Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το Σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη – Τι αλλάζει στα super market
Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στην χώρα μας.
Δέκα άτομα διασωληνώθηκαν σε λίγες μόνο ώρες και μόνο στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, ενώ τουλάχιστον 12 συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη το πρωί της Τρίτης. Το απόγευμα στις 6:00, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για την κρίσιμη κατάσταση του Συστήματος Υγείας, μαζί με την υπεύθυνη ανάπτυξης νέων κλινών ΜΕΘ και καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου.
Με τις εισαγωγές σε απλές κλίνες να ξεπερνούν τους 300 ασθενείς ημερησίως κατά μέσο όρο τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή ένας ασθενής να προστίθεται στο σύστημα υγείας κάθε πέντε λεπτά, κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Πόσο μάλλον που το 10% εξ αυτών ενδέχεται να καταλήξει σε ΜΕΘ και να χρειαστεί διασωλήνωση. Μόνο το τελευταίο 24ωρο έγιναν 311 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, με τις 203 από αυτές σε δέκα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, η οποία αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε όλα τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας υπάρχουν σήμερα μόλις 3 κενές κλίνες ΜΕΘ. “Στέρεψε το Σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα” αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ: Σύμφωνα με την καταγγελία, το μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ, που δέχεται περιστατικά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ξεκίνησε σήμερα την εφημερία του χωρίς κανένα διαθέσιμο κρεβάτι για τη νοσηλεία ασθενών με σοβαρά συμπτώματα Covid-19, αλλά και γενικών περιστατικών.
“Να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές” αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος: “Στέρεψε το σύστημα. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο πόλεμος κατά της πανδημίας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Ξεκίνησε η εφημερία στο ΑΧΕΠΑ που δέχεται περιστατικά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα χωρίς κρεβάτια ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού, αλλά και για γενικά περιστατικά. Συνολικά το ΑΧΕΠΑ έχει αναπτύξει 25 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού και είναι γεμάτη. Και 4 κλίνες ΜΕΘ για ανάνηψη και για γενικά περιστατικά και είναι κι αυτές γεμάτες. Το απόγευμα η διοίκηση ετοιμάζει να δώσει ως γενική ΜΕΘ την καρδιοχειρουργική μονάδα”, συμπληρώνει.
ΠΟΕΔΗΝ: “Αναπτύσσουν κρεβάτια ΜΕΘ και γεμίζουν αμέσως”
Η κατάσταση με τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας και τις αθρόες εισαγωγές ασθενών με Covid-19 είναι τόσο έκρυθμη, που όλες οι νέες κλίνες που αναπτύσσονται γεμίζουν αμέσως. Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σήμερα έχουν συνολικά μόλις 3 κενές κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού, την ώρα που οι ανάγκες καθημερινά είναι πολλαπλάσιες.
Μόλις χθες η γενική ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, δυναμικότητας 10 κλινών, μετατράπηκε σε ΜΕΘ κορονοϊού και γέμισε αμέσως.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η πληρότητα του ΕΣΥ Θεσσαλονίκης σήμερα είναι η εξής:
- Παπανικολάου: στις 37 διαθέσιμες ΜΕΘ Covid νοσηλεύονται 35 ασθενείς με κορoνοϊό (διαθέσιμες κενές κλίνες: 2)
- Γεννηματάς ΘΕΣΝ: 10 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid – Πλήρης.
- Άγιος Δημήτριος: 8 ασθενείς στη ΜΕΘ κορονοϊού – Πλήρης.
- Παπαγεωργίου: νοσηλεύονται 15 ασθενείς, δεν υπάρχει κενή κλίνη.
- Άγιος Παύλος: νοσηλεύονται 7 ασθενείς. Υπάρχει 1 κενή κλίνη
- Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424: 4 ασθενείς στη ΜΕΘ κορονοϊού, κανένα κενό κρεβάτι.
- Ιπποκράτειο: Η γενική ΜΕΘ που μετατράπηκε σε κορονοϊού, δυναμικότητας 10 κλινών, γέμισε αμέσως.
Νοσηλείες σε απλές κλίνες Covid-19
Στις απλές κλινικές κορονοϊού της Θεσσαλονίκης, νοσηλεύονται σήμερα 660 ασθενείς και 4 παιδιά.
Αναλυτικά:
- ΑΧΕΠΑ 130 νοσηλευόμενοι ασθενείς
- Παπανικολάου: 130
- Ιπποκράτειο: 135 και 4 παιδιά
- Γεννηματάς: 25 ασθενείς
- Αγιος Δημήτριος: 20 ασθενείς
- Παπαγεωργίου: 120 ασθενείς
- Αγιος Παύλος: 30 ασθενείς
- 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: 70 ασθενείς
Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή τεράστια επιχείρηση μεταφοράς ασθενών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ώστε να αναπτυχθούν στο δημόσιο νέες κλίνες για τη νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού.
Κορονοϊός – Lockdown: Ποια προϊόντα δεν θα πωλούν τα σούπερ μάρκετ
Απαγόρευση πώλησης σε μια σειρά από προϊόντα από τα σούπερ μάρκετ εξέδωσε η κυβέρνηση έπειτα από αίτημα της αγοράς. Βγαίνουν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ διάφορα προϊόντα, από ρούχα μέχρι ηλεκτρικά. Προβληματισμός για το θέμα ήδη υπήρχε και στο πρώτο lockdown, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν κλειστές, ενώ τα σούπερ μάρκετ συνέχιζαν να πωλούν ρούχα και παπούτσια.
Έτσι η κυβέρνηση προχώρησε σε απόφαση απαγόρευσης πώλησης σειράς προϊόντων από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Θα απαγορεύεται από αύριο Τετάρτη η πώληση διαρκών αγαθών (ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, παιγνίδια, βιβλία, κλπ) από τα σούπερ-μάρκετ, για όσο διάστημα είναι κλειστά τα εμπορικά καταστήματα ώστε να μη δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Ποια προϊόντα δεν θα πωλούν τα σούπερ μάρκετ
Η λίστα των προϊόντων που απαγορεύεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ από την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου έως και τις 30 Νοεμβρίου 2020 δημοσιεύτηκε σε Κοινή Υπουργική Απόφαση. Στην ίδια απόφαση προβλέπεται και η λειτουργία των σούπερ μάρκετ την Κυριακή 15 Νοεμβρίου από τις 9:00 έως τις 17:00.
Σε ό,τι αφορά στα είδη που απαγορεύεται να πωλούν τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, στην απόφαση αναφέρονται οι εξής Κωδικοί Αριθμού Δραστηριότητας:
- Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.41,
- λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.42,
- λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.43,
- λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.51,
- λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.53, στ) λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα/ ΚΑΔ 47.54,
- ζ) λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων των ανταλλακτικών (π.χ. λαμπτήρες), του λιανικού εμπορίου σαρώθρων για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), καθώς και του λιανικού εμπορίου σκουπών και βουρτσών για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37)/ΚΑΔ 47.59,
- λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.61,
- λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.65,
- λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τα καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43)/ΚΑΔ 47.71 και
- λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.72.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Οι επαγγελματίες και η κοινωνία στην Covid-19 εποχή» προανήγγελλε τη σχετική διάταξη για απαγόρευση βιομηχανικών προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ, ώστε να μη δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με άλλες επιχειρήσεις λιανεμπορίου κατά τη διάρκεια του lockdown.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό παρουσία του προέδρου της ΕΣΕΕ Γιώργου Καρανίκα που έθεσε το σχετικό αίτημα για την απαγόρευση πώλησης από τα σούπερ μάρκετ προϊόντων που δεν είναι πρώτης ανάγκης.
Σκέψεις να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία
Ο υπουργός, μιλώντας στον Σκάι, έκανε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει το αίτημα να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να στηρίξει το βιβλίο, ενώ οι αλλαγές στα σούπερ μάρκετ δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν ακόμη και από αύριο Τετάρτη.
Ανέφερε ακόμη ότι στο σχέδιο νόμου που θα συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής θα υπάρχει διάταξη που δίνει το δικαίωμα στους φορείς των λαϊκών αγορών να επιλεγούν ποιες έξι ημέρες της εβδομάδας θέλουν να δουλέψουν, δηλαδή αν θέλουν να έχουν ρεπό Σάββατο ή Κυριακή.
Γραβάνης: Ασφαλείς θα νιώσουμε σε ένα με ενάμισι χρόνο από σήμερα
Αισιοδοξία προκάλεσαν τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης έκθεσης της εταιρείας Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, που αναπτύσσει σε συνεργασία με την γερμανική BioNTech. Το εμβόλιο θα φτάσει και στην Ελλάδα στις αρχές του νέου έτους. Οι Έλληνες επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι διαδικασίες για την χορήγηση του εμβολίου, στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας, είναι χρονοβόρες. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική εξέλιξη από το μέτωπο της πανδημίας.
Όπως εκτίμησε οι εμβολιασμοί των πρώτων ομάδων θα γίνει Μάρτιο με Απρίλιο: «Πρώτα θα εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό, μετά τα σώματα ασφαλείας, ευπαθείς ομάδες, όπως τους ανοσοκατεσταλμένους. Το πρώτο κύμα εμβολιασμού θα είναι σίγουρα μέχρι το φθινόπωρο της επόμενης χρονιάς και κατόπιν θα ενταχθούν και άλλες πληθυσμιακές ομάδες» είπε. Ασφαλείς όμως δεν μπορούμε να νιώσουμε νωρίτερα από ένα με ενάμισι χρόνο από σήμερα, τόνισε.
Όπως είπε ο στόχος είναι να έχουμε παγκοσμίως εμβολιασμό 3,5 με 4 δις. ανθρώπων έως το καλοκαίρι του 2022. Τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια πολύ σημαντική αντιμετώπιση της πανδημίας στο επίπεδο της κοινότητας. Σε σχέση με τυχόν μεταλλάξεις του ιού είπε πως δεν προκαλούν ανησυχία διότι τα εμβόλια που γίνονται με την τεχνολογία της γενετικής μηχανικής μπορούν να τις αντιμετωπίσουν με την αλλαγή της σύστασης του αντιγόνου.
Θεσσαλονίκη: Στα όρια τους τα νοσοκομεία – Νέα κρούσματα σε γηροκομείο
Γιαννάκος: Γέμισαν οι ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ – Δεν μπορούν να δεχθούν άλλα περιστατικά
Δραματική είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπως δήλωσε στο CNN Greece ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, εκπέμποντας σήμα κινδύνου καθώς οι ΜΕΘ είναι πλήρεις και δεν μπορούν να δεχθούν άλλα περιστατικά. Όπως είπε ο ίδιος, το νοσοκομείο σήμερα εφημερεύει και η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Και αυτό γιατί οι γιατροί δεν θα μπορούν να εισάγουν σε ΜΕΘ ασθενείς που θα πρέπει να διασωληνωθούν.Ο διευθυντής της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Κολλάρας, επιβεβαίωσε στο CNN Greece τα λεγόμενα του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας και αυτός λόγο για πολύ δύσκολη κατάσταση. Στο μακάβριο και οδυνηρό δίλημμα να επιλέξουν ποιους ασθενείς με κορονοϊό covid-19 να περιθάλψουν με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ποιους να αφήσουν στη… μοίρα τους αναμένεται να βρεθούν σήμερα Τρίτη 10 Νοεμβρίου οι γιατροί του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.
Το νοσοκομείο, το οποίο έχει εφημερία, αναμένει πολλές εισαγωγές, αλλά δεν υπάρχει ούτε μία άδεια κλίνη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς με κορονοϊό! Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του ΑΧΕΠΑ και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σιούλης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όπως είναι σήμερα η κατάσταση, δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε ούτε να αγγίξουμε έναν ασθενή ηλικίας 85 ετών και άνω». Ο κ. Σιούλης έκανε λόγο για ιδιαίτερα οριακές καταστάσεις, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να μην έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που βρέθηκε το Μπέργκαμο της Ιταλίας την περασμένη άνοιξη, ωστόσο, δεν απέχουμε και πολύ από αυτό.
«Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και θα δούμε στην πράξη, τι μπορεί να γίνει. Όταν ξεκινάει η εφημερία και δεν έχουμε ούτε ένα κρεβάτι άδειο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για κορονοϊό, η οποία έχει 25 κλίνες, γίνεται αντιληπτό ότι είναι πολύ οριακή και κρίσιμη η κατάσταση. Η ΜΕΘ για τον κορονοϊό γέμισε το βράδυ της Δευτέρας. Για τους καινούργιους ασθενείς ίσως χρησιμοποιήσουμε φορητούς αναπνευστήρες, ίσως έχουμε μεγαλύτερη επιτήρηση στους θαλάμους, θα δούμε τι θα κάνουμε. Είμαστε σε συνθήκες πολέμου. Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο να προχωρούμε σε επιλογές ασθενών. Αναμένεται ότι σήμερα θα το αντιμετωπίσουμε αυτό στο ΑΧΕΠΑ», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Σιούλης..
Ασθενείς 150 γιατροί και νοσηλευτές στο ΑΧΕΠΑ Το πρόβλημα στο ΑΧΕΠΑ εντείνεται ακόμα περισσότερο, εξαιτίας του γεγονότος ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός από τους «στρατιώτες» της πρώτης γραμμής της μάχης, γιατροί και νοσηλευτές, ασθενούν. Εκπρόσωποι των εργαζομένων εκτιμούν ότι σήμερα στο ΑΧΕΠΑ φτάνουν τους 150 οι εργαζόμενοι που ασθενούν ή που βρίσκονται σε καραντίνα. Λίγο – πολύ ίδια είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Προκειμένου να εξοικονομηθεί χώρος και κρεβάτια για ασθενείς με covid-19, μεταφέρονται ολόκληρες κλινικές από άλλα νοσοκομεία στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ακόμα και σε ιδιωτικές κλινικές.
Κορονοϊός: Δώδεκα νεκροί μέσα σε λίγες ώρες – Οι τρεις στη Θεσσαλονίκη
Αυξάνονται μέρα με τη μέρα τα θύματα του κορονοϊού στη χώρα μας, με άλλους οκτώ ανθρώπους να καταλήγουν τις τελευταίες ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξαν:
– Δύο ασθενείς 83 και 72 ετών στο Παπαγεωργίου, που νοσηλεύονταν σε απλή κλίνη
– Μία 76χρονη στο Σωτηρία
– Ένας 77χρονος στον Ευαγγελισμό, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ
– Ένας 92χρονος που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου
– Μία 70χρονη στο Ιπποκράτειο – Μία 78χρονη στο Μποδοσάκειο Πτολεμαϊδας, η οποία φιλοξενείτο σε γηροκομείο στις Σέρρες πριν τη νοσηλεία της –
Ένας 96χρονος στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος στη Θεσσαλονίκη.
– Μία 69χρονη στο Νοσοκομείο Πατρών Άγιος Ανδρέας
– Δύο ασθενείς από το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, ένας 81 χρονος και ένας 84χρονος
– Μία 87χρονη στα Ιωάννινα Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα είχαμε «μαύρο» ρεκόρ με 41 θανάτους μέσα σε 24 ώρες.
Τρομάζει ο αριθμός των νεκρών – Οι περιοχές που παραμένουν στο «κόκκινο»
Πηγές: ethnos.gr, iatropedia.gr, skai.gr , OPENTV, ert.gr, ANT1,MEGA newsit.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ