Top

Στο φως οι διάλογοι γυναικών που συνελήφθησαν για έκδοση πλαστών πιστοποιητικών

Σχεδόν 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα.

Parallaxi
στο-φως-οι-διάλογοι-γυναικών-που-συνελ-569510
Parallaxi

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η πανδημία του κοροναϊού στη χώρα και συγκεκριμένα στη Βόρεια Ελλάδα. Τα κρούσματα αυξάνονται, το Σύστημα Υγείας πιέζεται και οι ειδικοί εκπέμπουν «SOS».

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, τόνισε ότι η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αγγίζει το 100%. Μάλιστα, όσοι πολίτες νοσηλεύονται είναι στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι.

«Η Βόρεια Ελλάδα πιέζεται πολύ με ασθενείς που αρνούνται να εμβολιαστούν. Είναι οι πιο ευάλωτοι. Όλες οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα έχουν φτάσει σε πληρότητα σχεδόν 100%», είπε και πρόσθεσε:

«Αυτοί που έρχονται είναι ανεμβολίαστοι. Η πανδημία έχει εντοπιστεί εκεί, έχει εντοπίσει τους ευάλωτους και τους μολύνει και τους καταστρέφει. Στο νοσοκομείο μας αυτοί που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ είναι όλοι ανεμβολίαστοι».

Ωστόσο, σημείωσε ότι ελπίζει το φαινόμενο αυτό να είναι προσωρινό, «να μην είναι η αρχή μιας τραγωδίας» και να οφείλεται στην επιστροφή των εκδρομέων.

Παράλληλα, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου έκανε λόγο για πανδημία ανεμβολίαστων.

«Η Δράμα έχει δώσει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών ανά 100.000 κατοίκους κι έχει το μικρότερο εμβολιασμού», υπογράμμισε.

Self test: Πότε θα πρέπει να το ξανακάνουν οι μαθητές

Τη σχολική κάρτα με το self test που πραγματοποίησαν την Παρασκευή, παρέδωσαν στα σχολεία τους οι μαθητές, στο πλαίσιο των μέτρων του υπουργείου Παιδείας για την εύρυθμη λειτουργία της εκπαίδευσης εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού.

Τα self test δίνονται δωρεάν και γίνονται πριν την Τρίτη και την Παρασκευή και έως 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Οι μαθητές των δημοτικών σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων υποχρεούνται σε self test εβδομαδιαίως, ένα τη Δευτέρα και ένα την Πέμπτη. Την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη και την Παρασκευή, δηλώνονται στη σχολική κάρτα που τους χορηγήθηκε στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς. Η δήλωση του αποτελέσματος γίνεται είτε στη σχολική κάρτα είτε στο self-testing.gov.gr.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει το υπουργείο Παιδείας, βασικός στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα τμήματα τη φετινή σχολική περίοδο και τα σχολικά μαθήματα να γίνονται διά ζώσης και όχι με τηλεκπαίδευση, όπως τις προηγούμενες χρονιές.

Οι μαθητές πήγαν και την προηγούμενη εβδομάδα στα σχολεία τους με τη σχολική κάρτα, στην οποία αναγραφόταν το αποτέλεσμα του self test.

Κοροναϊός: Τριπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η αναλογία θανάτων στην Ελλάδα

Πώς εκδίδεται η σχολική κάρτα

Για την έκδοση της σχολικής κάρτας πρέπει να επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο για τη δήλωση αυτοδιαγνωστικών τεστ COVID-19 – Self tests.

Για την εισαγωγή χρειάζονται ο κωδικοί Τaxisnet.

Στη συνέχεια επιλέγετε: Σχολική κάρτα για COVID-19, συμπληρώνετε τα πεδία και εκτυπώνετε.

Παρέχεται η δυνατότητα και για εκτύπωση της σχολικής κάρτας και χειρόγραφης συμπλήρωσης.

Η σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων.

Χρήση μάσκας δεν πρέπει να γίνεται κατά το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση, οπότε πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις καθώς και κατά τη διάρκεια της σίτισης.

Λινού: Τα self tests των μαθητών πρέπει να γίνονται μέσα στις σχολικές αίθουσες

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα κρούσματα κορωνοϊού σε σχολεία, αλλά και τα προστατευτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν και οι εμβολιασμένοι, μίλησε στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100 και την εκπομπή “Check in στα γεγονότα” η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Η κα Λινού σημείωσε ότι αναμενόταν έξαρση του ιού στις αρχές του φθινοπώρου σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, καθώς “ήδη από τις αρχές καλοκαιριού υπήρχε ύφεση στη χρήση μέτρων ατομικής προστασίας, χωρίς να υπάρχει αύξηση των εμβολιασμών”.

Η ίδια υποστήριξε ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα στις “κόκκινες περιοχές”, όχι όμως “lockdown και μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα”. “Αξιοποιήστε τον υπαίθριο χώρο, φορέστε μάσκα σε όλους τους χώρους, αποφύγετε τους εσωτερικούς χώρους εστίασης” προέτρεψε τους πολίτες η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας. 

Ερωτηθείσα από τη δημοσιογράφο Βάσω Λυκουρίνου για τη λειτουργία των σχολείων, η κα Λινού υποστήριξε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος εξέτασης των παιδιών πριν την προσέλευσή τους στις τάξεις. “Τα self tests δεν πρέπει να γίνονται στο σπίτι 24 ή 48 ώρες πριν να πάει το παιδί στο σχολείο. Το ιδανικό θα ήταν να γίνονται μέσα στις αίθουσες, με επίβλεψη των εκπαιδευτικών ή με part time απασχόληση λειτουργών υγείας. Σε περίπτωση που βρεθεί το πρώτο κρούσμα, θα πρέπει να ειδοποιηθεί ο ΕΟΔΥ και να γίνουν rapid tests σε όλα τα παιδιά αμέσως” είπε.

Σχετικά με την αναλογία εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων που νοσούν από covid19, η κα Λινού ανέφερε ότι “είναι σπανιότερο να κολλήσουν οι εμβολιασμένοι κι ακόμη κι αν κολλήσουν ο ιός αναπαράγεται πιο αργά στο σώμα τους”. “Δεν μεταφέρουν τόσο συχνά τον ιό και δεν υποφέρουν. Δεν περνάνε δύσκολα τη νόσο. Ένας εμβολιασμένος έχει 20 φορές μικρότερη πιθανότητα να μπει στην εντατική” σημείωσε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας. 

Τέλος, ερωτηθείσα για το εάν θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τρίτη δόση του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, η ίδια τόνισε ότι “εάν είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ του να εμβολιαστεί κάποιος ανεμβολίαστος με 1η και 2η δόση και να δώσουμε μια τρίτη δόση σε έναν υγιή άνθρωπο, θα πρέπει να προτιμήσουμε τον ανεμβολίαστο”. 

Εικονικοί εμβολιασμοί: Τι κατέθεσε η γραμματέας της γιατρού – Οι διάλογοι

corona vaccine

Αναβλήθηκε επ’ αόριστον  η δίκη των τριών κατηγορούμενων για την υπόθεση εικονικών εμβολιασμών του ΙΚΑ Λ. Αλεξάνδρας ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου.

Η κατηγορούμενη στην κατάθεσή της (η γραμματέας της γιατρού) αναφέρει ότι έκανε το εμβόλιο και ένιωσε την έξοδο τη σύριγγας από τον ώμο της, ενώ απαντά ότι φοβόταν να εμβολιαστεί για τυχόν άγνωστες παρενέργειες αλλά το τελευταίο διάστημα σκεφτόταν ότι επιβάλλεται να εμβολιαστεί, καθώς υπάρχουν πολλά κρούσματα και έρχεται χειμώνας.

Στη δικογραφία υπάρχουν και οι τηλεφωνικοί διάλογοι μεταξύ των τριών γυναικών που συνελήφθησαν από την Αστυνομία για την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το Open. Σε συνομιλία των δύο γυναικών φαίνεται να γίνεται η συνεννόηση για το πως θα πάνε μαζί για το εμβόλιο την ίδια ώρα, παρά το γεγονός ότι από το σύστημα είχαν πάρει διαφορετική ώρα ραντεβού.

  • Α. Πάρε πες, κοίτα αύριο έχουμε εμβόλιο αλλά η κυρία είναι στη 1:20 και εγώ είμαι 12:20.
  • Β. Ναι.
  • Α. Να έρθουμε μαζί ναι.
  • Β. Εντάξει, ναι ναι, θα την πάρω.

Σε άλλη συνομιλία αργότερα η μια γυναίκα ειδοποιεί ότι όλα έχουν κανονιστεί για το κοινό ραντεβού του εμβολιασμού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο δικαστήριο θα υποστηρίξουν ότι έκαναν το εμβόλιο και οι δύο κανονικά.

Πηγές: in.gr/ Έθνος/ TV100
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα