Εκθέσεις

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη Στη Μητρόπολη Αθηνών – Ξεκίνησε το λαϊκό προσκύνημα

«Αθάνατος» και «Μίκη ζεις εσύ μας οδηγείς» ακούγονταν ανάμεσα από τα χειροκροτήματα

Parallaxi
η-σορός-του-μίκη-θεοδωράκη-στη-μητρόπο-809055
Parallaxi

H σορός του Μίκη Θεοδωράκη έφτασε στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών λίγο μετά τις 4:30 μμ, υπό τον ήχο της μουσικής της ταινίας «Αλέξης Ζορμπάς». Πλήθος κόσμου που έχει συγκεντρωθεί από νωρίς στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού, αποτίει αυτή την ώρα φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα μουσικό.

«Αθάνατος» και «Μίκη ζεις εσύ μας οδηγείς» ακούγονταν ανάμεσα από τα χειροκροτήματα. Από τους πρώτους που έφτασαν στο λαϊκό προσκύνημα ήταν ο Γιώργος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγό του Άννα. Οι θαυμαστές του αείμνηστου συνθέτη δεν σταμάτησαν να τραγουδούν Μίκη Θεοδωράκη όσο περίμεναν να τον αποχαιρετήσουν. Το φέρετρο συνόδευε ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος, με την κόρη του Μυρτώ, ο Άγγελος, εγγονός του Μίκη με τον πατέρα του Δημήτρη Παπαγγελίδη.

Παράταση του λαϊκού προσκυνήματος για τον Μίκη Θεοδωράκη κατά μία ώρα

Το λαϊκό προσκύνημα για τον Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο ξεκίνησε σήμερα στη Μητρόπολη Αθηνών θα παραταθεί για μία ώρα, λόγω της καθυστέρησης της έναρξης, δηλαδή έως τις 20:00, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ.

Το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχιστεί την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 ως τις 19:00, και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 ως τις 14:00 το μεσημέρι.

Η τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 15:00, από την Μητρόπολη Αθηνών.

Για τον εκλιπόντα θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ζητήσει, με την πολιτική διαθήκη του, να γίνει σεβαστή η ιδεολογία του και οι αγώνες του για την ενότητα των Ελλήνων. Στη συνέχεια η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί, με πλοίο στα Χανιά.

Την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 1:00, στην εκκλησία του Γαλατά Χανίων, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Δωρεάν μετακίνηση για την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα 

Δωρεάν μετακίνηση στους επιβάτες που θα ταξιδέψουν για την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021, με προορισμό τα Χανιά, δίνει η Κοινοπραξία ΑΝΕΚ LINES -BLUE STAR FERRIES.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κοινοπραξίας «όσοι αγάπησαν το Μίκη, μπορούν, να ταξιδέψουν δωρεάν, την Τετάρτη 8/9 από Πειραιά προς Σούδα και δωρεάν να επιστρέψουν την Πέμπτη 9/9, σε θέσεις, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα».

«Η Οικουμένη, η Ρωμιοσύνη, η Κρήτη, τα Χανιά αποχαιρετούν τον “Γίγαντα” με το τεράστιο έργο. Τον “μουσικό γητευτή” των λαών που όταν άνοιγε τα πελώρια χέρια του, για να διευθύνει όπου Γης, ξεσήκωνε και παρέσυρε τον κόσμο (ακόμα και αυτούς που δεν ήξεραν τη γλώσσα των τραγουδιών του) στον δικό του μελωδικό, ερωτικό, επαναστατικό κόσμο, ως άλλος Καζαντζακικός Ζορμπάς. Περήφανοι ως Έλληνες για τη μουσική παρακαταθήκη ενός ογκόλιθου που “πάντρεψε” αξεπέραστα το λαϊκό τραγούδι με την ποίηση και κατέδειξε σε όλο τον κόσμο ότι ελληνισμός σημαίνει πολιτισμός, αποχαιρετούμε τον Μίκη με τη βεβαιότητα ότι Ναι: Αιωνία θα είναι η Μνήμη του», τονίζεται η ΑΝΕΚ LINES – BLUE STAR FERRIES.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα