Top

Στις φλόγες η χώρα και τη σημερινή νύχτα

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις των πύρινων μετώπων.

Parallaxi
στις-φλόγες-η-χώρα-και-τη-σημερινή-νύχτ-796182
Parallaxi

Ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο μοιάζει η Ελλάδα και σήμερα, με φωτιές να ξεσπούν συνεχώς, άλλες να βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες να έχουν οριοθετηθεί, προμηνύοντας ότι η νύχτα θα είναι δύσκολη.

Εκκενώνεται το χωριό Σκεπαστή στην Εύβοια – Πάνω από 50 καμένα σπίτια

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση με την φωτιά στη Βόρεια Εύβοια, καθώς προηγήθηκε και νέα μεγάλη αναζωπύρωση. Η φωτιά μπήκε στις Ροβιές, όπου οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν δια θαλάσσης, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 50 σπίτια κάηκαν. Πλέον καίγεται πευκόφυτο δάσος.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταφοράς εγκλωβισμένων πολιτών με σκάφη του Λιμενικού στις Ροβιές, όπου αρκετοί πολίτες για να αποφύγουν τις φλόγες κατέβηκαν στην παραλία της περιοχής. Σύμφωνα με τον Λιμενάρχη της Αιδηψούς μεταφέρθηκαν συνολικά 90 άτομα, καθώς και 3 σκυλιά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλοι οι πολίτες είναι καλά στην υγεία τους.

Φωτιά στην Άνδρο – Κινδυνεύουν σπίτια

Πριν λίγη ώρα ξέσπασε φωτιά στον όρμο Κορθίου από άγνωστη αιτία. Η φωτιά εκτείνεται στη ρεματιά. Καίγονται καλαμιές πίσω από το βενζινάδικο του όρμο Κορθίου. Κινδυνεύουν σπίτια.

Μεγάλη  είναι η κινητοποίηση της πυροσβεστικής. Επιτόπου βρίσκονται τα δύο πρώτα οχήματα και φτάνουν ενισχύσεις από Χώρα και Απροβάτου, σύμφωνα με το enandro.gr.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο πριν λίγο κάηκαν ζώα.

Αρχαία Ολυμπία: “Απειλείται ο αρχαιολογικός χώρος – Τα χωριά δεν έχουν βοήθεια”

Απειλητικά προς τον αρχαιολογικό χώρο κινούνται οι φλόγες, οι οποίες έχουν ζώσει και πολλούς οικισμούς. Έχουν καεί δεκάδες σπίτια σε τρία χωριά.

“Αυτή τη στιγμή γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να ανασχεθεί η φωτιά πριν από τον αρχαιολογικό χώρο. Τα χωριά δεν έχουν ενεργό μέτωπο και δεν έχουν επαρκείς δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Δίνουν μάχη οι άνθρωποι εκεί”, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γ. Γεωργιόπουλος.

Χαρδαλιάς: 7 πυρκαγιές σχεδόν ταυτόχρονα στην Ηλεία

Πλάτανος: Κάηκε ο Ι.Ν του Προφήτη Ηλία

Στις φλόγες παραδόθηκε ο Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία στον Πλάτανο Αρχ. Ολυμπίας, όπου καταστράφηκε ολοσχερώς.

Το εκκλησάκι του Προφήτης Ηλία είχε χτιστεί το 1922.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση των οικισμών Παραπούγκι, Καρνάσι, Δεσύλλα Μεσσηνίας

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στους οικισμούς Παραπούγκι, Καρνάσι ή Δεσύλλα Μεσσηνίας να εκκενώσουν τώρα προς Διαβολίτσι, λόγω δασικής πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Παραπούγκι, Καρνάσι ή Δεσύλλα Μεσσηνίας, εκκενώστε τώρα προς Διαβολίτσι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Ηλεία: Κινητοποίηση για ηλικιωμένο που δεν απομακρύνθηκε από την οικία του

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ilialive.gr, ένα σπίτι έχει τυλιχτεί στις φλόγες στον Πλάτανο, στην περιοχή Προφήτης Ηλίας. Σε παρακείμενη οικία κατοικεί ένας ηλικιωμένος, ο οποίος ακόμα δεν έχει εγκαταλείψει το σπίτι του με αποτέλεσμα να προκαλέσει την άμεση κινητοποίηση των ανδρών την Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να τον απομακρύνουν από την περιοχή.

Πυρκαγιά στο Αίγιο

Πυρκαγιά πλησίον της ΕΒΟ ξέσπασε νωρίτερα σήμερα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να σπεύδουν στο σημείο.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως τέθηκε υπό έλεγχο.

Μεγάλη πυρκαγιά στο Μαρτίνο Φθιώτιδας

Συναγερμός στις πυροσβεστικές δυνάμεις της Φθιώτιδας.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση πάνω από το Μαρτίνο και καίει πουρνάρια και χαμηλή βλάστηση.

Τα 3 πυροσβεστικά οχήματα που έφτασαν άμεσα στον χώρο που εξερράγη η πυρκαγιά στο Μαρτίνο και η μία βολή από το ελικόπτερο ericsson ήταν αρκετές για να τελειώσει άμεσα η καταστροφική της πορεία.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του Δήμου Λοκρών τον Παναγιώτη Καπουκίνη που μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η φωτιά εξερράγη στο πλάι της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο 119 χιλιόμετρο όπου είναι και τα σύνορα του Μαρτίνου με το Κάστρο της Βοιωτίας. Η άμεση επέμβαση των πυροσβεστών από γη και αέρα δεν της άφησε κανένα περιθώριο επέκτασης και πλέον έχει σβήσει» όπως σημειώνει.

Καλύτερη εικόνα εμφανίζουν οι πυρκαγιές στη Μακεδονία

Σε εξέλιξη συνεχίζουν να είναι οι πυρκαγιές σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ωστόσο, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εμφανίζουν όλες καλύτερη εικόνα και δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Στην Τορώνη, στη Σιθωνία Χαλκιδικής, όπου ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση, λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, παραμένουν 57 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα. Νωρίτερα συνέδραμαν το έργο της κατάσβεσης 1 αεροσκάφος και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Ϋπηρεσίας. Σε εξέλιξη παραμένει και η πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στη Δημοτική Ενότητα Γαλλικού στο Κιλκίς, όπου επιχείρησε και ελικόπτερο. Στη Δυτική Μακεδονία, σε εξέλιξη είναι οι φωτιές στα όρια του Δίλοφου και Πεντάλοφου Κοζάνης και Σαμαρίνας Γρεβενών, στη Δεσκάτη και στον Πολύμυλο.

Η εικόνα της Χαλκιδικής

Η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στην Τορώνη, σύμφωνα με πληροφορίες της parallaxi έχει οριοθετηθεί και τα πράγματα στο βουνό βαίνουν προς εκτόνωση.

Παραμένουν 57 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα. Νωρίτερα συνέδραμαν το έργο της κατάσβεσης 1 αεροσκάφος και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σε εξέλιξη παραμένει και η πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στη Δημοτική Ενότητα Γαλλικού στο Κιλκίς, όπου επιχείρησε και ελικόπτερο.

Στη Δυτική Μακεδονία, σε εξέλιξη είναι οι φωτιές στα όρια του Δίλοφου και Πεντάλοφου Κοζάνης και Σαμαρίνας Γρεβενών, στη Δεσκάτη και στον Πολύμυλο.

Τουλάχιστον 60.000 στρέμματα κάηκαν μέσα στο πρώτο τετραήμερο του Αυγούστου

Ο αρχικός απολογισμός των καμένων εκτάσεων στη χώρα για το διάστημα 1-4 Αυγούστου 2021 ξεπερνάει το 50% της καμένης έκτασης που συνήθως καίγεται σε μια ολόκληρη αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με το κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Πληροφορίες: newsbomb.gr, news247.gr

Δείτε επίσης

Copernicus: Η Μεσόγειος έχει εξελιχθεί σε hotspot πυρκαγιών – Πιθανότερα και σφοδρότερα τα κύματα καύσωνα

Η Μεσόγειος έχει εξελιχθεί σε hotspot πυρκαγιών, ενώ το κύμα καύσωνα στην περιοχή αυξάνει τον κίνδυνο νέων δασικών πυρκαγιών και ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή, προειδοποιεί το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus που λειτουργεί υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η προκαλούμενη από τον άνθρωπο κλιματική αλλαγή καθιστά πιθανότερα και σφοδρότερα τα κύματα καύσωνα, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Η Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS) ανακοίνωσε ότι οι συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας έχουν εκτοξεύσει τον κίνδυνο για νέες πυρκαγιές, αν και μόνες οι υψηλές θερμοκρασίες δεν πυροδοτούν πυρκαγιές, διότι χρειάζεται πηγή ανάφλεξης.

Η Υπηρεσία που παρακολουθεί τις δασικές πυρκαγιές μέσω δορυφόρων και επίγειων σταθμών και προειδοποιεί ότι οι εκπομπές και η ένταση των δασικών πυρκαγιών αυξάνεται με ταχύτητα στην Τουρκία και τη Νότια Ιταλία.

Στην Τουρκία, η Ισχύς Ακτινοβολίας Πυρκαγιάς (FRP), που μετρά την ενέργεια που παράγεται από την καύση των δένδρων και άλλων υλικών, έφθασε στα υψηλότερα ημερήσια επίπεδα από την έναρξη των μετρήσεων του δείκτη το 2003.

Τα νέφη του καπνού από τις πυρκαγιές της νότιας Τουρκίας ήταν καθαρά ορατά στις δορυφορικές λήψεις της περιοχής και η σφοδρότητα των πυρκαγιών προκάλεσε υψηλά επίπεδα ρύπανσης αιωρούμενων σωματιδίων επάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την CAMS.

«Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η στενή παρακολούθηση αυτών των υψηλής έντασης πυρκαγιών καθώς ο καπνός που εκπέμπουν μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα τοπικά, καθώς και στις περιοχές όπου μεταφέρεται από τους ανέμους», δηλώνει ο επικεφαλής επιστήμονας του Copernicus Mark Parrington.

Η Ιταλία, η Αλβανία, η Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία και ο Λίβανος βρίσκονται αντιμέτωπες με δασικές πυρκαγιές από το τέλος του Ιουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων σε βοήθεια της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Nasa fires

Μπεχράκης: Τα σωματίδια καπνού μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο- Οι κίνδυνοι για παιδιά, εγκύους

Τα σωματίδια διεγείρουν έναν μηχανισμό φλεγμονής, ο οποίος προσβάλλει όλα τα όργανα αρχίζοντας πρώτα από το αναπνευστικό, αλλά και από το κυκλοφορικό, ενώ ευθύνονται για υπερτασικά επεισόδια, για αρρυθμίες, για στεφανιαία προβλήματα κι έχουν αποδειχθεί ότι είναι ακόμα και καρκινογόνα μακροπρόθεσμα», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας. Μπεχράκης: Τα σωματίδια καπνού μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο- Οι κίνδυνοι για παιδιά, εγκύους

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα μικροσωματίδια καπνού που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές έκρουσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, τόνισε ότι η μακροχρόνια εισπνοή τους μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρκίνο, αλλά και σειρά άλλων προβλημάτων υγείας.

«Αυτά τα μικροσωματίδια που παράγονται από τις πυρκαγιές των δασών έχουν αυξημένη τοξικότητα και πρέπει όσο μπορούμε να τα αποφεύγουμε. Έχουν αεροδυναμικό σήμα και πολύ μικρή διάμετρο έτσι ώστε παρασύρονται από εισπνεόμενο ρεύμα αέρος και φτάνουν πολύ βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα όπου διεγείρουν έναν μηχανισμό φλεγμονής, ο οποίος προσβάλλει όλα τα όργανα αρχίζοντας πρώτα από το αναπνευστικό, αλλά και από το κυκλοφορικό, ενώ ευθύνονται για υπερτασικά επεισόδια, για αρρυθμίες, για στεφανιαία προβλήματα κι έχουν αποδειχθεί ότι είναι ακόμα και καρκινογόνα μακροπρόθεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεχράκης.

Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε και για τα παιδιά σημειώνοντας ότι όταν βγουν έξω κι εκτεθούν σε τέτοιου είδους περιβάλλον, εισπνέουν μεγάλη ποσότητα αέρος σε σχέση με το σωματικό τους βάρος, τον εισπνέουν με μεγάλη ροή και άρα η διεισδυτικότητα των σωματιδίων είναι δεδομένη. « Και το χειρότερο είναι ότι το παιδί εισπνέει σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια του εδάφους. Οι μετρήσεις έχουν γίνει σε ύψος 2 μέτρων, ενώ το παιδί αναπνέει σε ύψος 40-50 εκατοστών. Η επίδραση τους είναι πολύ μεγαλύτερη. Πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά όσο μπορούμε», υπογράμμισε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στους κινδύνους για τις εγκύους επισημαίνοντας ότι πρέπει να προσέχουν να μην εκτεθούν και να μην εισπνεύσουν αυτόν τον ρύπο, γιατί προκαλεί προβλήματα στο έμβρυο, όπως προβλήματα χαμηλού σωματικού βάρους, πρόωρου τοκετού κλπ.

Τέλος, ανέφερε ότι άτομα που έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα, άσθμα ή αναπνευστικά νοσήματα καλό είναι να φορούν μάσκα και να μείνουν στο σπίτι, να μην περπατάνε πολύ.

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο Πέμπτη για πολλές περιοχές της χώρας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, οι περιοχές είναι οι εξής:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας) Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Σερρών, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής) Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Τρικάλων) Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ ‘Αρτας) Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας) Περιφέρεια Αττικής Περιφέρεια Πελοποννήσου Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος Περιφέρεια Κρήτης Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου-Κάσου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου )

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα