Επικαιρότητα

Αιχμές Μπουτάρη κατά Μητσοτάκη, Σιμόπουλου, Ζέρβα για τα αρχαία της Βενιζέλου

Στο πλαίσιο εκδήλωσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπου τιμήθηκε για το έργο του

Parallaxi
αιχμές-μπουτάρη-κατά-μητσοτάκη-σιμόπ-854116
Parallaxi

Το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων αποφάσισε να τιμήσει σήμερα στο εντευκτήριο (Cafe thea/tro) του Βασιλικού Θεάτρου στο πρόσωπο του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη όλους τους πολίτες και τους επιστήμονες που πάλεψαν από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουν να παλεύουν για τη σωτηρία των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου.

Αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα σε δεύτερο χρόνο για να τιμηθούν οι επιστήμονες και εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων, όπως οι: Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, Βλάσης Κουμούσης, Μαρία Παναγιωτίδη – Κεσίσογλου και Σοφία Κολοπίση – Βέρτη.

Ο Γιάννης Μπουτάρης παίρνοντας τον λόγο δήλωσε πως το θέμα των αρχαίων βρίσκεται πλέον στα χέρια του Κ. Μητσοτάκη και ότι εκείνος έχει την ευθύνη για τη διάσωση τους στο χώρο που βρίσκονται. Μάλιστα, κατηγόρησε τον βουλευτή Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Στράτο Σιμόπουλο αλλά και τον νυν δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, τονίζοντας πως έχουν συστηματικά παραπληροφορήσει την πόλη για το ζήτημα των αρχαιοτήτων. Ακόμα, ανέφερε ότι αν τα αρχαία βρίσκονταν στην Αθήνα θα τα είχαν σώσει. Όπως είπε “αν ήθελαν όλα θα είχαν λυθεί, αλλά εδώ δεν είναι Αθήνα, όπου την Ομόνοια την ξαναφτιάχνουν κάθε 10 χρόνια. Εδώ είμαστε αποικία, έτσι μας αντιμετωπίζουν”. Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης επισήμανε δε πως η πολιτική ηγεσία οφείλει να σεβαστεί την πλειοψηφία των πολιτών της Θεσσαλονίκη που ζητούν να παραμείνουν τα αρχαία στη θέση τους και κάλεσε το υπουργείου Πολιτισμού να ενημερώσει την πόλη τι θα απογίνουν οι αρχαιότητες που μεταφέρονται.

«Δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου αν δεν ξέρεις το παρελθόν σου. Η τιμή αυτή, δεν αφορά εμένα αλλά εκατοντάδες άτομα», σημείωσε ο τέως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Πολιτών για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Γιάννης Μπουτάρης, παραλαμβάνοντας το δώρο του ΣΕΑ, ένα αντίγραφο γλυπτού του Θόδωρου Παπαγιάννη.

«Εγώ θεωρώ ότι το χρέος μου το έχω κάνει», είπε μεταξύ άλλων ενώ ζήτησε να μάθει τι θα απογίνουν τα αρχαία που έχουν ήδη φύγει και βρίσκονται στο Καλοχώρι, αν δηλαδή το ΥΠΠΟ θα τα εντάξει στο Βυζαντινό Μουσείο ή θα δημιουργήσει ένα ξεχωριστό χώρο και αν θα αξιοποιηθούν σε χώρους του μετρό.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου, Δέσποινα Κουτσούμπα αναφέρθηκε στην ιστορία των αρχαιοτήτων και στην θετική στάση του Γιάννη Μπουτάρη από το πρώτο λεπτό.

«Αν δεν ήταν ο Γιάννης Μπουτάρης το θέμα θα είχε θαφτεί» δήλωσε.

«Ως σύλλογος θέλουμε, ενώ είναι ακόμη σε εξέλιξη ο αγώνας για τις αρχαιότητες, να τιμήσουμε τους χιλιάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης και τους εκατοντάδες επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που στάθηκαν δίπλα μας και δε σταμάτησαν μέχρι σήμερα να αγωνίζονται για την καρδιά της βυζαντινής πόλης που βρέθηκε στο σταθμό Βενιζέλου», τόνισε η Δέσποινα Κουτσούμπα. Όπως είπε, δεν υπάρχει πολιτική βούληση να παραμείνουν τα αρχαία στη θέση τους, όπως επιστημονικά είναι το σωστό και το ζητούν όλοι οι αρχαιολόγοι Έλληνες και ξένοι. Σημείωσε δε πως ακόμα και σήμερα η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη καθώς όπως έδειξε η σημερινή αυτοψία, το μεγαλύτερο μέρος του μνημείου βρίσκεται ακόμα στη θέση του και μπορεί να αναστηλωθεί.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα