Top

Η Σκωτία επιβραδύνει τη χαλάρωση των μέτρων – Φόβος για την παραλλαγή Δέλτα

Αναλυτικά οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας στον κόσμο.

Parallaxi
η-σκωτία-επιβραδύνει-τη-χαλάρωση-των-μ-760021
Parallaxi

corona

Η κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τη χαλάρωση των μέτρων στο μεγαλύτερο μέρος της Σκωτίας απέναντι στην εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, αυξάνοντας την πίεση στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για να κάνει το ίδιο στην Αγγλία.

“Βρισκόμαστε επί του παρόντος σε ένα ευαίσθητο και εύθραυστο σημείο” της καταπολέμησης του ιού, δήλωσε η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον ανακοινώνοντας τη διατήρηση του συναγερμού στο επίπεδο 2 (συναθροίσεις έως έξι ατόμων σε εσωτερικό χώρο, κλειστές ντισκοτέκ) σε πολλές περιοχές της Σκωτίας, ανάμεσά τους η πρωτεύουσα Εδιμβούργο.

Μόνο ορισμένες περιοχές που δεν έχουν πληγεί, όπως το Αμπερντίν, θα μπορούν να περάσουν το Σάββατο στο επίπεδο 1 των περιορισμών, επιτρέποντας τη συνάθροιση των πολιτών σε μεγαλύτερες ομάδες. Αυτή η “δύσκολη και περίπλοκη” απόφαση λήφθηκε λόγω της εμφάνισης του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, το οποίο “εξαπλώνεται ταχύτερα από τα προηγούμενα παραλλαγμένα στελέχη”, πρόσθεσε, λέγοντας ότι θα αποτελεί “σύντομα το ήμισυ των νέων ημερήσιων κρουσμάτων”.

“Είναι πιο ασφαλές — με έναν τόσο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε αυτές τις περιοχές και ένα σημαντικό ποσοστό ενηλίκων που δεν έχουν κάνει ακόμη τη δεύτερη δόση (του εμβολίου) — να διατηρηθεί σε αυτές τις περιοχές το επίπεδο 2 για επιπλέον περίοδο”, δήλωσε η Στέρτζον.

Η πόλη της Γλασκόβης, η μόνη περιοχή που διατηρείται μέχρι σήμερα στο επίπεδο 3 του συναγερμού (κλειστοί κινηματογράφοι και στάδια, δεν σερβίρεται αλκοόλ σε εσωτερικούς χώρους) θα μπορεί από την πλευρά της να χαλαρώσει λίγο τα περιοριστικά της μέτρα το Σάββατο, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σταθερός και αρχίζει να μειώνεται”, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η χώρα με τα περισσότερα θύματα της πανδημίας στην Ευρώπη με σχεδόν 128.000 νεκρούς, έχει δώσει σε καθεμία από τις επαρχίες του την εξουσία να αποφασίζει τη στρατηγική της απέναντι στον ιό.

Η Σκωτία, η οποία καταγράφει σήμερα το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης μεταξύ των τεσσάρων επαρχιών της χώρας, επέλεξε από την πλευρά της μια υπερ-τοπική προσέγγιση για να εξέλθει από την καραντίνα, προσαρμόζοντας τα περιοριστικά μέτρα μιας περιοχής στην άλλη σε συνάρτηση με το ποσοστό κρουσμάτων του ιού. Η απόφαση της Σκωτίας αυξάνει την πίεση που ήδη ασκείται στον Μπόρις Τζόνσον για να ακολουθήσει την ίδια τακτική στην Αγγλία, όπου κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Ινδία, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την άρση των τελευταίων περιορισμών, που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πράγματι για ένα πιθανό τρίτο κύμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο καταγράφει περισσότερες από 3.000 νέες ημερήσιες λοιμώξεις τις τελευταίες ημέρες έναντι περίπου 2.000 πρόσφατα.

Βρετανία: Κανένας νέος θάνατος για πρώτη φορά από τον Ιούλιο

Οι βρετανικές υγειονομικές υπηρεσίες δεν κατέγραψαν σήμερα κανέναν επιπλέον θάνατο από τον νέο κορονοϊό, σε διάστημα 24 ωρών, μια πρώτη από τις 30 Ιουλίου του 2020, την ώρα που η Βρετανία ανησυχεί για την αύξηση των κρουσμάτων που συνδέονται με την παραλλαγή Δέλτα.

Οι απολογισμοί, στην αρχή της εβδομάδας, είναι συνήθως χαμηλότεροι, μετά το Σαββατοκύριακο λόγω των καθυστερήσεων στην καταγραφή των κρουσμάτων (η χθεσινή ημέρα ήταν αργία στη χώρα). Ωστόσο, αυτή η μείωση του αριθμού των νεκρών συνιστά ένα καλό συμβολικό νέο για την χώρα με τους περισσότερους νεκρούς από τον νέο κορονοϊό στην Ευρώπη, με σχεδόν 128.000 θανάτους από την πανδημία.

Είναι αποτέλεσμα μιας μακράς καραντίνας και μιας εκστρατείας μαζικών εμβολιασμών, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο, η οποία έχει συμβάλει στη χορήγηση μιας πρώτης δόσης σε περισσότερους από 39 εκατομμύρια ανθρώπους (το 74,9% του ενήλικου πληθυσμού) και μιας δεύτερης σε περισσότερους από 25 εκατομμύρια ανθρώπους (το 48,9% των ενηλίκων).

Παρά τον ενθαρρυντικό αυτό αριθμό, η Βρετανία κατέγραψε σήμερα 3.165 νέα κρούσματα (σχεδόν 4,5 εκατομμύρια συνολικά), σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, έναν αυξημένο ημερήσιο απολογισμό σε σύγκριση με δύο εβδομάδες πριν. Έπειτα από μια μακρά και αυστηρή καραντίνα τον χειμώνα, η χώρα γνώρισε μια υγειονομική βελτίωση, που της επέτρεψε να χαλαρώσει τους περιορισμούς, όμως βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη με μια αύξηση του αριθμού των μολύνσεων, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διασπορά της παραλλαγής Δέλτα, η οποία ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία.

Αυστρία: Για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο τα ενεργά κρούσματα είναι λιγότερα από 5.000

Για πρώτη φορά από την 11η Σεπτεμβρίου του 2020 (όταν ήταν 4.820), ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού στην Αυστρία βρίσκεται και πάλι κάτω από τις 5.000, και ανέρχεται σήμερα σε 4.824 ενεργές περιπτώσεις, όπως αναφέρουν τα στοιχεία των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών στη Βιέννη.

Κατά την κορύφωση του δευτέρου κύματος της πανδημίας στη χώρα, στα μέσα Νοεμβρίου του 2020, καταγράφονταν περισσότερες από 77.000 ενεργές περιπτώσεις στην Αυστρία, και στις αρχές Απριλίου 2021, κατά την κορύφωση του τρίτου κύματος, τα ενεργά κρούσματα ανέρχονταν σε πάνω από 37.000.

Τις τελευταίες 24 ώρες, υπήρξαν σε ολόκληρη τη χώρα 337 νέες μολύνσεις, αρκετά λιγότερες από τον μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών, ο οποίος βρισκόταν στις 431, ωστόσο ο αριθμός των 12 θανάτων μέσα στο προηγούμενο εικοσιτετράωρο ήταν πάνω από τον μέσο όρο των προηγούμενων επτά ημερών — με 9,1 θανάτους το εικοσιτετράωρο.

Συνολικά 64 ακόμη θύματα της νόσου Covid 19 προστέθηκαν την περασμένη εβδομάδα και 10.615 θάνατοι έχουν καταγραφεί σε ολόκληρη την Αυστρία από την αρχή της πανδημίας, 119,3 άνθρωποι ανά 100.000 κατοίκους έχουν πεθάνει από ή με Covid-19, ενώ η “επίπτωση επτά ημερών” –νέες μολύνσεις τις προηγούμενες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους– βρίσκεται στο 33,9.

Περαιτέρω εκτόνωση της κατάστασης στα νοσοκομεία της χώρας καταγράφεται σήμερα, Τρίτη, με τον συνολικό αριθμό ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο να ανέρχεται σε 414 και από αυτούς οι 147 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αριθμός που για πρώτη φορά από την 21η Οκτωβρίου του 2020 είναι κάτω από 150, έχοντας μειωθεί κατά 71 μέσα σε μία εβδομάδα.

Ιδιαίτερα υψηλός ήταν ο αριθμός των τεστ Covid που διενεργήθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες και ανέρχονταν σε 583.582 τεστ PCR και γρήγορα τεστ αντιγόνων, και από αυτά τα 85.172 ήταν τα ακριβέστερα τεστ PCR.

Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 52,5 εκατομμύρια τεστ στην Αυστρία, με το θετικό ποσοστό των τεστ PCR να βρίσκεται στο 0,4% τις προηγούμενες 24 ώρες, και να είναι κάτω από τον μέσο όρο του 0,5% τις τελευταίες επτά ημέρες.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία από το Ηλεκτρονικό Αρχείο Εμβολιασμού, 3.631.456 άνθρωποι στην Αυστρία έλαβαν μέχρι τώρα τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, δηλαδή το 40,8% του συνολικού πληθυσμού (8,9 εκατομμύρια κάτοικοι), και 1.540.042 άνθρωποι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, και άρα το 17,3% των πολιτών της χώρας έχουν ήδη πλήρως ανοσοποιηθεί.

Moderna: Ύπεβαλε αίτημα για πλήρη έγκριση του εμβολίου της κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ

Αίτημα για πλήρη έγκριση του εμβολίου της κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ υπέβαλε την Τρίτη η Moderna Inc. Είναι η δεύτερη φαρμακευτική εταιρεία που καταθέτει ανάλογο αίτημα, καθώς οι Pfizer/BioNTech ζήτηση πλήρη άδεια για το δικό τους εμβόλιο τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι και τα δύο ανωτέρω εμβόλια έχουν λάβει άδεια επείγουσας χρήσης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, εργαλείο που επέτρεψε στην ρυθμιστική αρχή να εγκρίνει τα εμβόλια εν μέσω πανδημίας με βάση έναν ελάχιστο αριθμό μολύνσεων κορονοϊού επί των συμμετεχόντων στην κλινική δοκιμή και τα δεδομένα δύο μηνών όσον αφορά την ασφάλεια του εμβολίου.

Η πλήρης έγκριση για τα εμβόλια του κορονοϊού, η οποία θα βασίζεται σε δεδομένα έξι μηνών, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό βήμα για την άμβλυνση της απροθυμίας των πολιτών στις ΗΠΑ και σε άλλες πλούσιες χώρες να κάνουν τα εμβόλια.

Η Moderna ανακοίνωσε ότι θα συνεχίζει να υποβάλει δεδομένα για το εμβόλιό της στον FDA τις επόμενες εβδομάδες, ενώ θα αιτηθεί την αξιολόγησή τους κατά προτεραιότητα. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των δεδομένων, ο FDA θα ενημερώσει την εταιρεία για το πότε θα αξιολογηθεί επισήμως, όπως ανέφερε η Moderna.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν διανεμηθεί στις ΗΠΑ περισσότερες από 151 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Τι αναφέρει η έκθεση του ECDC για τον εμβολιασμό των εφήβων

Ιταλία: Τα κρούσματα κορονοϊού είναι σήμερα 2.493, με 93 θανάτους – «Tον Ιούνιο θα δώσουμε τη χαριστική βολή στον κορονοϊό», λέει ο υπεύθυνος της εκστρατείας εμβολιασμού

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία οι θάνατοι από κορονοϊό είναι 93 και τα κρούσματα 2.493. Χθες οι θάνατοι ήταν 82, με 1.820 μολύνσεις. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 221.818 διαγνωστικά τεστ, το 1,1% από τα οποία προέκυψε θετικό. Χθες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,1%.

Μετά από επτά μήνες, στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται λιγότεροι από 1.000 ασθενείς με covid 19. Στις ΜΕΘ, οι ασθενείς με κορονοϊό, σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα είναι 44 λιγότεροι, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 290 λιγότεροι. Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία τα κρούσματα είναι 4.220.304 και οι νεκροί 126.221.

Τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα καταγράφονται στη Λομβαρδία (461) και ακολουθούν η Καμπανία (375) με κύρια πόλη τη Νάπολη και το νησί της Σικελίας (326).

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφαλείας και πρόληψης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ιταλική κυβέρνηση διευκρίνισε ότι τουλάχιστον μέχρι την 31η Ιουλίου, σε κάθε τραπέζι των καφέ και εστιατορίων δεν θα μπορούν να κάθονται πάνω από τέσσερις πελάτες. Αρχικά, είχε διαρρεύσει ότι δεν θα ίσχυε, πλέον, κανένας σχετικός περιορισμός. Σε μεγαλύτερα τραπέζια θα μπορούν να κάθονται μόνον συγγενείς, οι οποίοι συγκατοικούν.

«Τον Ιούνιο θα δώσουμε την χαριστική βολή στην Covid 19. Mέχρι το τέλος του μηνός θα λάβουμε πάνω από 20 εκατομμύρια εμβόλια» δήλωσε, στο μεταξύ, ο έκτακτος επίτροπος για την εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος, στρατηγός Φραντσέσκο Φιλιουόλο. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, τα κέντρα για τη χορήγηση των εμβολίων κατά του κορονοϊού, σε όλη την χώρα, αναμένεται να αυξηθούν κατά 30%.

Συνολικά, έως τώρα έχουν χορηγηθεί 34.470.841 εκατομμύρια δόσεις και το 20,03% των κατοίκων (11.871.163 πολίτες ) έχει ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό του κύκλο.

Οι χώρες της ομάδας Brics ζητούν την προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια της Covid-19

Η ομάδα Brics (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) ζήτησε σήμερα την επιτάχυνση των παραδόσεων εμβολίων κατά της Covid-19, επαναλαμβάνοντας ότι η προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αυτά θα βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες να καταπολεμήσουν την πανδημία.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από μια διαδικτυακή συνάντηση, οι υπουργοί Εξωτερικών αυτών των χωρών επιβεβαίωσαν ότι ένας “γενικευμένος εμβολιασμός” θα συμβάλει στον περιορισμό της πανδημίας, υπογραμμίζοντας “τον επείγοντα χαρακτήρα της ταχείας ανάπτυξης εμβολίων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες”.

Εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στην παγκόσμια εκστρατεία υπό την ηγεσία της Πρετόρια και του Δελχί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για την προσωρινή άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια της Covid-19.

Η υπουργός της Νοτίου Αφρικής, Ναλέντι Παντόρ επιβεβαίωσε εκ νέου σε αυτή τη συνάντηση τη θέση της Πρετόρια – την οποία συμμερίζονται ιδιαίτερα το Δελχί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) – ότι “κανείς δεν είναι ασφαλής εώς ότου είμαστε όλοι ασφαλείς”.

Η επίτευξη μιας συμφωνίας αναστολής “θα επέτρεπε τη χρήση της πνευματικής ιδιοκτησίας, την ανταλλαγή και τη μεταφορά τεχνολογίας”, επέμεινε, επιτρέποντας “την παραγωγή εμβολίων και μια ευρύτερη διανομή”.

Μια προσωρινή άρση των πατεντών θα ενίσχυε την παραγωγή γενόσημων εμβολίων χαμηλού κόστους, βοηθώντας τις φτωχές χώρες που αγωνίζονται να ανοσοποιήσουν τον πληθυσμό τους, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του σχεδίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ταχθεί υπέρ, όπως και η Κίνα, εντούτοις άλλες κραταιές δυνάμεις στη φαρμακευτική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας, παραμένουν απρόθυμες.

Οι αντίπαλοι του σχεδίου υποστηρίζουν ότι μια τέτοια προσωρινή άρση θα έθιγε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και ότι η παρασκευή ενός εμβολίου απαιτεί τεχνογνωσία και τεχνικούς πόρους που δεν μπορούν να αυτοσχεδιαστούν εν μία νυκτί.

“Εκατομμύρια άνθρωποι σε πλούσιες χώρες έχουν εμβολιαστεί, ενώ δισεκατομμύρια σε φτωχές χώρες εξακολουθούν να περιμένουν και παραμένουν ευάλωτοι σε μολύνσεις, ασθένειες και θανάτους”, τόνισε η Παντόρ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόλις το 2% των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, έχουν χορηγηθεί στην υποσαχάρια Αφρική, μια κατάσταση που η Παντόρ χαρακτήρισε ένα “παγκόσμιο έλλειμμα πρόσβασης στα εμβόλια”.

Εξήντα τρεις χώρες έχουν στηρίξει μέχρι σήμερα την πρόταση της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής, αλλά απαιτείται ομοφωνία των 164 κρατών μελών του ΠΟΕ για την επίτευξη συμφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα