Top

Στ. Πέτσας: 300.000 ευρώ τη Δευτέρα σε κάθε σεισμόπληκτο δήμο

Στις σεισμόπληκτες περιοχές και ο Αλέξης Τσίπρας.

Parallaxi
στ-πέτσας-300-000-ευρώ-τη-δευτέρα-σε-κάθε-σει-731832
Parallaxi

πέτσας

Τη Δευτέρα θα κατατεθούν 300.000 ευρώ σε κάθε δήμο που επλήγη από το σεισμό, ώστε να αρχίσει άμεσα και η καταβολή των χρημάτων στους πληγέντες πολίτες, ενώ μέχρι την Τρίτη θα τοποθετηθούν οικίσκοι για να στεγάσουν τους κατοίκους των χωριών που επλήγησαν από τους σεισμούς στην περιοχή της Ελασσόνας.

Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την περιοχή συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τους δημάρχους Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας και Ελασσόνας Νίκος Γάτσας.

«Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε έναν καταστροφικό σεισμό, ευτυχώς δεν είχαμε θύματα. Η προτεραιότητες μας επικεντρώνονται σε δύο σημεία: στις υποδομές και στην κοινωνική προστασία. Αυτό που επιδιώκουμε είναι η γρήγορη στέγαση των ανθρώπων στα χωριά που επλήγησαν και ήδη σήμερα, ως το βράδυ, θα φτάσουν 37 τροχόσπιτα. Οι οικίσκοι θα τοποθετηθούν ως την Τρίτη, διότι χρειάζονται να προηγηθούν έργα υποδομής, δηλ υδροδότηση και ηλεκτροδότηση», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας από το Δαμάσι του δήμου Τυρνάβου.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι σε ό,τι αφορά τα σχολεία «έχουμε λύσεις και θα δώσουμε λύσεις και θα κάνουμε ότι μπορούμε. Θα δοθεί λύση για το 3ο δημοτικό σχολείο Ελασσόνας και για το γυμνάσιο του Δομένικου. Όσον αφορά την κοινωνική προστασία τη Δευτέρα θα γίνει η κατανομή από 300.000 ευρώ στους δήμους Τυρνάβου, Ελασσόνας και Φαρκαδόνας, για να δοθούν στους πληγέντες κατοίκους, οι οποίοι θα λάβουν από 600 έως 6000 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες τους… Θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και θα βγούμε πιο δυνατοί αρκεί να έχουμε σχέδιο και σχέδιο έχουμε».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός είπε ότι «κάναμε το σχέδιο για σήμερα και προγραμματίζουμε το αύριο. Θα κατασκευαστούν επτά γέφυρες, εδώ στην περιοχή, και ήδη φτιάχνουμε μια γέφυρα στο Βλαχογιάννι, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, φτιάχνουμε το δρόμο για το Βλαχογιάννι που παρουσιάζει μεγάλες ρωγμές και θα ανακατασκευαστεί όλο το οδικό δίκτυο».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «τροχόσπιτα τοποθετούνται και στο Ζάρκο αλλά και σε πέντε χωριά της Ελασσόνας και 60 οικίσκοι έρχονται για να τοποθετηθούν από το υπουργείο εσωτερικών. Την Τρίτη ολοκληρώνονται οι υποδομές και θα τοποθετηθούν οι οικίσκοι».

Αναφορικά με την ανακατασκευή των σπιτιών ο κ. Αγοραστός είπε ότι αξιολογείται πως θα απαιτηθεί για να χτιστεί ένα καινούργιο σπίτι περί τα 1.000 ευρώ ανά τμ, ενώ πρόσθεσε ότι έως το βράδυ θα ηλεκτροδοτηθεί ο καταυλισμός με τις σκηνές στο χωριό Δαμάσι

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας επισκέφτηκε το σχολείο Δαμασίου όπου συναντήθηκε με τον διευθυντή του Γρηγόριο Λέτσιο, τον οποίο συνεχάρη και ενημερώθηκε πώς κατάφερναν να διαφύγουν από το σχολείο τα 63 παιδιά του σχολείου.

Ο κ. Λέτσιος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το άμεσο ενδιαφέρον που έδειξε κατά την επικοινωνία που είχαν, αλλά για την υπόσχεση ότι το σχολείο θα ξανακτιστεί άμεσα.

Ο κ. Πέτσας επισκέφτηκε τις υποδομές όπου στεγάζονται οι σεισμόπληκτοι στο χωριό Δαμάσι και στη συνέχεια αναχώρησε για το Μεσοχώρι.

Λάρισα – Αλ. Τσίπρας από τις σεισμόπληκτες περιοχές: Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να δοθούν οι αποζημιώσεις
Eικόνα: onlarissa.gr

«Αυτό που είναι κρίσιμο τούτη την ώρα είναι ό,τι προβλέπει ο νόμος για την άμεση στήριξη των πληγέντων να γίνει γρήγορα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας επισκεπτόμενος τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε ότι ιδιαίτερα στο Δαμάσι, η εικόνα είναι εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου, επισημαίνοντας ότι «είναι πράγματι ευτύχημα, μέσα στη μεγάλη αυτή ατυχία, ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές και ότι χάρη στην ψυχραιμία των κατοίκων και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών και των μικρών μαθητών δεν είχαμε ούτε τραυματισμούς». Είπε ότι οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες και οι ζημιές στα σπίτια είναι πολλές, πάρα πολλά σπίτι δεν μπορούν να κατοικηθούν και οι πολίτες εδώ στην περιοχή περνούν δύσκολες ώρες.

«Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να δοθούν οι αποζημιώσεις, να γίνουν οι αυτοψίες, να ξεκινήσουν γρήγορα οι αποκαταστάσεις και να προβλεφθεί η παρουσία των κατάλληλων κοντέινερ στην περιοχή εδώ, για να μπορέσουν οι άνθρωποι να ανταπεξέλθουν σε ενδεχομένως άσχημες καιρικές συνθήκες τις επόμενες μέρες», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «επίσης κρίσιμο, πέραν των προβλεπόμενων αποζημιώσεων, είναι για τους επιχειρηματίες, τις επιχειρήσεις, να προβλεφθεί -ό,τι έγινε και στο μοντέλο της Εύβοιας- η εξάμηνη απαλλαγή τους από φορολογικές υποχρεώσεις». Επισήμανε ότι αυτή η μεγάλη φυσική καταστροφή ήρθε να πλήξει αυτούς τους ανθρώπους σε μια περίοδο που διανύουμε και την πανδημική κρίση, και απηύθυνε έκκληση «να δοθεί κατ’ εξαίρεση προτεραιότητα για τον εμβολιασμό των ανθρώπων που ζουν αυτές τις μέρες σε καταυλισμούς, σε σκηνές ή σε κοντέινερ και ενδεχομένως θα μείνουν αρκετές μέρες έξω απ’ τα σπίτια τους». «Είναι κρίσιμο και μείζον», τόνισε. Πρόσθεσε πως «είναι κάτι που πρέπει να προβλεφθεί, διότι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι μαζί με αυτή τη συμφορά και την απίστευτη δυσκολία να μένει κανείς έξω απ’ το σπίτι του, να έχει να αντιμετωπίσει ενδεχομένως και μια επέκταση των κρουσμάτων εδώ στην περιοχή».

«Είμαστε δίπλα στους ανθρώπους, στον πόνο τους», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, «συνδράμουμε και πιστεύω ότι η ανταπόκριση από την πλευρά της πολιτείας πρέπει να είναι άμεση, γρήγορη και ουσιαστική. Είναι μια φυσική καταστροφή και πρέπει όλοι να ενώσουμε δυνάμεις για να την αντιμετωπίσουμε».

Συνεχίζεται ο σχεδιασμός για την βελτίωση της προσωρινής στέγασης των κατοίκων της ΠΕ Λάρισας

Συνεχίζεται ο σχεδιασμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Υποδομών για τη σταδιακή αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της ΠΕ Λάρισας, οι οποίες επλήγησαν από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις των προηγούμενων ημερών.

Ειδικότερα ο σχεδιασμός επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση και βελτίωση της προσωρινής στέγασης των κατοίκων που διαμένουν τις τελευταίες μέρες σε σκηνές, καθώς τα σπίτια τους έπαθαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό και έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σήμερα αναμένονται να φτάσουν από το υπουργείο Υποδομών στις περιοχές Ελασσόνας – Τυρνάβου ένας πρώτος αριθμός 40 τροχόσπιτων, ώστε να βελτιωθεί η μετεγκατάσταση ενός αριθμού ανθρώπων οι οποίοι διαμένουν σε σκηνές μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της Τετάρτης. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες, όπου αναμένεται σταδιακά να καταφθάνουν νέα τροχόσπιτα, αλλά και μεγαλύτεροι οικίσκοι που θα εγκατασταθούν όπου χρειάζεται σε συνεργασία με τους δήμους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Τυρνάβου, Φαρκαδόνας και η Δ.Ε. Ποταμιάς

Ο κ. Αγοραστός, σημείωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως στις πληγείσες περιοχές συνεχίζεται η τροφοδοσία των κατοίκων με είδη πρώτης ανάγκης ειδικά για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Συγκεκριμένα στα ειδικά διαμορφωμένα σημεία σε Δαμάσι του δήμου Τυρνάβου και αλλού, όπου έχουν εγκατασταθεί μέχρι στιγμής σκηνές για τους πληγέντες, συνεχίζεται η τροφοδοσία των κατοίκων με κουβέρτες, υπνόσακους, πόσιμο νερό και φαγητό, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία ηλεκτροδότησης ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν θερμαντικά σώματα για την προστασία των κατοίκων από το κρύο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπ. Υποδομών έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι χθες Παρασκευή 5 Μαρτίου αυτοψίες σε 841 σπίτια εκ των οποίων τα 520 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 22 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 12.

Αξίζει να σημειωθεί πως συνεχίζεται, επίσης και η υποβολή αναφορών προς τον δήμο Λαρισαίων από κατοίκους και της πόλης της Λάρισας, για την εμφάνιση ρωγμών σε σπίτια, ενώ κλιμάκια μηχανικών συνεχίζουν τους ελέγχους.

Αναφορικά με τα προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης στη πόλη της Λάρισας, όπου εντοπίστηκε έντονη θολότητα στο νερό, μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με την ΔΕΥΑΛ, έχει γίνει η αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο ύδρευσης.

Παράλληλα όμως στην ανακοίνωση της δημοτικής επιχείρησης σημειώνεται, πως λόγω του μεγάλου μεγέθους του δικτύου ύδρευσης αλλά και του περιορισμού χρήσης των προβληματικών γεωτρήσεων, συστήνεται στους καταναλωτές ο περιορισμός της κατανάλωσης για όλες τις χρήσεις στις απολύτως αναγκαίες ποσότητες, προκειμένου να ομαλοποιηθεί σταδιακά η λειτουργία του δικτύου.

Ψυχολογική υποστήριξη στους σεισμόπληκτους της Θεσσαλίας

Σταθμός ψυχολογικής υποστήριξης των σεισμοπλήκτων λειτουργεί στην περιοχή του Δαμασίου. Σε αντίσκηνο του καταυλισμού των σεισμοπλήκτων δύο ψυχολόγοι και ένας ψυχίατρος, υπό τον συντονισμό του γενικού διευθυντή της Θεσσαλικής Εταιρίας Ψυχικής Υγείας-Περίθαλψης-Αποκατάστασης, Γιάννη Παπαγεωργίου και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, τον δήμο Τυρνάβου και την Περιφέρεια, παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη στους κατοίκους που επλήγησαν από τον σεισμό.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Γρηγόριο Βλαχάκη, ομάδα επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου βρίσκεται από σήμερα το πρωί στο Μεσοχώρι, προκειμένου να παρέχει τις υπηρεσίες της στους πολίτες που εξακολουθούν να δοκιμάζονται από τους ισχυρούς μετασεισμούς.

Από το πρωί της Τετάρτης 3 Μαρτίου, αμέσως μετά την εκδήλωση του πρώτου σεισμού στη Θεσσαλία, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη επικοινώνησε με τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και την Θεσσαλική Εταιρεία Ψυχικής Υγείας, Περίθαλψης και Αποκατάστασης (ΘΕΨΥΠΑ) και έδωσε οδηγίες για την οργάνωση ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης του πληθυσμού.

Οι σταθμοί ψυχολογικής υποστήριξης θα παραμείνουν στην πληττόμενη από το σεισμό περιοχή για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς

Το κοινωνικό δίκτυο #Κανείς Μόνος», σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων και τη βουλευτή Ε. Λιακούλη, οργανώνει στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, τη συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς συμπολίτες της Λάρισας, του Τυρνάβου και της Ελασσόνας.

Η δράση θα γίνει την Κυριακή 7/03/2021 από ώρα 11 πρωί μέχρι 17.00 και τα είδη που προτείνονται είναι:

Είδη αρτοποιίας (κρουασάν, κριτσίνια, παξιμάδια, φρυγανιές)

Χυμοί και εμφιαλωμένα νερά, Κονσέρβες και Corn Flakes

Xαρτικά (χαρτί κουζίνας, χαρτί υγείας, σερβιέτες, παιδικές πάνες)

Σαμπουάν και αφρόλουτρα

Φασόλια, Φακές, Μακαρόνια, Ρύζι, Σάλτσα, Γάλα μακράς διαρκείας, Λάδι, Αλάτι, Πιπέρι

Επίσης, στους καταυλισμούς των σεισμόπληκτων είναι απαραίτητα φαρμακευτικά είδη, όπως αντιηλιακές κρέμες για παιδιά, παυσίπονα και αντιπυρετικά.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες να συμμετέχουμε και να προσφέρουμε ό,τι μπορεί ο καθένας μας, αλλά κυρίως, μέσα από ένα μικρό δείγμα της προσφοράς μας, να στείλουμε τη συμπαράστασή μας, την αγάπη μας και ένα ισχυρό μήνυμα ότι στον τόπο μας είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ #Κανείς_Μόνος.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ larissanet.gr/onlarissa.gr

Λάρισα: Δεκάδες μετασεισμοί τη νύχτα- Στο Δαμάσι ο Στέλιος Πέτσας

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα