Ελλάδα

Σεξουαλική παρενόχληση στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Η επιστολή του Δικτύου των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων στα ΑΕΙ

Η επιστολή προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, τα μέλη της Συγκλήτου και την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Parallaxi
σεξουαλική-παρενόχληση-στο-πανεπιστ-980614
Parallaxi

Επιστολή για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου απέστειλε το Δίκτυο των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων στα ΑΕΙ προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, τα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου και την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

“Αξιότιμε κ. Πρύτανη

Αξιότιμα μέλη της Συγκλήτου,

Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έγινε αποδέκτης σοβαρών καταγγελιών φοιτητριών, μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ για σεξουαλική παρενόχληση από τον τ. Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Το Πανεπιστήμιο αποφάσισε τη διεξαγωγή Ε.Δ.Ε., η οποία με σχετικό πόρισμα της, που κατατέθηκε στις 21/06/2022, πρότεινε την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του τ. Αντιπρύτανη. Με βάση το πόρισμα της Ε.Δ.Ε. και τη συμβουλή του νομικού συμβούλου o Πρύτανης έκανε παραπομπή του τ.Αντιπρύτανη στο Πειθαρχικό συμβούλιο στις 21/07/2022. Στις 11/08/2022 το Υπουργείο έστειλε στη Σύγκλητο έγγραφο με τίτλο: «ζητείται γνώμη Συγκλήτου» για το θέμα της αναστολής καθηκόντων του τ. Αντιπρύτανη. Στις 22/09/2022 η Σύγκλητος αποφάσισε να ζητήσει διευκρινίσεις από την Υπουργό και ελήφθη σχετική απάντηση από την Υπουργό στις 26/10/2022. Το θέμα της έκφρασης γνώμης προς την Υπουργό συζητήθηκε σε συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 16/12/2022, κατά τη διάρκεια της οποίας η Σύγκλητος επιφυλάχθηκε να απαντήσει αναμένοντας νέα στοιχεία από την Εισαγγελία Ναυπλίου που διενεργούσε τη σχετική έρευνα.

Ενόψει της έναρξης του εαρινού εξαμήνου (2022-23) και ενώ συνεχίζονταν οι έντονες διαμαρτυρίες φοιτητών/τριών, καθηγητών, καθηγητριών, μελών ΕΔΙΠ και ΕΕΠ για την όλη διαχείριση του θέματος, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεδρίασή της στις 17/01/ 2023 αποφάσισε να θέσει σε «αναστολή καθηκόντων» τον τ. Αντιπρύτανη. Μετά την κατάθεση του πορίσματος από τον Εισαγγελέα που έθετε την υπόθεση στο αρχείο λόγω τυπικών κωλυμάτων, η Σύγκλητος συνεδρίασε εκ νέου στις 20 Φεβρουαρίου 2023 και αποφάσισε να ανατρέψει την προηγούμενη απόφασή της και να μην δοθεί στον τ.Αντιπρύτανη αναστολή καθηκόντων μέχρι την ολοκλήρωση των πειθαρχικών διαδικασιών. Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε να ζητηθεί από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών να διερευνήσει τη δυνατότητα συνέχισης της εκπαιδευτικής άδειας του τ.Αντιπρύτανη. Το τμήμα τελεί υπό κατάληψη και δεν έχει πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση.

Η τελευταία απόφαση της Συγκλήτου παραβιάζει το άρθρο 182 του Ν. 4957/2022 που ορίζει την αυτοτέλεια και ανεξαρτησία της πειθαρχικής διαδικασίας από την ποινική ή άλλη δίκη, με αποτέλεσμα ο ευρισκόμενος σε πειθαρχική δίωξη τ. Αντιπρύτανης να φαίνεται ότι μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, γεγονός το οποίο προκαλεί δικαίως την αγανάκτηση των θυμάτων της παρενόχλησης και των φοιτητριών και φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών.

Δεδομένου του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί λόγω των καθυστερήσεων και της κωλυσιεργίας λήψης αποφάσεων από τα αρμόδια όργανα, το Δίκτυο των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων των Πανεπιστημίων

Εκφράζει τη συμπαράστασή του στην οικεία ακαδημαϊκή κοινότητα που διαμαρτύρεται για την καταγγελλόμενη προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας μελών της από τον τ. Αντιπρύτανη

Στέκεται στο πλευρό της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (Ε.Ι.Φ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τα μέλη της οποίας παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Ζητά την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δίκαιη πειθαρχική διευθέτηση του παραπάνω σοβαρού προβλήματος, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αναφαίρετο δικαίωμα των φοιτητών/τριών και των καθηγητριών τους για έναν ασφαλή και ελεύθερο από σεξουαλική παρενόχληση εκπαιδευτικό /εργασιακό περιβάλλον και να συνεχιστεί η αναγκαία διεξαγωγή των μαθημάτων κατά το τρέχον εαρινό εξάμηνο και κ.ε”.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα