τα έργα και στην περιοχή από την πάνω πλευρά της οδού Καζαντζίδη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα