Σαρηγιάννης: Μπορεί να αντιμετωπίσουμε και τέταρτο κύμα της πανδημίας
Οι προτάσεις του για λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση - Να θυσιάσουμε το Πάσχα για το καλοκαίρι, λέει ο Δημόπουλος.
Την εκτίμηση του ότι την μέγιστη τιμή κρουσμάτων θα την δούμε αρχές Απριλίου και μετά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Συγκεκριμένα είπε ότι θα την δούμε γύρω στις 8-9 Απριλίου και ότι ενώ θα έχουμε ανοίξει θα δούμε αποκλιμάκωση καθώς το άνοιγμα θα γίνει με συγκεκριμένους όρους.
Επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν «τρέξει» τα λύκεια θα μπορούσαν να ανοίξουν στις 5 Απριλίου με το πλαίσιο που έχει τεθεί και μεγάλη προσοχή από όλους ενώ εκτιμά ότι θα είναι λάθος να ανοίξει το λιανεμπόριο πριν τις 12 Απριλίου.
Αναφορικά με την εστίαση ο ίδιος θεωρεί ότι ίσως το Πάσχα θα μπορούσε να ανοίξει ενώ απέρριψε την δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό.
Ερωτώμενος για τον αριθμό των διασωληνωμένων ανέφερε πως ίσως φτάσουμε τους 890 και πως μια αυξητική τάση θα υπάρχει μέχρι τις 18 Απριλίου.
Παράλληλα, δήλωσε πως υπάρχει σενάριο και για 4ο κύμα γι αυτό και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί.
Για τα self test σημείωσε πως ακόμα και άσχημα να χρησιμοποιηθούν έχουν μεγάλη δυναμική να βοηθήσουν σημαντικά για την αναχαίτιση της διασποράς.
Από την άλλη μεριά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, δήλωσε πως θα πρέπει να θυσιάσουμε το Πάσχα για να έχουμε καλύτερο καλοκαίρι.
Παράλληλα, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι συνεχίζεται ο σημαντικός αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία σε μονάδες covid.
«Δυστυχώς, τις επόμενες μέρες αναμένουμε να συνεχιστεί η αύξηση των εισαγωγών των ασθενών που θα χρίζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ» ανέφερε ο ίδιος.
Σημείωσε ότι έχουν αλλάξει κάποια στοιχεία και ότι σήμερα υπάρχει λιγότερο ποσοστό ασθενών που μετακινούνται από τις κλίνες covid σε μονάδες σε ΜΕΘ απ’ότι πριν από 6 μήνες που είναι θετικό.
Όπως εξήγησε οι λόγοι είναι ότι η πανδημία έχει «μετακινηθεί» ηλικιακά σε νεαρότερα άτομα που ανταπεξέρχονται καλύτερα και ότι υπάρχει η δυνατότητα καλύτερης θεραπευτικής δυνατότητας των ασθενών.