Διεθνή

Σε Ισραήλ και Εμιράτα ο Μ. Πομπέο – Ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.Τ

Parallaxi
σε-ισραήλ-και-εμιράτα-ο-μ-πομπέο-ισρα-491684
Parallaxi

Στο Ισραήλ βρίσκεται σήμερα, 24 Αυγούστου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, δέκα ημέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.Την ίδια ώρα, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας σχεδόν καθημερινά από την 6η Αυγούστου.

Πρόκειται για αντίποινα στις εκτοξεύσεις ρουκετών και την αποστολή μπαλονιών με προσαρμοσμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς από τον παλαιστινιακό θύλακα πάνω από τα σύνορα, που έχουν προκαλέσει πυρκαγιές, απανθρακώνοντας καλλιέργειες και θαμνώδεις εκτάσεις.

Η επίσκεψη Πομπέο

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και τον υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντς. Στο επίκεντρο θα τεθούν το Ιράν και η «εμβάθυνση» των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την υπόλοιπη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο εκπρόσωπός του στην Ουάσινγκτον.

Μετά το Ισραήλ ο Πομπέο θα μεταβεί στο Χαρτούμ για να συζητήσει για τις σχέσεις Ισραήλ-Σουδάν και για την πολιτική «μετάβαση» στη χώρα αυτή η οποία γύρισε σελίδα το 2019 μετά την ανατροπή του αυταρχικού προέδρου της Όμαρ αλ Μπασίρ.

Ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας

Παρά την άτυπη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ και η Χαμάς, που έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους, ήτοι το 2008, 2012, 2014, αφότου το ισλαμιστικό κίνημα πήρε τον έλεγχο του θύλακα το 2007, συνεχίζουν σποραδικά τις εχθροπραξίες, με εκτοξεύσεις ρουκετών, χρήση ολμοβόλων και μπαλονιών με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς από τη Λωρίδα της Γάζας και επιδρομές της ισραηλινής πολεμικές αεροπορίας ή/και πλήγματα με πυροβόλα αρμάτων μάχης σε αντίποινα.

Στο πλαίσιο αυτό «μαχητικά αεροσκάφη και άρματα μάχης στοχοθέτησαν στρατιωτικές θέσεις της Χαμάς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», συμπεριλαμβανομένων «υπόγειων υποδομών», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε λακωνική ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, προσθέτοντας πως επρόκειτο για «αντίδραση» στη συνέχιση της προσπάθειας Παλαιστινίων στον θύλακα να προκαλέσουν πυρκαγιές στην ισραηλινή επικράτεια.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα