Διεθνή

Στη Χιλή καθαρίζουν χιλιάδες τάφους για τους νεκρούς της πανδημίας

Το σχέδιο είναι να ετοιμαστούν περίπου 2.000 τάφοι,

Parallaxi
στη-χιλή-καθαρίζουν-χιλιάδες-τάφους-γ-595902
Parallaxi

Ως την περασμένη εβδομάδα, στη χώρα καταγράφονταν από 350 ως 500 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Έκτοτε, η εξάπλωση του κορονοϊού επιταχύνθηκε ραγδαία, περνώντας από τα περίπου 1.000 κρούσματα το Σάββατο σε σχεδόν 2.660 την Τετάρτη και περίπου στον ίδιο αριθμό την Πέμπτη.

Οι νεκροθάφτες καθάρισαν τον τελευταίο μήνα περίπου 2.000 ατομικούς τάφους στο μεγάλο δημοτικό κοιμητήριο, στη συνοικία Ρεκολέτα, στο βόρειο Σαντιάγο, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του, ο Ρασίντ Σαούντ.

«Συνειδητοποιούμε την ιστορική στιγμή στην οποία βρισκόμαστε» κι ότι «ενδέχεται να χρειαστούμε περισσότερους τάφους — βλέπουμε τι γίνεται στις γειτονικές χώρες», εξήγησε ο Σαούντ.

Κάθε χρόνο, το προσωπικό του κοιμητηρίου καθαρίζει προσωρινούς τάφους όταν δεν εμφανίζονται συγγενείς για να τους διεκδικήσουν.

Αλλά όχι αυτή την περίοδο του έτους, διευκρίνισε ο Λουίς Γέβενες, γραμματέας του συνδικάτου των εργαζομένων στο κοιμητήριο και πρόεδρος της ομοσπονδίας συνδικάτων εργαζομένων στα δημοτικά κοιμητήρια.

Επισήμως, το σχέδιο είναι να ετοιμαστούν περίπου 2.000 τάφοι, ανέφερε ο Σαούντ, ενώ η COVID-19 είχε στοιχίσει μέχρι χθες τη ζωή σε 368 ανθρώπους στη Χιλή αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό, την 3η Μαρτίου.

Σε άλλες χώρες της περιοχής, έγινε «καταφυγή σε ομαδικούς τάφους», τα θύματα της πανδημίας «εγκαταλείπονταν στους δρόμους», πτώματα «αφήνονταν να αποσυντίθενται σε φορτηγά», απαρίθμησε. «Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε, ελπίζουμε να μη χρησιμοποιήσουμε» τους τάφους που διανοίχθηκαν, πρόσθεσε ο ίδιος.

ΑΠΕ

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα