Life

Στέφανος Τσιτσιπάς: «Έφθασα πολύ κοντά στην κατάθλιψη»

«Δεν θέλω να θυμάμαι εκείνη την περίοδο, γιατί ήταν λίγο σκοτεινή, σίγουρα είχα καλύτερες στιγμές.»

Parallaxi
στέφανος-τσιτσιπάς-έφθασα-πολύ-κοντ-772996
Parallaxi
Εικόνα: Instagram

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μίλησε σε podcast για τα προβλήματα ψυχικής υγείας στον αθλητισμό και παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος έφθασε κοντά στην κατάθλιψη, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Ένιωσα πολύ κοντά στο να έχω κατάθλιψη, δεν θέλω να θυμάμαι εκείνη την περίοδο, γιατί ήταν λίγο σκοτεινή, σίγουρα είχα καλύτερες στιγμές. Είμαι σίγουρος πως πολλοί αθλητές και άλλοι άνθρωποι αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα. Ένα παράδειγμα από τον κόσμο του τένις είναι και η Ναόμι Οσάκα, που μίλησε ανοιχτά για την κατάθλιψη και τη σέβομαι πολύ γι’ αυτό».

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την πανδημία και πως επηρέασε τον ίδιο πνευματικά: «Κανείς άνθρωπος δεν φαντάστηκε ότι θα ζούσε κάτι τέτοιο. Ψυχολογικά είμαι σε καλύτερη φάση απ’ ότι ήμουν όταν ξεκίνησε όλο αυτό. Όπως το βλέπω εγώ έχει να κάνει με την προσαρμογή. Το ανθρώπινο σώμα και το μυαλό έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται σε καταστάσεις. Αυτή τη στιγμή νιώθω πως είμαστε στο τέλος του τούνελ. Βλέπω τα πράγματα να γίνονται καλύτερα, είναι ωραίο να βλέπουμε ότι έρχονται λύσεις και κάνουν τις καθημερινές μας ζωές λίγο ευκολότερες. Εγώ προσωπικά δυσκολεύτηκα πολύ με αυτό, δεν φαντάστηκα ότι θα με επηρέαζε τόσο πολύ, αλλά τώρα είμαι αισιόδοξος πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Η κατάσταση στο tour είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Εμείς ως τενίστες παίζουμε κάθε χρόνο στα ίδια τουρνουά και σαν άνθρωπος έχω μάθει να συγκρίνω καταστάσεις με την προηγούμενη χρονιά και τα πράγματα δείχνουν πολύ καλά τώρα σε σχέση με έναν χρόνο πριν».

Για την ψυχική υγεία στον αθλητισμό: «Θέλω να μιλάω γι’ αυτό το ζήτημα. Πολλοί άλλοι επαγγελματίες αθλητές δεν το κάνουν, γιατί δεν θέλουν να δείξουν τις αδυναμίες τους στον κόσμο. Η ψυχική υγεία είναι σοβαρό ζήτημα στον αθλητισμό. Είναι πολύ απαιτητική δουλειά. Κάποια στιγμή αντιμετωπίζεις πρόβλημα στην καριέρα σου και δεν είναι σταθερό, είναι κάτι που πρέπει να δουλέψεις. Η πρώτη φορά που βίωσα κάτι σχετικό με την ψυχική μου υγεία, ήταν όταν ξεκίνησε αυτή η πανδημία. Βρισκόμουν σε μια από τις καλύτερες φάσεις μου, πιθανότατα στην καλύτερη περίοδο της ζωής μου. Η καριέρα μου πήγαινε πολύ καλά, οι προσωπικές μου σχέσεις επίσης, αλλά αυτή η πανδημία κάτι κάποιο τρόπο τα σταμάτησε όλα αυτά και ήταν επίπονο. Δεν ήμουν έτοιμος για να παραιτηθώ τόσο εύκολα απ’ όλα αυτά και να περιμένω. Ένιωσα πολύ κοντά στο να έχω κατάθλιψη, δεν θέλω να θυμάμαι εκείνη την περίοδο, γιατί ήταν λίγο σκοτεινή, σίγουρα είχα καλύτερες στιγμές. Είμαι σίγουρος πως πολλοί αθλητές και άλλοι άνθρωποι αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα. Ένα παράδειγμα από τον κόσμο του τένις είναι και η Ναόμι Οσάκα, που μίλησε ανοιχτά για την κατάθλιψη και τη σέβομαι πολύ γι’ αυτό».

Για την ψυχική του υγεία στην αρχή της πανδημίας: «Μου αρέσει αυτή η αβεβαιότητα που υπάρχει στην καριέρα μου. Θέλω να βλέπω που θα με οδηγήσουν οι προσπάθειές μου και εκείνη την περίοδο ήξερα πως για πολλούς μήνες δεν θα είχα αυτή τη δυνατότητα, δεν θα είχα την ευκαιρία να μεγαλώσω μέσα απ’ αυτές τις εμπειρίες και αυτό με έκανε ξαφνικά κλειστοφοβικό και ανασφαλή, τόσο που δεν είχα φανταστεί. Δεν έχω μιλήσει σε πολλούς ανθρώπους γι’ αυτό, αλλά πιστεύω πως είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε αυτά τα πράγματα. Προφανώς κανείς άνθρωπος δεν είναι τέλειος και είναι εντάξει κάποιες φορές να το παραδεχόμαστε».

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα