Σενάρια για “πρόταση μομφής” από τη Νέα Δημοκρατία

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης - η απάντηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Parallaxi
σενάρια-για-πρόταση-μομφής-από-τη-νέ-332858
Parallaxi

Τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, δέχθηκε νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και ενημερώθηκε για τις θέσεις της ΝΔ σχετικά με το Μακεδονικό, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για επίτευξη συμφωνίας με την πΓΔΜ.

Κατά τον διάλογό τους μπροστά στις κάμερες, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή» και χαρακτήρισε τη συμφωνία «βαθιά προβληματική, όχι μόνο επειδή βρίσκεται αντίθετη στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού Λαού, διότι εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα, που είναι μια εθνική υποχώρηση μη αποδεκτή, αλλά και για έναν ακόμα λόγο:

ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή τη συμφωνία από τη στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος έχει τεθεί ξεκάθαρα ενάντια σε αυτή τη συμφωνία».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, η οποία είναι πρωτοφανής για την ελληνική συνταγματική ιστορία. Ένας πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έχει ξεκάθαρη κοινοβουλευτική εντολή, να έχει πρόθεση να δεσμεύσει τη χώρα και να δημιουργεί μια πραγματικότητα, η οποία στη συνέχεια δεν θα μπορεί να αλλάξει».

Ο επικεφαλής της ΝΔ κάλεσε τον κ. Παυλόπουλο να παρέμβει, ώστε η συμφωνία να έρθει το συντομότερο στη Βουλή, σε κάθε περίπτωση πριν υπογραφεί από την κυβέρνηση, «ώστε να διαπιστωθεί εάν η ίδια η Βουλή περιβάλλει αυτή τη συμφωνία με την εμπιστοσύνη της».

«Είναι το ελάχιστο, το οποίο μπορεί να κάνει σήμερα ο κ. Τσίπρας για να εξασφαλίσει, αν μη τι άλλο, ότι τηρείται το Σύνταγμα της χώρας. Εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω στη δυνατότητά μου για να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή. Αλλά πιστεύω ότι και εσείς, ως ρυθμιστής του Πολιτεύματος, αλλά και ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει βαθιά την συνταγματική τάξη της χώρας, μπορείτε να παρέμβετε, ώστε να γίνει το συνταγματικά αυτονόητο» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την ενημέρωση, σημείωσε ότι το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις αρμοδιότητες της Βουλής στα θέματα αυτά και κατέληξε:

«Να είσθε βέβαιος ότι με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος θα πράξω αυτό το οποίο μου αναλογεί, αλλά με πλήρη τήρηση του Συντάγματος».

Δ. Τζανακόπουλος στην ΕΡΤ1:  «Αν ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση μομφής»

«Αν ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση μομφής» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ1, και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως αν το πράξει ο πρόεδρος της ΝΔ θα υποστεί άλλη μια «μνημειώδη κοινοβουλευτική ήττα».

«Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν ex oficio την αρμοδιότητα να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες. Τώρα από κει και πέρα, αν ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το αν και κατά πόσον η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση μομφής. Γιατί δεν το κάνει;» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε:

«Είναι ζήτημα για τον κ. Μητσοτάκη αν θέλει ή δεν θέλει να υποστεί άλλη μια κοινοβουλευτική ήττα. Ούτως ή άλλως συνηθισμένος είναι σε αυτές τις κοινοβουλευτικές ήττες. Θα είναι άλλη μια μνημειώδης κοινοβουλευτική ήττα».

Για τον πρόεδρο της ΝΔ είπε ότι είναι «όμηρος» της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και γι αυτό αποφεύγει να πάρει πολιτική θέση επί της ουσίας της συμφωνίας για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, συμφωνία την οποία χαρακτήρισε διπλωματική νίκη και πολιτική επιτυχία της κυβέρνησης.

Παρατήρησε ότι δεν έχει καμιά απολύτως συνταγματική και νομική βάση το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία για την ονομασία και σημείωσε:

«Ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να έχει επιλέξει μια πολιτική κριτική επί της συμφωνίας. Επιχειρεί τώρα να διαδικασιολογήσει στην πραγματικότητα. Δηλαδή, να προσπαθήσει να πείσει ότι δήθεν δεν υπάρχει εξουσιοδότηση του πρωθυπουργού ή του υπουργού Εξωτερικών να υπογράψουν συμφωνία. Πρόκειται για ανόητο επιχείρημα, το οποίο δεν έχει καμιά απολύτως συνταγματική και νομική βάση, και αυτή νομίζω αυτή ήταν και η απάντηση που έδωσε στον κ. Μητσοτάκη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος φέρει και την ιδιότητα του συνταγματολόγου. Ο κ. Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή αντί να μας πει ποια είναι η πολιτική θέση της ΝΔ επί της συμφωνίας, αντί να μιλήσει επί της διπλωματικής αυτής επιτυχίας και της πολιτικής επιτυχίας της κυβέρνησης, προσπαθεί να διαδικασιολογήσει».

Σε ό,τι αφορά την ίδια τη συμφωνία υπογράμμισε:

«Προφανώς υπάρχουν και διαφορετικές οπτικές γωνίες, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι με την πάροδο του χρόνου ακόμα και αυτοί που διαφωνούν ή εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους θα κατανοήσουν ότι επρόκειτο για έναν αναγκαίο πολιτικό και διπλωματικό συμβιβασμό, ο οποίος παρά το γεγονός ότι είναι συμβιβασμός κατοχυρώνει και διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα της χώρας μας και τη δυνατότητά της να ορίζεται από τη δική της ξεχωριστή ιστορία. Έχω τη γνώμη ότι χθες κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων».

Αντιδράσεις εκτός της Νέας Δημοκρατίας

Εκτός από τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, το Κίνημα Αλλαγής από την πλευρά του επιφυλάσσεται έως ότου λάβει το κείμενο της συμφωνίας, το ΚΚΕ όσο και η Ένωση Κεντρώων εξέφρασαν την αντίθεσή τους ενώ οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος είχαν δηλώσει πως δεν θα υπογράψουν συμφωνία που περιέχει τον όρο “Μακεδονία”. Αντιδράσεις υπάρχουν και από διάφορες οργανώσεις και μακεδονικές ενώσεις που ετοιμάζονται για νέο γύρο διαδηλώσεων.

Η αντίδραση και του Μίκη Θεοδωράκη σε σχόλιό του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τα Νέα»

«Η χώρα μας σύρθηκε σε μια πράξη ιστορικής ήττας και εθνικής μειοδοσίας με απρόβλεπτες επιπτώσεις σε βάρος της χώρας και του Λαού μας.

Συνάμα ποδοπατήθηκε η θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού.

Από την εποχή του ΕΑΜ υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι Έλληνες αριστεροί υποχώρησαν μπροστά σε δοκιμασίες, που τις περισσότερες φορές έφταναν στα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Σήμερα, για πρώτη φορά, κάποιοι που θέλουν να ονομάζονται αριστεροί, υποχωρούν υπερασπιζόμενοι το προσωπικό τους συμφέρον. Συμπαρασύροντας έτσι σ’ αυτόν τον κατήφορο την Ελλάδα και τον Ελληνικό Λαό.

Μετά από αυτό το μεγάλο «ΝΑΙ» του κ. Τσίπρα, εκείνο που πονάει πιο πολύ δεν είναι μόνο οι κίνδυνοι που ξανοίγονται μπροστά μας αλλά προ παντός η μεγάλη Ντροπή που θα μας στιγματίζει για πάντα.

Αθήνα, 12.6.2018

Μίκης Θεοδωράκης»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων για τη συμφωνία

Τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ για τη συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων

* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα