Διεθνή

Σοβαρά προβλήματα και στη γαλλική οικονομία

Μετά τη Γερμανία μαύρα μαντάτα για τη Γαλλία

Parallaxi
σοβαρά-προβλήματα-και-στη-γαλλική-οικ-505074
Parallaxi

 Ιστορική βουτιά 13,8% του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο

Η Γαλλία κατέγραψε ιστορική μείωση του ΑΕΠ της το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κατά 13,8%, εξαιτίας του αντίκτυπου τα πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE).

Αφότου άρχισε να καταγράφει δεδομένα για την οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία σε τριμηνιαία βάση, το Ινστιτούτο δεν έχει καταγράψει ποτέ τέτοια κατακρήμνισή του. Εξάλλου, αναθεώρησε την εκτίμησή του για το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας ότι μειώθηκε κατά 5,9% και όχι κατά 5,3%, όπως υπολόγιζε ως εδώ.

Η μείωση της δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο πάντως ήταν μικρότερη από ότι ανέμενε η πλειονότητα των αναλυτών του ίδιου του INSEE (προέβλεπε –17% τον Ιούνιο).

Η κατανάλωση των νοικοκυριών, βασική συνιστώσα της ανάπτυξης, μειώθηκε κατά 11%, οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 17,8%, οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 25,5%.

Η μείωση του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους «συνδέεται με τη διακοπή των ‘μη απαραίτητων’ δραστηριοτήτων στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν από τα μέσα του Μαρτίου ως τις αρχές του Μαΐου», εξήγησε το Ινστιτούτο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Η προοδευτική άρση των περιορισμών οδήγησε σε σταδιακή επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάιο και κατόπιν τον Ιούνιο, μετά το χαμηλό όπου είχε φθάσει τον Απρίλιο», συνεχίζει το κείμενο.

Η πιο απότομη συρρίκνωση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση που είχε καταγραφεί στη Γαλλία προτού τη χτυπήσει η πανδημία του κορονοϊού ανάγεται στο δεύτερο τρίμηνο του 1968 και οφειλόταν στη γενική απεργία του Μαΐου, αλλά είχε ακολουθηθεί από ανάπτυξη 8% το καλοκαίρι.

Ρωμαλέα ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας, μετά την αβυσσαλέα πτώση της, προβλέπεται για αργότερα φέτος: το INSEE αναμένει ότι θα φθάσει το 19% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, η Natixis το 16%, η Τράπεζα της Γαλλίας (Banque de France, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας) το 14%.

Η Γαλλία αναμένει οικονομική ανάπτυξη 8% για το 2021, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Ο Λεμέρ δήλωσε στην Εθνοσυνέλευση ότι η κυβέρνηση επιθυμεί η οικονομική δραστηριότητα να επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα από το 2022. Δήλωσε επίσης ότι τα πρόσφατα στοιχεία είναι «ικανοποιητικά αλλά πολύ εύθραυστα» για να αλλάξουν οι προβλέψεις για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 11% φέτος.

Γαλλία: Πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης των νέων έως 100 δισ. ευρώ

Η γαλλική κυβέρνηση θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδας ένα “ευρύτατο” πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων και στήριξης της απασχόλησης των νέων προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία της χώρας έναντι των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Τα νέα μέτρα θα προστεθούν στο ήδη υπάρχον έκτακτο πλαίσιο για την προστασία των θέσεων εργασίας και των επιχειρήσεων την περίοδο του lockdown, καθώς και τα σχέδια ενίσχυσης κλάδων όπως ο τουριστικός και εκείνοι της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αεροδιαστημικής.

“Μπορεί να είναι πολύ μεγάλο”, δήλωσε ο κ. Λεμέρ για το νέο πρόγραμμα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του RTL, συμπληρώνοντας ότι πιθανόν θα κινείται μεταξύ των 50 και των 100 δισ. ευρώ.

Το δημόσιο χρέος ήδη προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους, ενώ η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι αναμένει απώλεια 800.000 θέσεων μέσα στο 2020.

Οι ανακοινώσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα γίνουν εντός της εβδομάδας από τον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ και τον πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα