Διεθνή

Στους δρόμους ο «Πούτιν» για την απελευθέρωση του Ναβάλνι

Πώς ένας διαδηλωτής στη Γενεύη τράβηξε πάνω του όλα τα βλέμματα.

Parallaxi
στους-δρόμους-ο-πούτιν-για-την-απελε-540720
Parallaxi

Λίγες ώρες πριν την αναμενόμενη ιστορική συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τζο Μπάιντεν στη Γενεύη ένας διαδηλωτής υπέρ της απελευθέρωσης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι τράβηξε όλα τα βλέμματα πάνω του. Ο λόγος; Γιατί παρίστανε τον Ρώσο Πρόεδρο.   

Γυμνόστηθος, με στρατιωτικό παντελόνι, όπως ακριβώς είχε εμφανιστεί πρόσφατα σε φωτογραφίες από τις διακοπές του ο αληθινός πρόεδρος, και με μια μάσκα του Πούτιν, ο διαδηλωτής Αλεξάντερ Λιουμπούσκιν καθόταν σε ηλιόλουστη πλατεία της Γενεύης, προσποιούμενος ότι πίνει βότκα.

Όταν ρωτήθηκε, αν περιμένει ένα καλό αποτέλεσμα από τη συνάντηση των δύο ηγετών που αναμένονται να συναντηθούν σε μια  επιβλητική έπαυλη του 18ου αιώνα με θέα στη λίμνη της Γενεύης, εκείνος δήλωσε: «Μα φυσικά. Αν όχι, θα διακόψω τη ροή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου».

Ο viral διαδηλωτής είχε μαζί του ένα ψεύτικο πιστόλι και ένα μπουκάλι το οποίο δήθεν περιείχε τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ, ο οποίος, σύμφωνα με Γερμανούς γιατρούς, χρησιμοποιήθηκε τον περασμένο χρόνο για την δηλητηρίαση του Ναβάλνι στη Σιβηρία, αν και το Κρεμλίνο αρνείται σθεναρά πως διέταξε τη δηλητηρίαση του Ρώσου αντιφρονούντα.

Την ίδια στιγμή, ενόψει της επίσκεψης Πούτιν, δεκάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της απελευθέρωσης του Ναβάλνι από ρωσική φυλακή, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης 2,5 ετών, κρατώντας πανό «Ρωσία χωρίς τον Πούτιν».

Την περασμένη εβδομάδα, η κόρη του Ναβάλνι παρέλαβε για λογαριασμό του πατέρα της το βραβείο “ηθικού θάρρους” σε διαδικτυακή εκδήλωση από την Σύνοδο της Γενεύης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Δημοκρατία.

Όσον αφορά τη συνάντηση Μπάιντεν και Πούτιν, ένας Αμερικανός αξιωματούχος έχει ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση του Μπάιντεν θα θέσει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα πυρηνικά και τις επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα συζητηθεί και η υπόθεση Ναβάλνι.

Λίγο πριν την αναμενόμενη συνάντηση των δυο ομολόγων, μια διαδηλώτρια, η Μαρία Κνιάζεβα, εξέφρασε την ελπίδα πως ο Μπάιντεν να θέσει ευθέως το ζήτημα απελευθέρωσης του Ναβάλνι: «Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να προηγούνται στρατηγικά ζητήματα, αλλά αν ο Μπάιντεν και άλλοι δυτικοί ηγέτες δεν ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα τότε ποιος θα το κάνει;», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα