Silicon Valley Bank: Πανικός μετά την κατάρρευσή της- Αγωνία στα χρηματιστήρια

Silicon Valley Bank: «Το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό» διαμηνύει ο Λευκός Οίκος.

Parallaxi
silicon-valley-bank-πανικός-μετά-την-κατάρρευσή-της-α-983215
Parallaxi

Μνήμες Lehman Brothers εγείρει η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB).

Η τράπεζα των νεοσύστατων εταιρειών έγινε ο μεγαλύτερος δανειστής των ΗΠΑ που «έπεσε» μετά από μια δεκαετία, στον απόηχο μιας ταραχώδους εβδομάδας, στη διάρκεια της οποίας κατέστη αδύνατον να βρεθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια για τη σωτηρία της.

Η SVB, η πρώτη αμερικανική τράπεζα που κλείνει μετά την Almena State Bank του Κάνσας, το 2020, τέθηκε τελικά υπό την εποπτεία της Ομοσπονδιακής Αρχής Εγγύησης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance -FDIC), μετά την απόσυρση των καταθέσεων των πελατών της που αποτελούνται κυρίως από τεχνολογικές startups.

Ο… εκκαθαριστής

Η FDIC δήλωσε ότι οι ασφαλισμένοι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι ανασφάλιστοι καταθέτες θα λάβουν πιστοποιητικό αναγκαστικής διαχείρισης για το υπόλοιπο ποσό των ανασφάλιστων κεφαλαίων τους, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει ακόμη το ποσό.

Επί της ουσίας η αναγκαστική διαχείριση συνήθως σημαίνει ότι οι καταθέσεις μιας τράπεζας θα αναληφθούν από μια άλλη, υγιή τράπεζα ή ότι το FDIC θα καταβάλει στους καταθέτες το ποσό μέχρι το ασφαλισμένο όριο.

Νωρίτερα σήμερα είχε γίνει αναστολή στη διαπραγμάτευση της μετοχής στο Χρηματιστήριο καθώς στην προ-αγορά της Wall Street υποχωρούσε κατά 63%.

Πτώση στα χρηματιστήρια

Όπως ήταν επόμενο η εξέλιξη αυτή συμπαρέσυρε συνολικά και τις χρηματιστηριακές αγορές.

Στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχωρούσε κατά 135 μονάδες, ή 0,4%, και με ρυθμό για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών, λίγο μετά την είδηση για το λουκέτο. Ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,7%, ενώ ο Nasdaq Composite σημείωνε πτώση 0,9%.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν στο μεταξύ και τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 1,5%.

Οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν απώλειες, με πτώση 3,9%, ακολουθούμενες από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι οποίες έχασαν 2,8%.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE έκλεισε με απώλειες 1,67% στις 7.748, 35 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με απώλειες 1,31% στις 15.427, 97 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC υποχώρησε κατά 1,3% στις 7.220, 67 μονάδες.

Κίνδυνος μετάδοσης

Τα προβλήματα στη SVB είναι μια υπενθύμιση ότι πολλές τράπεζες αντιμετωπίζουν «μεγάλες, μη πραγματοποιηθείσες απώλειες» στα ομόλογά τους.

Αυτό εξηγεί σε podcast ο διευθυντής επενδύσεων της AJ Bell, Russ Mould.

«Ο δανεισμός σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας βρίσκεται στο πιο ανταγωνιστικό στάδιο της χρηματοδότησης και σε αυτό το πλαίσιο, η ανακοίνωση της SVB για έκδοση μετοχών διάσωσης 2,25 δισ. δολαρίων, μετά από μια περίοδο που η όρεξη από δανειστές και επενδυτές προς αυτό το τμήμα της αγοράς έχει στερέψει, δεν ήταν μεγάλη έκπληξη», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Ωστόσο, σε έναν έντονα διασυνδεδεμένο τραπεζικό κλάδο, δεν είναι τόσο εύκολο να διαχωρίσει κανείς αυτού του είδους τα γεγονότα, που συχνά υποδηλώνουν τρωτά σημεία στο ευρύτερο σύστημα. Το γεγονός ότι η τοποθέτηση μετοχών της SVB συνοδεύτηκε από πώληση του χαρτοφυλακίου ομολόγων της εγείρει ανησυχίες», προσθέτει.

«Πολλές τράπεζες κατέχουν μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων και τα αυξανόμενα επιτόκια τα καθιστούν λιγότερο αποδοτικά -η κατάσταση της SVB είναι μια υπενθύμιση ότι πολλά ιδρύματα αντιμετωπίζουν μεγάλες απραγματοποίητες ζημίες στις θέσεις σταθερού εισοδήματός τους», καταλήγει.

Ποιοι ωφελούνται

Και επειδή ουδέν κακό αμιγές καλού ανάμεσα στις τράπεζες που επωφελήθηκαν από την κατάρρευση της, είναι η Mercury που δέχεται τώρα πάρα πολλά μηνύματα και δημοσίευσε στο Twitter έναν σύνδεσμο για όσους επιθυμούν να ανοίξουν λογαριασμό, η First Republic Bank, η Jiko και η Fintech startup Brex, στις οποίες επίσης μεταφέρθηκαν κεφάλαια από startups, venture capitalists και τους χρηματοδότες τους, ενώ και η Capital κατέγραψε αυτή την εβδομάδα δεκαπλάσιο όγκο καταθέσεων σε σχέση με την προηγούμενη.

Η Revolut με έδρα το Λονδίνο έχει επίσης δει εισροές, ενώ η JPMorgan, έλαβε δεκάδες εισερχόμενα τηλεφωνήματα πελατών που ζητούσαν να μετακινηθούν από την SVB.

Για την ιστορία τα προβλήματα για την τράπεζα έγιναν πιο έντονα τον Μάρτιο, όταν η μητρική της εταιρεία, SVB Financial Group, ανακοίνωσε ότι πούλησε τίτλους αξίας 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το χαρτοφυλάκιό της και ανέφερε ότι πραγματοποιεί πώληση μετοχών αξίας 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ενισχύσει τα οικονομικά της.

Η αρχή του κακού

Η κίνηση αυτή προκλήθηκε από τις υψηλές εκροές καταθέσεων στην τράπεζα λόγω της ευρύτερης ύφεσης στον κλάδο των νεοφυών επιχειρήσεων, λένε οι αναλυτές. Η SVB προέβλεψε επίσης εντονότερη μείωση των καθαρών εσόδων.

Τα παραπάνω φαίνεται να τρόμαξαν αρκετούς σημαντικούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Founders Fund του Πίτερ Τιλ, Coatue Management και Union Square Ventures, οι οποίοι έδωσαν εντολή στις εταιρείες χαρτοφυλακίου να περιορίσουν την έκθεση και να αποσύρουν τα μετρητά τους από την τράπεζα.

Η άγνωστη… τράπεζα

Η SVB ιδρύθηκε το 1983 με αφορμή ένα παιχνίδι πόκερ μεταξύ του Bill Biggerstaff και του Robert Medearis, σύμφωνα με ανακοίνωση για την 20ή επέτειο της τράπεζας.

Από το ξεκίνημά της, η τράπεζα ειδικεύεται στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Σύμφωνα με την FDIC είχε περίπου 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό και περίπου 175,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καταθέσεις στο τέλος του περασμένου έτους.

Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, ωστόσο πρόκειται για την 16η αμερικανική τράπεζα όσον αφορά το μέγεθος του ενεργητικού της. Εδρεύει στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας και συνεργαζόταν κυρίως με εταιρείες του τεχνολογικού τομέα, επενδυτικές και κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου.

Οι εταιρείες αυτές αντιμετώπιζαν με τη σειρά τους τις δικές τους δυσκολίες το τελευταίο διάστημα, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των αναταράξεων στον τεχνολογικό τομέα και είχαν αποσύρει μεγάλα ποσά από τους λογαριασμούς τους.

Τσουνάμι… απολύσεων

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι τους τελευταίους 12 μήνες δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν τις ασφαλείς, υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας τους στον κλάδο της τεχνολογίας, που αποτελεί και την κατεξοχήν πελατειακή βάση της SVB.

Η Microsoft, η Meta, η Amazon, η Salesforce, η Snap, το Twitter, η Dell, η Warner Bros. Discovery και πολλές άλλες ανακοίνωσαν συνολικά περισσότερες από 150.000 απολύσεις.

Πηγή: Σόφη Λούκα/ in.gr 

Ο «μαύρος κύκνος» της Silicon Valley Bank και η αγωνία στα χρηματιστήρια

Μέχρι πριν λίγες ώρες, η Silicon Valley Bank ήταν γνωστή μόνο στους παροικούντες της νεοφυούς επιχειρηματικότητας των ΗΠΑ. Σήμερα, όμως, το όνομά της προκαλεί… τρόμο στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες βλέπουν ακόμη έναν «μαύρο κύκνο».

Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί σπεύδουν να κάνουν λόγο για τη «Lehman Brothers» της Σίλικον Βάλεϊ, η οποία απειλεί να «παρασύρει» προς τα κάτω όλο τον αμερικανικό τραπεζικό τομέα -και κατ’ επέκταση την πλειονότητα των μετοχών στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού.

Τα πρώτα δείγματα είναι αποθαρρυντικά. Ο τραπεζικός δείκτης της Wall Street κατέγραψε τη χειρότερη συνεδρίαση από το 2020, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφάνισε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του 2023, αποδεικνύοντας ότι οι «ηλιόλουστες» ημέρες του Ιανουαρίου αποτελούν μια μακρινή ανάμνηση.

Ο κίνδυνος ενός ντόμινο και ενός κυλιόμενου σοκ αποτελεί αυτήν την στιγμή τη μεγαλύτερη απειλή για τις αγορές μετοχών, με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές ήδη να ζητούν την παρέμβαση του αμερικανικού δημοσίου, προκειμένου να αποτραπεί ένα μπαράζ αλυσιδωτών εξελίξεων.

«Οι ανησυχίες για μετακύλιση του προβλήματος στην Ευρώπη δημιουργεί φόβους για μια πιστωτική αναταραχή» παραδέχεται ο Χοακίμ Κλέμεν, αναλυτής της Liberum Capital, ο οποίος μιλάει στο Bloomberg.

Η αρχή της «χιονοστιβάδας»

Η «χιονοστιβάδα» ξεκίνησε μόλις την Τετάρτη, όταν η διοίκηση της μικρής τράπεζας ανακοίνωσε την έκδοση νέων μετοχών αξίας 2,25 δισ. δολαρίων. Στόχος ήταν η ενίσχυση των κεφαλαίων της, τα οποία έχουν περιοριστεί αισθητά λόγω των μεγάλων απωλειών στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων -και συγκεκριμένα στην αγορά ομολόγων.

Όλα αυτά, αυτομάτως πυροδότησαν ένα κύμα μαζικών και ταυτόχρονων εκροών καταθέσεων, καθώς η μία start-up μετά την άλλη έσπευσε να αποσύρει τα κεφάλαιά της ή να περιορίσει την έκθεσή της. Έτσι, μέχρι την Παρασκευή, η αξία της Silicon Valley Bank κατρακύλησε κατά σχεδόν 80%.

Μάλιστα, αργά το βράδυ της Παρασκευής έγινε το γνωστό ότι το εγχείρημα της έκδοσης νέων μετοχών δεν στέφθηκε με επιτυχία και έτσι, η τράπεζα τέθηκε σε αναγκαστική διαχείριση από τις ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνια.

Η αρνητική συγκυρία

Η περίπτωση της Silicon Valley Bank, αυτής της μικρής τράπεζας που χρηματοδοτεί αποκλειστικά start-ups, αναδύεται σε μια χρονική περίοδο έντονων αναταράξεων, καθώς η Federal Reserve ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Αυτή η τροπή έχει «αναγκάσει» τους traders να αναθεωρήσουν στο 5,6% το ανώτατο όριο των επιτοκίων (η BlackRock τοποθετεί τον πήχη στο 6%), ενώ σήμερα βρίσκονται στο 4,5% – 4,75%. Και όπως είναι ευρέως γνωστό, όσο υψηλότερα είναι τα επιτόκια, τόσο μεγαλύτερη πίεση ασκείται στην οικονομία.

Επομένως, μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η οποιαδήποτε ρωγμή δύναται να μετατραπεί σε «χαράδρα» και να παρασύρει στον όλεθρο κι άλλες ευάλωτες τράπεζες. Η εμπειρία του 2007 – 2009 ήταν απολύτως διδακτική επί αυτού.

«Το ζήτημα της SVB μοιάζει με “κρύο ντους”. Με τη Fed να εξετάζει το ενδεχόμενο ταχύτερων αυξήσεων επιτοκίων, η προοπτική μιας δυσάρεστης έκπληξης για τις αγορές μετοχών είναι πολύ πιθανό να συμβεί» σχολιάζει στο Bloomberg o Τζέιμς Άτεϊ της Abrdn.

Τα απόνερα έφθασαν έως την Αθήνα

Φυσικά, οι αναταράξεις επηρεάζουν και τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία την Παρασκευή έκλεισε στο «κόκκινο», με τον τραπεζικό δείκτη να εμφανίζει σωρευτικές απώλειες άνω του 10% μέσα στην εβδομάδα και τον Γενικό Δείκτη να χάνει τουλάχιστον 5% στο πενθήμερο.

Όπως είναι σαφές, η διεθνής αβεβαιότητα, η οποία αναδύθηκε με αφορμή την περίπτωση της Silicon Valley Bank, έρχεται να προστεθεί δίπλα στην αύξηση του πολιτικού ρίσκου, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αθηνών να χάνει ένα μεγάλο μέρος των μέχρι πρότινος κερδών.

Η διάρκεια του φαινομένου, σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις, θα αποτελέσουν τους παράγοντες, οι οποίοι θα κρίνουν το εύρος της εν εξελίξεις διόρθωσης. Έτσι, η ελληνική αγορά, μετά τους εντυπωσιακούς -από άποψη αποδόσεων- Ιανουάριο και Φεβρουάριο, καλείται να διαχειριστεί τον «δύσκολο» Μάρτιο, ο οποίος κατά παράδοση ευνοεί τους πωλητές.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο, η επενδυτική αβεβαιότητα θα κυριαρχήσει, με το ορόσημο των 1.000 μονάδων να απειλείται πλέον ευθέως. Το αν αντέξει, μένει να αποδειχθεί στην πορεία.

Πηγή: Γεράσιμος Χιόνης, newmoney.gr 

Silicon Valley Bank: Μήπως δεν είναι ο κύριος σεισμός;

Oι τραπεζικές μετοχές γνώρισαν αυτή την εβδομάδα ένα από τα μεγαλύτερα sell-off των τελευταίων 25 ετών, όταν η περιφερειακή τράπεζα Silicon Valley Bank-εφεξής SVB- ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα για την άντληση κεφαλαίων προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση μετά από μια σημαντική ζημία στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο.

Για την ακρίβεια η τράπεζα αιφνιδίασε την αγορά ανακοινώνοντας ότι εκδίδει νέες μετοχές αξίας 2,25 δισ. δολαρίων για να ενισχύσει τα κεφάλαια της, ενώ ήδη η μητρική εταιρεία, SVB Financial Group, είχε πουλήσει τίτλους αξίας 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων -καταγράφοντας ζημιές ύψους 1,8 δις δολαρίων- προκειμένου να καλύψει τις θέσεις της έναντι των καταθετών της, οι οποίοι προχώρησαν σε μεγάλες εκροές τις τελευταίες ημέρες.

Ποια είναι η SVB

Η SVB είναι μεν μια περιφερειακή τράπεζα, όμως αποτελεί τη μεγαλύτερη τράπεζα στη Silicon Valley με βάση τις τοπικές καταθέσεις και είναι βαθύτατα συνδεδεμένη με την startup σκηνή των ΗΠΑ, αποτελώντας έναν εκ των βασικών δανειστών της.

Μέχρι την Παρασκευή αποτελούσε τη μοναδική εισηγμένη τράπεζα που επικεντρώνεται στη Silicon Valley και στις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον ιστότοπό της τράπεζας, συνεργάζεται με σχεδόν τις μισές νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από Venture Capital των ΗΠΑ. Η Pinterest, η Shopify, CrowdStrike Holdings είναι μερικά μόνο από τα ηχηρά ονόματα των πελατών της.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, τα περιουσιακά στοιχεία της SVB άγγιζαν τα 209 δισ. δολάρια και οι καταθέσεις τα 175,4 δισ. δολάρια. Η τράπεζα λόγω της ευρύτερης ύφεσης στον κλάδο των νεοφυών επιχειρήσεων είχε εκδώσει αρνητικό guidance όσον αφορά την πορεία των εσόδων της τους αμέσως επόμενους μήνες, ενώ μετά τις εξελίξεις αυτής της εβδομάδας ουδείς γνωρίζει την αξία της τράπεζας.

Γι’αυτό άλλωστε και παρά τις εκκλήσεις του διευθύνοντα συμβούλου προς τους πελάτες και τους επενδυτές της τράπεζας για ψυχραιμία προκειμένου να αποφευχθεί το bank run και τη διαβεβαίωση ότι μετά την αύξηση κεφαλαίου δεν θα κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους, όχι μόνο δεν βρέθηκαν κεφάλαια αλλά πολλοί σημαντικοί επενδυτές μεταξύ των οποίων και το Founders Fund του Πίτερ Τιλ και το Union Square Ventures «τρομοκρατήθηκαν», δίνοντας εντολή στις εταιρείες χαρτοφυλακίου να περιορίσουν την έκθεση και να αποσύρουν τα μετρητά τους.

Για τους ίδιους λόγους δεν κατέστη δυνατή κάποια εξαγορά, με την ταχεία εκροή των καταθέσεων να οδηγήσει νομοτελειακά στην παρέμβαση των ομοσπονδιακών αρχών.

Το αποτέλεσμα ήταν η τράπεζα να κλείσει την Παρασκευή με εντολή του Υπουργείου Χρηματοοικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της πολιτείας της Καλιφόρνια και με την Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων των ΗΠΑ -εφεξής FDIC- να αναλαμβάνει διαχειριστής, προκειμένου να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των πελατών της τράπεζας.

Η άμεση ανταπόκριση από την FDIC

Είναι σημαντικό για το χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ ότι η FDIC έχει μέχρι στιγμής αντιδράσει άμεσα και αποτελεσματικά.

Δημιούργησε την Deposit Insurance National Bank of Santa Clara, στην οποία περνούν πλέον οι εξασφαλισμένες καταθέσεις της SVB οι οποίες καλύπτονται από την εγγύηση της FDIC και θα είναι προσβάσιμες στους καταθέτες το αργότερο έως τη Δευτέρα το πρωί, ημερομηνία κατά την οποία θα επαναλειτουργήσουν τα υποκαταστήματα της SVB υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής.

Η εγγύηση της FDIC καλύπτει καταθέσεις έως 250.000 δολάρια ανά καταθέτη σε κάθε τραπεζικό ίδρυμα.

Είναι δε σημαντικό ότι παρά το γεγονός ότι μέχρι την ώρα που συντασσόταν το άρθρο δεν είχε ακόμη ξεκαθαριστεί τι θα συμβεί με τις καταθέσεις μεγαλύτερου ύψους- ακόμα δεν γνωρίζουμε το ποσοστό τους επί του συνόλου- ή με τις πιστωτικές γραμμές της SVB προς τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, εντούτοις η FDIC δήλωσε ότι οι μη εξασφαλισμένοι καταθέτες θα λάβουν σημαντικό μέρισμα την ερχόμενη εβδομάδα και ότι οι επιταγές της SVB θα συνεχίσουν να εκκαθαρίζονται.

Η αντίδραση των αγορών

Οι εξελίξεις της εβδομάδας που μας πέρασε προκάλεσαν μεγάλο κύμα ρευστοποιήσεων στον τεχνολογικό κλάδο που συμπαρέσυρε τις τραπεζικές μετοχές όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σχεδόν σε όλον τον κόσμο.

Ακόμα και ο δείκτης των τραπεζών στον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 σημείωσε τη χειρότερη μέρα του από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ και το ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσε πτώση 2,49% με τις απώλειες του τραπεζικού κλάδου να ξεπερνούν το 5%.

Είναι λάθος όμως στις εξελίξεις της εβδομάδας που προκάλεσαν αυτή την γενικευμένη πτώση σε διεθνές επίπεδο να προσμετρήσουμε μόνο την κατάρρευση της SVB.

Βλέπετε, αυτή την εβδομάδα δεν αποκαλύφθηκαν τα προβλήματα μόνο της SVB. Δυστυχώς το δράμα της τράπεζας των startups όπως την αποκαλούσαν πολλοί, συνέπεσε με το ξαφνικό κλείσιμο της φιλικής προς τα κρυπτονομίσματα τράπεζας Silvergate Capital, η οποία την Τετάρτη ενημέρωσε ότι προχωρά σε εθελοντική ρευστοποίηση των περουσιακών της στοιχείων και συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της, με στόχο την πλήρη αποπληρωμή όλων των καταθέσεων.

Η ρευστοποίηση στην ουσία ακολούθησε την απόφαση της Silvergate να διακόψει την πλατφόρμα πληρωμών γνωστή ως Silvergate Exchange Network ή SEN, η οποία και αποτελούσε την καρδιά των υπηρεσιών του ομίλου στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Το ερώτημα που νομοτελειακά προκύπτει είναι το εξής: Οι ισχυρές απώλειες του τραπεζικού κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την κατάρρευση των δύο τραπεζών, μήπως αποκαλύπτουν τον φόβο για κίνδυνο διάχυσης και ευρύτερη συστημική πίεση στις τράπεζες;

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις

Αν και οι φόβοι αυτοί έχουν βάση, για τον Μοχάμεντ Ελ-Εριάν ο κίνδυνος που ενέχει η SVB μπορεί να περιοριστεί εύκολα με προσεκτική διαχείριση.

Όπως άλλωστε πολύ σωστά επισήμανε ο Ελ Εριάν, το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό στο σύνολό του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και κάθε τράπεζα μεμονωμένα.

Καθησυχαστική ήταν και η στάση της Goldman Sachs, σύμφωνα με την οποία o κίνδυνος μετάδοσης από τις μικρές στις μεγάλες τράπεζες είναι μηδενικός, λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό μερίδιο των περιφερειακών τραπεζών στον αμερικανικό δείκτη τίτλων επενδυτικής βαθμίδας.

Σύμφωνα με τη Goldman, o τραπεζικός τομέας καταλαμβάνει το 25%, της αγοράς, εντούτοις οι περιφερειακές εγχώριες τράπεζες αποτελούν μόνο το 6% του τραπεζικού τομέα ή περίπου το 1,5% του ευρύτερου δείκτη.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η Goldman χαρακτήρισε τον κίνδυνο «ιδιοσυγκρασιακό» και όχι συστημικό.

Με την άποψη αυτή συγκατατίθεται μέχρι στιγμής και η αγορά των ομολόγων, της οποίας η αντίδραση ήταν πολύ πιο συγκρατημένη, με τα ομόλογα των μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ να έχουν σαφέστατα πολύ καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με τις μετοχές τους.

Η ψυχραιμία της αγοράς των ομολόγων οφείλεται ακριβώς στο γεγονός ότι χάρη στο ρυθμιστικό περιβάλλον μετά την κρίση του 2008, υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας που καθιστούν πολύ πιο δύσκολο ένα κεφαλαιακό σοκ, χάρη στην επαγρύπνηση των τομέων διαχείρισης κινδύνου όσον αφορά τυχόν αναντιστοιχίες στοιχείων ενεργητικού/παθητικού ή μια υπερβολικά μεγάλη στάθμιση στοιχείων ενεργητικού μέσα στα συνολικά χαρτοφυλάκια.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, πιστεύουμε ότι το πιο πιθανό είναι πράγματι η Silicon Valley Bank να αποδειχθεί ένας μέτριος σεισμός του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Δυστυχώς όμως, αυτό δεν μπορεί να αποκλείσει την ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων.

Η πιο «προσγειωμένη» άποψη

Bλέπετε το πρόβλημα στο σύστημα είναι τα επίπεδα μόχλευσης, καθώς τα χαμηλά επιτόκια των προηγούμενων ετών εξοικείωσαν τους διαχειριστές στην ανάληψη υψηλών ρίσκων.

Όμως το περιβάλλον έχει ριζικά αλλάξει.Τα επιτόκια έχουν αυξηθεί σημαντικά και από ότι φαίνεται έχουμε δρόμο μπροστά μας για το τερματικό επιτόκιο, ενώ υπάρχει ευρεία παραδοχή από τους αξιωματούχους των Κεντρικών Τραπεζών ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα.

Την ίδια στιγμή η αύξηση της απόδοσης των ομολόγων – έχουν ενισχυθεί στο α’ δίμηνο του 2023 – και η αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης των ΗΠΑ εγείρουν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία όσον αφορά τόσο τη διαχείριση των υψηλών ρίσκων που ήδη έχουν αναληφθεί, όσο και το κατά πόσο είναι εφικτή η απεμπλοκή του χρηματοοικονομικού τομέα να γίνει «ήσυχα και αθόρυβα».

Το πιο πιθανό είναι αυτή η απεμπλοκή να έχει και «ηχηρά» επεισόδια όπως εκείνο της SVB και της Silvergate, καθώς το sell-off της Πέμπτης ήρθε λίγες ημέρες αφότου τα στοιχεία της FDIC έδειξαν ότι στα χαρτοφυλάκιο ομολόγων και μετοχών του αμερικανικού τραπεζικού τομέα υπάρχουν εν δυνάμει ζημιές- ζημιές δηλαδή που θα ήταν άμεσες αν γινόταν αύριο mark to market αξιολόγηση των χρεογράφων τους -πέριξ των 620 δις δολαρίων.

Όταν ο ανεξάρτητος οργανισμός που εξετάζει και εποπτεύει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να διατηρήσει τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, ανακοινώνει κάτι τέτοιο και λίγες μέρες μετά σκάει μια περιφερειακή μεν αλλά σημαντική για έναν ολόκληρο κλάδο τράπεζα, είναι λογικό να προκαλείται τσουνάμι πωλήσεων όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης έχει εισέλθει σε περιβάλλον ταχείας αύξησης των επιτοκίων. Αυτό σημαίνει ότι η διαχείριση αυτών των «εν δυνάμει» ζημιών της τάξης των 620 δις δολαρίων «κοστίζει» πολλαπλάσια. Πόσες άραγε «εν δυνάμει» ζημιές να κρύβονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ή ακόμα περισσότερο, στην εξωτική Ασία;

Συμπέρασμα

Αυτή την εβδομάδα είδαμε τι μπορεί να συμβεί όταν μια τράπεζα – Silvergate – βασίζεται υπερβολικά σε έναν ριψοκίνδυνο τομέα με μεγάλη μεταβλητότητα όπως τα κρυπτονομίσματα.

Είδαμε επίσης πόσο εύθραυστη είναι η επενδυτική εμπιστοσύνη και πόσο δύσκολο να αποφευχθεί το bank run όταν αυτή κλονιστεί, όπως στην περίπτωση της SVB.

Μα πάνω από όλα, είδαμε τα πρώτα ταρακουνήματα της αγοράς στη νέα εποχή της αύξησης των επιτοκίων, που νομοτελειακά θα τραβήξει τα νερά και θα αποκαλύψει τους «γυμνούς βασιλιάδες» του συστήματος. Μιας εποχής που δεν αναμένεται να είναι τόσο σύντομη όσο όλοι εκτιμούσαν αρχικά.

Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν εφεξής βαρύ έργο, από την ενίσχυση των μέτρων έναντι των κινδύνων της αγοράς κρυπτονομισμάτων και των πολλών αθέμιτων πρακτικών μιας ουκ αμελητέας μερίδας του κλάδου, έως την αυξημένη εποπτεία προκειμένου το σύστημα να οδηγηθεί με ασφάλεια στην απαιτούμενη απομόχλευση και να εξορθολογιστούν «οι ατασθαλίες» της εποχής των μηδενικών επιτοκίων.

Κλειδί για την επιτυχία των ρυθμιστικών αρχών στο κρίσιμο ζητούμενο της διατήρησης της εμπιστοσύνης στο χρηματοοικονομικό σύστημα, προκειμένου οι κίνδυνοι για το ενεργητικό των τραπεζών να είναι διαχειρίσιμοι , είναι να διατηρηθεί σε υψηλή προτεραιότητα η αποζημίωση των καταθετών.

Κλείνοντας, υπενθυμίζουμε λόγω επικαιρότητας ένα μικρό απόσπασμα από την επενδυτική στρατηγική του 2023.

Φέτος εξαιρετικά σημαντική θα είναι και η στάθμιση των μετρητών, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν αποκλείεται η κλίση του πλαγιοκαθοδικού καναλιού να γίνει αρκετά απότομη αν αιφνιδιαστεί η αγορά από ένα default μεγάλου ονόματος ή ένα γεωπολιτικό γεγονός.

Αν όμως διαθέτεις μετρητά, μπορείς να εκμεταλλευτείς τις δελεαστικές τιμές που εμφανίζονται στα χρηματιστηριακά ταμπλό μια έντονη καθοδική μέρα. Δείτε το σαν οικονομία δυνάμεων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αδράξετε την ευκαιρία για επενδύσεις σε ποιοτικές μετοχές που θα μπορούν να αγοραστούν σε συνθήκες και τιμολογήσεις πανικού».

Πηγή: Μαίρη Βενέτη/ liberal.gr

Silicon Valley Bank: «Το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό» διαμηνύει ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος έχει εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, δήλωσε απόψε μια εκπρόσωπός του, όταν ρωτήθηκε για τις εξελίξεις γύρω από την Silicon Valley Bank (SVB Financial Group), τη μεγαλύτερη κατάρρευση τράπεζας στη χώρα μετά την κρίση του 2008.

Η Σεσίλια Ράους, που προεδρεύει στην επιτροπή Οικονομικών Συμβούλων εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στις ρυθμιστικές αρχές όταν ρωτήθηκε για την τράπεζα αυτήν, η διαχείριση της οποίας ανατέθηκε στον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).

Η Ράους είπε ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι σημαντικά ισχυρότερο σήμερα απ’ όσο ήταν κατά την οικονομική κρίση του 2008.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα