Top

Ρωσία: Πολίτες ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να εμβολιασθούν με ξένα εμβόλια

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
ρωσία-πολίτες-ταξιδεύουν-στο-εξωτερι-743359
Parallaxi

corona

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Ρωσικά ταξιδιωτικά γραφεία πωλούν οργανωμένα ταξίδια για Ρώσους προκειμένου να εμβολιασθούν στο εξωτερικό με ξένα εμβόλια κατά της COVID-19, καθώς ορισμένοι Ρώσοι έχουν απογοητευθεί επειδή τα εγχώρια παραγόμενα εμβόλια δεν έχουν εγκριθεί διεθνώς.

Η Ρωσία δεν έχει εγκρίνει για επείγουσα χρήση κανένα εμβόλιο που έχει παρασκευασθεί στο εξωτερικό. Έχει εγκρίνει τέσσερα εγχώρια εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου Sputnik V που χορηγείται σε δύο δόσεις. Κανένα από τα εμβόλια της Ρωσίας δεν έχει εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας(ΠΟΥ) ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ΠΟΥ ανέστειλε τη διαδικασία έγκρισης του Sputnik V έως ότου εμπειρογνώμονές του επισκεφθούν εκ νέου ένα εργοστάσιο παρασκευής του εμβολίου, το οποίο δεν τήρησε τις ορθές πρακτικές, όπως είχε ανακοινώσει στις 15 Σεπτεμβρίου ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας.

Η ζήτηση στη Ρωσία για ταξίδια στο εξωτερικό που προσφέρουν στον κόσμο την δυνατότητα να εμβολιασθεί με ξένα εμβόλια εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ, έχει αυξηθεί μετά την ανακοίνωση αυτή την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε η Μάγια Λομίντζε, διευθύντρια της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας (ATOR).

Τα περισσότερα από τα ταξίδια αυτά στο εξωτερικό, που κοστίζουν περίπου 600-850 ευρώ το άτομο, έχουν προορισμό τη Σερβία, ενώ μία εταιρεία πρότεινε ως προορισμό τη Γερμανία. Στους Ρώσους που επιλέγουν να εμβολιασθούν στο εξωτερικό, τους προσφέρεται η δυνατότητα να κάνουν ένα από τα τέσσερα διαφορετικά εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολίου της Pfizer, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ATOR.

Εάν οι ταξιδιώτες επιλέξουν εμβόλιο δύο δόσεων, τότε θα πρέπει να ταξιδέψουν δύο φορές.

Η Άννα Φιλατόφσκαγια, διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του Russian Express, ενός ταξιδιωτικού πρακτορείου που προσφέρει τέτοιου είδους ταξίδια, δήλωσε ότι οι πελάτες επιλέγουν συχνότερα να κάνουν το εμβόλιο της Pfizer.

Η Φιλατόφσκαγια ανάφερε ότι τα οργανωμένα ταξίδια, περιλαμβάνουν πτήσεις με επιστροφή με την Aeroflot, δύο-τρεις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο στο Βελιγράδι, πρωινό και επίσκεψη σε κλινική. Ο εμβολιασμός είναι δωρεάν, αλλά το ταξιδιωτικό γραφείο εγγράφει τους πελάτες για να το κάνουν, δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι «αρχίσαμε να πουλάμε αυτές τις εκδρομές πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Υπήρξαν περίπου 20 αιτήσεις σε αυτό το διάστημα …».

Η ζήτηση αυξήθηκε μετά από αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με την διαθεσιμότητα τέτοιων ταξιδιών, είπε.

«Αυτό προκάλεσε έντονη ζήτηση» δήλωσε στο Reuters, προσθέτοντας ότι 17 άτομα είχαν υποβάλει αίτηση για ένα ταξίδι εμβολιασμού σήμερα Τετάρτη.

Η Υβέτα Βερντιγιάν, υπεύθυνη διαφήμισης ενός άλλου ταξιδιωτικού γραφείου, δήλωσε ότι τα ταξίδια αυτά τα κάνουν κυρίως Ρώσοι που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους ή των οποίων τα παιδιά σπουδάζουν στο εξωτερικό.

Η Μαρία, κάτοικος Μόσχας, δήλωσε ότι ταξίδεψε στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι μόνη της για να εμβολιαστεί.

«Εμπιστεύομαι το Sputnik – αλλά δεν αναγνωρίζεται εκτός Ρωσίας. Οι ταξιδιωτικοί κανόνες στον κόσμο σημαίνουν ότι χρειάζομαι ένα διεθνές πιστοποιητικό για να μπορώ να μετακινούμαι», είπε, τηρώντας την ανωνυμία της.

Μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού με μεταλλάξεις βήτα και δέλτα βρέθηκε στη Ρωσία

Βιολόγοι ανακάλυψαν πως στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, ένα νέο στέλεχος ενός νέου τύπου κορονοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στη Ρωσία και τη Γερμανία. Το γονιδίωμά του συνδυάζει βασικές μεταλλάξεις στις παραλλαγές “Βήτα” και “Δέλτα” του SARS-CoV-2.

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν μια περιγραφή του νέου είδους ιού στο bioRxiv . “Αυτός ο τύπος κορονoϊού από τη γραμμή B.1.1.523, πιθανότατα, εμφανίστηκε στο έδαφος της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Άρχισε να εξαπλώνεται ενεργά μεταξύ Μαϊου και Ιουνίου. Υπάρχουν πολλές μεταλλάξεις στο γονιδίωμα αυτής της ποικιλίας που είναι χαρακτηριστικά των στελεχών Βήτα και Δέλτα του ιού και σχετίζονται με αύξηση της μολυσματικότητας και της μείωσης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων » γράφουν οι ερευνητές.

Επί ενάμιση χρόνο στη διάρκεια της πανδημίας, πολλές μικρές μεταλλάξεις έχουν εμφανιστεί στο γονιδίωμα ενός νέου τύπου κορονοϊού. Μερικές από αυτά δεν επηρεάζουν την επιβίωση του ιού με κανέναν τρόπο, ενώ άλλα αυξάνουν τη μολυσματικότητά του. Εξαιτίας αυτού, στελέχη του ιού με παρόμοιες μεταλλάξεις εξαπλώνονται γρήγορα σε όλο τον πλανήτη.

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι στο εγγύς μέλλον μπορεί να εμφανιστούν νέες ποικιλίες του ιού που θα είναι ανθεκτικές στη δράση των εμβολίων και των αντισωμάτων από άτομα που έχουν αναρρώσει. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η πιθανότητα εμφάνισης άγνωστων στελεχών του SARS-CoV-2, τα οποία συνδυάζουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μολυσματικότητα και την αποκρύπτουν από την ασυλία.

Αυστρία: Πάνω από το 60% του πληθυσμού είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένο κατά του κορονοϊού

Στην Αυστρία, πάνω από το 60% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά του κορωνοϊού, και, σύμφωνα με τους τρέχοντες αριθμούς ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού, συγκεκριμένα το 60,06% των ανθρώπων στη χώρα έχουν πλήρη προστασία εμβολιασμού, ενώ ο αριθμός εκείνων που εμβολιάστηκαν τουλάχιστον μία φορά είναι ελαφρώς υψηλότερος στο 63,58%.

Συνολικά, πάνω από 5,364 εκατομμύρια άνθρωποι (στον πληθυσμό των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων της Αυστρίας) είναι πλήρως εμβολιασμένοι, 5,680 εκατομμύρια είναι τουλάχιστον μερικώς εμβολιασμένοι, και πάνω από 10,75 εκατομμύρια εμβολιασμοί έχουν καταγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο εμβολιασμών.

Το ποσοστό εμβολιασμού μειώθηκε και πάλι σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Την προηγούμενη εβδομάδα, έγιναν κατά μέσο όρο 12.581 εμβολιασμοί την ημέρα – ενώ, στο τέλος Αυγούστου ο μέσος όρος των επτά ημερών ήταν πάνω από 20.000.

Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, οι αριθμοί νέων κρουσμάτων Covid-19 διαμορφώνονται σε υψηλό επίπεδο παραμένοντας ωστόσο σταθεροί, αλλά παρ ‘ όλα αυτά, ορισμένα φεστιβάλ στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας έχουν ήδη ακυρωθεί, επειδή, σύμφωνα με τους διοργανωτές δεν είναι εφικτός ο έλεγχος του “τριπλού κανόνα”: πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης/αρνητικού τεστ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, η “επίπτωση των επτά ημερών”, δηλαδή ο αριθμός των νέων λοιμώξεων με τον κορωνοϊό τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους, είναι 149,8, με τον αριθμό να εξακολουθεί να είναι υψηλότερος στη Βιέννη (210,8) και στην ‘Ανω Αυστρία (188), ενώ χαμηλότερος καταγράφεται στο Τιρόλο (86,7) και το Μπούργκενλαντ (91,6).

Τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών στη Βιέννη ανέφεραν σήμερα, Τετάρτη, 2.022 νέες μολύνσεις μέσα στις τελευταίες 24 ώρες (σχεδόν 800 περισσότερες από το προηγούμενο εικοσιτετράωρο), το σύνολο των θανάτων στην Αυστρία από την εμφάνιση της πανδημίας ανέρχεται σε 10.933, και αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε νοσοκομείο 876 άνθρωποι με Covid-19, οι 216 από αυτούς βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ολλανδία: Σημαντική μείωση κρουσμάτων κορονοϊού

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας RIVM ο αριθμός των ατόμων που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό τις τελευταίες επτά ημέρες μειώθηκε κατά 16,5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Συνολικά, 13.347 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον ιό την περασμένη εβδομάδα, ο χαμηλότερος αριθμός από τον Ιούλιο. Ο αριθμός των νοσηλειών (374) μειώθηκε κατά 23% και 18% λιγότεροι άνθρωποι εισήχθησαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Επιπλέον από το ευρήματα του RIVM προκύπτει πως το μεγαλύτερο μέρος των νέων περιπτώσεων μόλυνσης αφορά σε ηλικίες κάτω των 20 ετών και σε μη εμβολιασμένα άτομα. Από τα 37.000 άτομα που βρέθηκαν θετικά μέχρι τώρα αυτόν τον μήνα και των οποίων η κατάσταση εμβολιασμού είναι γνωστή, σχεδόν το 70% ήταν εντελώς απροστάτευτα.

Περίπου το 29% των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στον ιό είχαν εμβολιαστεί πλήρως και το 4% είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου.

Μέχρι στιγμής, στην Ολλανδία έχουν διατεθεί πάνω από 23 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου και σχεδόν το 80% των ατόμων ηλικίας άνω των 12 ετών στην Ολλανδία έχουν πλέον εμβολιαστεί πλήρως.

ΗΠΑ: Συναγερμός για τη μετάλλαξη R1

Συναγερμός έχει σημάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες για μια μετάλλαξη του κορωνοϊού, την R1 που είναι πιο μεταδοτική και πιο επικίνδυνη από τη Δέλτα. Ο συναγερμός σήμανε γιατί ανιχνεύθηκαν 45 κρούσματα σε τροφίμους και προσωπικό σε ένα γηροκομείο στην πολιτεία του Κεντάκι- σημειωτέον μια από τις αμερικανικές πολιτείες με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Οι ακίδες της πρωτεϊνής είναι μια παραλλαγή της Δέλτα. Η μετάλλαξη R1 θεωρείται πιο επιθετική και ανθεκτική στα αντισώματα.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι έχει ήδη δημιουργήσει «αποικίες» στην Ιαπωνία – όπου πρωτοεντοπίσθηκε στις αρχές του έτους- καθώς και στις ΗΠΑ.

Καναδάς: Ένας άνδρας γρονθοκόπησε νοσοκόμα επειδή έκανε το εμβόλιο για την Covid-19 στη σύζυγό του, χωρίς την άδειά του

Η αστυνομία του Κεμπέκ αναζητά άνδρα που φέρεται ότι γρονθοκόπησε στο πρόσωπο νοσηλεύτρια επειδή έκανε στη σύζυγό του το εμβόλιο για την Covid-19, χωρίς εκείνος να έχει δώσει τη συγκατάθεσή του.

Ο άνδρας ήρθε σε αντιπαράθεση με τη νοσοκόμα το πρωί της Δευτέρας, στα γραφεία ενός φαρμακείου στην πόλη Σέρμπρουκ, περίπου 155 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Μόντρεαλ, όπου εκείνη έκανε εμβόλια στους πολίτες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, τον Μάρτιν Κάριερ.

«Ο ύποπτος πήγε κατευθείαν στο γραφείο και άρχισε να ουρλιάζει στη νοσοκόμα», εξήγησε. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο άνδρας ήταν εξοργισμένος επειδή η σύζυγός του εμβολιάστηκε στο φαρμακείο «χωρίς την άδειά του» και χτύπησε τη νοσοκόμα στο πρόσωπο.

Πολλοί νοσηλευτές σε όλον τον κόσμο έχουν δεχτεί επιθέσεις το τελευταίο διάστημα –πέρα από την επαγγελματική εξουθένωσή τους– ενώ δίνουν τη μάχη για να περιορίσουν την πανδημία.

Δεν είναι σαφές αν ο ύποπτος ήταν αντιεμβολιαστής, ενώ άγνωστο είναι και αν η σύζυγός του είχε όντως εμβολιαστεί στο συγκεκριμένο φαρμακείο.

Πηγή: ΑΠΕ, ertnews.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα