Top

Σε κρίσιμη κατάσταση ξανά πολλές χώρες στον κόσμο

Εξακόσιες χιλιάδες κρούσματα σε μια μέρα.

Parallaxi
σε-κρίσιμη-κατάσταση-ξανά-πολλές-χώρε-845734
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας αυτή την ώρα

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Γερμανία: Εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πανδημία

248 νεκροί και 63.924 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Σε αρνητικά επίπεδα ρεκόρ συνεχίζουν να κυμαίνονται οι αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων στη Γερμανία, την ώρα που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού lockdown.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη χώρα αυξήθηκαν κατά 63.924 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 5.312.215, σύμφωνα με τους αριθμούς που δημοσιοποίησε σήμερα Σάββατο το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 248 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 98.987 νεκρούς μέχρι σήμερα.

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έκανε λόγο για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού lockdown, ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ, περιέγραψε τη χώρα ως «ένα μεγάλο ξέσπασμα κορονοϊού», καθώς για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν από κρατίδιο σε κρατίδιο, λόγω υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας.

Γερμανία: «Φρενάρουν» οι εμβολιασμοί με Pfizer, γιατί λήγουν τα Moderna

Η γερμανική κυβέρνηση θα περιορίσει τη χρήση του εμβολίου των BioNTech/Pfizer κατά της Covid-19, δίδοντας προβάδισμα στο αντίστοιχο σκεύασμα της Moderna, επειδή τα αποθέματα του τελευταίου πλησιάζουν την ημερομηνία λήξης τους.

Σύμφωνα με επιστολή του ομοσπονδιακού υφυπουργού Υγείας Τόμας Στέφεν προς τα κρατίδια, την οποία επικαλείται το Δίκτυο RND, το προσεχές διάστημα και ενόψει των αναμνηστικών εμβολιασμών, η ομοσπονδία θα παραδώσει στα εμβολιαστικά κέντρα και στους οικογενειακούς γιατρούς λιγότερα εμβόλια BioNTech/Pfizer, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια της Moderna που κινδυνεύουν να πεταχτούν, επειδή πλησιάζει η ημερομηνία λήξης τους, στα μέσα του α’ τριμήνου του 2022.

Μέχρι τώρα, τα εμβόλια των BioNTech/Pfizer αντιπροσωπεύουν το 90% των παραγγελιών στη Γερμανία.

Από την επόμενη εβδομάδα τα ιδιωτικά ιατρεία θα μπορούν να παραλάβουν μέχρι 30 δόσεις εμβολίου BioNTech/Pfizer την εβδομάδα, ενώ τα εμβολιαστικά κέντρα 1020 δόσεις. Αντιθέτως, δεν θα υπάρχει περιορισμός για τις παραγγελίες από Moderna.

Η εξέλιξη προκάλεσε αντιδράσεις, με την εκπρόσωπο των Πρασίνων για θέματα Υγείας Μαρία Κλάιν-Σμάινκ να δηλώνει στο RND ότι «ο κ. Σπαν είχε υποσχεθεί σε όλους αναμνηστική δόση και τώρα αποδεικνύεται ότι εν γνώσει του προκάλεσε ψευδείς προσδοκίες και το αποτέλεσμα θα είναι να μην μπορούν να εμβολιαστούν γρήγορα όσοι επιθυμούν τον αναμνηστικό εμβολιασμό τους».

Ροτερνταμ: Προειδοποιητικά πυρά της αστυνομίας κατά διαδηλωτών για το μερικό lockdown

Με προειδοποιητικά πυρά Ολλανδοί αστυνομικοί επιχείρησαν να σταματήσουν τα έκτροπα, στο περιθώριο μιας διαδήλωσης διαμαρτυρίας κατά των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο Ρότερνταμ, απόψε το βράδυ.Από τα πυρά τραυματίστηκαν δύο άτομα.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη αυτήν, διαμαρτυρόμενοι για τα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας της Covid-19.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης να περιορίσει την είσοδο στους κλειστούς χώρους μόνο για όσους διαθέτουν «υγειονομικό διαβατήριο», το οποίο δείχνει αν έχουν εμβολιαστεί ή αν έχουν αναρρώσει από την Covid-19.

Το πάσο είναι επίσης διαθέσιμο επί του παρόντος και για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, όμως έχουν υποβληθεί σε τεστ και έχει βγει αρνητικό.

Η Ολλανδία επέβαλε μερικό lockdown το περασμένο Σαββατοκύριακο, για διάστημα τριών εβδομάδων, με στόχο να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Οι μολύνσεις που καταγράφονται καθημερινά παραμένουν όμως στο υψηλότερο επίπεδό τους από την αρχή της πανδημίας.

Στην ανακοίνωσή της η αστυνομία ανέφερε ότι οι ταραξίες έβαλαν φωτιές και έριχναν πυροτεχνήματα, αναγκάζοντας τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να πυροβολήσουν στον αέρα.

Ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί έκαναν επίσης χρήση νερού υπό πίεση για να διαλύσουν το πλήθος και ότι πυρπολήθηκαν αστυνομικά οχήματα.

Βίαια επεισόδια ενάντια στα περιοριστικά μέτρα

Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά της αστυνομίας στη διάρκεια βίαιης διαδήλωσης κατά του μερικού lockdown που έχει επιβάλει η κυβέρνηση για τον έλεγχο της πανδημίας.

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν αυτοκίνητα και οι αστυνομικοί απάντησαν με πραγματικά πυρά και αντλίες νερού.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NOS τουλάχιστον ένα περιπολικό πυρπολήθηκε και άλλα υπέστησαν ζημιές. Η αστυνομία συνέλαβε 20 άτομα.

Η κυκλοφορία των τρένων από και προς το Ρότερνταμ έχει διακοπεί μέχρι νεωτέρας λόγω των ταραχών, ανακοίνωσε η υπηρεσία των ολλανδικών σιδηροδρόμων.

Τη διαδήλωση είχαν οργανωσει πολλές οργανώσεις, στρεφόταν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να εισαγάγει κανόνα 2G εν όψει της επιδείνωσης της κατάστασης του covid.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Ολλανδική κυβέρνηση επέβαλε μερικό lockdown για τρεις εβδομάδες .

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα σούπερ μάρκετ, πρέπει να κλείνουν το αργότερο έως τις 20:00, τα άλλα καταστήματα έως τις 18:00. Οι πολίτες επιτρέπεται να συναντούν το πολύ άλλα τέσσερα άτομα στα διαμερίσματά τους, ενώ οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εργάζονται από το σπίτι εάν είναι δυνατόν.

Καναδάς: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 5-11 ετών με μειωμένη δοσολογία

Οι καναδικές υγειονομικές αρχές ενέκριναν σήμερα τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

«Έπειτα από πλήρη ανεξάρτητη επιστημονική εξέταση, το υπουργείο (Υγείας) διαπίστωσε ότι τα οφέλη του εμβολίου αυτού για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών υπερτερούν των κινδύνων», αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωση.

Η δοσολογία του εμβολίου για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών μειώθηκε στα 10 μικρογραμμάρια ανά ένεση, είναι δηλαδή τρεις φορές χαμηλότερη από την τυπική δόση. Οι δόσεις θα πρέπει να χορηγούνται “σε διάστημα τριών εβδομάδων”, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας του Καναδά, που δεν αναφέρει ακόμη την ημερομηνία έναρξης της εκστρατείας εμβολιασμού.

Κατά τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής, η ανοσοαπόκριση των παιδιών από 5 έως 11 ετών ήταν συγκρίσιμη με εκείνη των νέων από 16 έως 25 ετών. Το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό κατά 90,7% για την πρόληψη της Covid-19 στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών και καμιά σοβαρή παρενέργεια δεν καταγράφηκε, διευκρινίζει ακόμη το υπουργείο.

Η συμμαχία Pfizer/BioNTech είχε καταθέσει την αίτησή της για την έγκριση του εμβολίου της στις 18 Νοεμβρίου, στηριζόμενη σε δεδομένα δοκιμών που διενεργήθηκαν σε 2.268 παιδιά της ηλικιακής ομάδας.

Αλλού στον κόσμο, ένας μικρός αριθμός χωρών, μεταξύ τους το Ισραήλ και ο Καναδάς έχουν εγκρίνει μέχρι τώρα το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για τα παιδιά. Η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Καμπότζη και η Κολομβία άρχισαν επίσης να εμβολιάζουν παιδιά κάτω των 12 ετών αλλά με κινεζικά εμβόλια.

Ισραήλ: Την Τρίτη ξεκινά ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών Σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές της Pfizer σε χιλιάδες παιδιά, το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 90,7% απέναντι στη συμπτωματική νόσηση.

Ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών με το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech για την Covid-19 θα ξεκινήσει την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ.

«Από αυτήν την Τρίτη, τα παιδιά θα μπορούν επίσης να εμβολιαστούν» ανέφερε ο Μπένετ στη σελίδα του στο Facebook, υποσχόμενος ότι θα υπάρχει «πλήρης διαφάνεια» στο θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές της Pfizer σε χιλιάδες παιδιά, το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 90,7% απέναντι στη συμπτωματική νόσηση.

Περίπου 5,7 εκατομμύρια από τα 9 εκατομμύρια των Ισραηλινών έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και οι αρχές ξεκίνησαν από το καλοκαίρι μια εκστρατεία για τη χορήγηση και της αναμνηστικής δόσης.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Καναδάς έδωσε επίσης το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών με το σκεύασμα των Pfizer/BioNtech. Στις ΗΠΑ οι εμβολιασμοί παιδιών ξεκίνησαν στις αρχές Νοεμβρίου. Στην Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Καμπότζη και την Κολομβία τα παιδιά κάτω των 12 ετών μπορούν να εμβολιαστούν με το κινεζικό σκεύασμα Sinovac.

Γουαδελούπολη: Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας μετά τις ταραχών για τα μέτρα Covid

Συνδικάτα ξεκίνησαν τη Δευτέρα επ’ αόριστον απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας κατά της Covid-19 και τις απαιτήσεις υγειονομικού πάσου.

Οι αρχές επέβαλαν χθες Παρασκευή νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στη Γουαδελούπη – υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας στο αρχιπέλαγος της Καραϊβικής – μετά από πέντε ημέρες κοινωνικών ταραχών για τα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα σχετικά με την Covid-19, με οδοφράγματα να στήνονται και να καίγονται στους δρόμους και πυροσβέστες και γιατρούς να κατεβαίνουν σε απεργία και να συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις.

Ο νομάρχης της Γουαδελούπης, Αλεξάντρ Ροσατέ, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση στο αρχιπέλαγος της Καραϊβικής, δήλωσε ότι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 5:00 το πρωί. Θα απαγορεύεται επίσης η πώληση βενζίνης σε μπιτόνια, πρόσθεσε.

«Υπό το φως της κοινωνικής αναταραχής και πράξεων βανδαλισμού, ο νομάρχης της Γουαδελούπης αποφάσισε να επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας», ανέφερε το γραφείο του Ροσατέ με ανάρτηση στο Twitter.

Συνδικάτα ξεκίνησαν τη Δευτέρα επ’ αόριστον απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας κατά της Covid-19 και τις απαιτήσεις υγειονομικού πάσου.

Διαδηλωτές πυρπόλησαν αυτοκίνητα και έστησαν οδοφράγματα σε δρόμους. Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν αστυνομικές δυνάμεις να συγκρούονται με διαδηλωτές πυροσβέστες που χρησιμοποιούσαν πυροσβεστικές μάνικες για να απωθήσουν τους αστυνομικούς, και σύννεφα καπνού να φαίνονται πάνω από συνοικίες.

Νωρίτερα χθες, το Παρίσι ανακοίνωσε ότι θα στείλει 200 αστυνομικούς στη Γουαδελούπη για να συνδράμουν στην καταστολή των ταραχών.

«Ορισμένοι άνθρωποι μας λένε, “παραλύετε τη Γουαδελούπη”», είπε ένας διαδηλωτής στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal 10. «Τους λέω “αγαπητά μου αδέλφια, εδώ και ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση (…) έχει επιβάλει περιορισμούς στην καθημερινή μας ζωή”».

ΗΠΑ: Η Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο θνησιγένειας αναφέρει μελέτη των CDC

Ο κίνδυνος θνησιγένειας είναι σχεδόν διπλάσιος για τις έγκυες γυναίκες με Covid-19 από ό,τι για εκείνες που δεν έχουν προσβληθεί από τη νόσο, αποδεικνύει μια μεγάλη μελέτη που διενήργησαν οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές και η οποία δόθηκε χθες Παρασκευή στη δημοσιοτητα. Τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) ανέλυσαν τα στοιχεία από περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια τοκετούς μεταξύ Μαρτίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021, από μια βάση δεδομένων νοσοκομείων.

Ο αμερικανικός οργανισμός δημόσιας υγείας θεωρεί θνησιγένεια τον εμβρυϊκό θάνατο που συμβαίνει μετά την 20η εβδομάδα κυοφορίας. Στις γενικότερες περιπτώσεις, οι θνησιγένειες ήταν σπάνιες (0,65% των τοκετών, ή περίπου 8.150). Όμως ο κίνδυνος θνησιγένειας ήταν 1,90 φορές υψηλότερος στις γυναίκες με Covid-19. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος της μελέτης, το 1,26% των γεννήσεων ήταν ένα θνησιγενές νεογνό από έγκυες που είχαν προσβληθεί από την Covid-19, έναντι 0,64% για τις υπόλοιπες. Η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού αύξησε επίσης αυτόν τον κίνδυνο, σημείωσαν τα CDC, που ανέλυσαν τις χρονικές περιόδους πριν και μετά αφότου η παραλλαγή γίνει κυρίαρχη στις ΗΠΑ, τον Ιούλιο του 2021. Σε σύγκριση με τις μη μολυσμένες γυναίκες, ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 1,47 για τις μητέρες που είχαν διαγνωσθεί θετικές στην Covid-19 κατά την περίοδο πριν από την εμφάνιση της Δέλτα και κατά 4,04 όταν η παραλλαγή αυτή κυριάρχησε. «Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να εξεταστεί ο ρόλος των επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη από την Covid-19 στον κίνδυνο θνησιγένειας», τόνισαν τα CDC.

Ορισμένες μελέτες στο παρελθόν είχαν υποδείξει ως αιτίες φλεγμονή και μειωμένη ροή αίματος στον πλακούντα. Η μελέτη των CDC είναι η πιο σημαντική που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα και αποδεικνύει τη συσχέτιση μεταξύ θνησιγένειας και Covid-19, τόνισαν. Οι συντάκτες της μελέτης τόνισαν ότι δεν μπορούσε να προσδιοριστεί αν οι γυναίκες με Covid-19 ήταν άρρωστες τη στιγμή της νοσηλείας τους ή αν είχαν μολυνθεί στο παρελθόν. Το καθεστώς εμβολιασμού των γυναικών δεν ήταν επίσης διαθέσιμο. Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ συνιστούν ανεπιφύλακτα να εμβολιάζονται οι εγκυμονούσες κατά της Covid-19, πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα