Top

Ρεβεγιόν μεσημέρι και σε «φούσκα» – Πιέζει η Εκκλησία για αύξηση πιστών και περισσότερες Λειτουργίες

Οι ειδικοί φοβούνται για διασπορά του ιού στα οικογενειακά τραπέζια των εορτών

Parallaxi
ρεβεγιόν-μεσημέρι-και-σε-φούσκα-πι-694387
Parallaxi

Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά οι επιστήμονες σπεύδουν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή διασπορά του ιού εκείνες τις δυο μέρες.

Την ίδια στιγμή, η πτώση των επιδημιολογικών δεικτών τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργήσει συγκρατημένη αισιοδοξία, ωστόσο κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση για τις ημέρες των εορτών.

Τα μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι πως είναι επιτακτική ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας και να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Η ανησυχία μήπως οι πολίτες χαλαρώσουν και τα ρεβεγιόν και τα εορταστικά τραπέζια γίνουν εστίες υπερμετάδοσης είναι διάχυτη.

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν στενά πως εξελίσσεται η κατάσταση μετά το άνοιγμα κομμωτηρίων και βιβλιοπωλείων και την υλοποίηση του click away. Και είναι βέβαιο πως αν παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού και μη τήρησης των μέτρων προστασίας, η αγορά θα ξανακλείσει.

Οδηγίες για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Μια από τις βασικές διαφοροποιήσεις με τα περσινά Χριστούγεννα είναι τα ρεβεγιόν. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ξεκαθαρίζοντας πως η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να επιλέξουμε το… ρεβεγιόν στο σπίτι μας, χωρίς καλεσμένους.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των εννέα ατόμων τα οποία θα πρέπει να προέρχονται το πολύ από δύο οικογένειες, ενώ δεν θα αλλάξει τίποτα στην απαγόρευση μετακινήσεων από τις 22:00 έως τις 05:00.

Μάλιστα, από την κυβέρνηση τονίζουν ότι η συμπλήρωση των 9 ατόμων θα πρέπει να γίνει με στενά συγγενικά πρόσωπα και όχι φίλους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, από την κυβέρνηση φοβούνται περισσότερο τα ρεβεγιόν για διασπορά του φονικού ιού, παρά το άνοιγμα του εμπορίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε εχθές με τη μέθοδο του click away.

Το ρεβεγιόν και οι μετακινήσεις και η παραμονή στον ίδιο χώρο των ανθρώπων που δεν είχαν είχαν σχέση μεταξύ τους και δεν είχαν επαφή τον τελευταίο μήνα, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο κύμα διασποράς.

Όπως αποκάλυψε το MEGA, για τη μετακίνηση προς και από το σπίτι που θα κάνουμε ρεβεγιόν θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα με το νούμερο 6 στο 13033.

Πρόκειται για τον αριθμό που μέχρι σήμερα στέλναμε, έως τις 22:00, για σωματική άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο.

Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες

Μεγάλη προσοχή συνέστησαν ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευγαγγέλου για τις εορταστικές συναθροίσεις, κατανοώντας την ανάγκη των οικογενειών να σμίξουν ξανά, αν και ιδανικά κάθε οικογένεια θα έπρεπε να περάσει μόνη τις ημέρες των εορτών.

Μόλις 8 λεπτά αρκούν για τη μετάδοση του ιού σε μια συγκέντρωση 20 ατόμων χωρίς μάσκα, προειδοποίησε η κ Παπαευαγγέλου, δεδομένου πως «τα σπίτια μας, οι κλειστοί χώροι, είναι σημαντικοί παράγοντες διασποράς».

Την ανάγκη τήρησης της κοινωνικής φούσκας υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης, επεξηγώντας πως πρέπει να καταλήξουμε στη μία και μοναδική ομάδα ανθρώπων με τους οποίους θα περάσουμε τις ημέρες των εορτών.

Τέλος, πρέπει όλοι να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και οι καρκινοπαθείς, τόνισε ο καθηγητής, αποφεύγοντας τις συγκεντρώσεις αν έχουμε το παραμικρό σύμπτωμα, φροντίζοντας για τον σωστό αερισμό των χώρων, φορώντας μάσκα στον βαθμό του εφικτού, κρατώντας αποστάσεις (ακόμη και σε ξεχωριστά δωμάτια εάν είναι εφικτό), τηρώντας του κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών, όχι ανταλλαγή σκευών), και οπωσδήποτε χωρίς φιλιά και εναγκαλισμούς.

Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος – Τι ζητούν για την λειτουργία των εκκλησιών στις γιορτές

Να κάμψει τις αντιδράσεις ιεραρχών αλλά και πιστών επιχειρεί η κυβέρνηση προχωρώντας σε συμβιβαστική λύση για τη λειτουργία των εκκλησιών ενόψει των εορτών.

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης αναμένεται να ακουστούν όλες οι εναλλακτικές προτάσεις για την λειτουργία των εκκλησιών στην εορταστική περίοδο, καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου για τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές μόνο ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα με 9 άτομα στις εκκλησίες και 25 στους μητροπολιτικούς ναούς, απόφαση που προκάλεσε έντονες, έως ακραίες σε ορισμένες περιπτώσεις, αντιδράσεις από κάποιους μητροπολίτες.

Η Εκκλησία εμφανίζεται διχασμένη σε αυτό το ζήτημα καθώς υπάρχουν και πιο ήπιες φωνές που θέλουν να βρεθεί μία χρυσή τομή με την κυβέρνηση.

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Ιερώνυμος

Ηδη χθες ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Ο αρχιεπίσκοπος ενημερώθηκε για την εξέλιξη της πανδημίας και συζήτησε μαζί του για το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών.

Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις της επιτροπής των ειδικών για τα μέτρα, αποφάσεις τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας..

Για το θέμα μίλησε στο LIVE NEWS και ο μητροπολίτης Θηβών, Γεώργιος.

«Αυτό που θέλουν οι πιστοί, λίγο οξυγόνο, την δυνατότητα να ζήσουν το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων. Κάποιοι τα ζουν με εξωστρέφεια, με τα ρεβεγιόν, καλά είναι και αυτά, όμορφα, αλλά τα Χριστούγεννα είναι ο ερχομός του Χριστού στη Γη. Αυτό που ζητάει ο κόσμος, δεν είναι κάτι υπερβολικό», είπε ο μητροπολίτης Θηβών.

«Από την αρχή η εκκλησία υιοθέτησε τα μέτρα. Τη στιγμή που τηρούμε τα μέτρα, από την αρχή μέχρι τώρα, ζητάμε τη δυνατότητα να υπάρχει μια συμμετοχή. Εννέα άτομα είναι πρόβλημα. Βιώνουμε μεγάλη πίεση, δεν είναι σωστό. Αυτό σημαίνει ότι δε θα μπει κανένας. Λέγεται ότι θα γίνουν πολλές λειτουργίες, μα το 98% των εκκλησιών έχουν έναν ιερέα, δεν μπορούν να γίνουν πολλές λειτουργίες την ίδια μέρα. Έχουμε δείξει ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε. Ζητάμε την αρχή της αναλογικότητας, όπως ήταν και στην προηγούμενη καραντίνα. Όλοι οι χώροι είναι αναγκαίοι. Χρειάζονται οι άνθρωποι λίγο οξυγόνο, έχουν πιεστεί πολύ. Έχουν στερηθεί ελευθερίες. Θέλουμε να ζήσουμε λίγο τα Χριστούγεννα, τα Θεοφάνια. Πρέπει να ακουστεί η φωνή της εκκλησίας. Είναι κρίμα να χάσουμε την πραγματικότητα της ενότητας. Δεν πρέπει να χαθεί η κοινωνική συνοχή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το Star η Αρχιεπισκοπή ζητά να είναι ανοιχτές οι εκκλησίες για ατομική προσευχή από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου.

Δηλαδή κατά το διάστημα αυτό να μπορούν οι πιστοί να προσέρχονται στους ναούς, να ανάβουν ένα κερί και να κάνουν την προσευχή τους, με μάσκες και αποστάσεις.

Πρεμιέρα για το drive through και το μανικιούρ

Το λιανεμπόριο επανεκκίνησε μουδιασμένα ορισμένες από τις δραστηριότητές του που είχαν αρθεί λόγω του παρατεταμένου lockdown που επιβλήθηκε στο πλαίσιο των μέτρων της αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού, με τις δύο πρώτες μέρες του click away να παρουσιάζουν αρκετές ανορθοδοξίες, αλλά και προβληματισμό σε κυβέρνηση και ειδικούς για την εφαρμογή του. Είδαμε εικόνες με δοκιμές παπουτσιών, πουκαμίσων, ακόμα και παντελονιών στο πεζοδρόμιο, υπήρξαν φαινόμενα συνωστισμού και όλα αυτά δημιουργούν ερωτηματικά για το πώς μπορεί να αποδώσει αυτό το πλάνο.

Από σήμερα, μπαίνει στις ζωές μας και το drive through, με τους πελάτες των εμπορικών καταστημάτων να παραλαμβάνουν τις προπαραγγελίες τους μέσα από το αυτοκίνητό τους στα πάρκινγκ των μεγάλων εμπορικών κέντρων και mall.

Πώς θα γίνει αυτό; Μετατρέποντας το click away σε drive through. Οι πελάτες θα εισέρχονται στο πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου, κατόπιν ραντεβού κι ένας υπάλληλος θα παραλαμβάνει τον κωδικό της παραγγελίας του από το εκάστοτε κατάστημα. Μέσα σε λίγα λεπτά, θα παραδίδει το πακέτο στον πελάτη, ο οποίος θα προσέρχεται στον εξωτερικό χώρο με το αυτοκίνητό του και θα περιμένει με τη… μηχανή αναμμένη για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Ετσι από αύριο Τρίτη 15 Δεκεμβρίου θα μπορέσουν να σηκώσουν ρολά τα εμπορικά κέντρα που θα έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν το πλάνο.

Πρεμιέρα για μανικιούρ – πεντικιούρ

Εξάλλου σήμερα σηκώνουν ρολά και τα καταστήματα περιποίησης νυχιών, με το μανικιούρ και το πεντικιούρ να κάνει πρεμιέρα. Τα κέντρα αισθητικής με υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ σήκωσαν ρολά, καθώς έχουν ωράριο λειτουργίας από 7 π.μ. έως 9 μ.μ, εν μέσω του δεύτερου lockdown που είναι σε εξέλιξη για την αναχαίτιση της πανδημίας από τον κορονοϊό στην Ελλάδα.

ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / in.gr / MEGA / STAR

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα