Το οικόπεδο στην Παπάφη που “πασχίζει” να γίνει νηπιαγωγείο από το… 1987

Που θα κτιστούν δύο νέα σχολικά συγκροτήματα στην Ανατολική και Δυτική Θεσσαλονίκη

Φίλιππος Δεργιαδές
το-οικόπεδο-στην-παπάφη-που-πασχίζει-1153059
Φίλιππος Δεργιαδές

Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία απαλλοτρίωσης οικοπέδου ενός στρέμματος περίπου, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Παπάφη και Μάρκου Μπότσαρη, όπου πρόκειται να ανεγερθεί σχολικό συγκρότημα που θα στεγάσει το 103ο και το 33ονηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης, υπόθεση που χάριν της «ετοιμότητας» της ελληνικής πολιτείας εκκρεμούσε από το… 1987.

Το οικόπεδο, όπου σήμερα υπάρχει ένα κτίσμα επαγγελματικού χώρου ενώ το υπόλοιπο ατύπως χρησιμοποιείται ως παρκινγκ, πέρασε από 40 κύματα πριν τελικά ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση και τεθεί σε τροχιά αξιοποίησης υπέρ των μικρών μαθητών της περιοχής.

Το οικόπεδο αρχικά με απόφαση Νομάρχη είχε χαρακτηριστεί ως χώρος σχολείου. Μετά από προσφυγές των ιδιοκτητών το 2004, αποχαρακτηρίστηκε αλλά υπήρξε ανάκληση του αποχαρακτηρισμού με απόφαση αντινομάρχη το 2007. Ακολούθησε το 2008 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για αναγκαστική απαλλοτρίωση του χώρου και μάλιστα το 2009 είχε υπογραφεί και σχετική προγραμματική σύμβαση με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων αλλά και πάλι μέσω ΣτΕ οι ιδιοκτήτες μπλόκαραν την απαλλοτρίωση. Το 2014 με απόφαση Περιφερειάρχη άνοιξε εκ νέου η υπόθεση της απαλλοτρίωσης και το 2019 υπήρξε νέα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία τελικά υλοποιείται το 2024, καθώς από τις Κτηριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ) με απόφαση στις 28/3/24 δημοσιεύτηκε εμπρόθεσμα η διάθεση 1,7 εκατομμυρίων ευρώ για την απαλλοτρίωση του χώρου.

Πρόκειται κυριολεκτικά για μία τραγελαφική ιστορία που διήρκησε 37 ολόκληρα χρόνια και καταδεικνύει την φαιδρότητα του ελληνικού κράτους, που αδυνατεί ή αδιαφορεί να βρει οικόπεδα για να κτίσει σχολεία, σε μία χώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων έχει κτιστεί τις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Η αντιδήμαρχος Αστικής Ανάπτυξης και Πολεοδομίας του δήμου Θεσσαλονίκης Δήμητρα Αγκαθίδου τονίζει πως «μετά από πολλά χρόνια επιτέλους ολοκληρώνεται μία απαλλοτρίωση που απαίτησε μεγάλη προσπάθεια και τώρα ανοίγει ο δρόμος να αποκτήσουμε ένα νέο σύγχρονο σχολείο για τα νήπια». Αναφέρει δε πως υπάρχουν αρκετά οικόπεδα υπό απαλλοτρίωση που αναμένεται το επόμενο διάστημα να μπουν σε τροχιά υλοποίησης και αφορούν σχολεία, πολιτιστικούς  χώρους και χώρους πρασίνου και άθλησης. «Γίνεται μία προσπάθεια να επιταχύνουμε τις διαδικασίες αλλά δυστυχώς το πρόβλημα είναι το οικονομικό», τονίζει η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας.

Νικηφορίδης: Στα σκαριά δύο νέα σχολεία  

Πάντως στο δήμο Θεσσαλονίκης δείχνουν να το έχουν πάρει ζεστά το θέμα της αξιοποίησης των δημόσιων χώρων και οικοπέδων που μπορούν να αξιοποιηθούν υπέρ της κοινότητας.

Όπως αναφέρει και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας Πρόδρομος Νικηφορίδης, «δυστυχώς στο δήμο μας κάποια παιδιά μεγαλώνουν και πηγαίνουν σχολείο σε κτήρια όπως το Πειραματικό και άλλα ακόμα σε λυόμενα όπως το 89ο . Εμείς προσπαθούμε να βρούμε λύσεις».

Σε ότι αφορά τη δημιουργία νέων σχολείων αναφέρει πως το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η ανέγερση δύο σχολικών συγκροτημάτων στη Χαριλάου, στα Τροχιοδρομικά και στη δυτική Θεσσαλονίκη, στην οδό Σαπφούς, ενώ όπως αναφέρει «υπάρχουν και μελέτες για αναβάθμιση των σχολικών συγκροτημάτων, στην Μητσαίων, στην Συγγρού και στην Ικτίνου».

Σε ότι αφορά το 89ο δημοτικό σχολείο και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων που δεν θέλουν να κλείσει το σχολείο λόγω επικινδυνότητας, τονίζει πως «εμείς δεν θέλουμε φυσικά να ανοίξουμε πόλεμο με τους κατοίκους, το θέμα είναι η ασφάλεια των μαθητών. Έχουμε αναθέσει στο Τεχνικό Επιμελητήριο να κάνει αυτοψία και να αποφανθεί για την κατάσταση του και αν η εκτίμηση είναι ότι μπορεί να επισκευαστεί, θα το επισκευάσουμε. Αν κρίνει ότι είναι ακατάλληλο και πως μετά από 50 χρόνια είναι επικίνδυνο, πρέπει να βρούμε μία λύση και να μετακινήσουμε σχολεία ανάλογα με τις δυνατότητες που υπάρχουν».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα