Ελλάδα

Σήμερα δικάζονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στην Τουρκία

Ώρες αγωνίας.

Parallaxi
σήμερα-δικάζονται-οι-δύο-έλληνες-στρα-296296
Parallaxi

Στην Αδριανούπολη δικάζονται σήμερα (προγραμματισμένη δίκη στις 8.30 το πρωί) οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελλήφθησαν από τους Τούρκους την περασμένη Πέμπτη (1 Μαρτίου) στον Έβρο.

Θυμίζουμε πως, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, τα δύο στελέχη του ελληνικού στρατού ξηράς στην περιοχή Καστανιών Έβρου εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών κατά την διάρκεια της περιπόλου στην οριογραμμή φέρονται να πέρασαν σε τουρκικό έδαφος. Οι ελληνικές αρχές βρίσκονταν σε επικοινωνία με τις τουρκικές από την πρώτη στιγμή για τις διαδικασίες επανόδου των στελεχών στην Ελλάδα.

Ωστόσο αγωνία προκαλεί τόσο η έκβαση της δίκης όσο και η τύχη των δύο Ελλήνων καθώς δεν κρίνεται καθησυχαστική η στάση της Τουρκίας σε πολιτικό αλλά και δημοσιογραφικό επίπεδο, με τους προπαγανδιστικούς τίτλους και τις έντονες δηλώσεις να δημιουργούν ένα αμφίρροπο κλίμα.

Είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, καθώς οι δύο Έλληνες μπορεί να δικαστούν για “παραβίαση της πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης και υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων” και να επιστρέψουν σχεδόν άμεσα στην Ελλάδα με μικρή ποινή, ωστόσο σε περίπτωση που η Άγκυρα “επέμβει” υπάρχει η πιθανότητα να αργήσει να τελεσιδικήσει η απόφαση και κατά συνέπεια να παραταθεί ο εγκλεισμός των Ελλήνων στην Τουρκία.

Από ελληνικής πλευράς, τόσο οι δύο στρατιωτικοί όσο και η ελληνική πολιτεία δίνουν την εικόνα πως δεν αποδέχονται σε καμία περίπτωση την κατασκοπεία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα Μέσα, ένας από τους δύο Έλληνες, φέρεται να είπε χαρακτηριστικά “Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει ο καιρός να είναι με χιόνια. Άλλωστε στο χιόνι φαίνονται τα ίχνη μας. Δεν καταλάβαμε καν πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά.”

Η αγωνία είναι μεγάλη τόσο για όλους τους Έλληνες που παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, όσο κυρίως για τις οικογένειες των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Σίγουρα το αποτέλεσμα της δίκης σήμερα θα δείξει ξεκάθαρα τις προθέσεις της Άγκυρας και τον τρόπο διαχείρισης από πλευράς ελληνικής ηγεσίας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα