Ρεπορτάζ

Τι συμβαίνει με τον τουρισμό στις πληγείσες περιοχές – Θα υπάρξει επόμενη μέρα;

Ξενοδοχεία πλημμύρισαν, επιχειρηματίες έβαλαν λουκέτα για να αποκαταστήσουν τις βλάβες, άνθρωποι ακύρωσαν τις διακοπές τους και άλλοι έτρεξαν να προλάβουν να φύγουν.

Νίκος Γκάγιας
τι-συμβαίνει-με-τον-τουρισμό-στις-πληγ-1053008
Νίκος Γκάγιας

Οι καταστροφικές πλημμύρες που έφερε η κακοκαιρία Daniel έφεραν τεράστια προβλήματα σε όλους τους τομείς στον Βόλο, στο Πήλιο, στη Θεσσαλία, στη Λάρισα και στα Τρίκαλα. 

Ο τουρισμός στις πληγείσες περιοχές, μεταξύ άλλων, επηρεάστηκε άμεσα, όπως είναι λογικό. Ξενοδοχεία πλημμύρισαν, επιχειρηματίες έβαλαν λουκέτα για να αποκαταστήσουν τις βλάβες, άνθρωποι ακύρωσαν τις διακοπές τους και άλλοι έτρεξαν να προλάβουν να φύγουν.

Τα παράλια της Λάρισας καθώς και το Πήλιο είναι δύο από τις περιοχές που «χτυπήθηκαν» σε μία σεζόν που όλα έδειχναν ιδανικά και πολλοί τουρίστες είχαν προγραμματίσει τις διακοπές τους για εκεί. Όμως, η κακοκαιρία έβαλε «στοπ» στα σχέδια τους και στην τουριστική σεζόν με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να ακυρώσουν ό,τι είχαν κανονίσει βλέποντας το πρωτόγνωρο θέαμα με τις δεκάδες καταστροφές.

Το μεγάλο ερώτημα είναι το πότε θα καταφέρει ο τουρισμός σ’ αυτά τα μέρη να ανακάμψει και αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα επιστρέψουν σ’ αυτά τα πανέμορφα κατά τα άλλα μέρη που διαλύθηκαν λόγω της κακοκαιρίας. Πότε θα επιστρέψουν οι τουριστικές επιχειρήσεις σε μία κανονικότητα; Πότε θα φύγει ο φόβος του κόσμου στο να τις επιλέξουν ξανά;

Για τον φόβο και την ανησυχία του κόσμου να επιλέξει τον νομό Μαγνησίας για τις διακοπές καθώς και για τις ακυρώσεις που έγιναν μίλησε στη Parallaxi ο Βασίλης Καραουλάνης, Αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.

«Τέτοια καταστροφή δεν έχει ξανά γίνει ποτέ, δεν θυμάται κανένας κάτι παρόμοιο. Υπάρχει φόβος από τον κόσμο. Πολλοί λένε τι να πάω να κάνω εκεί; Ειδικά τώρα που είναι και κλειστή η Εθνική Οδός είναι μεγάλη ταλαιπωρία να κάνεις τον κύκλο. Η ψυχολογία του κόσμου είναι πολλή σημαντική και θα κρίνει την επόμενη ημέρα. Στο Πήλιο έχει καταστραφεί όλο το οδικό δίκτυο και υπάρχουν χιλιάδες καταστροφές. Το ίδιο και στον Βόλο. Υπάρχουν κάποια ξενοδοχεία που δεν επλήγησαν και μπορούν να δεχτούν κόσμο αλλά το ερώτημα είναι ο κόσμος θα τα επιλέξει; Με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε θα έρθω τον Οκτώβριο θα είναι εντάξει τα πράγματα;»

Όπως κάνει γνωστό τα προβλήματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Από την μία υπάρχουν τεράστιες ζημιές σε υποδομές, δρόμους και γέφυρες και από την άλλη είναι τα ξενοδοχεία που πλημμύρισαν.

«Ξενοδοχεία κλείνουν για να αποκαταστήσουν τις ζημιές τους. Είναι άλλο να μιλάμε για 1.000 ευρώ και άλλο για 50.000 ευρώ ζημιά. Θα επανέλθουμε αλλά το θέμα είναι το πότε. Υπάρχουν μερικές καταστροφές που δεν λύνονται σε 1-2 μέρες και θα πάρει χρόνο. Υπήρξαν και υπάρχουν ακυρώσεις. Εμείς θέλουμε να επανέλθουμε και να επιστρέψει ο κόσμος αφού λυθούν οι ζημιές, Το νερό, το ρεύμα, το internet είναι θέμα χρόνο να επιλυθούν»

Από την πλευρά του για την κατάσταση που επικρατεί στα παράλια της Λάρισας μίλησε στη Parallaxi ο Βασίλης Κανδυλάρης, αντιπρόεδρος του συλλόγου καταστηματαρχών παραλίων νομού Λάρισας.

«Υπήρχαν πάρα πολλές κρατήσεις και όλο προμήνυαν ότι θα είναι ένας πολύ δυνατός Σεπτέμβριος. Όμως, όλο αυτό το σκηνικό άλλαξε άρδην μετά την κακοκαιρία. Ήρθαν πολλές ακυρώσεις ειδικά από Έλληνες και κατά τη διάρκεια των πλημμυρών έφυγε πολύς κόσμος που ήταν για τις διακοπές του εκεί»

Ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία πρόσβαση και έτσι δεν πρόκειται να έρθει κάποιος στο άμεσο διάστημα. 

«Οι επιχειρηματίες εκεί δεν έπαθαν τόσο μεγάλες ζημιές, όπως η Θεσσαλία. Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος αλλά είναι μία τεράστια πληγή. Θα είναι δύσκολο να ανακάμψουμε και να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα και η αγορά να γυρίσει στους ρυθμούς της στα παράλια της Λάρισας. Μιλάμε με γνωστούς που έχουν χάσει κυριολεκτικά τα πάντα και πραγματικά αναρωτιόμαστε πως θα ανακάμψει όλος αυτός ο κόσμος»

Ο κ. Κανδυλάρης δηλώνει πως εύχεται να βγει ψεύτης και να γίνουν όλα όπως πριν, όμως όπως τονίζει δεν πιστεύει να γίνει γρήγορα.

«Την επόμενη μέρα είναι σίγουρο πως τα πράγματα θα είναι δύσκολα αλλά μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, γιατί προέχει να αποκατασταθούν οι ζημιές και να ορθοποδήσει ο κόσμος. Μετά θα δούμε την επόμενη ημέρα και το επόμενο καλοκαίρι» η Εθνική Οδός είναι μεγάλη ταλαιπωρία να κάνεις τον κύκλο. Η ψυχολογία του κόσμου είναι πολλή σημαντική και θα κρίνει την επόμενη ημέρα»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα