Ελλάδα

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου: Ψάχνουν λύση για το Πάσχα

Τι ζητά η Εκκλησία.

Parallaxi
συνάντηση-μητσοτάκη-ιερώνυμου-ψάχν-466821
Parallaxi

Λύση που θα ικανοποιεί την πλευρά της Εκκλησίας και παράλληλα δεν θα κρίνεται απαγορευτική απ’ την επιτροπή επιστημόνων για την πανδημία αναζητούν τις τελευταίες ημέρες, καθώς πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα και η κορύφωση της εκκλησιαστικής παράδοσης για το Πάσχα.

Φέτος βέβαια η συγκυρία είναι πολύ χειρότερη από πέρυσι, αφού σπάνε το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ σε διασωληνωμένους (847 σήμερα) και η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική, με περίπου 5.500 ασθενείς με κορονοϊό.

Παρολ’ αυτά, κι ενώ όλο και απομακρύνεται το σενάριο της άρσης απαγόρευσης για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, η κυβέρνηση συζητά τη λειτουργία των ναών τις ημέρες του Πάσχα για να δώσει στον κόσμο μια ψευδαίσθηση ελευθερίας και να ικανοποιήσει το αίτημα της Εκκλησίας.

Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, με αντικείμενο τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων, όπως αναφέρει το Μαξίμου.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.

Τι ζητά η Εκκλησία

Είναι σαφές ότι τις τελευταίες ημέρες εντείνεται η πίεση της Εκκλησίας προς την κυβέρνηση, όπως είχε γίνει και τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Ήδη η Ιερά Σύνοδος είχε καταθέσει την πρότασή της στην κυβέρνηση (με σχετική επιστολή), ζητώντας να ισχύσει ανάλογο καθεστώς με τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια. Επιθυμεί, δηλαδή, οι εκκλησίες να είναι ανοιχτές με παρουσία μεγαλύτερου αριθμού ατόμων (ένας πιστός ανά 15 τ.μ.), ενώ το ανώτατο όριο στους μεγάλους ναούς να είναι 100 άτομα (πάντα με χρήση της μάσκας).

Παράλληλα, έχει προτείνει τη διενέργεια πολλαπλών λειτουργιών ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός μεταξύ των πιστών, καθώς και να υπάρχει η δυνατότητα παρουσίας κόσμου και στους εξωτερικούς χώρους των ναών, με τις προβλεπόμενες αποστάσεις. Μάλιστα, στη σχετική επιστολή έχει ζητήσει να γίνουν υπαίθριες ακολουθίες, καθώς και η Ανάσταση στους αύλειους χώρους των ναών.

Με δεδομένο ότι υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ, η Εκκλησία έχει προτείνει και την αλλαγή του ωραρίου καθώς οι ακολουθίες της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής επεκτείνονται μέχρι τις 11 και 12 το βράδυ, αλλά και η Ανάσταση μετά τις 12. Όσον αφορά στην περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή η Ιερά Σύνοδος ζήτησε να γίνει περιφορά μόνο πέριξ του ναού και όχι σε γύρω δρόμους.

Πληροφορίες: efsyn.gr

Διαβάστε επίσης

Παγώνη: Τι διαφορετικό θα έχει το φετινό Πάσχα – Πρέπει γρηγορότερα να ανοίξει η εστίαση

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα