Top

Σε εξέλιξη οι πυρκαγιές σε Μεσοχώρια Ευβοίας και Αρχαία Κόρινθο

Πόσες κατοικίες έχουν κριθεί έως τώρα ακατάλληλες σε διάφορες περιοχές.

Parallaxi
σε-εξέλιξη-οι-πυρκαγιές-σε-μεσοχώρια-ε-801190
Parallaxi

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Αρχαία Κόρινθο και Εύβοια.

Το Πυροσβεστικό Σώμα κάνει λόγο για καλύτερη εικόνα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά στην Κόρινθο καίει αγροτοδασική έκταση. Υπενθυμίζεται ότι, χθες ενεργοποιήθηκε το 112 για εκκένωση του οικισμού Σολομού.

Αυτήν την ώρα, στην περιοχή Μεσοχώρια Ευβοίας επιχειρούν 59 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανομένου του αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος της 1ης ΕΜΑΚ και 17 οχήματα. Στην προσπάθεια συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Στους κατοίκους της περιοχής στάθηκε επίσης μήνυμα από το 112 για εκκένωση.

Ειόνα: evima.gr

Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, από Μολδαβία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Τέλος, στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από τη Γαλλία 240 πυροσβέστες με 60 οχήματα, από τη Γερμανία 244 πυροσβέστες με 56 οχήματα και από Αυστρία 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στη δασική πυρκαγιά της Πάρνηθας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις για την διασφάλιση της περιμέτρου. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Πόσες κατοικίες κρίθηκαν ακατάλληλες 

Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι και χθες, Σάββατο, είχαν διεξαχθεί 1.725 αυτοψίες από τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών:

Ειδικότερα, στην Αττική διενεργήθηκαν 720 αυτοψίες, εκ των οποίων 378 στο Δήμο Αχαρνών, 44 στο Δήμο Κηφισιάς, 262 στο Δήμο Ωρωπού και 36 στο Δήμο Διονύσου.

Διενεργήθηκαν 418 αυτοψίες  επίσης στην Πελοπόννησο, 149 στην Π.Ε. Ηλείας, 53 στην Π.Ε. Μεσσηνίας και 205 στην Π.Ε. Λακωνίας.

Στην Π.Ε. Αρκαδίας έχουν γίνει 11 αυτοψίες στο Δήμο Μεγαλόπολης.

Στην Εύβοια διενεργήθηκαν 575 αυτοψίες, 414 στο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας και 161 στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού.

Στο Δήμο Λοκρών στην Π.Ε. Φθιώτιδας έχουν διενεργηθεί 12 αυτοψίες.

Κατά τα στοιχεία:

1.107 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 409 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 368 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 330 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

79 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 17 είναι κατάλληλοι για χρήση, 36 προσωρινά ακατάλληλοι και 26 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

Ελέγχθηκαν 522 αποθήκες/στάβλοι κλπ, εκ των οποίων 36 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 192 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 294 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

Τέλος, ελέγχθηκαν 17 Δημόσια Κτίρια ή/και Ιεροί Ναοί εκ των οποίων 4 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 8 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 5 επικίνδυνοι για χρήση και θα επανελεγχθούν.

Aναμένεται να διεξαχθούν νέες αυτοψίες σε λοιπές περιοχές.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Κυριακή σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Πελοπόννησο, Κρήτη και νησιά Αιγαίου

Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα, Κυριακή 15 Αυγούστου, σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Πελοπόννησο, Κρήτη και στα νησιά Αιγαίου, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι περιοχές που περιλαμβάνονται στον «πορτοκαλί» συναγερμό:

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας) Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων) Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας) Περιφέρεια Κρήτης Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας) Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων) Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Την ίδια ώρα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Πηγή: iefimerida/ in.gr /ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα