Top

Συναγερμός στο Δαφνί: Θετικοί δέκα ηλικιωμένοι και έξι εργαζόμενοι

Όλες οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με την εξάπλωση του φονικού ιού και τα μέτρα κατά αυτού.

Parallaxi
συναγερμός-στο-δαφνί-θετικοί-δέκα-ηλι-257021
Parallaxi

Νέος συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές Αρχές μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στο Γηροψυχιατρικό τμήμα στο Δαφνί.

Κατά τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, στο Γηροψυχιατρικό τμήμα που νοσηλεύονται ηλικιωμένοι ψυχικά ασθενείς εντοπίστηκαν δέκα ασθενείς να νοσούν από κοροναϊο και έξι εργαζόμενοι.

Στο συγκεκριμένο τμήμα νοσηλεύονται 22 ηλικιωμένοι ασθενείς.

Οι επτά ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Γεννηματάς, Παμμακάριστος και Αττικό και οι τρεις στη παθολογική του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου.

Σημειώνεται ότι η ιχνηλάτηση συνεχίζεται.

Θεσσαλονίκη: Η Πρωτοβουλία Εστίασης προσφέρεται να αναλάβει την πλήρη σίτιση όλου του υγειονομικού προσωπικού από άλλες πόλεις

Την πλήρη σίτιση για όλο το υγειονομικό προσωπικό που έρχεται στη Θεσσαλονίκη από κάθε γωνιά της χώρας, προκειμένου να ενισχύσει το σύστημα υγείας της πόλης λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού, προσφέρεται να αναλάβει η Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης (ΠΕΘ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής ΠΕΘ, έχουν γίνει όλες οι ενέργειες επικοινωνίας από πλευράς Πρωτοβουλίας Εστίασης προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. ‘Οπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, οι εστιάτορες της Θεσσαλονίκης κάνουν το ελάχιστο σε σχέση με την προσφορά του υγειονομικού προσωπικού στο κοινωνικό σύνολο.

Γ. Γεραπετρίτης: Ηρωικές οι προσπάθειες των υγειονομικών

Τις ηρωικές προσπάθειες των λειτουργών υγείας εξήρε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό “Θέμα FM” και ενώ η χώρα, πρόσθεσε, έχει πιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά τις κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για την απόδοση των μέτρων, συμπλήρωσε εξάλλου.

Ξεκινώντας από την, σε παγκόσμια κλίμακα, δυναμική του φαινομένου που “ξεπέρασε τις προβλέψεις των ειδικών επιδημιολόγων, το δεύτερο κύμα ήταν πολύ πιο ισχυρό και σε διάρκεια και σε ένταση και σε μεταδοτικότητα. Με αποτέλεσμα”, συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας, “σε πολλές περιπτώσεις οι καθολικές απαγορεύσεις να έχουν πέσει έξω. Δεν είναι τυχαίο ότι όπου εφαρμόστηκαν τα lockdown στην Ευρώπη και αλλού, είχαν έναν πολύ αργό χρόνο για να αναδείξουν τα αποτελέσματά τους”.

Και στα καθ’ ημάς, “κι εμείς έχουμε μια καθυστέρηση στο να φανεί η μείωση των κρουσμάτων -είναι εμφανής η επιπεδοποίηση των κρουσμάτων αλλά όχι η μείωση-, ενώ στους θανάτους έχουμε μια χρονική υστέρηση περίπου 15 ημερών”, ανέφερε με την πρόσθετη παρατήρηση ότι τα κρούσματα είναι σε συνάρτηση του αριθμού των τεστ (περίπου 30.000 ημερησίως σήμερα). Με τη νέα τεχνολογία και κάνοντας χρήση των γρήγορων τεστ ο υπουργός Επικρατείας γνωστοποίησε ότι θα αναπτυχθεί “ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, που θα είναι τεστάρισμα του γενικού πληθυσμού, για να έχουμε πραγματική εικόνα του πόσο έχει διεισδύσει (ο ιός)”.

Αναφορικά με τον προγραμματισμό των επόμενων εβδομάδων, “εφόσον υπάρξει συνέχιση του φαινομένου δεν θα μπορέσουμε να έχουμε καθολική άρση των μέτρων στις 30 Νοεμβρίου, η ελπίδα μας ήταν ότι θα είχε φανεί το αποτύπωμα των μέτρων καθολικής απαγόρευσης αρκετά νωρίτερα για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την κοινωνία και την αγορά”, εξήγησε και πρόσθεσε: “Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια πιο μεγάλη ανάλυση των επίκαιρων δεδομένων, φαίνεται όμως ότι λιανεμπόριο και εστίαση πηγαίνουν για κάπως αργότερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό”.

Σε σχέση με τις εφεδρείες σε κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, ο Γ. Γεραπετρίτης μίλησε για “τον υπερ-φιλόδοξο στόχο που είχαμε θέσει, να φθάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 1.200 κλίνες ΜΕΘ ανάλογα με τον πληθυσμό μας (και ο οποίος) έχει ήδη επιτευχθεί, έχουμε περίπου 1.220 κλίνες σήμερα”.

Ταυτόχρονα και “κάνοντας εκ των υστέρων αυτοκριτική”, όπως είπε, “θα ήταν ίσως σκόπιμο τα μέτρα ειδικά για ορισμένες γεωγραφικές περιοχές, όπως η Βόρεια Ελλάδα, να είχαν παρθεί κατά τι νωρίτερα, από την άλλη η εκθετική αύξηση του φαινομένου δεν μπορούσε να προβλεφθεί ούτε από τους υγειονομικούς. Σε διάστημα πολύ λίγων ημερών είχαμε μια εκθετική αύξηση κατά βάση ανεξήγητη, δεν μπορούσε να βρεθεί η πηγή της υπερμετάδοσης”, εξήγησε επίσης.

Πάντως με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου πρόληψης των μεταδοτικών ασθενειών, που δημοσιεύονται κάθε Πέμπτη, “η Ελλάδα είναι, σχεδόν, η μόνη χώρα, ένα μεγάλο μέρος της οποίας εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός της κόκκινης κατηγορίας. Σε ό,τι αφορά την κατάταξη με βάση τα κατά κεφαλήν κρούσματα, είμαστε στην 33η θέση από 36 χώρες της Ευρώπης. Στους θανάτους είμαστε στην 30ή θέση, μακάρι να μπορούσαμε να μην είχαμε ούτε ένα θάνατο ούτε ένα κρούσμα…”, τόνισε ακόμη.

Για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας χαρακτήρισε “ηρωική” την προσπάθεια, όχι μόνο των γιατρών και των νοσηλευτών του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Απαντώντας δε, στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η επίταξη του ιδιωτικού τομέα θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας επιχειρηματολόγησε λέγοντας τα εξής: “Η επίταξη υποδομών και υπηρεσιών είναι μια πράξη που γίνεται ως τελευταίο καταφύγιο, αυτό προβλέπεται και στο Σύνταγμα και στο νόμο. Η επίταξη ενέχει ένα πολύ μεγάλο κόστος για το ελληνικό Δημόσιο, δεν είναι δήμευση. Ορθότατα η κυβέρνηση δεν προέβη σε επίταξη εδώ και πολύ καιρό, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε την επίταξη ήδη από τον περασμένο Απρίλιο. Αν αυτό είχε συμβεί, σήμερα δεν θα υπήρχαν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τις ευάλωτες κατηγορίες (…) Αν χρειαστεί θα επιτάξουμε όσες είναι αναγκαίες, ούτε μία παραπάνω”.

Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Χαλκιδικής – Ευθύνες στη διοίκηση από το Σωματείο Εργαζομένων

Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου Χαλκιδικής εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης ως προς τη διαχείριση της πανδημίας.

Το Σωματείο αναφέρει:

«Οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής είναι σε απόγνωση. Όπως είναι γνωστό ο νομός Χαλκιδικής έχει ένα και μοναδικό Νοσοκομείο το οποίο εφημερεύει καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στο Νομό επίσης δεν υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές οι οποίες θα μπορούσαν να συνδράμουν στην δύσκολη αυτή που ζει ο τόπος.

  1. Όλες οι κλινικές του Νοσοκομείου έχουν συγχωνευτεί στον πρώτο όροφο του Νοσοκομείου παθολογική, χειρουργική, ορθοπεδική, ουρολογική με μειωμένο προσωπικό.
  2. Χειρουργείο – Αναισθησιολογικό αποδυναμωμένα.
  3. Εξωτερικά Ιατρεία–Τ.Ε.Π.–Ιατρείο COVID 19 αποδεκατισμένα.
  4. Έχουν αναπτυχθεί δύο κλινικές COVID 19 και προσεχώς και τρίτη κλινική με σύνολο κλινών περί τις 100.
  5. Πέρα της Μ.Ε.Θ. πέντε κρεβατιών αναπτύσσεται και δεύτερη Μ.Ε.Θ.

Για να λειτουργήσουν όλα τα παραπάνω χρειάζεται το Νοσοκομείο άμεση ενίσχυση με Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό και ειδικά για τις Μ.Ε.Θ. εξειδικευμένο.

Αυτό μπορεί να γίνει με μετακίνηση από τα Κ.Υ. του νομού είτε με άμεσες προσλήψεις.

Εκφράζοντας τις ανησυχία μας στον Διοικητή του Νοσοκομείου, πως μπορεί να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι παραπάνω κλινικές με το υπάρχον προσωπικό το οποίο έχει ήδη ξεπεράσει τις αντοχές του, ιδού η απάντηση Διοικητή Νοσοκομείου σε νοσηλευτικό προσωπικό που μοχθεί νυχθημερόν προσφέροντας και παρέχοντας με αυτοθυσία υπηρεσίες υγείας στους συμπολίτες μας. “Όποιος δεν μπορεί να παραιτηθεί”.

Εδώ ερχόμαστε να απαντήσουμε κι εμείς όποιος δεν μπορεί να διοικήσει και να οργανώσει παραιτείται για να αναλάβει κάποιος που έχει σχέση με διοίκηση μονάδων υγείας.

Επειδή δεν θέλουμε να είμαστε αναλώσιμοι εν μέσω πανδημίας και θέλουμε να είμαστε όλοι παρόντες κάνουμε την εξής ερώτηση.

Χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό ποιος θα νοσηλεύσει τους ασθενείς με COVID 19 ή άλλες παθήσεις όταν αυτοί νοσήσουν;;;;

Αρκετοί από το προσωπικό ήδη νοσούν.

Καλούμε την τοπική αυτοδιοίκηση, τα πολιτικά κόμματα με τους εκπροσώπους τους, τους επαγγελματικούς φορείς του νομού όπως αναλάβουν τάχιστα πρωτοβουλία για την άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου με Ιατρικό- Νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό έτσι ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υγεία των του νομού καθώς και των εργαζομένων του Νοσοκομείου. Που ήταν η πολιτεία το διάστημα της ύφεσης της πανδημίας;

Γιατί δεν υπήρχε οργάνωση όλο αυτό το διάστημα ενώ γνώριζαν ότι το φθινόπωρο θα έχουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας; Η κατάσταση είναι κρισιμότατη!!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ!!!”.

Χαλκιδική: Σύλληψη δύο ανδρών που λειτουργούσαν επιχείρηση παραβιάζοντας τα μέτρα της πανδημίας

Συνελήφθησαν χθες, 20 Νοεμβρίου 2020, το μεσημέρι σε περιοχή της Χαλκιδικής από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καλλικράτειας, δύο ημεδαποί άνδρες, καθώς διαπιστώθηκε να λειτουργούν επιχείρηση ιδιοκτησίας τους, παραβιάζοντας τα μέτρα για τον περιορισμό και την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Σε βάρος τους βεβαιώθηκαν και τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.

Βατόπουλος: Υπάρχει μια αργή αλλά σταθερή επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων

“Υπάρχει μία τάση επιπέδωσης της καμπύλης, τα κρούσματα δεν φαίνεται να αυξάνονται άλλο. Αυτό γίνεται πολύ αργά στο lockdown, εμείς το περιμέναμε λίγο νωρίτερα και ελπίζω να έχουμε φτάσει στην κορυφή και να αρχίσουν σιγά – σιγά τα κρούσματα να ελαττώνονται”, είπε μιλώντας στο “ΘΕΜΑ 104,6”, ο καθηγητής μικροβιολογίας της σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ. Βατόπουλος.

Για την αντίδραση του κόσμου στο νέο καθολικό απαγορευτικό., ο ίδιος τόνισε ότι “η αίσθηση είναι ότι ο κόσμος δεν το έχει πάρει τόσο στα σοβαρά όσο το είχε πάρει τον Μάρτιο. Θα έπρεπε από τη δεύτερη εβδομάδα να έχουν αρχίσει να ελαττώνονται τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, που είναι τρεις εβδομάδες τώρα. Τελειώνει η τρίτη εβδομάδα και ίσα που βλέπουμε μία κάμψη. Ελπίζω αυτό το πράγμα να συνεχιστεί και να μη χρειαστεί να συζητάμε ξανά για Κίνες”.

Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι “είναι λίγο πιο χαλαρό το δεύτερο lockdown, αυτό είναι αντικειμενικό. Πρέπει να δούμε πως θα πάει η Δευτέρα και η Τρίτη για να δούμε από εκεί και πέρα τι πρέπει να γίνει. Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν πρέπει να χαλαρώνουμε. Ανά πάσα στιγμή μπορεί αυτό να ξεφύγει ξανά”.

Τέλος, ο ίδιος υπογράμμισε ότι το “βασικό είναι να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι το πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί ανά πάσα στιγμή. θα πρέπει για το επόμενο διάστημα να είμαστε πειθαρχημένοι και να πειστούμε ότι πρέπει όλοι μαζί να υιοθετήσουμε την καινούρια, περίεργη συμπεριφορά ώστε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα”.

ΥΠ. Μεταφορών: Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για ΣΒΑΚ και μικροκινητικότητα – Κανόνες και πρόστιμα για τα οχήματα μικροκινητικότητας

Κανόνες κυκλοφορίας και πρόστιμα έρχονται για τα οχήματα μικροκινητικότητας -(ηλεκτρικά πατίνια, τροχοπέδιλα/rollers, τροχοσανίδες/skate boards, αυτοεξισορροπούμενα οχήματα- όπως Segway), με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών “Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα- Μικροκινητικότητα- Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών” που τέθηκε χθες βράδυ, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, σε δημόσια διαβούλευση.

Επίσης, με το σχέδιο νόμου θεσπίζεται το πλαίσιο κατάρτισης των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Πιο αναλυτικά,

– Με τη θεσμοθέτηση των ΣΒΑΚ, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) θα καταρτίζουν σχέδια για την ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον κινητικότητα των πολιτών, με υποχρεωτική εφαρμογή στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού, με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων και στο σύνολο των ΟΤΑ Β΄ βαθμού. Σκοπός είναι να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των αστικών μεταφορών στην περιοχή ευθύνης τους, με την υλοποίηση έργων που θα αποσκοπούν σε: βελτίωση της οδικής ασφάλειας, προώθηση της μικροκινητικότητας, διευκόλυνση της ηλεκτροκίνησης, ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μετακίνησης, αποτελεσματικά δημόσια συστήματα μεταφορών.

– Στο δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου, εισάγονται συνολικές ρυθμίσεις για την προώθηση της μικροκινητικότητας, όπως ο ορισμός των οχημάτων που ανήκουν στην κατηγορία των Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΕΠΗΟ), θέσπιση κανόνων για την κυκλοφορία τους, ρύθμιση θεμάτων αναφορικά με τον εξοπλισμό τους, τα απαραίτητα έγγραφα του χρήστη καθώς και τις προδιαγραφές κατασκευής τους, τη διάθεσή τους στην αγορά και τη δυνατότητα παροχής προς κοινόχρηστη χρήση τους.

Ειδικότερα, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τους κανόνες κυκλοφορίας για τα οχήματα μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά πατίνια, τροχοπέδιλα/rollers, τροχοσανίδες/skate boards, αυτοεξισορροπούμενα οχήματα -όπως Segway).

Εισάγονται ρυθμίσεις για τη κυκλοφορία τους στη βάση αξιολόγησης και συγκριτικής μελέτης άλλων χωρών, με βάση την ταχύτητα που αναπτύσσουν:

* Τα οχήματα που αναπτύσσουν μικρή ταχύτητα (έως 6 χλμ./ώρα), παραπλήσια δηλαδή με την ταχύτητα του πεζού, κυκλοφορούν όπου και όπως κυκλοφορούν οι πεζοί.

* Τα ΕΠΗΟ που αναπτύσσουν ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα, λογίζονται ως ποδήλατα και κυκλοφορούν όπου επιτρέπονται τα ποδήλατα.

* Απαγορεύεται για λόγους οδικής ασφάλειας, η κυκλοφορία αυτών των οχημάτων, σε οδούς όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες (άνω των 50 χλμ./ώρα).

* Ρυθμίζονται ζητήματα προδιαγραφών και ασφαλούς χρήσης αυτών των οχημάτων με έμφαση στον υποχρεωτικό εξοπλισμό που πρέπει να φέρουν τα ΕΠΗΟ κατ’ αντιστοιχία με τα ποδήλατα (φρένα, φώτα, ηχητική προειδοποίηση)

* Περιγράφονται οι υποχρεώσεις του χρήστη των οχημάτων. Ενδεικτικά, οι οδηγοί των ποδηλάτων και των ΕΠΗΟ πρέπει υποχρεωτικά να φορούν εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεμένο. Κατά τη νύκτα, οι οδηγοί των ποδηλάτων και των ΕΠΗΟ υποχρεούνται να φορούν ορατό αντανακλαστικό εξοπλισμό ορατό. Επίσης, οι οδηγοί των ποδηλάτων που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 12 ετών και κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων θα πρέπει να συνοδεύονται από άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 16 ετών.

Πρόστιμα, ωστόσο, επιβάλλονται στους παραβάτες οδηγούς των ΕΠΗΟ που αναπτύσσουν μεγαλύτερη ταχύτητα. Όποιος οδηγός υπερβαίνει την ταχύτητα έως 25 χλμ/ώρα τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο σαράντα (40) ευρώ και σε όποιον το θέτει σε κυκλοφορία επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατό (100) ευρώ ενώ ο οδηγός ΕΠΗΟ που υπερβαίνει την ταχύτητα 35 χλμ/ώρα και όποιος το θέτει σε κυκλοφορία τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατό (100) και διακοσίων (200) ευρώ, αντίστοιχα. Επιπλέον, όποιος οδηγεί ΕΠΗΟ κυκλοφορεί σε οδούς όπου αναπτύσσονται ταχύτητες άνω των 50χλμ/ώρα τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80) ευρώ.

– Στο τρίτο μέρος του σχεδίου νόμου ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η Οδηγία 2018/645 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Απρίλιου 2018, με την οποία εισάγονται ρυθμίσεις για τους επαγγελματίες οδηγούς στα πλαίσια ενιαίας ρύθμισης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης των διαδικασιών που διέπουν τις άδειες οδήγησης.

– Τέλος, στο τέταρτο μέρος του σχεδίου νόμου εισάγονται ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ειδικότερα, απλοποιείται η διαδικασία αντικατάστασης των αδειών για λόγους φθοράς/κλοπής/απώλειας/ανανέωσης, επιτρέποντας στον πολίτη να διεκπεραιώνει μόνος του όλη τη διαδικασία από τον υπολογιστή ή το κινητό του. Εισάγονται διατάξεις για τη διευκόλυνση της διαδικασίας μεταβίβασης του οχήματός καθώς αίρεται αυτοδίκαια η παρακράτηση μετά την παρέλευση 7 ετών, χωρίς να υπάρχει πλέον η υποχρέωση του πολίτη να μεταβεί στις διευθύνσεις περιφερειών για να διευθετήσει το ζήτημα. Κατάργηση των συμβεβλημένων ιατρών στο πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης αδειών οδήγησης.

Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την 4/12/2020 και ώρα 18.00

Π. Μόσχος: Να επιτραπεί στις λαϊκές αγορές η πώληση λουλουδιών και ειδών ένδυσης

Να γίνει άμεσα η άρση των μέτρων για το βιομηχανικό και ανθοπαραγωγικό κομμάτι των λαϊκών αγοριών ζητάει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών Παντελής Μόσχος.

Σημειώνεται ότι προχθές η ομοσπονδία έστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και προς την Επιστημονική Επιτροπή Καταπολέμησης του Κορονοϊού, με κοινοποίηση στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη.

Στη σημερινή ανάρτησή του ο κ. Μόσχος απευθύνεται στους καταναλωτές αναφέροντας αναλυτικά τα εξής:

«Αγαπητοί καταναλωτές,

στις Λαϊκές Αγορές της γειτονιάς σας που βρίσκονται κοντά σας 90 χρόνια, μπορεί να βρει κάποιος τα πιο ποιοτικά, τα πιο φρέσκα και με τις καλύτερες τιμές ελληνικά προϊόντα, κατευθείαν από το χωράφι του παραγωγού.

Φρέσκα Φρούτα, λαχανικά, αυγά, μέλι, ελιές, είδη αλιείας, όσπρια, ξηρούς καρπούς λουλούδια από τους ανθοπαραγωγούς που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται ανεπανόρθωτα, αλλά και είδη ένδυσης μπορεί να βρει κάποιος στους ανοικτούς χώρους που λειτουργούν οι Λαϊκές Αγορές που βάσει ερευνών η μεταδοτικότητα του ιού κυμαίνεται από 0% έως 5%.

Ανοικτοί χώροι που κρατούνται οι αποστάσεις και τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) όμως η πώληση λουλουδιών και των ειδών ένδυσης απαγορεύεται, ενώ την ίδια στιγμή τα προϊόντα αυτά πωλούνται στα σούπερ μάρκετ που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους και η μετάδοση του ιού σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους είναι 86%.

Επομένως, κρίνεται απαραίτητη και επιβάλλεται να γίνει άμεσα η άρση των μέτρων για το βιομηχανικό και ανθοπαραγωγικό κομμάτι των Λαϊκών Αγορών αφού έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα και ταλανίζονται για μία ακόμη φορά».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Α.Καρ./ in.gr /ΘΕΜΑ 104,6

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα