Θεσσαλία: «Θα πεθάνει κόσμος από λοιμώξεις» – Κραυγή αγωνίας για τα άταφα ζώα
Αδιανόητες εικόνες σε χωριά - Αλαλούμ για την ταφή και την καύση νεκρών ζώων - Δίνουν εντολή στους κατοίκους να τα θάψουν όπου βρουν
Πρωτόγνωρες είναι οι εικόνες που καταγράφονται στα πλημμυρισμένα χωριά της Θεσσαλίας με χιλιάδες ζώα να έχουν πνιγεί, πολλά όμως εξ αυτών να παραμένουν άταφα σε χωράφια, αυλές των σπιτιών ή και στη μέση του δρόμου, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.
Η κατάσταση σε πολλά χωριά των Τρικάλων είναι πλέον τραγική, με την κατάσταση να είναι αποπνικτική και τους κατοίκους να απευθύνουν έκκληση για άμεση συγκέντρωση των κουφαριών των ζώων, καθώς πλέον μιλάμε για μία υγειονομική βόμβα.
«Δεν έχει μαζευτεί τίποτα. Πλέον μιλάμε για σοβαρό πρόβλημα υγιεινής. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι αντικρίζουμε αυτές τις εικόνες. Ας βάλουν προτεραιότητα να μαζέψουν τα ψόφια ζώα. Κατανοώ τις διαστάσεις της καταστροφής και τον όγκο εργασίας που έχουν τα αρμόδια συνεργεία, αλλά εδώ κινδυνεύει να πεθάνει κόσμος από λοιμώξεις» καταγγέλλει στην parallaxi κάτοικος για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων.
Κάτοικοι του χωριού κατήγγειλαν ότι ανοίχτηκε τάφρος για την ταφή ζώων δίπλα ακριβώς από το υδραγωγείο του χωριού και ήδη έριξαν εκεί 50 περίπου ζώα.
Παράλληλα, σημειώνουν ότι δόθηκε εντολή στους κατοίκους από τις τοπικές αρχές να προχωρήσουν ο καθένας μόνος του σε ταφή των νεκρών ζώων, με ασβέστη που θα τους παρασχεθεί.
«Πώς και πού θα γίνει η καύση ή η ταφή των ζώων όταν όλα είναι ακόμα πλημμυρισμένα; Τι μέσα προσωπικής ασφαλείας θα χρησιμοποιήσουν άνθρωποι που έχουν χάσει τα πάντα για να θάψουν τα ζώα τους; Πρέπει να έρθουν άμεσα να τα μαζέψουν και να γίνει υγειονομική ταφή σε ποιο στεγνές περιοχές» υπογραμμίζει κάτοικος της περιοχής στην parallaxi.
Όσο τα νερά υποχωρούν από Λάρισα έως Καρδίτσα αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής, με χιλιάδες νεκρά ζώα (αμνοερίφια, κότες, βοοειδή, κατοικίδια, ποντίκια) να βρίσκονται κολλημένα στη λάσπη, πολλά από αυτά να είναι ήδη σε διαδικασία αποσύνθεσης.
Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι παρά τις εξαγγελίες των αρμόδιων αρχών, δεν έχουν δει ακόμη συνεργεία που να ασχολούνται με την περισυλλογή των νεκρών ζώων.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να μαζέψουν με ιδία μέσα τα νεκρά ζώα. Και όλα αυτά ενώ ειδικοί προειδοποιούν ότι κανένας δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με τα κουφάρια των ζώων!
Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι το γεγονός πως ακόμη δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των νεκρών ζώων, καθώς υπάρχουν κτηνοτρόφοι που έχουν χιλιάδες ζώα στις εγκαταστάσεις τους, αλλά εξαιτίας των νερών που δεν έχουν υποχωρήσει, δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτές.
Δήμαρχος Παλαμά: 5.000 νεκρά ζώα, τραγική η κατάσταση
Ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου με δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης έκανε λόγο για τραγική κατάσταση και 5.000 ζώα νεκρά, περιμετρικά του χωριού και στα χωράφια. Αλλά και μέσα στο χωριό υπάρχουν νεκρά οικόσιτα ζώα.
«Υπάρχει πρόβλημα συντονισμού. Είμαστε αβοήθητοι, χωρίς μηχανήματα. Τα δικά μας έχουν καταστραφεί. Δεν θα γίνει τίποτα χωρίς συντονισμό. Η εταιρεία που έρχεται να μαζέψει τα νεκρά ζώα για καύση, έχει συγκεντρώσει πολύ μικρό αριθμό. Θα έπρεπε ο Παλαμάς να γίνει εργοτάξιο, να έχει δέκα φορτηγά εδώ να δουλεύουν. Δεν υπάρχει κανένας».
Από την πλευρά του ο κ. Κασκάνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Kafsis» σημείωσε σε δηλώσεις του στο OPEN για το θέμα:
«Εδώ και δύο χρόνια στην περιφέρεια Θεσσαλίας διαχειριζόμαστε τα νεκρά ζώα, είτε είναι ζώα αιγοπρόβατα, βοοειδή, αλλά και αδέσποτα. […] Η μονάδα στη Λάρισα αυτή τη στιγμή είναι κλειστή λόγω πλημμυρών, δεν έχουμε πρόσβαση στο οδικό δίκτυο για να την ανοίξουμε. Διαχειριζόμαστε μια κρίση. […] Στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα όπου υπάρχει προσβασιμότητα πάμε και μαζεύουμε τα νεκρά ζώα. Άνοιξαν οι μονάδες εκτός περιφέρειας, σε Κοζάνη και Ημαθία και έχουμε και μια δική μας μονάδα στην Τρίπολη. Υπάρχει συνεργασία της εταιρείας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το υπουργείο.
Έχουμε διαχειριστεί σε δύο ημέρες πάνω από 20.000 πτηνά, 3.000 πρόβατα και 3.000 χοίρους. Και η κατάσταση δείχνει ένα δυναμικό μοντέλο. Ο αριθμός θα μεγαλώσει. Στον Παλαμά δεν είναι δυνατή η πρόσβαση αυτή τη στιγμή. Παίρνουμε εντολές από τον αντιπερεφειάρχη Θεσσαλίας τον κ. Μπίλλη που είναι αρμόδιος για το συντονιστικό της όλης υπόθεσης και μαζί με την Τροχαία μας ενημερώνει για το πού είναι ανοιχτοί οι δρόμοι κτλ. [..] Η κρίση εκτιμούμε θα εξομαλυνθεί σε 10 ημέρες. Δεν μπορεί να διαχειριστείς την κρίση εάν δεν υπάρχει σύμπνοια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η υγειονομική ταφή στα χωριά είναι ένα λεπτό ζήτημα. Ο υδροφόρος ορίζοντας είναι τόσο επιβαρυμένος από τα νερά. Το επιτρέπει ο νόμος κατά παρέκκλιση υγειονομική ταφή, αλλά με συνθήκες με το να επιτρέπουν αυτό να γίνει».
«Καμπανάκι» ειδικών
SOS εκπέμπουν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα χωριά της Θεσσαλίας, με τους κινδύνους να επηρεάζουν όχι όμως τις συγκεκριμένες περιοχές, αλλά και τις γύρω.
Για ένα απέραντο νεκροταφείο ζώων έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο καθηγητής Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ, κ. Τσάκρης.
«Περιμένουμε γαστρεντερίτιδες ιογενείς και μικροβιακές, μέσα σε αυτά και ο τυφοειδής πυρετός, σιγγέλα που είχαμε και στον τυφώνα Κατρίνα στις ΗΠΑ και νοσήματα που ενδημούν στην Ελλάδα και μεταφέρονται μέσω τρωκτικών, από τα ούρα των ποντικιών που μπορεί να μολυνθεί ο άνθρωπος και να έχουμε περιπτώσεις λεπτοσπείρωσης. Μπορεί να προσβληθεί κάποιος ακόμη και με αμυχές που υπάρχουν στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών. Γι’ αυτό πρέπει όποιος εκτίθεται σε νερά να φορά γάντια και γαλότσες.
Τα ζώα θα πρέπει να ταφούν σε μέρος που μπορεί να γίνει η ταφή. Πρέπει να υπάρχουν ειδικά κλιμάκια που θα αναλάβουν την μεταφορά των νεκρών ζώων. Να εφοδιαστούν οι κάτοικοι και με αντικουνουπικά σπρέι».
«Αν δει κάποιος κάποιο σημάδι να πάει αμέσως στον γιατρό. Θα μπορούσε να είναι λεπτοσπείρωση ή και χημικό, αφού υπάρχουν στο νερό πετρέλαιο και λιπάσματα, φυτοφάρμακα. Μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στον άνθρωπο και μακροχρόνιο πρόβλημα όταν περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα», υπογράμμισε η κ. Λινού.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το πρόβλημα που θα δημιουργήσει στη γη το μολυσμένο νερό, είπε πως, «τα μικρόβια και τα νεκρά ζώα θα απορροφηθούν από τη γη. Εκείνο που είναι πρόβλημα είναι οι χημικές ουσίες».
Τι είναι η λεπτοσπείρωση
Η Λεπτοσπείρωση (επίσης γνωστή ως πυρετός των αγρών, νόσος των ποντικών, και πυρετός των βάλτων μεταξύ άλλων ονομασιών) είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σπειροειδούς μορφής Spirochaetae το οποίο ονομάζεται λεπτόσπειρα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι μη ορατά ή ήπιας μορφής, όπως πονοκέφαλοι, μυικοί πόνοι και πυρετός, ή βαριάς μορφής με πνευμονική αιμορραγία, αίμα από τους πνεύμονες ή μηνιγγίτιδα. Αν λόγω της λοίμωξης προκαλούνται ίκτερος, νεφρική ανεπάρκεια και αιμορραγία, πρόκειται για τη νόσο του Weil. Αν προκαλείται ακατάσχετη αιμορραγία στους πνεύμονες, πρόκειται για το σύνδρομο πνευμονικής αιμορραγίας βαρέας μορφής.
Αιτίες
Το αίτιο της λεπτοσπείρωσης είναι το βακτηρίδιο leptospira interrogans. Η ασθένεια μεταδίδεται τόσο από άγρια όσο και από οικόσιτα ζώα. Τα πιο συνηθισμένα ζώα που μεταδίδουν την αρρώστια είναι τα τρωκτικά. Συνήθως μεταδίδεται από τα ούρα ή από νερό ή χώμα με ούρα ζώων σε περίπτωση επαφής, όταν υπάρχουν σκασίματα στο ανθρώπινο δέρμα, στα μάτια, στο στόμα ή στη μύτη. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η αρρώστια συνήθως προσβάλλει τους αγρότες και τα κατώτερα οικονομικά στρώματα που ζουν στις πόλεις.Στις ανεπτυγμένες χώρες, συνήθως προσβάλλει άτομα που συμμετέχουν σε δραστηριότητες στη φύση σε ζεστές και υγρές περιοχές.
Συμπτώματα
Η λεπτοσπείρωση μπορεί να λάβει πολλές μορφές. Η πιο ήπια, η “βακτηριακή λεπτοσπείρωση” προκαλεί μη ειδικά συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, πυρετό και υπεραιμία επιπεφυκότων,ρίγος, μυαλγίες, λιγότερο συχνά, μηνιγγίτιδα, εξάνθημα, ίκτερο ή νεφρική ανεπάρκεια. . Είτε θα ιαθεί μετά από μια εβδομάδα είτε θα εξελιχθεί σε άσηπτη μηνιγγίτιδα, είτε σε ικτερική λεπτοσπείρωση (νόσος Weil) είτε θα αναπτυχθεί πνευμονικό σύνδρομο.
Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια από τις εικόνες που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ώρες στα social media, καθώς και από τους απεσταλμένους μεγάλων φωτογραφικών πρακτορείων και που απεικονίζουν τα κουφάρια των νεκρών ζώων, αλλά και από το ξέσπασμα της απεσταλμένης του τηλεοπτικού σταθμού STAR, Κατερίνα Ρίστα η οποία ανέφερε στον «αέρα»:
«Πήρα να ρωτήσω, αυτά τα ζώα θα μαζευτούν; Διάβαζα χτες ένα δελτίο τύπου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο έλεγε ότι θα βγουν κλιμάκια στους δρόμους και θα μαζέψουν τα νεκρά ζώα και υπεύθυνος θα ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας ο κύριος Απόστολος Μπίλλης. Τι κάνει λογικά ένας δημοσιογράφος; Παίρνει τον κύριο Μπίλλη και τον ρωτάει αν ήρθαν τα κλιμάκια. Και μου απάντησε “φυσικά και ήρθαν”.
Πολύ ωραία. “Πού πήγαν αυτά τα ζωντανά; Πού τα μεταφέρετε;”, μου απάντησε “δεν ξέρω”. Πολύ ωραία; Καθόλου ωραία. Ποιος ξέρει; Ο δήμαρχος. Αθάνατο ελληνικό χάος. Τι κάνεις; Προφανώς παίρνεις τον δήμαρχο τον κύριο Σακελλαρίου. Τον παίρνεις αρκετές φορές, επειδή δεν απαντάει στο πρώτο. Το σηκώνει, τον ρωτάω αν έχουν έρθει τα κλιμάκια γιατί όσο είμαι στην περιοχή δεν έχω δει κάποιον να μαζεύει.
Η δημοσιογράφος Κατερίνα Ρίστα έδωσε ρέστα στο αποψινό δελτίο του Star.
— Τv Σχόλιο (@tvsxolio) September 11, 2023
Ο κ. Σακελλαρίου μου απάντησε ότι τα ζωντανά μέσα στις γειτονιές είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία και θα πρέπει ο κόσμος να μαζεύει μόνος του τα ζωντανά, να ανοίγει τάφρους και να τα πετάει μέσα. Και εδώ θέλω να σας πω ότι το δελτίο τύπου λέει ότι η συλλογή και η μεταφορά των ζώων γίνεται με την εφαρμογή συγκεκριμένων υγειονομικών κανόνων. Δεν ξέρω αν έχει υγειονομικούς κανόνες και ποιους κανόνες ακριβώς αλλά αυτός ο άνθρωπος που ταλαιπωρήθηκε από την πλημμύρα και ήταν περίπου 10 ώρες σε μια ταράτσα, για να μην πνιγεί με τα παιδιά του. Ο ίδιος άνθρωπος που τώρα καθαρίζει το σπίτι του και δεν έχει γάντια, ούτε μάσκα, γιατί δεν του έχουν μείνει άλλα, ο ίδιος με αυτά τα χέρια που είναι 50 χρονών και σκέφτεται να πάει στη Γερμανία, αυτός πρέπει να πάει πίσω, να κλείσει τη μύτη του με τα χέρια του, να μαζέψει τα νεκρά ζωντανά του και να τα πετάξει που; Σε ποια χωράφια; Συγγνώμη για τον τόνο της φωνής μου, αλλά τους ζω αυτούς τους ανθρώπους τρεις μέρες».