Top

Σκεπτικισμός σε διάφορες χώρες για το αν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα

Με 300000 κρούσματα συνεχίστηκε η επέλαση της πανδημίας τη χθεσινή μέρα

Parallaxi
σκεπτικισμός-σε-διάφορες-χώρες-για-το-729450
Parallaxi

H εικόνα της πανδημίας σήμερα

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Αυστρία: Αμφιβολίες για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα πρόκειται να αξιολογήσει σήμερα, Δευτέρα, σε διαβουλεύσεις της στη Βιέννη με εμπειρογνώμονες, την αντιπολίτευση και τους κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, η οποία στη συνέχεια θα ανακοινώσει αργά το απόγευμα τις αποφάσεις της ως προς τα επόμενα βήματα για τα περιοριστικά μέτρα.

Η εστίαση, ο ξενοδοχειακός κλάδος, οι τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού, ευελπιστούν σε μία προγενέστερη προοπτική, όπου αρχικά γινόταν λόγος για άνοιγμά τους το νωρίτερο γύρω στο Πάσχα των Καθολικών, που είναι εφέτος στις 4 Απριλίου, ενώ, πρόσφατα, ο καγκελάριος Κουρτς ανέφερε ως πιθανή ημερομηνία τα μέσα Μαρτίου, ωστόσο, λόγω των αυξανόμενων αριθμών κρουσμάτων, αυξάνονται και οι σχετικές προειδοποιήσεις.

Τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη χαλάρωση, στις 8 Φεβρουαρίου, με άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου, ο αριθμός των νέων μολύνσεων έχει αυξηθεί σημαντικά, η επίπτωση επτά ημερών – νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα ανά 100.000 κατοίκους – είναι περίπου 150, ενώ και ο αριθμός αναπαραγωγής βρίσκεται και πάλι στο κρίσιμο 1,11.

Οι ειδικοί ανησυχούν επίσης για τις πιο μεταδοτικές παραλλαγές CoV, το ποσοστό των οποίων, σύμφωνα με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, είναι ήδη 57% σε ολόκληρη την Αυστρία, με την επικεφαλής του τμήματος Επιδημιολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου Βιέννης Εύα Σέρνχαμερ να δηλώνει την Κυριακή ότι τη Δευτέρα θα συστήσει στη κυβέρνηση να μην ανακοινώσει προς το παρόν χαλάρωση των μέτρων CoV.

Η κατάσταση είναι “πολύ περίπλοκη” και δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν περαιτέρω εξελίξεις, περαιτέρω ανοίγματα θα μπορούσαν να ανακοινωθούν μόνον εάν ο αριθμός των λοιμώξεων παρέμενε σταθερός και αν υπήρχε η βεβαιότητα ότι “θα παραμείνει έτσι” και δεν θα επιδεινωθεί αίροντας κανείς κάποια μέτρα, ανέφερε η ίδια, επιμένοντας ταυτόχρονα στον ταχύτερο εμβολιασμό.

Η εμφάνιση των πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων, ειδικά εκείνων που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία– η νοτιοαφρικανική είχε περιοριστεί αρκετά, είναι για την Εύα Σέρνχαμερ επίσης ένας από τους παράγοντες που τώρα κάνουν την εκτίμηση της κατάστασης πολύ πιο δύσκολη από ό, τι στο πρώτο κύμα της πανδημίας, και επιπλέον, τα μέτρα αλλάζουν συνεχώς — “σκληρό” lockdown, χαλάρωση όπως διδασκαλία στην τάξη σε σχολεία, μάσκες FFP2 κ.λπ.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του τμήματος Επιδημιολογίας, “η κατάσταση είναι πολύ ευμετάβλητη, δεν μπορεί να προβλεφθεί σε ποια κατεύθυνση θα αλλάξει”, και αυτό σημαίνει ότι η επιθυμία εκπροσώπων του πολιτισμού και του τουρισμού για ασφαλή προγραμματισμό – δηλαδή μια συγκεκριμένη ημερομηνία ανοίγματος – δεν μπορεί να εκπληρωθεί.

“Είναι δύσκολο να προσφέρουμε ασφάλεια προγραμματισμού, ακόμα κι αν πρέπει”, και δεδομένου ότι “η προσοχή είναι η μητέρα του σερβίτσιου από πορσελάνη, κανείς θα μπορούσε μόνον να συστήσει αυτή την στιγμή στην κυβέρνηση να περιμένει πριν ανακοινώσει οποιαδήποτε χαλάρωση”, σημείωσε η ίδια.

“Μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι όταν αυτό που είναι ανοιχτό μπορεί να παραμείνει ανοιχτό”, ανέφερε χαρακτηριστικά η επιδημιολόγος Εύα Σέρνχαμερ, επαναλαμβάνοντας ότι “η βασική αρχή πρέπει να είναι ο εμβολιασμός το συντομότερο δυνατό και οι προσπάθειες για παραδόσεις περισσότερων εμβολίων”.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ, σε δηλώσεις του δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα επόμενα βήματα ανοίγματος, αναμένοντας, όπως επισήμανε, τις αυριανές διαβουλεύσεις με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Γερμανία: 60 νέοι θάνατοι και πάνω από 4.700 κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες

Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 4.732 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.447.068, δείχνουν σήμερα Δευτέρα 1/3 τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ακόμη 60 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 70.105 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.

NBA: Κρούσματα κορωνοϊού στους Ράπτορς και αναβολή του αγώνα με τους Μπουλς

Την αναβολή του αγώνα ανάμεσα στους Ράπτορς και τους Μπουλς αποφάσισε η διοργανώτρια Αρχή του ΝΒΑ. Αιτία τα κρούσματα κορωνοϊού που βρέθηκαν στις τάξεις της ομάδας των Ράπτορς.

Ήδη τα μέλη της ομάδας του Καναδά που βρέθηκα θετικά έχουν απομονωθεί ενώ συνεχίζεται η διερεύνηση των επαφών τους πριν νοσήσουν.

Οι Ράπτορς δήλωσαν πως δεν συγκεντρώνουν οκτώ παίκτες για να αγωνιστούν κόντρα στους «Ταύρους» και το παιχνίδι αναβλήθηκε, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό.

721 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 721 ασθενείς με τον COVID-19, ενώ διαγνώστηκαν 34.027 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Τόσο οι θάνατοι, όσο και οι μολύνσεις υποχώρησαν για πρώτη φορά έπειτα από πέντε συναπτές ημέρες που ξεπερνούσαν τους 1.300 και τις 60.000 αντίστοιχα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής συνεχίζει να πλήττεται με σφοδρότητα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που πλέον διαρκεί πάνω από τρεις μήνες.

Μέχρι στιγμής η Βραζιλία έχει καταγράψει 254.942 θανάτους επί συνόλου 10.551.259 μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό, κατά τα επίσημα δεδομένα. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον πλανήτη.

Αργεντινή: Σχεδόν 3.200 κρούσματα κορονοϊού, 19 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Ακόμα 3.168 κρούσματα του SARS-CoV-2, επιβεβαιώθηκαν στην Αργεντινή με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τους 2.107.365.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 19 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει ως εδώ τους 51.965 νεκρούς.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 150.379, κατά τα επίσημα δεδομένα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η επαρχία του Μπουένος Άιρες παραμένει επίκεντρο της πανδημίας, με συνολικά 879.807 κρούσματα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι τα μέτρα για να ελεγχθεί η πανδημία παρατείνονται ως τη 12η Μαρτίου.

Ξεπέρασαν τους 185.000 οι νεκροί στο Μεξικό

Την ημέρα που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στο Μεξικό, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Κυριακή άλλους 458 θανάτους εξαιτίας του COVID-19, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 185.715 νεκρούς, και 2.810 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων να ανέρχεται σε 2.086.938.

Ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη ενδέχεται να είναι υποτιμημένος καθώς στελέχη του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί τόσο των θανάτων όσο και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ πιο υψηλοί από ό,τι καταγράφεται επίσημα.

Στο μεταξύ ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες Γκατέλ, στον οποίο ανατέθηκε από την εκδήλωσή της ο συντονισμός των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο τις τελευταίες ημέρες με τον COVID-19.

Ο Λόπες Γκατέλ βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και αναρρώνει με ικανοποιητικό τρόπο, σημείωσε ο Ρούι Λόπες, επικεφαλής του εθνικού κέντρου προγραμμάτων πρόληψης και ελέγχου ασθενειών (CENAPRECE) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

96 θάνατοι και 4.208 νέα κρούσματα στη Χιλή

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.208 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 96 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 20.572 νεκρούς επί συνόλου 825.625 μολύνσεων. Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 24.106.

Η χώρα έκλεισε την εβδομάδα με τα κρούσματα πάνω από τα 4.000 σε ημερήσια βάση για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες, κάτι που εν μέρει αποδίδεται στις αυξημένες μετακινήσεις εν μέσω της περιόδου των θερινών διακοπών στο νότιο ημισφαίριο.

Κούβα: Τέσσερις θάνατοι και 618 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 618 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 4 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.

Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Μέχρι στιγμής ο απολογισμός της πανδημίας στο νησί της Καραϊβικής έχει φθάσει τους 322 νεκρούς επί συνόλου 49.779 κρουσμάτων από τον Μάρτιο του 2020.

Ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος στο υπουργείο Υγείας της Κούβας, τόνισε πως η μείωση των μολύνσεων δείχνει ότι «η πανδημία τίθεται υπό έλεγχο, αλλά το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.

Τόνισε ότι είναι ανάγκη να προστατευθούν οι νέοι, καθώς 84 από τα κρούσματα που διαγνώστηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν μεταξύ παιδιών, εφήβων και νέων.

Η Αβάνα παραμένει επίκεντρο της πανδημίας, με 203 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι Αρχές αναπτύσσουν το τρέχον διάστημα τέσσερα εμβόλια για τον νέο κορωνοϊό, που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια κλινικών δοκιμών. Η κυβέρνηση θέλει να ανοσοποιηθούν 11,2 εκατ. άνθρωποι μέσα στο έτος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα