Διεθνή

Στα ύψη οι τιμές στο βοδινό κρέας – Μειωμένη η παραγωγή και περιορισμένες οι εξαγωγές

Οι εξελίξεις στον διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα τις τελευταίες ημέρες έφεραν αναταραχές στις τιμές των αγροτικών προϊόντων

Parallaxi
στα-ύψη-οι-τιμές-στο-βοδινό-κρέας-μει-406458
Parallaxi

Οι εξελίξεις στον διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα τις τελευταίες ημέρες έφεραν αναταραχές στις τιμές των αγροτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με το δελτίο τιμών αγροτικών προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς, η πλειονότητα των τιμών στα αγροτικά προϊόντα είχε πτωτικές τάσεις,  με εξαίρεση τις τιμές του χυμού πορτοκαλιού και των βοοειδών που ενισχύθηκαν.

Μαζί με τις γεωπολιτικές εντάσεις, και οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να αποτελέσουν παράγοντα διαμόρφωσης των τιμών τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις την Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ), το φαινόμενο La-Ninia δείχνει να έχει τελειώσει και οι ουδέτερες συνθήκες αναμένεται να λάβουν χώρα την Άνοιξη έως και τις αρχές του Καλοκαιριού, ενώ δεν αποκλείεται να επανεμφανιστεί το El- Ninio από το Β΄ εξάμηνο του έτους, φέρνοντας αυξημένες βροχοπτώσεις στις περιοχές της Ν. Αμερικής και ξηρασία στην Αυστραλία και στη Νοτιοανατολική Ασία.

Το αναμενόμενο πλεόνασμα προσφοράς, ένεκα και της συμφωνίας στα ουκρανικά σιτηρά, αναμένεται να περιορίσει την τιμή στο σιτάρι, ενώ οι μειωμένες προοπτικές παραγωγής για το καλαμπόκι ενδέχεται να ενισχύσουν την τιμή του. Η σημαντική υποχώρηση των κινεζικών εισαγωγών βαμβακιού μαζί με τις μειωμένες προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης πιθανά να εντείνουν περαιτέρω τις πτωτικές πιέσεις στην τιμή του βαμβακιού.

Η αβεβαιότητα των καιρικών συνθηκών δύναται να συνεχίσει να ευνοεί την τιμή της σόγιας, ταυτόχρονα με το σογιάλευρο και το σογιέλαιο. Η μειωμένη παραγωγή βοοειδών και οι περιορισμένες εξαγωγές δύναται να συνεχίσουν να ευνοούν την τιμή στα βοοειδή, ενώ η μεγαλύτερη παραγωγή και τα αποθέματα ρυζιού δύναται να περιορίσουν την τιμή του.

Σημαντικές πτωτικές πιέσεις σε μηνιαίο επίπεδο δέχθηκαν τόσο ο δείκτης των εμπορευμάτων (-6,23%) όσο και των αγροτικών προϊόντων (-4,94%). Πέρα από το sell-off, λόγω της τραπεζικής κρίσης, το πρόσφατο άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας δεν κατάφερε να ενισχύσει τις εμπορικές συναλλαγές της χώρας (εισαγωγές -10,2%, εξαγωγές -6,8%), καθώς η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση έχει επιβαρύνει σημαντικά την εξωτερική ζήτηση.

Παράλληλα, η τεχνική εικόνα του δείκτη έχει αντιστραφεί σε σχετικά αρνητική από ουδέτερη. Ωστόσο, η υιοθέτηση ηπιότερης στάσης από τη Fed στις αυξήσεις επιτοκίων, περιορίζοντας την άνοδο του δολαρίου και αμβλύνοντας τις ανησυχίες για ύφεση, ενδέχεται να λειτουργήσει θετικά στις τιμές των αγροτικών προϊόντων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα