Ρεπορτάζ

Θεσσαλονίκη: Ανοχύρωτος ο νομός στις πλημμύρες; – Δεν υπάρχει συνεργείο καθαρισμού ρεμάτων και χειμάρρων

Εκκρεμεί ακόμα ο διαγωνισμός για την Αν. Θεσσαλονίκη, που θα ολοκληρωθεί μετά το χειμώνα – Αλαλούμ των υπηρεσιών

Φίλιππος Δεργιαδές
θεσσαλονίκη-ανοχύρωτος-ο-νομός-στις-π-1074707
Φίλιππος Δεργιαδές

Παρά τις εξαγγελίες και ανακοινώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για έγκαιρο καθαρισμό των ρεμάτων και χειμάρρων, γεγονός που θωρακίζει αντιπλημμυρικά τον νομό Θεσσαλονίκης, τελικά η αρμόδια υπηρεσία της ΠΜΚ, «διαψεύδει» την διοίκηση, παραδεχόμενη ότι ακόμα και μέσα στον χειμώνα, σε κεντρικά σημεία του νομού, δεν θα έχουν καθαριστεί ρέματα και χείμαρροι, διότι δεν υπάρχει συνεργείο.  

Με πρόσφατη ανακοίνωση της η Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης,  πληροφορούσε τους πολίτες ότι σύντομα θα ξεκινήσουν εργασίες καθαρισμού ρεμάτων και χειμάρρων που «θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης ενώ προβλέπονται συγκεκριμένα έργα καθαρισμού από τη βλάστηση, τα μπάζα, τα σκουπίδια και τα φερτά υλικά ώστε να αποκατασταθεί και να βελτιωθεί η παροχετευτικότητα των χειμάρρων».

Στις 20 Οκτωβρίου η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, ενέκρινε τον τρόπο δημοπράτησης του έργου και αφορά τμήματα του νομού από τους δήμους Θερμαϊκού, Πυλαίας – Χορτιάτη, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Ωραιοκάστρου ενώ σύμφωνα με την Περιφέρεια μέχρι σήμερα έχουν γίνει παρεμβάσεις δστους δήμους Βόλβης, Λαγκαδά και Θερμαϊκού. Για το θέμα του καθαρισμού των ρεμάτων συνολικά, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, με αφορμή και την πρόσφατη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου ενόψει της χειμερινής περιόδου, σημείωσε: «ευελπιστούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Τα χιλιόμετρα των ρεμάτων είναι πολλά και σε κάποιες περιοχές ίσως ποτέ δεν είχαν γίνει παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια, όταν η Περιφέρεια δεν είχε ακόμη την σχετική αρμοδιότητα».

Δεν υπάρχει συνεργείο διότι ακόμα δεν έγινε ο διαγωνισμός

Ωστόσο, η πραγματικότητα διαφέρει από τις εξαγγελίες των υπευθύνων. Η κάτοικος του δήμου Θέρμης Άννα Καββαδία, διαπιστώνοντας ότι τα ρέματα του δήμου και της περιοχής της έχουν γεμίσει χόρτα και διάφορα υλικά, και φοβούμενη ότι σε περίπτωση μεγάλη βροχόπτωσης ο κίνδυνος πλημμύρας είναι ορατός, απευθύνθηκε στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η απάντηση της υπηρεσίας ήταν άκρως αποκαλυπτική.

Όπως αναφέρει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, ακόμα ο σχετικός διαγωνισμός εκκρεμεί και δεν υπάρχει συνεργείο για τα ρέματα της περιοχής, και ούτε θα υπάρξει εντός του χειμώνα. «Εκτιμούμε ότι εντός τριμήνου θα αναδειχτεί ο ανάδοχος και τότε θα εξεταστούν ποιες επεμβάσεις και εργασίες θα γίνουν» αναφέρει η υπηρεσία.

Δηλαδή αν βρέξει έντονα και πέρα των συνηθισμένων, κάτι που δεν αποκλείεται, όπως δηλαδή έχει συμβεί επανειλημμένα αυτήν την περίοδο, η περιοχή της Θέρμης αλλά και άλλες περιοχές θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

«Εδώ και μήνες τα ρέματα της περιοχής, τα οποία είναι πλησίον κατοικημένης περιοχής, είναι παντελώς παραμελημένα και γεμάτα από δέντρα-θάμνους-χόρτα. Όλοι οι κάτοικοι εχουμε προσπαθήσει να κινητοποιήσουμε την περιφέρεια προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες καθαρισμού, οι οποίες υπάγονται στην αρμοδιότητα της» τονίζει η Α, Καββαδία και αναφέρει πως «έλαβα απάντηση απο την περιφέρεια, μέσω email, στο οποίο αναφέρεται ότι δεν υπάρχει επι του παρόντος συνεργείο καθαρισμού και διενεργείται διαγωνισμός, όποτε για τους επόμενους τρεις μήνες η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα πραγματοποιεί καθαρισμούς ρεμάτων. Η απάντηση αυτή είναι απαράδεκτη και όλοι οι κάτοικοι είμαστε εξοργισμένοι».

Πρόβλημα και στο ρέμα της Τούμπας και αλαλούμ υπηρεσιών

Όμως δεν είναι μόνο τα ρέματα στο δήμο Θέρμης αλλά και στο ρέμα της Τούμπας, υπάρχει πρόβλημα όπου η κατάσταση θυμίζει ζούγκλα. Σε περίπτωση μίας καταιγίδας τύπου Daniel, σαφώς θα υπάρξει πρόβλημα.

Μετά από καταγγελία της κατοίκου της περιοχής Τούμπας Κ.Α. η οποία αρχικά απευθύνθηκε στον δήμο Θεσσαλονίκης, αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά το αλαλούμ των δημόσιων υπηρεσιών. Ο δήμος Θεσσαλονίκης απάντησε ότι ο καθαρισμός των ρεμάτων ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά από την Πολιτική Προστασία της ΠΚΜ ανταπάντησαν ότι αρμόδιοι για το ρέμα της Τούμπας, που εκτείνεται μέχρι τον Φοίνικα είναι οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς.

«Δυστυχώς το θρίλερ με το ρέμα της Τούμπας συνεχίζεται. Η απάντηση του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 30 Αυγούστου είναι ότι τα ρέματα είναι ευθύνη της Περιφέρειας. Στη απάντηση που έλαβα από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ΠΚΜ,  αναφέρεται ξεκάθαρα ότι είναι αρμοδιότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης όμως έκλεισε σήμερα ξανά το θέμα, αναφέροντας ότι αρμόδια για τα ρέματα είναι η Περιφέρεια» αναφέρει η Κ.Α. και σημειώνει ότι «ποιος είναι υπεύθυνος για το ρέμα της Τούμπας και επιτέλους να πιέσουμε για να γίνει κάτι; Πρόσφατα υπήρχε πρόβλημα με καλώδιο της ΔΕΗ και από θαύμα γλυτώσαμε την φωτιά».

Τελικά δηλαδή η μία υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παραδέχεται ότι είναι αρμόδια για τη διαχείριση των ρεμάτων, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι δήμοι, αλλά η Πολιτική Προστασία, που υπάγεται στην επίσης Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει ότι υπεύθυνοι είναι οι δήμοι.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα