Διεθνή

Ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε δίπλα στην Οδησσό – Συναγερμός στην περιοχή

Υπάρχει η πληροφορία ότι οι Ρώσοι ετοιμάζουν απόβαση τις επόμενες ώρες

Parallaxi
ο-ρωσικός-στρατός-βομβάρδισε-δίπλα-στ-895473
Parallaxi

Πληροφορίες των ουκρανικών αρχών τόνισαν ότι κυρίως επλήγησαν δύο περιοχές, ενώ συνολικά φέρεται να έπεσαν περίπου 90 οβίδες.

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να βομβάρδισε περιοχές δίπλα στην Οδησσό, με τα χτυπήματα να έρχονται κυρίως από το πυροβολικό, σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του OPEN.

Πληροφορίες των ουκρανικών αρχών ανέφεραν ότι κυρίως επλήγησαν δύο περιοχές, ενώ συνολικά φέρεται να έπεσαν περίπου 90 οβίδες.

Παράλληλα, σε όλη την περιοχή έχει σημάνει συναγερμός, καθώς στον ουκρανικό στρατό υπάρχει η πληροφορία ότι οι Ρώσοι ετοιμάζουν απόβαση μέσα στη νύχτα ή τις επόμενες ώρες. Έτσι, οι Ουκρανοί παρατηρούν στενά τον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα, στον οποίο περιέχονται δυνάμεις Ρώσων πεζοναυτών.

Επίσης, σύμφωνα με το BBC, ο ρωσικός στρατός σταμάτησε ως ένα σημείο να πιέζει προς την Οδησσό από την ξηρά, αλλά ξεκίνησε να εξαπολύει επιθέσεις από τη Χερσώνα προς τον Βορρά.

  • Διαμερίσματα στο Κίεβο διαλύθηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς 

https://www.youtube.com/watch?v=2EQyFwsfkHM&feature=emb_title

  • Σε ασφαλές σημείο θα διανυκτερεύσει ο Έλληνας Πρόξενος της Μαριούπολης

Ήδη, ο Έλληνας πρόξενος βρίσκεται σε ασφαλές σημείο, σε ουκρανικό έδαφος, όπου και θα διανυκτερεύσει για να συνεχίσει αύριο την πορεία

Επιχείρηση απεγκλωβισμού του Έλληνα Γενικού Προξένου Μαριούπολης Μ. Ανδρουλάκη καθώς και στελεχών του ΟΑΣΕ που βρίσκονται στην πόλη ξεκίνησε σήμερα σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ήδη, ο Ελληνας πρόξενος βρίσκεται σε ασφαλές σημείο, σε ουκρανικό έδαφος, όπου και θα διανυκτερεύσει για να συνεχίσει αύριο την πορεία εξόδου του από τη χώρα.

Μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής είπε: «Μέσα στο πολεμικό πλαίσιο που προκλήθηκε από την Ρωσική εισβολή βρέθηκαν εγκλωβισμένοι ομογενείς μας και διπλωμάτες μας! Σας ενημερώνω ότι τη στιγμή αυτή εξελίσσεται η προσπάθεια εκκένωσης και του Έλληνα προξένου από την Μαριούπολη, μαζι με το προσωπικό του ΟΑΣΕ! Βρίσκονται ήδη στη κατεύθυνση προς Ζαπορίζια! Έχω την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επιστρέψει ασφαλής στην πατρίδα μας. Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα ότι η παρουσία του Προξένου μας στην Οδησσό στη κατεύθυνση να προστατεύσει και να βοηθήσει τους ομογενείς όπως και του πρέσβη και προξένου στη Μαριούπολη τιμούν τη πατρίδα μας. Τους απευθύνω και πάλι τα θερμότερα συγχαρητήριά μου, τους ευχαριστώ πολύ» είπε.

Λαμβάνοντας και πάλι τον λόγο, ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε τον διάλογό του με τον Έλληνα πρέσβη Φ. Κωστελλένο αλλά και με τον πρόξενο Μ. Ανδρουλάκη λέγοντας ότι η απάντηση που του έδωσαν τιμά και τους δύο. Αρχικά ο κ. Δένδιας είπε ότι ενώ ο πρόξενος Μαριούπολης είχε εντολή να μετακινηθεί σε κτήριο με καταφύγιο ο ίδιος επέλεξε να παραμείνει εκεί που ήταν προκειμένου να βοηθήσει τους ομογενείς. Στη συνεχεία αναφέρθηκε σε τηλεδιάσκεψη που είχαν όταν ο πρέσβης Κωστελλένος συνόδευσε την πρώτη αποστολή εκκένωσης. «Ρώτησα σε εκείνη την τηλεδιάσκεψη τον κ. Ανδρουλάκη αν θα ήταν φρόνιμο να εγκαταλείψει και αυτός. Τότε ο κ. Κωστελλένος μου είπε ότι κι εγώ θα επιστρέψω και ο κ. Ανδρουλάκης μου είπε δεν θα φύγω. Τιμά το διπλωματικό σώμα η απάντησή τους. Όπως και η στάση του πρόξενου στην Οδησσού κ. Δόχτση ο οποίος συνόδευσε δύο αποστολές» είπε ο κ. Δένδιας.

  • «Οι Ρώσοι δέχθηκαν να μας ακούσουν»

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, Ihor Zhovkva, οι διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός ήταν «περισσότερο εποικοδομητικές».

«Στους πρώτους γύρους η Ρωσία δεν ήταν έτοιμη να ακούσει τη θέση μας και έθεσε τελεσίγραφα: ότι η Ουκρανία πρέπει να παραδοθεί, να αφήσει κάτω τα όπλα, ότι ο Πρόεδρός μας θα πρέπει υπογράψει τη συνθηκολόγηση. Αυτή τη στιγμή η Ρωσία άλλαξε τον τόνο της», σημειώνει ο άνθρωπος του Ζελένσκι.

  •  Eπικοινωνία Μπλίνκεν-Κουλέμπα
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε σήμερα με τον ουκρανό ομόλογό του Νμίτρο Κουλέμπα για τις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας μεσούσης της ρωσικής εισβολής, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.
  • ΗΠΑ: Το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία παραμένει υπό συζήτηση, επιμένει ο γερουσιαστής ΜακΚόνελ – Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν με Κουλέμπα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε σήμερα με τον ουκρανό ομόλογό του Νμίτρο Κουλέμπα για τις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας μεσούσης της ρωσικής εισβολής, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Αίσθηση προκάλεσε νωρίτερα η τοποθέτηση του ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, του Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος είπε ότι η ιδέα της ενίσχυσης της Ουκρανίας με μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών από την Πολωνία παραμένει υπό συζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ απέρριψαν πρόταση της Πολωνίας να διαθέσει ρωσικής κατασκευής μαχητικά MiG-29 για την ενίσχυση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας απέναντι στους ρώσους εισβολείς.

  • Γαλλία: Νταλίκες περιμένουν για μέρες να τους δοθεί η άδεια για να αναχωρήσουν για τη Ρωσία

Δεκάδες οδηγοί φορτηγών, που περιμένουν να φορτώσουν για να κατευθυνθούν στη συνέχεια στη Ρωσία, έχουν μπλοκαριστεί κοντά σε ένα εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis στο Ορντέν της βόρειας Γαλλίας και η αναχώρησή τους καθυστερεί λόγω των εντατικών τελωνειακών ελέγχων που σχετίζονται με τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, ανέφερε ο γαλλικός όμιλος.

Κατά μήκος ενός δρόμου σε αυτή τη βιομηχανική ζώνη οι νταλίκες περιμένουν ακόμη και μία εβδομάδα, σχηματίζοντας μια ατελείωτη ουρά. Οι οδηγοί τους είναι, στην πλειονότητά τους, Λευκορώσοι. Περιμένουν μέχρι να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν για την Καλούγκα, στα νότια της Μόσχας, όπου ο όμιλος συνεχίζει –αλλά με χαλαρούς ρυθμούς– την παραγωγή ανταλλακτικών για τη ρωσική αγορά. Οι νταλίκες μεταφέρουν εξαρτήματα αυτοκινήτων αν και η Stellantis έχει διακόψει όλες τις εισαγωγές και εξαγωγές αυτοκινήτων προς τη Ρωσία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι τα εξαρτήματα που προορίζονται για τη Ρωσία δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, όμως πρέπει να ερευνηθούν από τους τελωνειακούς υπαλλήλους.

«Όλα έγιναν μέσα σε λίγες ημέρες. Τα φορτηγά ήταν ήδη στον δρόμο (όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις), αφού οι οδηγοί χρειάζονται 8-15 ημέρες για να έρθουν από τη Ρωσία», εξήγησε το γραφείο Τύπου της Stellantis.

Σύμφωνα με την Gefco, μια εταιρεία επιμελητειακής υποστήριξης που συνεργάζεται με τη Stellantis, οι μισές νταλίκες περιμένουν να τους δοθεί έγκριση από τις τελωνειακές υπηρεσίες για να αναχωρήσουν. Μέχρι να γίνει αυτό, η Gefco δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς να έχουν πρόσβαση σε ντους και τουαλέτες.

Ο Αρτούρ, ένας Λευκορώσος οδηγός 28 ετών είπε ότι η κατάστασή τους είναι δύσκολη: οι ντουζιέρες έχουν κρύο νερό, οι τουαλέτες κλείνουν στις 9 το βράδυ, οι πιστωτικές κάρτες των ρωσικών τραπεζών δεν λειτουργούν και τα πλησιέστερα καταστήματα βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή αυτήν.

  • Η Ρωσία απαγόρευσε στον Μπάιντεν την είσοδο στη χώρα- Στις Βρυξέλλες ο Αμερικανός, για τις συνόδους ΝΑΤΟ και ΕΕ

Με απαγόρευση της εισόδου στη Ρωσία για τον Τζο Μπάιντεν και πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους «απάντησε» η Μόσχα στις σαρωτικές κυρώσεις σε βάρος της, για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εκτός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε αυτή τη λίστα της Ρωσίας μπήκαν οι Αμερικανοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών Λόιντ Όστιν και Άντονι Μπλίνκεν, ο επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και η πρώην υπουργός Εξωτερικών και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές Χίλαρι Κλίντον.

Επίσης, στη ρωσική λίστα εντάχθηκαν ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ Μαρκ Μάιλι, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, ο γιος του Αμερικανού προέδρου, Χάντερ Μπάιντεν, αλλά και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Οι κυρώσεις αυτές είναι συνέπεια της «εξαιρετικά ρωσοφοβικής πολιτικής που ακολουθεί η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και προανήγγειλε ότι σύντομα θα ανακοινώσει επιπλέον μέτρα σε βάρος κι άλλων Αμερικανών αξιωματούχων, στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, βουλευτών, επιχειρηματιών και προσωπικοτήτων των ΜΜΕ.

Τα μέτρα αυτά κατά κύριο λόγο έχουν συμβολική σημασία, καθώς το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι διατηρεί τις επίσημες σχέσεις και αν χρειαστεί θα διασφαλίσει ότι θα μπορούν να γίνουν υψηλού επιπέδου επαφές με τα άτομα που είναι στη λίστα.

«Χαίρομαι που θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας με τον Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες στις 24 Μαρτίου, μετά τον πολύ στενό συντονισμό μας για την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες», έγραψε σε ανάρτηση η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η διατλαντική ενότητα και ο συντονισμός παραμένουν κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση της πίεσης στο Κρεμλίνο, προκειμένου να σταματήσει αυτός ο αδικαιολόγητος πόλεμος», συμπλήρωσε.

 Ταξίδι Μπάιντεν στις Βρυξέλλες 

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες αυτό τον μήνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα μετάσχει στην έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ, για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Μπάιντεν θα συζητήσει τις «εν εξελίξει προσπάθειες αποτροπής και άμυνας ως απάντηση στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανακοίνωσε η Τζεν Ψάκι.

Στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής θα συζητηθούν «οι κοινές ανησυχίες μας για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των διατλαντικών προσπαθειών για να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε εκείνους που πλήττονται από τη βία και άλλες προκλήσεις που σχετίζονται με τη σύγκρουση», ανέφερε ακόμη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, η διατλαντική μας δράση είναι πιο σημαντική από ποτέ», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοινώνοντας την συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου στη Σύνοδο της ΕΕ.

  • Αμερικανός Ναύαρχος: Το ΝΑΤΟ μπορεί να καταστρέψει το ρωσικό πολεμικό ναυτικό μέσα σε λίγες μέρες

Ο Νάυαρχος Foggo χαρακτήρισε την εισβολή στην Ουκρανία ως το μεγαλύτερο στρατηγικό του λάθος του Πούτιν

Την εκτίμηση πως η κατάσταση μεταξύ των σχέσεων ΗΠΑ και Ευρώπης με τη Ρωσία, τα τελευταία χρόνια επιδεινώνονται διαρκώς και πως το Κρεμλίνο τα τελευταία χρόνια περικυκλώνει την Ουκρανία, με σκοπό να την αποκόψει από τη θάλασσα τιου Αζόφ και την Μαύρη Θάλασσα, καταστρατηγώντας ανθρώπινα δικαιώντα και το Διεθνές Δίκαια, ανέφερε James G. Foggo, Νάυαρχος εν αποστραεία, Πρύτανης, Center for Maritime Studies, Navy League of the United States, μιλώντας στο 3ο συνέδριο για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, που διοργανώνουν το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας, στην Ουάσιγκτον.

Ο Νάυαρχος Foggo πρόσθεσε πως ο Πούτιν με την εισβολή στην Ουκρανία διέπραξε το μεγαλύτερο στρατηγικό του λάθος, καθώς απομόνωσε τη Ρωσία, «σκοτώνει» τη ρωσική οικονομία και το μόνο που έχει καταφέρει είναι να ενώσει τη διεθνή κοινότητα, να συσπειρώσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και όλους τους Ουκρανούς απέναντι στο ρωσικό εισβολέα. Τόνισε χαρακτηριστικά πως η εισβολή στην Ουκρανία «δεν είναι το θέλημα του ρωσικού λαού αλλά θέλημα του Πούτιν».

Σύμφωνα με το Νάυαρχο Foggo «η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείο, ενώ για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, επισήμανε ότι η Ελλάδα τιμά τις υποχρεώσεις της ως μέλος του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας στρατηγική τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Για την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου στην Μεσόγειο, καθώς υπάρχουν και πολλά ρωσικά πλοία στην περιοχή, ο ναύαρχος Foggo εκτίμησε πως όσο υπάρχει κλιμάκωση της έντασης δε θα πρέπει πλοία του ΝΑΤΟ να πλέουν πολύ κοντά με ρωσικά πλοία, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά πώς «το ΝΑΤΟ μπορεί να καταστρέψει μέσα σε λίγες ημέρες ολόκληρο το ρωσικό ναυτικό».

  • Κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι έκλεισε η τιμή του Μπρεντ, για πρώτη φορά εδώ και τρεις εβδομάδες

Το πετρέλαιο Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μαΐου, έκλεισε σήμερα κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, από τη δεύτερη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η τιμή αναφοράς του Μπρεντ υποχώρησε κατά 6,53% και έπεσε στα 99,91 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό WTI, παράδοσης Απριλίου, έπεσε στα 96,44 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 6,37%.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα