Top

Σε εξέλιξη η φωτιά στα Λαγκάδια Μάνης – Οριοθετήθηκε πυρκαγιά στο Μετόχι Αχαϊας

Η οποία πάντως δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές

Parallaxi
σε-εξέλιξη-η-φωτιά-στα-λαγκάδια-μάνης-645346
Parallaxi

Σε εξέλιξη, με διάσπαρτες εστίες, παραμένει η πυρκαγιά που καίει από χθες σε δασική έκταση στα Λαγκάδια, του Δήμου Ανατολικής Μάνης, η οποία πάντως δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενισχύθηκαν και στην περιοχή βρίσκονται, 210 πυροσβέστες με 10 πεζοπόρα τμήματα και 69 οχήματα, επιχειρώντας να θέσουν υπό έλεγχο τις διάσπαρτες εστίες. Από αέρος συνέδραμαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης 10 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη.

Στο μεταξύ, πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε δασική έκταση στην περιοχή Μετόχι Αχαϊας βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχει οριοθετηθεί. Στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν 36 πυροσβέστες με δύο πεζοπόρα τμήμα και 13 οχήματα, ενώ νωρίτερα συνέδραμαν από αέρος 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Πυρκαγιά στη Μάνη: Ανάλυση πυρό-μετεωρολογικών συνθηκών

Δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Λαγκαδά του Δήμου Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία, νωρίς το μεσημέρι της 22 Αυγούστου 2020. Η πυρκαγιά έλαβε σχετικά γρήγορα σημαντικές διαστάσεις, εξαιτίας των δυσμενών πυρό-μετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Ειδικότερα, και όπως προκύπτει από τις μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου που λειτουργεί το ΕΑΑ/ΜΕΤΕΟ, στην ευρύτερη περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς, επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες (Εικόνες 1 & 2) και χαμηλές τιμές σχετικής υγρασίας. Σε συνδυασμό με την επικράτηση ανέμων των οποίων οι ριπές προσέγγισαν τα 40 – 50 km/h, οι συνθήκες αυτές συνεισέφεραν στην σημαντική αύξηση της αναφλεξιμότητας της καύσιμης ύλης στην περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Εικόνα 1. Μέγιστες καταγεγραμμένες θερμοκρασίες στη Λακωνία από το δίκτυο ΑΜΣ του ΕΑΑ/ΜΕΤΕΟ.
Εικόνα 2. Μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίας στην Ελλάδα. Στην ευρύτερη περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς (Αστέρι Λακωνίας) καταγράφηκε η δεύτερη υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα μας σήμερα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι με βάση τον Καναδικό πυρό-μετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει επιχειρησιακά το ΕΑΑ/ΜΕΤΕΟ, η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή της Αν. Μάνης ήταν υψηλή έως πάρα πολύ υψηλή (Εικόνα 3).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΜΕΤΕΟ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα