Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Θεσσαλονίκη – Πάνω από 7.500 ενεργά καταγεγράμμενα κρούσματα

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στην χώρα μας σήμερα.

Parallaxi
σε-κατάσταση-έκτακτης-ανάγκης-η-θεσσα-678810
Parallaxi
εικόνα: Katerina Mese
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί όλη η χώρα και ειδικά η Θεσσαλονίκη. Ποιες είναι οι σκέψεις της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι χθες σημειώθηκαν 7.648 ενεργά κρούσματα. 
Οι ασθενείς σε απομακρυσμένες περιοχές θα μεταφέρονται με C-130 νοσοκομεία Αθήνας, προβλέπει το νέο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας από τον κορονοϊό, καθώς τα νοσοκομεία της περιφέρειας βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση μετά τη ραγδαία αύξηση στα κρούσματα

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται εκτάκτως εξαιτίας της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, έπειτα από συνεννόηση του πρωθυπουργού με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, θα διατεθεί ένα C-130 με ειδική κάψουλα ώστε να διακομίζονται τα περιστατικά covid από περιοχές όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη.

Παράλληλα ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι πλέον στη Βόρεια Ελλάδα θα δημιουργηθούν άλλες 50 κλίνες μέχρι το Σαββατοκύριακο, ανεξάρτητα από τις άλλες 50 που ήδη είναι σε προετοιμασία. Μάλιστα οι 50 νέες κλίνες ΜΕΘ θα δημιουργηθούν σε διάφορα Νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδος όπως στην Ξάνθη, στην Αλεξανδρούπολη κ.λ.π. «Η χώρα είναι πλέον μία υγειονομική Περιφέρεια και η μία περιοχή θα στηρίζει την άλλη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας από τη Θεσσαλονίκη όπου μετέβη προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί.

Άλλωστε στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι δραματική με τα κρούσματα να ανεβαίνουν καθημερινά παρά το lockdown που επιβλήθηκε πολύ νωρίτερα από την υπόλοιπη χώρα. Μάλιστα όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αυστηροποίηση τα μέτρα δεδομένης της επιθετικής αύξησης των νέων μολύνσεων με κορονοϊο.

Μέσα στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός των SMS, η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ, ενδεχομένως και το κλείσιμο όλων των σχολείων, Παρότι όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές του ethnos.gr, προς ώρας δεν υπάρχει σχετική εισήγηση των ειδικών, κρίθηκε ότι πρέπει να επιβληθούν πιο αυστηρά μέτρα ώστε να σταματήσει άμεσα η περαιτέρω διασπορά του ιού.

Black Friday 2020: Οι έμποροι της Θεσσαλονίκης ζητούν τη μεταφορά της μετά το lockdown

Τη μεταφορά της «Black Friday» την πρώτη Παρασκευή που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα και όχι την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, διαδικτυακά, ζήτησαν οι έμποροι της Θεσσαλονίκης από την κυβέρνηση, όπως ανέφερε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Παντελής Φιλιππίδης.

«Εγώ θεωρώ ότι αυτός ο θεσμός έχει τελειώσει για τη Ελλάδα και θα πρέπει να καταργηθεί», επισήμανε και πρόσθεσε πως «προκειμένου να υπάρξει ισορροπία, πρέπει να αναφέρουμε ότι θα πρέπει να γίνει την πρώτη Παρασκευή που θα ανοίξουμε όλοι τα καταστήματά μας και όχι διαδικτυακά την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, «η Βlack Friday στη χώρα μας δεν λειτουργεί σωστά, όπως στο εξωτερικό. Εδώ, κατάφεραν οι μεγάλες πολυεθνικές να την εκφυλίσουν τελείως. Άλλωστε, όπως θυμάστε, την πρώτη χρονιά μέχρι και τα παιδιά δεν πήγαν σχολείο και σχημάτιζαν ουρές έξω από τα καταστήματα, πλέον όμως δεν έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν μπορείς να κάνεις μείωση 10% και να το ονομάζεις Black Friday».

Κληθείς να σχολιάσει την απαγόρευση πώλησης συγκεκριμένων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, που ισχύει από σήμερα, ανέφερε πως «όταν υποχρεώνεις κάποιον να κλείσει με κυβερνητική απόφαση, δεν μπορεί κάποιος άλλος να πουλάει τα ίδια προϊόντα» και συνέστησε υπομονή στον κόσμο ώστε να τα αγοράσει 25 ημέρες αργότερα «κι έτσι δεν θα λειτουργήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός».

Σχετικά με τη δημιουργία πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου από τον ΕΣΘ, ο κ. Φιλιππίδης είπε ότι «ήμασταν έτοιμοι να την παραδώσουμε μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, αλλά τελικά μας πρόλαβε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και λόγω της απαγόρευσης θα δοθεί μάλλον τον άλλο μήνα». Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι θα ανοίξουν τα καταστήματα για τα Χριστούγεννα, απάντησε: «Ελπίζω να πάνε όλα καλά, να προφυλαχθούμε όλοι και να καταφέρουμε να μειώσουμε τη διάδοση του ιού και εύχομαι να γίνουν αυτά που λέει η κυβέρνηση και να μην πάμε σε νέα απαγόρευση και βρεθούμε σε νέες εκπλήξεις και τα Χριστούγεννα».

Κορονοϊός: Σκέψεις για αυστηρότερο lockdown στη Θεσσαλονίκη–Κλείνουν σχολεία, απαγόρευση κυκλοφορίας

Σαρηγιάννης: Αύξηση 50% στα ενεργά κρούσματα μέσα στο lockdown στη Θεσσαλονίκη

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλά στο ethnos.gr για τον δείκτη μεταδοτικότητας μετά το lockdown στη Θεσσαλονίκη. Εντός της εβδομάδας αναμένεται η κορύφωση του β’ κύματος της πανδημίας. Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα και παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες οκτώ ημέρες η Θεσσαλονίκη βρίσκεται υπό αυστηρή καραντίνα, τέσσερις ημέρες περισσότερες σε σύγκριση την υπόλοιπη Ελλάδα, τα κρούσματα κορονοϊού στην πόλη αυξήθηκαν κατά 50%. Από τα 40.000 ενεργά κρούσματα πριν από μία εβδομάδα, σήμερα ανέρχονται σε 60.000 εν μέσω lockdown.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας, το γνωστό R, στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα στο 1,8 ποσοστό πολύ υψηλό για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ η τεράστια άνοδος των κρουσμάτων παρά την καραντίνα φαίνεται και από το ποσοστό των θετικών πολιτών επί των τεστ που διενεργούνται καθημερινά. Πριν από δύο εβδομάδες ο δείκτης θετικότητας επί των διενεργημένων τεστς βρισκόταν στο 5%, στην αρχή της καραντίνας στη Θεσσαλονίκη έφτανε το 11% και παρά τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορονοϊού σήμερα νοσεί το 32% των πολιτών που υποβλήθηκαν σε τεστ.

Τα παραπάνω επισημαίνει μιλώντας στο ethnos.gr ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, γνωστός για τα μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς που εφαρμόζει για τον κορονοϊό. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η κίνηση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης είναι μεγαλύτερη από αυτήν που πρέπει για περιβάλλον καραντίνας, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω διασπορά της νόσου.

«Αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 60.000 ενεργά κρούσματα, όταν πριν από περίπου μία εβδομάδα ο αριθμός τους έφτανε τις 40.000. Ο δείκτης θετικότητας μεταξύ των πολιτών που υποβλήθηκαν σε τεστ φτάνει σήμερα στο 32%, όταν πριν μία εβδομάδα βρισκόταν στο 11% και πριν από δύο εβδομάδες στο 5%. Δηλαδή, ένας στους τρεις πολίτες που υποβλήθηκαν σε τεστ, εντοπίστηκαν θετικοί. Τα τεστ γίνονται στοχευμένα και όχι τυχαία, σε ανθρώπους που παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα, έστω και ελαφρύ. Γι’ αυτό τα θετικά κρούσματα είναι σήμερα 60.000 με βάση τους υπολογισμούς μας και όχι 320.000, όπως θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς για μία πόλη πληθυσμού ενός εκατομμυρίου κατοίκων», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιάννης.

Μέσα στην εβδομάδα η κορύφωση Κατά τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και με βάση τους μαθηματικούς υπολογισμούς, στη Θεσσαλονίκη η κορύφωση αυτού του δεύτερου κύματος της επιδημίας αναμένεται να φτάσει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Στη συνέχεια θα παρατηρηθεί μία σταθεροποίηση, ενώ από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας η κατάσταση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται. «Αυτό, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται όλα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί, διότι με βάση αυτό βγαίνουν οι υπολογισμοί μας. Ωστόσο, δυστυχώς, βλέπω ότι στους δρόμους της πόλης υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση από αυτήν που πρέπει», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης. Κατά τον ίδιο και παρά τον πολύ αυξημένο αριθμό κρουσμάτων η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πολύ μακριά από οποιοδήποτε σενάριο ανοσίας της αγέλης, αφού για ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έπρεπε να υπάρχουν στην πόλη από 500.000 έως 570.000 ενεργά κρούσματα.

Κορoνοϊός: Κρούσματα στην Ογκολογική του Νοσοκομείου Λάρισας – Εννέα ασθενείς θετικοί

Συναγερμό σήμαναν εννέα κρούσματα κορωνοϊού στην ογκολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Θετικοί βρέθηκαν, μεταξύ 30 νοσηλευόμενων, 9 ασθενείς, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ. Το πρώτο κρούσμα σε νοσηλευμένο βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε τυχαίο προεγχειρητικό έλεγχο σε ογκολογικό ασθενή που νοσηλευόταν στην κλινική και μεταφέρθηκε αμέσως στα Λοιμώδη.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ στην ογκολογική κλινική γινόταν τεστ σε όσους παρουσίαζαν πυρετό ή άλλο σύμπτωμα. Σήμερα, ο ΕΟΔΥ έδωσε οδηγία να γίνουν γρήγορα τεστ σε όλους τους νοσηλευόμενους και η κλινική θα κλείσει προκειμένου να γίνει απολύμανση. Οι ασθενείς και οι συνοδοί θα μεταφερθούν στο τμήμα χημειοθεραπειών ή σε άλλα τμήματα και κλινικές.

Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, καθώς τα κρούσματα σε νοσηλευόμενους είχαν φτάσει τα πέντε, η οδηγία του ΕΟΔΥ ήταν να γίνουν rapid tests στο προσωπικό και βγήκαν αρνητικά. Ωστόσο, οι συνοδοί που ζήτησαν να υποβληθούν σε τεστ, έλαβαν από εκπροσώπους του ΕΟΔΥ την απάντηση «ότι δεν προβλέπεται τεστ για ασυμπτωματικούς» και αν οπωσδήποτε ήθελαν να υποβληθούν στη διαδικασία προληπτικού ελέγχου, αυτό θα πρέπει να το κάνουν εκτός Νοσοκομείου (οι συνοδοί εφόσον βγουν από το Νοσοκομείο, δεν μπορούν να επιστρέψουν στους ασθενείς τους). Να σημειωθεί ότι συνοδοί όπως και επισκεπτήρια απαγορεύονται στην ογκολογική κλινική όπως και σε όλες τις κλινικές, εκτός από ειδικές περιπτώσεις ασθενών που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: 1 στους 5 ασθενείς διασωληνώνεται – Πολλοί νέοι και χωρίς υποκείμενα νοσήματα στις ΜΕΘ

Κορονοϊός: 22 άτομα κατέληξαν τις τελευταίες ώρες – 888 οι νεκροί στη χώρα

Άλλα 22 άτομα που ασθένησαν με κορωνοϊό κατέληξαν τις τελευταίες ώρες στη χώρα. Ειδικότερα, κατέληξαν:

ένας 74χρονος, ένας 76χρονος και ένας 78χρονος στο ΑΧΕΠΑ δύο 83χρονες στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου μία 81χρονη στο Παπανικολάου ένας 86χρονος και ένας 88χρονος στο νοσοκομείο Γουμένισσας στο Κιλκίς ένας 49χρονος καρκινοπαθής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ένας 43χρονος με νεοπλασία από το νοσοκομείο Βόλου ένας 87χρονος και ένας 92χρονος από τα νοσοκομεία της Αττικής, Ευαγγελισμό και Αττικόν δύο νεκροί 94 και 87 χρόνων, αναφέρονται από τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων δύο νεκροί 90 και 78, από το νοσοκομείο Βέροιας δύο ασθενείς 68 και 84 χρόνων από ΑΧΕΠΑ και Παπαγεωργίου, με χρόνια νοσήματα ένας 82χρονος από το γηροκομείο Αττική δύο 89χρονες στο νοσοκομείο Καβάλας ένας 87χρονος στο νοσοκομείο Τρικάλων

SMS 13033: Από τι εξαρτάται η απόφαση για νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας

Η«καταιγίδα» από μηνύματα για μετακινήσεις με SMS στο 13033 κατά τις νυχτερινές ώρες εν μέσω lockdown για τον περιορισμό στα κρούσματα από τον κορονοϊό προκαλούν προβληματισμό στην κυβέρνηση. Ανάλογα με την πορεία και τα στατιστικά των μετακινήσεων κατά τις νυχτερινές ώρες, στο τραπέζι υπάρχουν σκέψεις για περιορισμό μετακινήσεων κατά τις νυχτερινές ώρες επιβάλλοντας ουσιαστικά απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ.

Στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξετάζουν προσεκτικά τα στατιστικά για τα SMS στο 13033 κατά τις νυχτερινές ώρες προκειμένου να φτάσουν σε ασφαλή συμπεράσματα. «Η περίοδος αυτή δεν είναι ίδια με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ο μέσος όρος των μηνυμάτων στην πρώτη φάση ήταν 2,6 εκατ. Νούμερα πάνω από αυτά αναμένουμε να δούμε. Αρκετοί από τους μεγάλους έχουν εξοικειωθεί με τα μηνύματα, όμως είναι και οι μετακινήσεις για τα σχολεία. Περιμένουμε νούμερα πάνω από 3 αλλά θέλουμε να δούμε κάτω από 4, γιατί αυτό σημαίνει κάποια υπερβολική χαλάρωση και μετακίνηση. Υπάρχει δυνατότητα ελέγχων. Το σαββατοκύριακο με τα στοιχεία που έχουμε, είχαμε 181.000 ελέγχους και 3.000 παραβάσεις. Είναι πολλά τα συνεργεία και τα μπλόκα που έχουν γίνει», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο Alpha 9,89.

Σε δηλώσεις του, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης σχετικά με τις μετακινήσεις και το 13033, είπε ότι μπορεί το σύστημα να «μπλοκάρει» κάποια μετακίνηση. Δευκρίνισε πως, αν και δεν υπάρχει όριο, το σύστημα μπορεί να δει ποιοι πολίτες στέλνουν SMS για πολλές μετακινήσεις και να «αρνηθεί» την έξοδο στον αποστολέα.

Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο Σαββατοκύριακο του lockdown εστάλησαν 8,6 εκατομμύρια SMS στο 13033. Πρόκειται για αριθμούς ρεκόρ σε σύγκριση με την πρώτη περίοδο της καραντίνας κατά την οποία ο μέσος όρος ανά ημέρα ήταν στα 2,9 εκατ.

SOS από Ερυθρό Σταυρό: Τα κρεβάτια για Covid είναι γεμάτα

Γιατρός στο «Παπανικολάου»: Σε 14 ώρες γέμισε η ΜΕΘ

Την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία, από την πίεση που δέχονται, λόγω ασθενών με κορωνοϊό, περιγράφει με ανάρτησή του, γιατρός του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει, χθες κατά την εφημερία του νοσοκομείου, σε περίπου 14 ώρες, σχεδόν γέμισε η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. «Χθες η Β ΜΕΘ τέθηκε εκ νέου (2η φορά) στη μάχη έναντι στον covid-19. Πόσος χρόνος νομίζετε χρειάστηκε για να γεμίσει σχεδόν? Να σας πω εγώ: 14 ώρες», γράφει. Ο γιατρός Ελευθέριος Σιώμος, κάνει έκκληση σε όλους εκείνους που δεν πιστεύουν στον κορωνοϊό και δεν τηρούν τα μέτρα. Όπως λέει στην ανάρτησή του: «Δεχόμενη τεράστια πίεση τόσο από τη γενική εφημερία του ΓΝ «Γ.Παπανικολάου», όσο και από νοσοκομεία γειτονικών νομών. Αν δεν πιστεύετε στη σοβαρότητα της κατάστασης, καλό είναι να συνηθίσετε στο άκουσμα της λέξης «ψεκασμένοι» (ω ναι). Δεν υπάρχει άλλη αλήθεια, ο covid-19 υπάρχει και οι ηλικίες που νοσούν σοβαρά είναι αρκετά πιο χαμηλές, ίσως επειδή η διασπορά του στο γενικό πληθυσμό είναι τεράστια. Η χτεσινή μάχη κερδήθηκε με πολύ κόπο (μπράβο στους συναδέλφους), ο πόλεμος όμως μαίνεται με πολλές πολλές μάχες να ναι μπροστά μας. Εμείς, πρώτα ο Θεός, θα μαχόμαστε, εσείς? Θα κάνετε αυτές τις μάχες να έχουν αντίκρυσμα? Θα πιστέψετε επιτέλους για να τηρήσετε τα μέτρα?».

Μόσιαλος: Το εμβόλιο πρέπει να γίνει εθελοντικά και όχι να επιβληθεί

Στις τεράστιες εξελίξεις που έχουν προκύψει με το εμβόλιο της Pfizer αναφέρθηκε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να γίνει εθελοντικά και όχι να επιβληθεί. «Είμαστε πολύ κοντά. Έχουμε την ενδιάμεση έκθεση των δύο εταιριών που ακόμη δεν έχει αναλυθεί. Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, κανείς δεν περίμενε ότι θα ανακοινωνόταν αποτελεσματικότητα 90%. Το 90% αφορά κυρίως στους νεότερους, δεν μας έχουν πει αν είναι εξίσου αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. «Από εμβόλια που έχουν χορηγηθεί σε πιθήκους, ξέρουμε ότι, με κάποια από αυτά, αυτός που το κάνει δεν μεταδίδει τη νόσο. Με άλλα, έχει μειωθεί το ιικό φορτίο, άρα και να μεταδοθεί η νόσος δεν θα έχει την ίδια ένταση. Δεν ξέρουμε και πόσο θα μας προστατεύει.

Το αδύναμο σημείο του ιού, ωστόσο, είναι ότι δεν μεταλλάσσεται εύκολα», συνέχισε ο ίδιος. «Για το συγκεκριμένο εμβόλιο της Pfizer είναι δύο οι δόσεις. Για τα άλλα που είναι σε εξέλιξη είναι μία η δόση. Αλλά αυτό είναι το τελευταίο που μας απασχολεί. Είναι ένα τεχνικό θέμα. Ξέρουμε ότι η αποτελεσματικότητα είναι πολύ μεγάλη, πιστεύουμε ότι θα είναι μεγάλη και για τις ευπαθείς ομάδες», πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος. «Η κ. Κοτανίδου είπε ότι θα είναι ασφαλές το εμβόλιο, αφού δε θα πάρει έγκριση αν υπάρχει περίπτωση να έχει μεγάλες παρενέργειες που θα έχουν επιπτώσεις σε όσους το κάνουν.

Αν κάνετε οποιοδήποτε εμβόλιο μπορεί να έχετε λίγο πυρετό ή μικρό πόνο. Αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στην προφύλαξη που μπορούμε να έχουμε από κορωνοϊό. Οι κλινικές δοκιμές αυτού του εμβολίου δεν διακόπηκαν εξαιτίας παρενεργειών, όπως έγινε με άλλες εταιρίες. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάτι που να μας ανησυχεί», εξήγησε ο ίδιος. «Αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 80%, και το κάνει το 70% του πληθυσμού, θα έχουμε ανοσία στην κοινότητα 56%. Στο ποσοστό αυτό θα προστεθεί και η ανοσία που έχουν αποκτήσει όσοι κόλλησαν τη νόσο. Θα περάσουν δύο – τρεις μήνες αφότου έχει δημιουργηθεί αυτό το “τείχος” για να αρχίσει να φθίνει η νόσος», συνέχισε. «Πιστεύω ότι το εμβόλιο πρέπει να γίνει εθελοντικά και όχι να επιβληθεί. Εγώ θα είμαι από τους πρώτους αν έρθει αύριο, αλλά δεν πιστεύω ότι πρέπει να επιβληθεί», κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.

Βατόπουλος: Λογική σκέψη για παράταση του lockdown στη Θεσσαλονίκη

SMS μετακίνησης: Κωδικός «2» για μετάβαση σε συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών

Ο ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων), ενημερώνει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις πως επί του παρόντος η προσέλευση στα συνεργεία και τις εκθέσεις αυτοκινήτων είναι νόμιμη και επιτρέπεται. Μεταξύ των καταστημάτων που θα είναι ανοιχτά και εν μέσω καραντίνας είναι τα πρατήρια υγρών καυσίμων αλλά και τα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Για να επισκεφθεί κάποιος τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα πρέπει να στείλει τον κωδικό «2» (μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα) με SMS στο 13033.

Σε αυτό το μήνυμα πρέπει ο πολίτης να δηλώνει: το ονοματεπώνυμο του, τη Διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι. «Ο τζίρος έχει πέσει. Δεν υπάρχει περίπτωση πελάτης αυτή τη στιγμή να θέσει σε προτεραιότητα την συντήρηση του αυτοκινήτου του, θα προσπαθήσει να καλύψει κάποιες άλλες ανάγκες», δήλωσε ο Γιώργος Αλικάκος, Γενικός Διευθυντής Αντιπροσωπίας Αυτοκινήτων στην περιοχή της Μεταμόρφωσης στην κάμερα της ΕΡΤ1.

Πηγές: ert.gr,ethnos.gr,iatropedia.gr, skai.gr, newsit.gr, CNN, opentv, MEGA, ANT1

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα