Top

Η Ρωσία εκκένωσε την πρεσβεία της στην Ουκρανία – Ρώσοι στρατιώτες προς τα σύνορα

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις σε μία κρίση που έχει στρέψει το βλέμμα όλου του κόσμου πάνω της

Parallaxi
η-ρωσία-εκκένωσε-την-πρεσβεία-της-στην-886895
Parallaxi

Στην απομάκρυνση του διπλωματικού της προσωπικού από την Ουκρανία προχωρά η ρωσική πρεσβεία, όπως έκανε γνωστό η Μόσχα, εν μέσω φόβου για κλιμάκωση της έντασης και στρατιωτική σύρραξη στον απόηχο της αναγνώρισης Πούτιν των δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, οι διπλωμάτες έπεσαν θύματα απειλών στην Ουκρανία και το Κίεβο δεν αντέδρασε.

Πάνω από 100 φορτηγά με Ρώσους στρατιώτες κατευθύνονται στα σύνορα

Τουλάχιστον 100 φορτηγά γεμάτα Ρώσους στρατιώτες κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Ουκρανία στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε πως δεν έχει σκοπό να στείλει άμεσα στρατιώτες στο Ντονμπάς στις δηλώσεις του μετά το πράσινο φως που άναψε το κοινοβούλιο για την χρήση στρατού στο εξωτερικό.

«Δεν είπα ότι ο στρατός θα πάει τώρα όπου να ’ναι» δήλωσε στους δημοσιογράφους, απαντώντας στο ερώτημα μέχρι πού μπορούν να φθάσουν οι Ρώσοι στρατιωτικοί στο Ντονμπάς. Παράλληλα όμως ξεκαθάρισε ότι «είναι εντελώς αδύνατον γενικά να προβλεφθεί κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο πιθανών ενεργειών στο Ντονμπάς, αυτό εξαρτάται από τη συγκεκριμένη κατάσταση που διαμορφώνεται επί τόπου, επί του πεδίου, όπως λέγεται».

Ουκρανικές στρατιωτικές πηγές από την πλευρά τους κάνουν λόγο για παρουσία τουλάχιστον 10 με 15.000 Ρώσων στρατιωτών στα εδάφη της όμως αυτό μέχρι τώρα δεν επιβεβαιώνεται.

Έκρηξη τριών μετασχηματισμών σε εργοστάσιο του Λουγκάνσκ

Τεταμένο είναι το κλίμα στην ανατολική Ουκρανία μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του in και του MEGA στο Κίεβο, Γιάννης Χαραμίδης, το πρωί της Τρίτης το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο Λουγκάνσκ χτυπήθηκε από πυρά.

«Έκρηξη τριών μετασχηματιστών σημειώθηκε στον TPP Lugansk στην πόλη Shchastia, στην περιοχή Luhansk, από ρώσους μισθοφόρους. Υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς σε άλλους τρεις» σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας.

«Από τις 14:30, τρεις μετασχηματιστές καίγονται στο TPP στην πόλη Shchastya.Υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς σε δεύτερο στάδιο (τρεις ακόμη μετασχηματιστές). Το προσωπικό και ο εξοπλισμός της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα σε απόσταση ασφαλείας. Οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν» αναφέρεται στο μήνυμα.

Ουκρανία: Ζητά όπλα από άλλες χώρες και εγγυήσεις για μελλοντική ένταξη στην Ε.Ε.

Η Ουκρανία εμφανίζεται «συγκρατημένα αισιόδοξη» ότι οι σύμμαχοί της αρχίζουν τελικά να ακούν το Κίεβο όταν μιλάει για την ανάγκη να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι θα συζητήσει περαιτέρω το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Κουλέμπα επικοινώνησε επίσης με τη Βρετανία και με άλλες χώρες, ζητώντας τους να στείλουν όπλα στην Ουκρανία και να της δώσουν εγγυήσεις για τη μελλοντική ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σήμερα το πρωί έστειλα στην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας μια επιστολή, ζητώντας της επιπρόσθετα αμυντικά όπλα για την Ουκρανία», είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι απηύθυνε το ίδιο αίτημα και στους Αμερικανούς συνομιλητές του. «Θα κινητοποιήσουμε όλον τον κόσμο για να αποκτήσουμε ό,τι μας χρειάζεται για να ενισχύσουμε την αμυντική ικανότητά μας», πρόσθεσε.

Ο Κουλέμπα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να βάλει στην άκρη τους δισταγμούς» και τον σκεπτικισμό που υπάρχει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες «και να δώσει στην Ουκρανία την υπόσχεση για τη μελλοντική ένταξή της».

Μολονότι χαιρέτισε την απόφαση του Βερολίνου να αναστείλει τη διαδικασία αδειοδότησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο Κουλέμπα τάχθηκε υπέρ της επιβολής «ακόμη ισχυρότερων κυρώσεων» σε βάρος της Ρωσίας.

Η Ρωσία εγκαθιδρύει διπλωματικές σχέσεις με τους αυτονομιστές της Ουκρανίας

Η Ρωσία ανακοίνωσε επισήμως σήμερα ότι εγκαθίδρυσε διπλωματικές σχέσεις με τις δύο αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Κιέβου και των Δυτικών.

Η Μόσχα και οι αυτονομιστικές «Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίες δεν έχουν αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, συμφώνησαν στην «εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων», έγινε γνωστό από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ένα δελτίο τύπου.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στους «ομολόγους» του των δύο αυτονομιστικών περιοχών, συμπλήρωσε το υπουργείο.

«Η ρωσική πλευρά έχει στόχο να αναπτύξει πλήρη συνεργασία» με αυτά τα εδάφη, προκειμένου να «ενισχύσει την ειρήνη, την περιφερειακή σταθερότητα και την ασφάλεια», συνέχισε η ίδια πηγή.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν τη στιγμή που το Κίεβο και οι Δυτικοί φοβούνται μια ρωσική στρατιωτική επίθεση μεγάλης εμβέλειας εναντίον της Ουκρανίας, στα σύνορα της οποίας έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 150.000 Ρώσοι στρατιωτικοί εδώ και εβδομάδες, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος πήρε το πράσινο φως του κοινοβουλίου του, ώστε να αναπτύξει στρατιώτες στις αυτονομιστικές ζώνες, προκειμένου να τις «υπερασπιστεί» έναντι αυτού που η Μόσχα παρουσιάζει ως μια πιθανή επίθεση του Κιέβου.

Πούτιν: Οι Δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ δεν περιορίζονται στα σημερινά τους σύνορα

Απάντηση σε ένα ερώτημα που «βασανίζει» τη διεθνή κοινότητα, αμέσως μετά το διάγγελμα μιας ώρας που απηύθυνε στο ρωσικό λαό -και το οποίο είναι καθοριστικό για τη συνέχεια στην ουκρανική κρίση– έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια δραματικών ωρών το απόγευμα της Δευτέρας, ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία δύο αυτοανακηρυγμένων και φιλορωσικών δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία και στη συνέχεια είπε ότι θα στείλει ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή σε μια «ειρηνευτική» αποστολή, όπερ και εγένετο.

Το κρίσιμο ερώτημα που έμενε να απαντηθεί είναι εάν η Ρωσία θα αναγνωρίσει όλες αυτές τις περιοχές με τα εδάφη που είχαν το 2014, κάτι που θα σημάνει περαιτέρω κλιμάκωση κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Οι δυνάμεις των αυτονομιστών προς το παρόν ελέγχουν κάτι περισσότερο από το ένα τρίτο των αυτοανακηρυχθεισών -ως αυτόνομων- περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Τα υπόλοιπα δύο τρίτα τελούν ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο.

Η θέση Πούτιν

Μετά τα αντιφατικά μηνύματα που εξέπεμψαν ρώσοι αξιωματούχοι, ο Πούτιν -σύμφωνα με το Russia Today– δήλωσε ότι η Μόσχα έχει αναγνωρίσει τις Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στα σύνορα που είχαν ως περιοχές της Ουκρανίας.

«Τους έχουμε αναγνωρίσει, πράγμα που σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε τα βασικά τους έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των συνταγμάτων τους. Αυτά τα συντάγματα θέτουν τα όρια των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη στιγμή που ήταν μέρος της Ουκρανίας» είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο είχε δηλώσει ότι η Μόσχα θα σεβαστεί τα σύνορα των δύο δημοκρατιών ανάλογα με το πού ασκούσαν εξουσία και δικαιοδοσία οι τοπικοί ηγέτες. Περίπου το ήμισυ της επικράτειας που ήταν μέρος και των δύο περιοχών πριν από τη διάσπαση παραμένει ουσιαστικά υπό τον έλεγχο των ουκρανικών κυβερνητικών στρατευμάτων.

Ασκήσεις με αλεξίσφαιρα γιλέκα και παροχή πρώτων βοηθειών για τους μαθητές στο Χάρκοβο, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία

Οι μαθητές στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, μαθαίνουν πώς είναι τα αλεξίσφαιρα γιλέκα και τα εκρηκτικά, ενώ κάνουν επίσης ασκήσεις εκκένωσης και χορήγησης πρώτων βοηθειών, καθώς η Ουκρανία προετοιμάζεται για μια πιθανή μεγάλη επίθεση του ρωσικού στρατού.

Η πόλη απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία και έχει πολλά εργοστάσια κατασκευής αρμάτων, αεροσκαφών και αγροτικών μηχανημάτων. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να γίνει στόχος για τους Ρώσους αλλά ο εκπρόσωπός του διευκρίνισε ότι μιλούσε υποθετικά.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, όμως οι τοπικές αρχές δεν το διακινδυνεύουν, ιδίως μετά την αναγνώριση των δύο αυτονομιστικών επαρχιών του Ντονμπάς από τη Μόσχα.

«Αρχίσαμε να κάνουμε συχνότερα ασκήσεις στα παιδιά, για να αποφύγουμε καταστάσεις κατά τις οποίες μικρά παιδιά τραυματίζονται ή, Θεός φυλάξει, σκοτώνονται» είπε ο ειδικός σε θέματα πολιτικής άμυνας, Αλεξάντρ Σέβτσουκ. «Τα αφήνουμε να δοκιμάζουν τις στολές μας, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα και τα κράνη μας. Τους δείχνουμε πώς μπορεί να μοιάζουν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί, ώστε να έχουν κάποια εικόνα του τι μπορεί να τους συμβεί».

Ένας μαθητής, ο Ναζάρ, είπε: «Είναι πολύ επίκαιρη (η άσκηση), δεδομένης της κατάστασης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Και ναι, είναι πολύ, πολύ τρομακτικό».

Η ΕΕ ανακοίνωσε πακέτο κυρώσεων που «θα πονέσει πολύ τη Ρωσία»

Η Ουκρανία να απαρνηθεί τις νατοϊκές της φιλοδοξίες

Επίσης, ο Πούτιν προχώρησε περιέγραψε την Ουκρανία ως «οπλισμένη μέχρι τα δόντια, αντι-ρωσική και απαράδεκτη», καλώντας την να απαρνηθεί τις φιλοδοξίες της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να αναπτύξει ουδέτερη στάση.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Μόσχα έχει «σοβαρή ανησυχία» αναφορικά με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, η Ρωσική Άνω Βουλή έδωσε την έγκρισή της στον Βλαντιμίρ Πούτιν να αναπτύξει στρατό στο εξωτερικό μετά από αίτημα που κατέθεσε με φόντο την κρίση στην Ουκρανία.

Η αποστολή αυτή ονομάστηκε «ειρηνευτική αποστολή» στις δύο υπό απόσχιση περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ η απόφαση είναι άμεσης ισχύος, τόνισε βουλευτής που έλαβε μέρος στη συζήτηση.

Η εξουσιοδότηση παρέχει στον Πούτιν το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ρωσικές δυνάμεις στο εξωτερικό «σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου»  αναφέρει το ψήφισμα της Γερουσίας που δόθηκε στη δημοσιότητα. Το έγγραφο δεν επιβάλλει συγκεκριμένους περιορισμούς στη χρήση του στρατού, καθώς ο αριθμός των στρατευμάτων, καθώς και «οι τομείς της δραστηριότητάς τους, οι στόχοι τους, η διάρκεια παραμονής τους εκτός Ρωσίας» θα αποφασίζονται από τον ρώσο πρόεδρο «σύμφωνα με το σύνταγμα».

Για 10.000 ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία μιλούν ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, λίγες ώρες αφότου ο ρώσος πρόεδρος έδωσε έδωσε εντολή να μεταφερθούν «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις περιοχές όπου οι αυτονομιστές έχουν τον έλεγχο.

Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του υπουργού Υγείας της Βρετανίας, Σαγίντ Τζαβίντ ότι η ρωσική εισβολή έχει ξεκινήσει ήδη στην Ουκρανία, στρατιωτικές πηγές του Κιέβου ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση της Μόσχας έχει ήδη αναπτύξει μέσα σε διάστημα 12 ωρών 10.000 στρατιώτες σε περιοχές που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές.

Η ίδια πηγή που έχει διασυνδέσεις με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε ότι 6.000 ρώσοι στρατιώτες είναι ήδη στο Ντονέτσκ, 5.000 χιλιάδες στο Λουγκάνσκ και 1.500 στην πόλη Χορλίβκα.

«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να είχε κινηθεί τόσο γρήγορα – αλλά είχε πολύ χρόνο να προετοιμαστεί» πρόσθεσε η ίδια πηγή. Ωστόσο, η  Μόσχα διαψεύδει ότι έχει προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, «προς το παρόν», επιμένοντας ότι αυτό θα συμβεί μόνον αν υπάρξει «απειλή».

Οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υφίστανται πλέον – Την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας ζητά ο Ρώσος πρόεδρος

Η Ρωσία όλο αυτό το διάστημα ενδιαφερόταν για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, επειδή αυτό το έγγραφο ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υφίστανται πλέον και ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

«Και γι αυτό θέλω να υπογραμμίσω για μια ακόμη φορά, ενδιαφερόμασταν για την εφαρμογή αυτού του Συμπλέγματος μέτρων, επειδή ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού» , δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, υπενθυμίζοντας ότι ήταν ένας από τους δημιουργούς αυτού του κειμένου ως εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι αρχές της Ουκρανίας δήλωναν δημόσια ότι δεν θα εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μίνσκ και η Ρωσία δεν μπορούσε να ανεχθεί περαιτέρω την γενοκτονία του λαού του Ντονμπάς.

Το Κίεβο μηδένισε όλες τις προσπάθειες για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ , τις «σκότωσε» η ουκρανική ηγεσία πολύ πιο πρίν από την αναγνώριση των Λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, δήλωσε ο Πούτιν.

Η Ευρώπη δεν μπόρεσε να υποχρεώσει το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες Μινσκ-2 , και ως εκ τούτου δεν υπήρχε άλλη διέξοδος εκτός από την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Δεν είπα ότι θα στείλω στρατό στο Ντονμπάς τώρα αμέσως, λέει ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέστησε σήμερα την προσοχή στο ότι δεν ανακοίνωσε ότι θα στείλει άμεσα στρατεύματα στο Ντονμπάς. «Δεν είπα ότι ο στρατός θα πάει τώρα όπου να ’ναι» δήλωσε στους δημοσιογράφους, απαντώντας στο ερώτημα μέχρι πού μπορούν να φθάσουν οι Ρώσοι στρατιωτικοί στο Ντονμπάς.

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως «είναι εντελώς αδύνατον γενικά να προβλεφθεί κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο πιθανών ενεργειών στο Ντονμπάς, αυτό εξαρτάται από τη συγκεκριμένη κατάσταση που διαμορφώνεται επί τόπου, επί του πεδίου, όπως λέγεται».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έγιναν εκ μέρους της Ουκρανίας ότι θα έπρεπε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι τις άκουσε και δήλωσε ότι η εμφάνιση πυρηνικών όπλων τακτικού χαρακτήρα στην Ουκρανία σημαίνει στρατηγική απειλή για την Ρωσία.

Κατά την άποψη του, η Ουκρανία έχει επαρκείς δυνατότητες στον πυρηνικό τομέα και τις προϋποθέσεις για να λύσει το πρόβλημα αυτό γρήγορα σε σχέση με άλλες χώρες που αρχίζουν από το μηδέν, αλλά δεν έχει σύστημα εμπλουτισμού ουρανίου, λέγοντας ωστόσο ότι αυτό είναι «τεχνικό πρόβλημα», αλλά δεν είναι άλυτο πρόβλημα για την Ουκρανία.

ΝΑΤΟ: Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε ισχυρή πολιτική στήριξη στην Ουκρανία και να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για τη θωράκιση της Συμμαχίας, δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την έκτακτη συνεδριασητης Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας

Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε ισχυρή πολιτική στήριξη στην Ουκρανία και να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για τη θωράκιση της Συμμαχίας μας, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πιο επικίνδυνη στιγμή ασφαλείας των τελευταίων δεκαετιών. Τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει σταματήσει να σχεδιάζει μια ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και κάλεσε τη Μόσχα να κάνει πίσω, λέγοντας ότι «ποτέ δεν είναι αργά για να μην γίνει επίθεση», να γίνει ένα βήμα προς τα πίσω και να δεσμευτούμε σε διάλογο.

«Το ΝΑΤΟ προτρέπει τη Ρωσία να επιλέξει το δρόμο της διπλωματίας», δήλωσε ο Γ.Γ. και πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τη Ρωσία και να μιλήσουν με «καλή πίστη» για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Χαιρέτισε, εξάλλου, τις οικονομικές κυρώσεις που ανακοινώνονται σήμερα από πολλούς Νατοϊκούς συμμάχους, καθώς και την αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης του North Stream II από τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε, τέλος, ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να ενισχύσουν περαιτέρω την άμυνα της Συμμαχίας στην ανατολική πτέρυγα, εάν είναι αναγκαίο και ότι η δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ είναι σε ετοιμότητα για να υπερασπιστεί τους συμμάχους.

Ρωσία – Λαβρόφ: Δεν κάνουμε πίσω για Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ

Οι Ουκρανοί που ζουν κοντά στη γραμμή του μετώπου φοβούνται για το μέλλον τους

Η Ζόγια, μια συνταξιούχος, κρύβεται κάτω από τη σκάλα, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, την ώρα που εκρήξεις ακούγονται κοντά στο σπίτι της, στη γραμμή του μετώπου, στην ανατολική Ουκρανία, λίγες ώρες αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

«Γύρω στις 5 το πρωί ήμουν στο σπίτι και κατευθυνόμουν από το καθιστικό στην κουζίνα. Όταν έπεσε (σ.σ. το βλήμα), όλα τραντάζονταν, τζάμια πετούσαν στον αέρα. Κρύφτηκα κάτω από τη σκάλα, ήταν φριχτό, απλώς φριχτό», είπε η 68χρονη γυναίκα.

Στην ερώτηση τι πιστεύει για την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ζόγια σηκώνει τις ώμους: «Δεν περιμένω τίποτα καλό… Είμαι τόσο κουρασμένη… Εδώ και οκτώ χρόνια δεν ζούμε, απλώς υπάρχουμε».

Η πόλη όπου ζει, το Νοβολουχάνσκε, βρίσκεται στην περιοχή του Ντονέτσκ, όμως έξω από την αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» που μαζί με το γειτονικό Λουχάνσκ αναγνωρίστηκαν από τον Πούτιν ως ανεξάρτητα κράτη. Οι δυνάμεις της ουκρανικής κυβέρνησης ανακατέλαβαν την πόλη αυτή από τους φιλορώσους αυτονομιστές το 2017, αλλά οι συγκρούσεις που ξεκίνησαν το 2014 συνεχίστηκαν, με σοβαρές συνέπειες για τους κατοίκους που, παγιδευμένοι στα σπίτια τους, δεν έχουν πού να πάνε.

Στρατιώτες που περιπολούν στα ορύγματα φοβούνται ότι οι αυτονομιστές, οι οποίοι τώρα στηρίζονται από τους Ρώσους στρατιώτες που αναμένεται να φτάσουν πολύ σύντομα στην περιοχή, θα επιχειρήσουν να καταλάβουν ξανά το Νοβολουχάνσκε και τη γύρω περιοχή. «Είμαστε έτοιμοι να σταματήσουμε μια εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας (…) Δεν ξέρω πόσο μεγάλη θα είναι η κλίμακα, εξαρτάται από το πόσο μεγάλος θα είναι ο στρατός», είπε ένας από αυτούς, ο Αλεξέι.

Ένας άλλος στρατιώτης, ο Αλεξάντρ Ριάμποφ, ανησυχεί ότι οι αυτονομιστές θα επιχειρήσουν να καταλάβουν εκείνες τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ που, όπως το Νοβολουχάνσκε, ελέγχονται από τις ουκρανικές δυνάμεις. «Αυτή η πιθανότητα με ανησυχεί, θα γίνονταν διαφιλονικούμενα εδάφη και η Ουκρανία θα πρέπει να τα υπερασπιστεί με στρατιωτικά μέσα», εξήγησε.

Ένας άλλος συνταξιούχος, ο Αλεξέι, δεν έχει πολλές ελπίδες για ειρήνη. «Ανησυχώ πολύ. Από αυτήν την κατάσταση, δεν μπορούμε να περιμένουμε να βγει τίποτα καλό», εξήγησε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα