Στον Έβρο συμβαίνουν και παρατράγουδα

Ανησυχία προκαλούν αλλεπάλληλα περιστατικά αυτόκλητης βίας στο όνομα της πατρίδας.

Parallaxi
στον-έβρο-συμβαίνουν-και-παρατράγουδ-561816
Parallaxi

Διαβάζοντας με προσοχή όσα συμβαίνουν στον Έβρο τις τελευταίες μέρες, όχι μόνο στη γραμμή των συνόρων αλλά και λίγο πιο πίσω, δεν ξέρω πόσο ήσυχος μπορεί να νοιώθει κανείς.

Αφού έχει προηγηθεί ένα διάστημα ”προετοιμασίας” ενός κλίματος, από ακραίες φωνές, ημιεπίσημες, αλλά και επίσημες, όπως πρωτοκλασσάτα στελέχη της Ν.Δ. και δημοσιογράφοι-διαμορφωτές της κοινής γνώμης, σε μεγάλα ΜΜΕ, με εκατομμύρια θεατές και αναγνώστες, έφτασε όπως φαίνεται η ώρα των αυτόκλητων υπερασπιστών της πατρίδας.

Λες και η Πατρίδα δεν έχει δομές, δεν έχει στρατό, αστυνομία, επίσημο κράτος, δεν εντάσσεται σε έναν Ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Η ανάρτηση του εκδότη Γιάννη Λασκαράκη, της Γνώμης του Έβρου σοκάρει, για το τι συμβαίνει εκεί πάνω:

«Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στον Έβρο. Ένα εθνικιστικό και μισαλλόδοξο τσουνάμι σαρώνει τον τόπο μας. Όλοι κυκλοφορούν με όπλα παριστάνοντας την πολιτοφυλακή εναντίον της «εισβολής» των μεταναστών και των προσφύγων. Στο Δέλτα του Έβρου ξυλοκόπησαν τον δημοσιογράφο του CNN Κώστα Πλιάκο και κατέστρεψαν τον εξοπλισμό του. Όλοι οι παράνομοι οικιστές του προστατευόμενου βιότοπου βγήκαν παγανιά για να κυνηγήσουν τα «θηράματά» τους και να δικαιολογήσουν τις αυθαίρετες βίλες τους, ως υπερασπιστές του πατρίου εδάφους, όπως τους αποκάλεσε ο ένδοξος Καμμένος. Το δυστύχημα είναι ότι κάποιοι παρέσυραν και τον Πρωθυπουργό να φωτογραφηθεί μαζί τους, να αναπαράγει τα λόγια τους, και να υποσχεθεί νομιμοποίηση των αυθαιρέτων τους. Η Εκκλησία ευλογεί τα όπλα και οι αιρετοί φωτογραφίζονται με τους ένοπλους. Μέρες του 1897. Μέρες δόξας λαμπρές απέναντι στον ανύπαρκτο εχθρό. Τζάμπα μάγκες. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες νεοναζί έρχονται από τη Γερμανία να πάρουν μέρος στην αντίσταση εναντίον των μεταναστών. Το σίγουρο είναι ότι για να αξιοποιήσει αυτός ο τόπος τη γεωστρατηγική του θέση και να ξεφύγει από τη μοίρα του γραφικού περιθωρίου, που τον θυμούνται μόνον στις κρίσεις, δεν υπάρχει ελπίδα καμιά. Πρέπει κάποιοι να μιλήσουν. Οι φίλοι μου δημοσιογράφοι και αρθρογράφοι της Αθήνας, οι πολιτικοί που αντιστέκονται στον εθνολαϊκισμό, οι απλοί πολίτες που ντρέπονται γι’ αυτά που συμβαίνουν. Ήδη οι ντόπιοι δεχόμαστε απειλές και ύβρεις. Δημοσιογράφος της Ορεστιάδας αναγκάστηκε να «εξαφανίσει» το κείμενό του. Ο Έβρος ζητά τη συμπαράσταση των προοδευτικών πολιτών».

Την ψύχραιμη ανάρτηση ακολούθησε μια τρομακτική ανθρωποφαγία και ένα τσουνάμι ειρωνείας και απειλών στα social media και νέα καλέσματα για αυτόκλητη δράση ιδιωτικών ομάδων ασφαλείας στα σύνορα. Τα οπτικά ντοκουμέντα που δημοσιεύτηκαν την επιβεβαιώνουν.

https://www.youtube.com/watch?v=4Qyhh_EKGWM&feature=emb_logo

Στο μεταξύ δημοσιογράφοι επιβεβαιώνουν ότι πέφτουν θύματα επιθέσεων υπερ-πατριωτών, γιατί απλά προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους, ενώ ψύχραιμα σχόλια ανθρώπων που κατάγονται από την περιοχή γίνονται αντικείμενο λιθοβολισμού. Παράδειγμα το σχόλιο του Πασχάλη Αγανίδη:

”Ένα σχόλιο που οφείλω για τον τόπο που μεγάλωσα, κι ας χλευαστεί από πολλούς φίλους ως «εκτός θέματος» αυτή την στιγμή…

Όταν, αργά ή γρήγορα, η ένταση στα σύνορα μειωθεί, τα πνεύματα ηρεμήσουν και ο Έβρος δεν θα βρίσκεται πια στο επίκεντρο της πίεσης του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, τι θα μείνει άραγε από εκείνες τις ημέρες; Το αίσθημα περηφάνιας και αγάπης για την πατρίδα θα υπάρχει πάντα, αλλά η τεχνητή διόγκωση των συναισθημάτων με τις «πολεμικές φαντασιώσεις» θα ξεφουσκώσει. Ο συντηρητισμός και η υπεράσπιση της περίκλειστης κοινωνίας θα ενταθούν, ο φόβος απέναντι στον ξένο θα μεγαλώσει, τα αισθήματα για τον Τούρκο θα χειροτερεύσουν. Η εδραιωμένη άποψη για τον «ξεχασμένο τόπο» θα παραμείνει, οι συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ερήμωσης δεν θα αναστραφούν, ενώ κάποιοι θα κάνουν νέες πολιτικές καριέρες εξαργυρώνοντας την σημερινή επένδυση στην τόνωση των παθών. Το ότι ο «Έβρος άντεξε και δεν έπεσε» θα μείνει ως ωραία ανάμνηση στην σκέψη των κατοίκων, αλλά το τι πρέπει να κάνουμε ώστε ο Έβρος να σηκωθεί είναι αυτό που μένει πάντα μετέωρο. Κι αν τώρα μοιάζει δύσκολο να το δει κανείς με ψυχραιμία, η ελπίδα για τον τόπο δεν θα έρθει από την περιχαράκωση στα κλειστά μυαλά και σύνορα και τον φόβο απέναντι στους γείτονες και τους ξένους, αλλά μόνο από πολιτικές και μέτρα που οικοδομούν εμπιστοσύνη και ειρηνική συμβίωση, από την ανοιχτή οικονομία και την διασυνοριακότητα, από την ανοιχτή κοινωνία που δέχεται το διαφορετικό, από την συμμετοχή στην αξία που μπορεί να παράγει η στρατηγική γεωγραφία στην ενέργεια, τις υποδομές και τις μεταφορές, από την επένδυση στην εκπαίδευση και στην καινοτομία που μπορούν να στηρίξουν την μεταποίηση και την αγροτική οικονομία. Ο συστημικός συντηρητισμός του κλειστού θα κρατήσει τον τόπο μας καθηλωμένο. Η ανοιχτή ματιά για το αύριο είναι ο μόνος δρόμος.”

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες μαρτυρίες πολίτες με όπλα στα χέρια περιπολούν στην εθνική οδό και στα παραποτάμια σημεία του Έβρου.

Στο μεταξύ παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης τα στοιχεία για τον θάνατο του 22χρονου Σύρου Μοχάμαντ αλ Αραμπ στον Εβρο το πρωί της Καθαράς Δευτέρας που φέρνει στη δημοσιότητα η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture είναι αποκαλυπτικά και προκαλεί ερωτηματικά γιατί η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται το συμβάν. Το βίντεο καταγράφει επίσης την επιχείρηση μεταφοράς του 22χρονου από άλλους πρόσφυγες πίσω στο ποτάμι, από κει με βάρκα στην απέναντι όχθη και εν συνεχεία οδικώς στο νοσοκομείο των Υψάλων, στην περιοχή της Αδριανούπολης.

The Killing of Muhammad al-Arab from Forensic Architecture on Vimeo.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα