Σκέψεις για επιστροφή του click away – Στον «αέρα» το άνοιγμα των σχολείων

Κρίσιμες συσκέψεις της επιτροπής των ειδικών

Parallaxi
σκέψεις-για-επιστροφή-του-click-away-στον-αέ-711445
Parallaxi
Φωτογραφία: Μάριος Δαδούδης

Δείτε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

«Πολύ πιθανό να ληφθούν προληπτικά μέτρα», λένε οι ειδικοί – Αύριο οι αποφάσεις

Είναι πολύ πιθανό να ληφθούν προληπτικά μέτρα μετά την εισήγηση της επιτροπής τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.

Όπως υπογράμμισε «αύριο θα ληφθούν οι αποφάσεις. Το πλάνο είναι να συζητήσουμε όλοι μαζί, όλα τα μέλη της επιτροπής για να δούμε ποια θα είναι η πορεία μας αναφορικά με τα μέτρα. Την ατζέντα την καθορίζει το υπουργικό συμβούλιο, η κυβέρνηση αν θέσει άλλες προτεραιότητες άλλα ζητήματα προς συζήτηση, όλα αυτά θα συζητηθούν στη διάρκεια της αυριανής τηλεδιάσκεψης».

Τα δεδομένα που θα εκτιμηθούν

Όσο για το αν πρέπει να αυστηροποιηθούν τα μέτρα με βάση την εικόνα των τελευταίων ημερών, υπογράμμισε: «Υπάρχουν τα εξής δεδομένα που θα εκτιμηθούν για τη λήψη των αποφάσεων: Το δεδομένο είναι η εικόνα της επιβάρυνσης στο σύστημα υγείας είναι ακόμη σημαντική. Δηλαδή το σύστημα υγείας δεν έχει ελαφρύνει σε ό,τι αφορά την κάλυψη των κλινών ΜΕΘ, είμαστε περίπου στους 300 διασωληνωμένους, δεν είμαστε στους κάτω από 100 που ήμασταν πριν από το δεύτερο κύμα, υπάρχει σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση στην κοινωνία που είναι πολύ σημαντικό και επίσης η περιοχή της Αττικής είναι το 40% του πληθυσμού. Παρ’ ότι είναι πολύ πρώιμη η μικρή έξαρση που παρατηρείται, συνυπολογίζοντας τις άλλες παραμέτρους, τον κίνδυνο, το μέγεθος του πληθυσμού, την κατάσταση του συστήματος υγείας, θα ληφθούν αποφάσεις για το αν και εφόσον θα πρέπει να πάμε σε μια συντηρητική λήψη μέτρων ή όχι. Είναι πολύ πιθανό να ληφθούν προληπτικά μέτρα, ώστε να περιοριστεί εγκαίρως αυτή η έξαρση που παρατηρείται».

Παράλληλα, σχολιάζοντας την πληροφορία ότι υπάρχει ήδη μια εισήγηση της επιτροπής στην κυβέρνηση, σχολίασε:«Δεν το γνωρίζω, δεν έχει γίνει σύσκεψη στο μεταξύ. Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας δεν έχει γίνει κάποια εισήγηση προς την κυβέρνηση, εκτός κι αν έχει γίνει από μερίδα ειδικών, οι οποίοι συζητούν μεμονωμένα με κάποια στελέχη της κυβέρνησης, αλλά επίσημα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον από την ολομέλεια της επιτροπής».

Ανοιχτό ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία

Για το άνοιγμα των σχολείων την 1η Φεβρουαρίου, σημείωσε: «Είμαστε σε μια κατάσταση η οποία πραγματικά δεν είναι άσπρο μαύρο, δεν είμαστε όπως στην περίοδο των αρχών του Νοεμβρίου που ήταν όλα ξεκάθαρα. Η εξέλιξη της κατάστασης στη Θεσσαλονίκη έγινε σύντομα σε μια μικρή διάρκεια μιας εβδομάδας, αλλά παρ’ όλα αυτά, όταν ελήφθη το μέτρο για το κλείσιμο των σχολείων, η κατάσταση είχε προχωρήσει πάρα πολύ, οπότε εκεί η λήψη της απόφασης ήταν σχεδόν άσπρο ή μαύρο. Η κατάσταση ήταν πολύ συγκεκριμένη, ήταν πολύ διαφορετική από το παρόν. Συνυπολογίζοντας τις άλλες παραμέτρους, ενώ παρ’ ότι το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων δεν είναι υψηλού κινδύνου, αλλά μπορεί να οδηγηθούμε στη λήψη αυτής της απόφασης, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος στο μέγιστο δυνατό και όσο ακόμη η κατάσταση είναι ελέγξιμη και η διασπορά είναι σε χαμηλά επίπεδα για να μην έχουμε πιο σοβαρό πρόβλημα. Δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ προσωπικά όσο ακόμη δεν έχουμε συνεδριάσει και δεν έχουμε λάβει κάποια απόφαση, αλλά στο πλαίσιο αυτό, απαντώ ότι η κατάσταση δεν είναι ακόμη ανησυχητική, αλλά συνυπολογίζοντας τις άλλες παραμέτρους θα μπορούσαμε να λάβουμε απόφαση στο πλαίσιο μιας προληπτικής παρέμβασης», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Σχετικά με το ενδεχόμενο του αυτοματισμού ώστε το λιανεμπόριο να γίνεται με το click away στις «κόκκινες περιοχές» τόνισε: «Αυτό μας έχει απασχολήσει πολύ, αλλά επειδή είναι τόσες πολλές οι παράμετροι, που είναι καλύτερα αυτό να μην γίνεται αυτόματα. Έχουμε συμφωνήσει οι περισσότεροι από εμάς σ’ αυτό. Αλλά θα πρέπει να γίνεται σύσκεψη όλων των ειδικών και να βλέπουμε τα στοιχεία, γιατί είναι πολλά και ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της περιόδου της κάθε περιοχής να αποφασίζουμε πώς θα γίνεται η άρση ή η εντατικοποίηση των μέτρων».

Τζανάκης: Λίγα τα τεστ, ίσως και τριπλάσιος ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων

«Ανοίξτε το οξυγόνο, πνιγόμαστε»: Σε απόγνωση οι επαγγελματίες της εστίασης

Την χρηματοδότηση του κλάδου της εστίαση ζητάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων με ανοικτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι, από τα δεκάδες μέτρα που έχουν εφαρμοστεί από τον Μάρτιο του 2020 η επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο ρευστότητας και ανακούφισης που λειτούργησε σαν σανίδα σωτηρίας και επιβίωσης για τους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων.

Τα λουκέτα είναι υπαρκτή πραγματικότητα

Στη συνέχεια τονίζεται ότι: «Χθες όμως τα μηνύματα από το TAXIS γέμισαν απαισιοδοξία, απελπισία, αγανάκτηση και οργή τους επαγγελματίες του κλάδου. Το 40% των επιχειρήσεων αποκλείστηκε, το μέσο ποσό επιστρεπτέας είναι 4.900 ευρώ και η πλειονότητα των επιχειρήσεων θα εισπράξει από 2.000 – 4.000 ευρώ, όταν οι πάγιες λειτουργικές ανάγκες της πιο μικρής επιχείρησης του Κλάδου ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ μηνιαίως. Χωρίς μάλιστα σε αυτό το ποσό να συνυπολογίζουμε τις ανάγκες που έχει κάθε επαγγελματίας για να συντηρήσει την οικογένειά του».

Η ομοσπονδία προσθέτει ότι, καθημερινά δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες έρχονται αντιμέτωποι με τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 50% για τους μήνες λειτουργίας του 2020, «και η σωρευτική δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έχει να λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας ακόμη και για επιχειρήσεις υγιείς και σταθερά κερδοφόρες».

Τα λουκέτα πλέον, σημειώνει η ομοσπονδία , είναι υπαρκτή πραγματικότητα και αυξάνονται καθημερινά. «Απαιτούμε άμεσα πρόγραμμα χρηματοδότησης του κλάδου. Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι βαριά ασθενείς διασωληνωμένοι στην εντατική και ο γιατρός (κυβέρνηση) ανοιγοκλείνει το οξυγόνο και το μοιραίο είναι αναπόφευκτο» όπως καταλήγει η επιστολή.

Πιερρακάκης : Εξασφαλισμένα τα ραντεβού των εμβολίων που έχουν ήδη προγραμματιστεί

Εξασφαλισμένα είναι τα ραντεβού των εμβολίων που έχουν ήδη προγραμματιστεί διαβεβαίωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Υπογράμμισε παράλληλα πως, «δεν αναστέλλεται το πρόγραμμα εμβολιασμών αυτή τη στιγμή».

Όπως είπε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, «είχαμε λάβει αυτό το ενδεχόμενο ρίσκο και δικαιώνεται η δική μας στρατηγική».

Στη χώρα μας πάντως, όπως είπε, «η διαδικασία εμβολιασμού είναι εύκολη απλή και γρήγορη με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συμμετοχής». Μιλώντας για την χαμηλή ροή των εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Πιερρακάκης, σημείωσε ότι πρέπει να εξασφαλιστούν περισσότερα εμβόλια, όμως στη χώρα μας.

Αύξηση κατά 13% στο 13033

Αναφερόμενος στα μηνύματα στο 13033, ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει μια αύξηση στην κίνηση κατά 13%. Τόνισε για άλλη μια φορά, πως δεν παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, δεν υπάρχει η δυνατότητα να δουν ποιος στέλνει τα μηνύματα.

Ενώ όπως εξήγησε, η φιλοσοφία των μηνυμάτων είναι όπως το απλό έγγραφο μετακίνησης. «Πετάμε τα προσωπικά δεδομένα κοιτάμε μόνο τον όγκο, δηλαδή πόσα στέλνονται ανά ημέρα», σημείωσε και πρόσθεσε πώς «έχει μια λογική αυτοπεριορισμού, δεν έχει τη λογική κοιτάζει το κράτος να δει τι κάνεις». Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για «κόφτη» μηνυμάτων.

Μιλώντας για την ψηφιοποίηση του κράτους, ο κ. Πιερρακάκης, εξήγησε ότι η πανδημία οδήγησε τις όποιες εκκρεμότητες σε αναγκαιότητα. «Με εξαίρεση τα μέτρα της πανδημίας όλα τα άλλα ήταν εξαρχής στο πρόγραμμα, αυτό που έγινε εν μέσω της πανδημίας είναι να επιταχυνθεί η ψηφιοποίηση», σημείωσε. Τον Μάρτιο, στην πλατφόρμα του gov.gr υπήρχαν 501 υπηρεσίες, όπως είπε, ενώ πλέον οι υπηρεσίες του δημοσίου είναι 1100 και αναμένεται να αυξηθούν.

Γκάγκα: Τι είπε για σχολεία και λιανεμπόριο

Εμβολιάσθηκε κατά του κοροναϊού ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Κατά του κοροναϊού εμβολιάσθηκε, σήμερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στη δημόσια Πανεπιστημιακή κλινική ÇAPA της Πόλεως.

Με την ευκαιρία, ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής, και στα πρόσωπά τους όλους τους συναδέλφους τους σε όλο τον κόσμο, για την αυτοθυσία τους στον αγώνα για την θεραπεία των ασθενών και την στήριξη των συγγενικών τους προσώπων.

Ευχήθηκε δε, σύντομα να εμβολιασθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες στον κόσμο προκειμένου να αναχαιτιστεί ο θανατηφόρος ιός.

Σαρηγιάννης : Αν ανοίξουν τα σχολεία, θα φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα

Για το ενδεχόμενο ανοίγματος Γυμνασίων – Λυκείων που τίθεται και πάλι στο «τραπέζι» της Επιτροπής και της κυβέρνησης μίλησαν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος και ο καθηγητής του ΑΠΘ κ.Σαρηγιάννης.

Βάσει μοντέλου που έχει αναπτυχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το οποίο προβλέπει την πορεία των κρουσμάτων, η παρούσα αύξηση ήταν «προβλεπόμενη», όμως «λίγο πιο ‘τσιμπημένη’ από αυτό που περιμέναμε», όπως είπε ο καθηγητής Σαρηγιάννης.

Ο ίδιος μιλώντας στον ΑΝΤ1 προέβλεψε ότι, τον επόμενο μήνα θα φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων.

«Αν προχωρήσουμε με τα ανοίγματα που έχουμε σχεδιάσει και με την ύπαρξη της μετάλλαξης στην κοινότητα, υπάρχει πολύ σοβαρή αύξηση στα πάνω από 2.000 μέσα στο Μάρτιο», προειδοποίησε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι, «με τα σημερινά στοιχεία, ακόμα και με τη μετάλλαξη, δε θα φτάσουμε τόσο ψηλά».

SOS – Κικίλιας: Η Αττική έχει επιβαρυνθεί επιδημιολογικά, δείξτε υπευθυνότητα

Δημόπουλος: Προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων

«Θα έδινα προτεραιότητα στο άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Αθανάσιος Δημόπουλος, διευκρινίζοντας πως θα πρότεινε επίσης την τήρηση και αυστηροποίηση των μέτρων για το συνωστισμό έξω από τα σχολεία.

Χαρακτήρισε «δύσκολη εξίσωση» το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων ταυτόχρονα με την ανοιχτή αγορά, τόνισε όμως ότι «πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση» και υπενθύμισε ότι και από πλευράς Πολιτείας έχει αναδειχθεί αυτή η προτεραιότητα.

«Μπορούν να αυστηροποιηθούν τα μέτρα όσο αφορά στο συνωστισμό έξω από τα καταστήματα, σε μερικές μετακινήσεις που δεν είναι απαραίτητες, ακόμα και αυξημένοι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις», πρότεινε ο καθηγητής προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία.

«Το θέμα είναι τα εμβόλια, είμαστε στις 20.000, πρέπει να φτάσουμε στις 40.000 ημερησίως, ώστε να αρχίσουμε να έχουμε απτά αποτελέσματα», ξεκαθάρισε ο ίδιος και σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να κάνει περαιτέρω κινήσεις για την απόκτηση εμβολίων.

Τέλος, εξήγησε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως εγκρίθηκε η χρήση της πατέντας του εμβολίου και από άλλες εταιρείες, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως θα γίνει και στην περίπτωση της γαλλικής Sanofi, που θα συμβάλει στην παραγωγή του εμβολίου της Pfizer.

«Πρόκειται για έκτακτη συνθήκη» είπε ο Α.Δημόπουλος καταλήγοντας ότι, «πρέπει να υπάρξουν εμβόλια σε όλο τον κόσμο» ώστε να νικηθεί η πανδημία.

Κορονοϊός – Εξαδάκτυλος: Πιθανόν να μην ανοίξουν 1 Φεβρουαρίου τα σχολεία

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, καθώς υπάρχει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και των κρουσμάτων που αφορούν στις νέες μεταλλάξεις.

«Βλέπουμε αυξητική τάση στα κρούσματα, ενώ ανεβαίνουν και οι αριθμοί της μετάλλαξης. Είναι πιθανόν να μην έχουμε υλοποίηση της απόφασης για άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα, χωρίς αυτό να είναι κάθετο αφού είναι σε εξέλιξη η συζήτηση», σημείωσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Για την αιτία αύξησης των κρουσμάτων ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι δεν μπορεί να προέρχονται από το λιανεμπόριο: «Αν είχαμε αύξηση κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες θα λέγαμε ότι προέρχεται από το λιανεμπόριο αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο», και πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που υπάρχει επιβάρυνση, δεν πρέπει να ανοίξουν άλλες δραστηριότητες.

Σημειώνεται ότι ο κ. Εξαδάκτυλος διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό την Κυριακή 24 Ιανουαρίου επομένως μίλησε στην ΕΡΤ και για την κατάσταση της υγείας του. «Είμαι καλύτερα, πήρα κολχικίνη και είμαι σε φαρμακευτική αγωγή από την πρώτη μέρα με οδηγίες των γιατρών μου. Επειδή νοσώ ελαφρά βρίσκομαι στο σπίτι μου».

Γώγος: Έξυπνη λύση η μετακίνηση ανάλογα με τον αριθμό της ταυτότητας

Κορονοϊός: Ολοταχώς για click away – Τι θα σημάνουν τα «κόκκινα» μέτρα στην Αττική

Με τους ειδικούς της επιτροπής για τον κορονοϊό να συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στην Αττική, μετά και την εμφάνιση των μεταλλάξεων και ενόψει της επαναλειτουργίας γυμνασίων και λυκείων, πληθαίνουν ολοένα οι φωνές των επιστημόνων που ζητούν παράταση στο άνοιγμα των σχολείων και τη λειτουργία των καταστημάτων με click away.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή Παθολογίας και μέλους της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό, Αχιλλέα Γκίκα στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο οποίος δήλωσε πως «θα είναι δύσκολη μέρα η σημερινή» και πως «πιθανότατα η Αττική μπαίνει στο “κόκκινο” σήμερα».

Ποια είναι τα μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές

Στην περίπτωση, λοιπόν, που οι ανησυχίες των ειδικών εισακουστούν από την κυβέρνηση και όσα είπε ο Αχιλλέας Γκίκας στο OPEN TV επαληθευτούν, δηλαδή να μπει όλη η Αττική στο «κόκκινο» από σήμερα, προκύπτει το ερώτημα ποια είναι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Με βάση όσα ισχύουν στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές της χώρας, τα μέτρα στο επίπεδο αυξημένου συναγερμού είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων του δήμου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
  • Τα καταστήματα του λιανεμπορίου λειτουργούν με click away ή πλήρης αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων

Βασιλακόπουλος: Σε σημείο πολύ μεγάλης ανησυχίας

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, o καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημείωσε πως διανύουμε πολύ δύσκολες ημέρες αναφέροντας πως είναι «πάνω από το 2% στο ποσοστό θετικότητας». «Είμαστε σε σημείο πολύ μεγάλης ανησυχίας… Πρέπει να δράσουμε τώρα πριν ξεφύγουν τελείως τα πράγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε πως αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο, τονίζοντας πως θα πρέπει τα καταστήματα να λειτουργήσουν με ραντεβού, όπως τα κομμωτήρια, δηλαδή με click in shop. Συμπλήρωσε, δε, πως τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν «μόνο εάν αλλάξουν οι εικόνες του λιανεμπορίου».

Καπραβέλος: Αναπόφευκτο το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού

Πηγή: ΑΠΕ, in.gr, ethnos.gr, ΑΝΤ1, Mega, OPEN, ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα