«Συγνώμη, λάθος» λένε οι ΗΠΑ για τα μπαλόνια που τελικά αποδείχτηκαν «αθώα»

Δεν βρέθηκε κανένα περίεργο στοιχείο ή ένδειξη

Parallaxi
συγνώμη-λάθος-λένε-οι-ηπα-για-τα-μπαλ-970145
Parallaxi

Δεύτερες σκέψεις για τα αγνώστου ταυτότητας μπαλόνια που καταρρίφθηκαν από την αμερικανική αεροπορία φαίνεται πως έχουν οι ΗΠΑ.

Και μπορεί για το περίφημο «μπαλόνι» της Κίνας να είναι σίγουροι πως πρόκειται για κατασκοπευτικό εργαλείο, που ίσως λοξοδρόμησε από την πορεία του και μπήκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, ωστόσο για τα άλλα τρία που εντοπίστηκαν και καταρρίφθηκαν, ο Λευκός Οίκος έχει αμφιβολίες.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη δήλωσε πως τα προκαταρκτικά στοιχεία από τις έρευνες στα αντικείμενα αυτά δεν έδειξαν κάτι περίεργο και δεν εμπλέκονται σε ένα ευρύτερο κινεζικό κατασκοπευτικό πρόγραμμα μπαλονιών.

«Δεν έχουμε κάποια ένδειξη ή κάτι που να δείχνει ότι αυτά τα τρία αντικείμενα ήταν μέρος κατασκοπευτικού προγράμματος μπαλιονιών της Κίνας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι.

Τα τα τρία «αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα» που καταρρίφθηκαν την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή στις βόρειες ΗΠΑ και τον Καναδά ήταν πιθανότατα… «αθώα μπαλόνια για εμπορικούς ή ερευνητικούς σκοπούς».

Το αλαλούμ με τα «μπαλόνια» κόστισε, δε, ακριβά, καθώς η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ χρησιμοποίησε για τις επιχειρήσεις αυτές πυραύλους AIM-9X Sidewinder. Ο καθένας κοστίζει περίπου 400.000 δολάρια. Μάλιστα ο ένας δεν βρήκε στόχο και έκανε μία τρύπα στο νερό!

Εκτός από το οικονομικό κόστος τα εν λόγω περιστατικά είχαν κόστος και στις σχέσεις Κίνας – ΗΠ, οι οποίες ψυχράνθηκαν περισσότερο.

Η Κίνα πάντως επιμένει ότι το μπαλόνι που καταρρίφθηκε ήταν ένα «πολιτικό αερόπλοιο που χρησιμοποιήθηκε για έρευνα».

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα