Featured

Σερβιτόρος την εποχή του κορονοϊού

Μιλήσαμε με μία εργαζόμενη στο τομέα του service και μας απάντησε για όλες τις αλλαγές που δέχτηκε τον τελευταίο καιρό η εργασία του.

Νίκος Γκάγιας
σερβιτόρος-την-εποχή-του-κορονοϊού-666437
Νίκος Γκάγιας

Σερβιτόρος / α. Ένα επάγγελμα ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό. Πόσω μάλλον όταν πρέπει να εργάζεσαι εν μέσω κορονοϊού. Πόσο δύσκολο είναι να εξυπηρετείς κόσμο, ενώ φοράς συνέχεια την μάσκα; Μιλήσαμε με μία εργαζόμενη στο τομέα του service και μας απάντησε για όλες τις αλλαγές που δέχτηκε τον τελευταίο καιρό η εργασία του.

Πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητα στην εργασία και τι ακριβώς αλλαγές επήλθαν;

Οι αλλαγές αφορούν την διαμόρφωση του χώρου. Έπρεπε να μειώσουμε τραπέζια και να συμμορφωθούμε στα νέα δεδομένα. Χρήση μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου και γάντια. Παντού αντισηπτικά, σε όλα τα τραπέζια, στην τουαλέτα, στους πάγκους, στην κουζίνα – ακόμα και δίπλα στο φαγητό.

Η συμπεριφορά των ανθρώπων άλλαξε, υπάρχουν εκείνοι που φοβούνται, αλλά και άλλοι που αγνοούν τον κίνδυνο και μας λένε χαριτολογώντας να βγάλουμε την μάσκα. Εκεί πρέπει να είσαι ευγενικός και να μάθεις να χειρίζεσαι την κάθε συμπεριφορά ενός πελάτη.

Πόσο δύσκολο ήταν να διατηρήσετε ή να βρείτε αυτή την εργασία εν μέσω πανδημίας; – Πόσο έχει επηρεαστεί το οικονομικό κομμάτι, υπήρξαν μειώσεις στις αμοιβές;

Εγώ δούλευα πριν το lockdown και μόλις άρθηκαν τα μέτρα και άνοιξαν τα μαγαζιά, ξεκίνησα πάλι να εργάζομαι. Υπήρξαν μειώσεις στις αμοιβές, γιατί οι επιχειρηματίες δυσκολεύτηκαν να ανταπεξέλθουν, οπότε μόλις άνοιξαν τα μαγαζιά έπρεπε με κάποιο τρόπο και αυτοί να κάνουν βιώσιμες τις επιχειρήσεις τους. Σε περίπτωση δεύτερου lockdown η οικονομία μας πιθανόν θα καταρρεύσει. Δεν θα υπάρχει σωτηρία και ήδη το πλήγμα μετά την πρώτη καραντίνα είναι τεράστιο. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γίνει σε πιθανότητα δεύτερου lockdown.

Ο κόσμος υπακούει στα νέα μέτρα; Ποια η συμπεριφορά του; 

Ο κόσμος υπακούει γενικά στα μέτρα. Αλλά υπάρχουν και εκείνοι που δεν συμμορφώνονται. Κυρίως όσον αφορά τα άτομα πρέπει να βρίσκονται ανά τραπέζι. Εκεί χρειάζεται να εξηγούμαι πολλαπλές φορές το μέτρο και να τους χωρίζουμε με τα χίλια ζόρια ώστε να τηρούνται οι προαπαιτούμενες αποστάσεις.

Πόσο δύσκολο είναι να εργάζεσθε όλη μέρα με την μάσκα;

Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Θέλει υπομονή, κυρίως όταν βρίσκεσαι μέσα στη κουζίνα που οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές. Επιπλέον, υπάρχει η δυσκολία επικοινωνίας με τον κόσμο, ο οποίος δεν ακούει καλά λόγω της μάσκας. Οπότε φωνάζουμε τον κατάλογο για να μπορέσει ο πελάτης να ακούσει της επιλογές του και μετέπειτα επικοινωνούμε με τα μάτια. Χαμογελάμε με τα μάτια, λέμε ευχαριστώ με τα μάτια.

Tι φοβάστε περισσότερο;

Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι να μην κολλήσω τον ιό αφού καθημερινά έρχομαι σε επαφή με άγνωστο κόσμο. Μετέπειτα σκέφτομαι πως αν κολλήσω θα μεταφέρω τον ιό στους ηλικιωμένους συγγενείς μου. Όλο αυτό καθημερινά είναι ψυχοφθόρο, γι αυτό σε τέτοιες δουλειές και ειδικότερα στους χώρους εστίασης πρέπει να τηρούνται τα μέτρα. Κυρίως από εμάς το προσωπικό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα