Top

Σκέψεις για διπλές μάσκες και παράταση lockdown από τους ειδικούς

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Parallaxi
σκέψεις-για-διπλές-μάσκες-και-παράτασ-680074
Parallaxi

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Γκίκας: Στο τραπέζι η υποχρεωτική διπλή μάσκα – Mάλλον θα χρειαστεί παράταση του lockdown

Στην εκτίμηση ότι δεν θα φτάσουν μόνο 2,5 εβδομάδες lockdown στην Αττική για να βελτιώσουν τους επιδημιολογικούς δείκτες, προχώρησε ο Αχιλλέας Γκίκας καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, ήδη από την πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων περιοριστικών μέτρων.

Ο Καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας Μολυσματικών Ασθενειών εκτίμησε πως οι 2,5 αυτές εβδομάδες δεν θα φτάσουν για να περιορίσουν τη διασπορά και να μειώσουν τον αριθμό των κρουσμάτων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, ενώ αποκάλυψε πως στο τραπέζι των μέτρων που συζητά η Επιτροπή βρίσκεται και η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας.

«Δεν θα μας φτάσουν οι 2,5 βδομάδες. Αυτές οι διαδικασίες είναι πάρα πολύ χρονοβόρες. Η καμπύλη είναι πολύ αργή. Μπορεί να χρειαστεί παράταση και μάλλον θα χρειαστεί παράταση», είπε ο Α. Γκίκας στον ΣΚΑΪ, συμπληρώνοντας ότι «μπορεί να χρειαστεί να ανασκευάσουμε και να αναθεωρήσουμε τα μέτρα που έχουμε πάρει. Μπορεί να αναθεωρήσουμε για παράδειγμα τις μάσκες. Έχουμε αρχίσει μία συζήτηση στην επιτροπή για διπλή μάσκα υποχρεωτική. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Υπάρχει μία συζήτηση αυτό τον καιρό και διεθνώς και στη χώρα. Υπάρχουν κενά. Αυτή τη στιγμή, οι μάσκες δεν φοριούνται σωστά. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο να βάζει τη μάσκα σωστά».

Ο καθηγητής είπε επίσης ότι η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων συζητήθηκε στην Επιτροπή, ωστόσο, τόνισε πως «αυτό δεν αφορά εμάς, αλλά τους μηχανισμούς του κράτους».

ΕΟΔΥ: Δημιουργία Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων

Δημιουργείται Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων για την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα πόλεων στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Πελοποννήσου και Κρήτης.

Στο Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, το οποίο θα συντονίζει ο ΕΟΔΥ, συμμετέχουν το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Εργαστήριο Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τα Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσια Υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία και την Κρήτη καθώς και το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) του ΕΟΔΥ.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, η επιδημιολογία των λυμάτων, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο έγκαιρης διάγνωσης και παρακολούθησης της διασποράς του ιού και του μεγέθους του ιικού φορτίου στην κοινότητα και συμπληρώνει αποτελεσματικά την κλασική ιατρική επιδημιολογική επιτήρηση και κλινική διάγνωση, παρέχοντας πληροφορία για το σύνολο του πληθυσμού. Κατά συνέπεια, το Εθνικό Δίκτυο θα συνεισφέρει στη στοχευμένη απόκριση και αναμένεται να συνδράμει τις Υγειονομικές Αρχές και την Πολιτεία στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων σχετικά με επικείμενα ή εν εξελίξει επιδημικά κύματα. Στο πλαίσιο του Δικτύου, θα εφαρμόζεται κοινή μεθοδολογία έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι συγκρίσιμα, ενώ επιπλέον, για τη συστηματική καταγραφή και παρακολούθηση των μετρήσεων ιικού φορτίου στις διάφορες πόλεις θα δημιουργηθεί ψηφιακή πλατφόρμα που θα περιλαμβάνει βάση δεδομένων και υπολογιστικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση και επεξεργασία των αποτελεσμάτων.

Ταυτόχρονα με την ανάλυση των δειγμάτων για την ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2, το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ θα πραγματοποιεί ολιστική χημική ανάλυση, με στόχο την ταυτοποίηση ποσοτικών αλλαγών στη χρήση φαρμακευτικών και άλλων χημικών ουσιών (απολυμαντικών, βιοκτόνων αλλά και άλλων χημικών καθημερινής χρήσης) κατά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, την περίοδο της άρσης των μέτρων και την επόμενη περίοδο επανεμφάνισης της νόσου. Από το σύνολο των δεδομένων, θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για την επίπτωση της πανδημίας στη συνολική δημόσια υγεία του πληθυσμού της χώρας.

Το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων αναμένεται να επεκτείνει τους εργαστηριακούς ελέγχους του και μετά το πέρας της πανδημίας Covid-19, για την παρακολούθηση άλλων λοιμωδών παραγόντων, γονιδίων ανθεκτικότητας σε χημειοθεραπευτικά σχήματα (π.χ. αντιβιοτικά), επικίνδυνων χημικών, ναρκωτικών και άλλων φαρμακευτικών ουσιών.

Σε αυξημένα αλλά σταθερά επίπεδα διατηρείται το ιικό φορτίο στα λύματα

Nα δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ογκολογικών ασθενών ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, ζητά η ΕΑΕ

Nα δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ογκολογικών ασθενών ανεξαρτήτως της ηλικίας τους σ΄ αυτή τη φάση, αφού ήδη ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός της ομάδας πρώτης προτεραιότητας (πολύ μεγάλης ηλικίας ατόμων, υγειονομικών κα), ζητά η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ).

Η ΕΑΕ έχει προτείνει σε όλους τους ογκολογικούς ασθενείς να εμβολιαστούν, εκτός των περιπτώσεων εκείνων που λόγω της φάσης της νόσου ή των θεραπειών τους, δεν το επιτρέπουν οι γιατροί τους για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σημειώνει ότι τόσο ο καρκίνος, όσο και άλλες χρόνιες παθήσεις καθιστούν τους επιβιώσαντες αυξημένου κινδύνου για βαρύτερη νόσηση από τη λοίμωξη με τον ιό SARS COV 2 και μεγαλύτερη θνησιμότητα από την COVID-19. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η ΕΑΕ, ένας ογκολογικός ασθενής 50 ετών χωρίς σημεία υποτροπής της νόσου που διάγει μία φυσιολογική ζωή μπορεί να είναι περισσότερο ευάλωτος αν προσβληθεί από τον κορονοϊό, λόγω της επιβάρυνσης που μπορεί να του έχουν προκαλέσει σε διάφορα όργανα του (πχ του καρδιαγγειακό, πνεύμονες) η ίδια η νόσος ή οι θεραπείες στις οποίες είχε υποβληθεί στο παρελθόν. Η ΕΑΕ διευκρινίζει ότι για την πιστοποίηση της πάθησης και της προτεραιότητας αρκεί η βεβαίωση του θεράποντα ιατρού.

Lockdown: Τα νέα δεδομένα για τις μετακινήσεις των εργαζόμενων

Μεγάλη προσοχή πρέπει να έχουν από τα ξημερώματα της Πέμπτης όσοι μετακινούνται στην Αττική καθώς οι απαγορεύσεις είναι πολλές, λόγω κοροναϊού, και τα πρόστιμα θα αρχίσουν να πέφτουν βροχή.

Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πρέπει να προμηθευτούν (όσοι δεν έχουν) τα απαραίτητα έγραφα για τη μετακίνησή τους από το σπίτι στην εργασία τους.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν χθες:

  • Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας δεν μπορούν να διαθέτουν βεβαιώσεις μετακίνησης, είτε από τον εργοδότη τους, είτε από το σύστημα «Εργάνη», είτε από το forma.gov.gr. Οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για αυτούς τους εργαζομένους παύουν να ισχύουν και η μετακίνησή τους θα γίνεται με τη χρήση των 6 επιλογών του SMS στο 13033.
  • Όσοι είναι αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α΄» που εκδίδεται από το forma.gov.gr, θα πρέπει να έχουν, κάθε φορά που τους ζητείται, εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα «Εργάνη» για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.
  • Για τον δημόσιο τομέα οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Από αυτά συνάγεται το συμπέρασμα ότι όσοι εργάζονται από το σπίτι ή βρίσκονται σε αναστολή δεν θα μπορούν να διαθέτουν έγγραφα μετακίνησης για την εργασία τους. Αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να αποδεικνύουν την επαγγελματική τους ιδιότητα.

Εξαδάκτυλος: «Από Δευτέρα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά στη Θεσσαλονίκη»

Κρήτη: Αυξάνονται τα κλειστά τμήματα λόγω κρουσμάτων κοροναϊού σε μαθητές

Νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη, με αποτέλεσμα, σχολικά τμήματα να προχωρήσουν σε αναστολή λειτουργίας για 14 ημέρες.

Κλειστά θα παραμείνουν το Γ 2 και το Γ 7 του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου λόγω εντοπισμού θετικού κρούσματος σε μαθητή. Επίσης σήμερα δεν λειτούργησε το Α3 του 4ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου όπου και εκεί εντοπίστηκε θετικό κρούσμα σε μαθητή.

Επίσης μαθητές της τρίτης τάξης της Γ Λυκείου του Οροπεδίου Λασιθίου έχουν μπει σε καραντίνα μετά την ύπαρξη επιβεβαιωμένου κρούσματος σε μαθητή, ενώ να σημειωθεί ότι στην συγκεκριμένη περιοχή σήμερα διενεργούνται rapid tests, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Ποια σχολεία τελούν υπό κατάληψη

Και όλα αυτά ενώ και σήμερα στο χορό των καταλήψεων έχουν μπει σχολεία στο νομό Ηρακλείου. Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό υπό κατάληψη τελούν το 8ο ΓΕΛ, το 10ο ΓΕΛ, το 6ο ΕΠΑΛ, το 9ο γυμνάσιο το 12ο γυμνάσιο και το γυμνάσιο Χερσονήσου.

Βασικό αίτημα των μαθητών είναι το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ενώ όπως είναι ήδη γνωστό σε αυτές τις περιπτώσεις τα μαθήματα γίνονται από το σπίτι με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Κλειστά σχολεία και σχολικά τμήματα

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία και τα τμήματα που κλείνουν (ή παραμένουν κλειστά) είναι τα εξής:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

4ο ΓΕΛ Ηρακλείου: Α2 – Α3 έως 18/02

6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου: Γ 7 και Γ 2 για 14 ημέρες

2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου – Τμήματα Γ 5, Γ 7 έως 17/02 και Γ3 έως 19/02

Γυμνάσιο Μελεσών: Β3 έως 19/02

37ο Δημοτικό Ηρακλείου – Τμήματα Β3, Αγγλικά Β3 έως 21 Φεβρουαρίου)

Δημοτικό Αγίων Παρασκιών – Τμήματα : Α1 Β1 ,Γ1, Δ1, Ε1 , ΣΤ1 από 8 έως 21 Φεβρουαρίου

Δημοτικό Χερσονήσου: Τμήματα Γ2 έως 12/02

2ο Δημοτικό Σχολείο Λιμένος Χερσονήσου: Ε1 έως 22/02

Ημερήσιο γυμνάσιο Χερσονήσου: Α4 έως 22/02 και Α5 έως 18/02

76ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου – Ολοήμερο Τμήμα Παράρτημα, Προνήπια Νήπια Τμήμα 2 Παράρτημα και Πρωινή Ζώνη 2 Παράρτημα έως 14 Φεβρουαρίου)

70ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου – Προαιρετικό Ολοήμερο 1 και Υποχρεωτικό Πρωινό έως 12 Φεβρουαρίου)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Περάματος : Β3 έως 21/02 και Γ4 έως 21/02

Γυμνάσιο Περάματος – Τμήμα Β1 έως 19/02 κι Γ4 έως 22/02

1ο ολοήμερο νηπιαγωγείο Ανώγεια – 2o πρωινό, προαιρετικό ολοήμερο έως 21/02

Λύκειο Πανόρμου – Β’ Τάξη 17/02

Μουσικό Γυμνάσιο – Ολόκληρο έως 21/02

Δημοτικό – Ολοήμερο Σταυρωμένου – Τμήμα Β1 έως 16/02

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Λύκειο Οροπεδίου Λασιθίου : Γ τάξη έως 23/02

Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

2ο δημοτικού σχολείου Κισσάμου Β2 έως 15/02

Οροπέδιο Λασιθίου

Αναφορικά με το θέμα των σχολικών μονάδων και μετά την επιβεβαίωση θετικού κρούσματος σε μαθητή της τρίτης Λυκείου, όπως έγινε γνωστό και από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, η τρίτη τάξη του Λυκείου του Οροπεδίου Λασίθίου έχει προχωρήσει σε αναστολή λειτουργίας μέχρι 23 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαγκόλη, προϊστάμενο Β/θμιας εκπαίδευσης του νομού Λασιθίου, τα υπόλοιπα σχολικά τμήματα στο Λύκειο αλλά και στο σύνολό τους τα τμήματα του Γυμνασίου του Οροπεδίου Λασιθίου λειτουργούν κανονικά.

Lockdown: Οδηγός επιβίωσης στη νέα πραγματικότητα

Ενώ η χώρα εισέρχεται στο τρίτο κύμα με την Αττική, την Πάτρα και άλλες γεωγραφικές περιοχές να εντάσσονται σε συνθήκες lockdown, ο καθένας από εμάς αναζητεί τρόπους να αντέξει τη νέα αυτή ψυχολογική δοκιμασία, με τις αντοχές έπειτα από έναν χρόνο πανδημίας να εξαντλούνται σταδιακά. Ο Βασίλειος-Παντελεήμων Μποζίκας, καθηγητής Ψυχιατρικής – διευθυντής Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, τονίζει ότι υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να ενισχύσουν την ψυχική ανθεκτικότητά μας προκειμένου να αντεπεξέλθουμε με επιτυχία στην αυξανόμενη ψυχική πίεση που συνεχίζουμε όλοι μας να δεχόμαστε.

  • Ας δείξουμε και πάλι έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε όσους μας έχουν ανάγκη προσφέροντας συναισθηματική και υλική βοήθεια στους συνανθρώπους μας. Είναι σίγουρο πως θα αισθανθούν και αυτοί και εμείς καλύτερα.
  • Η συνέχιση της εργασίας με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο (π.χ. τηλεργασία) είναι σημαντική, καθώς βοηθάει παρέχοντάς μας οικονομική ασφάλεια, αλλά έτσι συνεχίζουμε να είμαστε και δημιουργικοί.
  • Η παραμονή στο σπίτι μάς δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο για ουσιαστική επικοινωνία με τον/τη σύντροφό μας και τα παιδιά μας. Η συζήτηση για διάφορα θέματα και η ανταλλαγή απόψεων, οι αναμνήσεις αλλά και οι από κοινού δραστηριότητες, π.χ. επιτραπέζια, παρακολούθηση ταινίας ή σειράς στην τηλεόραση, μουσική κ.λπ. είναι ιδιαίτερα βοηθητικές.
  • Δεν πρέπει να παραβλέπουμε την ανάγκη να περνάμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά και παραμένουν στο σπίτι. Αυτό δεν είναι χρήσιμο μόνο στα παιδιά αλλά και στους ενηλίκους, καθώς η ανεμελιά της παιδικής ηλικίας μπορεί να μας ανακουφίσει από τη δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετωπίζουμε.
  • Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ενημέρωση, ανάλογη κάθε φορά με την ηλικία τους, προκειμένου να μειωθεί το άγχος και η ανησυχία για μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση όπως είναι η πανδημία από τον COVID-19. Ας τους μεταδώσουμε την αισιοδοξία και την ελπίδα ότι σύντομα όλα αυτά θα τελειώσουν και θα επιστρέψουν και αυτά στην προηγούμενη καθημερινότητά τους στο σχολείο, στις άλλες δραστηριότητές τους και στις παρέες τους.
  • Η ενημέρωσή μας για την πανδημία του COVID-19 είναι πολύ σημαντική καθώς η γνώση είναι δύναμη. Ενας τεράστιος όμως αριθμός λανθασμένων και ψευδών πληροφοριών που αφορούν την πανδημία κυκλοφορούν, κυρίως, αλλά όχι μόνο, στο Διαδίκτυο. Το φαινόμενο αυτό ονομάστηκε «επιδημία της παραπληροφόρησης». Η άκριτη αποδοχή φημών και θεωριών συνωμοσίας θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή όλων μας. Πρέπει, συνεπώς, να ενημερωνόμαστε με μέτρο και μόνον από αξιόπιστες πηγές (ΠΟΥ, ΕΟΔΥ, υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας).
  • Ας έχουμε υπόψη μας ότι οι θεωρίες συνωμοσίας «μεταμορφώνονται» κάθε φορά σε κάτι καινούργιο όταν διαψεύδονται από την πραγματικότητα, προκειμένου να είναι πάντα επίκαιρες και ελκυστικές. Την αρχική άρνηση της ύπαρξης του ιού, ακολούθησε η αμφισβήτηση της σοβαρότητας της πανδημίας, την οποία με τη σειρά της διαδέχθηκε η μη επιστημονικά τεκμηριωμένη επικινδυνότητα της μάσκας. Τώρα που τα εμβόλια ενάντια στον COVID-19 αποδεικνύονται αποτελεσματικά και ασφαλή, ήδη έχει ξεκινήσει το νέο αντιεμβολιαστικό κίνημα.
  • Η ανάγκη για κοινωνικές συναναστροφές με φίλους και συγγενείς παραμένει μια βασική ανάγκη για όλους μας. Οσο και αν κανένας εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη φυσική επαφή, μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ή ακόμα και το τηλέφωνο για κοινωνικές συναναστροφές από απόσταση.
  • Εκφράζουμε τα συναισθήματά μας για όλα αυτά που μας συμβαίνουν στους δικούς μας ανθρώπους, αλλά σε καμία περίπτωση η συζήτησή μας δεν περιορίζεται στην πανδημία. Η άσκηση και το περπάτημα φαίνεται να βοηθούν όχι μόνο τη σωματική μας υγεία, αλλά ενισχύουν την ευεξία μας καθιστώντας μας ψυχικά πιο ανθεκτικούς στην αντιμετώπιση ψυχοπιεστικών παραγόντων.
  • Το διάβασμα, η μουσική, ο χορός και τα χόμπι μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το στρες.
  • Είναι σημαντικό να έχουμε ένα καθημερινό πρόγραμμα που να αφορά τον ύπνο-εγρήγορση, τα γεύματα και τις δραστηριότητές μας.
  • Οταν αισθανόμαστε πως το άγχος μας κλιμακώνεται μπορούμε να εφαρμόσουμε μια τεχνική χαλάρωσης: εισπνέουμε αργά από τη μύτη και στη συνέχεια εκπνέουμε αργά από το στόμα. Παρατηρούμε πώς νιώθουμε και τι σκεφτόμαστε. Αντί να αντιδράσουμε σε αυτές τις σκέψεις ή τα συναισθήματα, σπάμε τον φαύλο κύκλο παρατηρώντας τα και στη συνέχεια διώχνοντάς τα.
  • Το αλκοόλ και οι ουσίες δεν αποτελούν υγιείς τρόπους αντιμετώπισης της ψυχολογικής πίεσης. Η όποια ανακούφιση αισθανόμαστε ότι μας προσφέρουν είναι πρόσκαιρη και σύντομα οδηγούν στα μεγαλύτερα προβλήματα της κατάχρησης και της εξάρτησης. Πολύ συχνά αυξάνουν την επιθετικότητα και την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.
  • Η «υιοθέτηση» ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να μας βοηθήσει. Σε κάθε περίπτωση ας αναλογιστούμε πριν το κάνουμε τη διαθεσιμότητά μας για τη φροντίδα του και μετά τη λήξη της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.
  • Δεν πρέπει να ξεχνάμε την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης 10360 προκειμένου να αναζητήσουμε εξειδικευμένη βοήθεια όταν δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε την ψυχολογική πίεση που αισθανόμαστε.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: ΜΕΘ σε κοντέινερ στη Θεσσαλονίκη

Εστίαση: Αγωνιούν για την επόμενη ημέρα οι επιχειρηματίες – Τα μέτρα στήριξης

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στην εστίαση, καθώς, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις βλέπουν πλέον πιο κοντά από ποτέ το ενδεχόμενο για οριστικό λουκέτο.

Στο 40% ανέρχονται οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης που πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο στο οριστικό κλείσιμο, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου της ΓΕΣΕΒΕ.

Οι αντοχές πολλών επιχειρήσεων βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο μετά το μεγάλο διάστημα που έμειναν κλειστές και με τις υποχρεώσεις τους να συσσωρεύονται, χωρίς να μπαίνουν έσοδα στα ταμεία.

Η κατάσταση στην εστίαση είναι δύσκολη καθώς παραμένει κλειστή από τις αρχές Νοεμβρίου και δεν υπάρχει στον ορίζοντα πρόβλεψη για την επαναλειτουργία της.

Μετά και το νέο lockdown που ισχύει από σήμερα στην Αττική, λειτουργούν μόνο delivery και take away.

Σε παρατεταμένη κρίση η εστίαση

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης ο τομέας της εστίασης στη Θεσσαλονίκη είναι σε παρατεταμένη κρίση.

Όπως σημείωσε, η εστίαση είναι ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής οικονομίας στη Θεσσαλονίκη το οποίο πλήττεται σοβαρά. Το εμπόριο και το λιανεμπόριο από την άλλη, όπως είπε ο ίδιος, παίρνει κάποιες ανάσες όμως η δυσκολία στην οικονομία παραμένει.

Όσον αφορά την επιδημιολογική κατάσταση, ο κ. Καλαφάτης μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 εκτίμησε ότι είναι καλύτερη η εικόνα ωστόσο, πρέπει να ακούμε τους ειδικούς. Παράλληλα τόνισε, ότι δεν είναι ασφαλές να γίνονται προβλέψεις καθώς ο ιός είναι απρόβλεπτος. Αν βάλει και κάποιος τον παράγοντα των μεταλλάξεων τα πράγματα είναι δύσκολα. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να εστιάζουμε στο να μιλάμε λιγότερο εμείς οι πολιτικοί και να ακούμε τους ειδικούς».

Μιλώντας για τη συμπεριφορά των Θεσσαλονικεών, ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι ο κόσμος είναι πιο προσεκτικός. Τηρούνται όπως είπε τα μέτρα, ο κόσμος έχει πειθαρχήσει με τη σωστή χρήση μάσκας.

Από την άλλη πλευρά σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος τόνισε ότι «aυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί όταν ανοίξουμε. Η κυβέρνηση βοηθάει όσο μπορεί και μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για το μέλλον».

Για το θέμα του ανοίγματος της εστίασης, ο κ. Σκαρμούτσος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι το άνοιξε-κλείσε δε μπορεί να λειτουργήσει στην εστίαση. Το «ακορντεόν» θα είναι ο θάνατος της εστίασης, είπε χαρακτηριστικά. «Καλύτερα να ανοίξουμε μια και καλή το καλοκαίρι.»

Οι εστιάτορες παρέδωσαν τα… κλειδιά

Χθες εκατοντάδες επιχειρηματίες παρέδωσαν τα κλειδιά σε εξήντα σημεία σε όλη την επικράτεια.

Από τις δέκα το πρωί, σε είκοσι σημεία στην Αττική οι επιχειρηματίες εστίασης παρέδιδαν τα κλειδιά τους.

Οι επιχειρηματίες υπέγραφαν και μια υπεύθυνη δήλωση, στην οποία ανέφεραν ότι δεν έχουν άλλα οικονομικά περιθώρια και με ένα πικρό υστερόγραφο απαντούσαν στην προτροπή του υπουργού Ανάπτυξης πως δέχεται να πάρει τα κλειδιά μιας επιχείρησης για να την δουλέψει.

«Η πόρτα είναι κλειδωμένη δύο φορές. Τα λουλούδια θέλουν πότισμα και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κομμένο. Οι λογαριασμοί βρίσκονται στο πρώτο τραπέζι δεξιά πίσω από την πόρτα» έγραφε το υστερόγραφο ενός επιχειρηματία.

Τα τέσσερα μέτρα για την εστίαση

Νέα μέτρα για τις επιχειρήσεις της εστίασης, ανακοίνωσε ο πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα νέα μέτρα για τις επιχειρήσεις της εστίασης λοιπόν, είναι τα εξής:

1) Διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματά σας.

2) Το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία.

3) Διατηρείται ο μειωμένος Φ.Π.Α. σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Θα επεκταθεί και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και τον Δεκέμβριο.

4) Τέταρτον, το κράτος θα καλύψει, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη».

Εισαγγελική έρευνα για την καταγγελία για παράλυση 40χρονης μετά το εμβόλιο

Πηγή: ΑΠΕ, in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα