Ρεπορτάζ

Θεσσαλονίκη: Κλείνουν δύο ΚΔΑΠ λόγω «συγκατοίκησης» με παιδικούς σταθμούς

Εκ των οποίων το ΚΔΑΠ για παιδιά με αναπηρία, κινδυνεύει να βρεθεί στο δρόμο» στις 20 Φεβρουαρίου – Τι αναφέρει η αντιδήμαρχος παιδείας Έφη Θεοδωράκη.

Φίλιππος Δεργιαδές
θεσσαλονίκη-κλείνουν-δύο-κδαπ-λόγω-σ-1119655
Φίλιππος Δεργιαδές

Με τις παρακαταθήκες και τις «κληρονομιές» της προηγούμενης διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, βρίσκεται αντιμέτωπη η διοίκηση Αγγελούδη: Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να βρεθούν χώροι μεταστέγασης για δύο ΚΔΑΠ, εκ των οποίο το ένα είναι ΚΔΑΠ ΜΕΑ, ειδάλλως θα πρέπει να βάλουν λουκέτο, με το ΚΔΑΠ ΜΕΑ να κινδυνεύει να “βρεθεί στο δρόμο”, νωρίτερα, στις 20 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πρόσφατη σχετική διάταξη, η συστέγαση των βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών απαγορεύεται διότι κάθε δομή θα πρέπει να διαθέτει τη δική της είσοδο – έξοδο και να πληροί όλους τους απαιτούμενους όρους φιλοξενίας και ασφάλειας.  Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών προς τη Διεύθυνση Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης:

Στο ίδιο έγγραφο επίσης αναφέρεται ρητά ότι λόγω των συγκεκριμένων διατάξεων πρέπει να μεταστεγαστούν δύο ΚΔΑΠ προκειμένου οι παρακείμενοι βρεφονηπιακοί – παιδικοί σταθμοί να είναι σε θέση να διατηρήσουν τις άδειες λειτουργίας τους:

Ωστόσο ένα από τα δύο ΚΔΑΠ, αυτό που λειτουργεί στη δυτική Θεσσαλονίκη στην οδό Κωλέττη, το μοναδικό ΚΔΑΠ του δήμου Θεσσαλονίκης που απασχολεί παιδιά ΜΕΑ, κινδυνεύει να κλείσει και να “βρεθεί άστεγο στο δρόμο”, νωρίτερα καθώς ο χώρος από πέρσι, τον Ιούλιο του 2023, έχει κριθεί ακατάλληλος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με απόφαση δικαστηρίου μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θα πρέπει να μεταστεγαστεί.

Όπως αναφέρει η Σπυριδούλης Ανδρεάδου, μητέρα παιδιού που απασχολείται στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ «οι περιπέτειες με τους ελέγχους για την καταλληλότητα του κτηρίου της Κωλέττη, ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2023 και τον Ιούλιο του 2023, το κτήριο από την Περιφέρεια κρίθηκε ακατάλληλο. Ο δήμος Θεσσαλονίκης που έχει την ευθύνη λειτουργίας του, προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια και ζήτησε αναστολή στην αναστολή λειτουργίας μέχρι να βρεθεί νέος χώρο. Μάλιστα δήλωσαν προφανώς ότι είχαν βρει νέο χώρο, οπότε το ΚΔΑΠ λειτουργεί μέχρι τώρα με αυτή την προϋπόθεση. Ωστόσο όπως αποδείχθηκε τελικά δεν είχαν βρει τον κατάλληλο χώρο».

Προσθέτει δε πως «η απελθούσα διοίκηση δεν έκανε τίποτα απολύτως. Η νέα διοίκηση τρέχει για το θέμα αλλά δεν νομίζω να προλαβαίνει, διότι η απόφαση από το διοικητικό δικαστήριο αναφέρει ότι πρέπει να κλείσει την 20η Φεβρουαρίου».

Να σημειωθεί ότι στο κτήριο, όπου συστεγάζεται το ΚΔΑΠ ΜΕΑ με τον Βρεφονηπιακό Σταθμό του δήμου, είναι ένα κτήριο που δεν διαθέτει ανεξάρτητες εισόδους – εξόδους για τις δύο δομές, δεν πληρούσε τους όρους ασφάλειας και δεν διέθετε αυλή καθώς πρόκειται για πολυκατοικία και όχι για σχολικό κτήριο. Μάλιστα το ΚΔΑΠ που φιλοξενεί περίπου 35 παιδιά ΜΕΑ, λειτουργεί σε όροφο και ως αύλειο χώρο χρησιμοποιεί το ισόγειο στο οποίο για λόγους προστασίας των παιδιών, έχει τοποθετηθεί περίφραξη με πλέγμα.

Αντιδήμαρχος Παιδείας: Προσπαθούμε άμεσα να βρούμε χώρο

Η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Έφη Θεοδωράκη, θεωρεί ότι παρότι υπήρξαν πρωτοφανείς καθυστερήσεις από την προηγούμενη διοίκηση, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να λυθούν τα προβλήματα με βασικό γνώμονα τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους.

Σχετικά με το ΚΔΑΠ ΜΕΑ, τόνισε στην Parallaxi πως «είμαστε στο πλευρό των γονέων και των παιδιών και ψάχνουμε άμεσα να βρούμε τον κατάλληλο χώρο. Μας πρότειναν ένα χώρο που είχε προωθηθεί από την προηγούμενη διοίκηση αλλά όταν φέραμε τις υπηρεσίες, πριν από 10 ημέρες, διαπιστώθηκε πως ήταν ακατάλληλος. Δυστυχώς καθυστέρησαν τόσους μήνες, χωρίς να έχουν στείλει τις υπηρεσίες για να δούν αν ο χώρος μπορούσε να πάρει άδεια. Πρέπει να βρούμε χώρο λοιπόν και επιδιώκουμε μία παράταση ώστε να λύσουμε το πρόβλημα».

Σε ότι αφορά το ΚΔΑΠ και τον βρεφονηπιακό σταθμό στην Τριανδρία αναφέρει πως «το πρόβλημα προέκυψε από το νέο νόμο που επιβάλει ότι πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή είσοδος. Εξετάζουμε στην παρούσα φάση αν μπορούμε να κάνουμε συγχώνευση των ΚΔΑΠ. Εντός της εβδομάδας θα έχουμε εξελίξεις και γι αυτό το θέμα».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα