Διεθνή

Συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία του ο ιός

Στα κόκκινα η Ινδία και το Ισραήλ

Parallaxi
συνεχίζει-ακάθεκτη-την-πορεία-του-ο-ιό-670925
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

7 εκατομμύρια κρούσματα και 111.000 νεκροί στην Ινδία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 στην Ινδία αυξήθηκε κατά 63.509 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 7,24 εκατομμύρια, κατά νεότερα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Το ίδιο διάστημα, ακόμη 730 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη γιγαντιαία ασιατική χώρα να φθάνει τους 110.586 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον κορονοϊό στην Ινδία ξεπέρασε τα επτά εκατομμύρια την Κυριακή, καθώς στη χώρα εντοπίστηκαν ένα εκατομμύριο περιπτώσεις μέσα σε δεκατρείς ημέρες. Στη χώρα καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων στην υφήλιο, πίσω από τις ΗΠΑ, που πλησιάζουν τα οκτώ εκατομμύρια.

13.305 κρούσματα και 386 νέοι θάνατοι στην Αργεντινή

Ακόμη 13.305 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 επιβεβαιώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες στην Αργεντινή, με το σύνολο των περιπτώσεων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τις 917.035, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, καταγράφηκαν άλλοι 386 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει τους 24.572 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ανέρχεται σε 4.294.

Από τα νέα κρούσματα, 4.666 εντοπίστηκαν στην επαρχία Μπουένος Άιρες, η οποία με συνολικά 475.319 μολύνσεις παραμένει αυτή που πλήττεται περισσότερο, με τις τοπικές αρχές ωστόσο να μιλούν για «σημαντική» μείωση των μολύνσεων και «υποσχόμενη» τάση.

20 κρούσματα σε 24 ώρες στην Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 20 νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έξι περιπτώσεων εντόπιας μετάδοσης και 14 «εισαγόμενων», κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια. Και τα έξι κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα εντοπίστηκαν στην επαρχία Σαντόνγκ, όπου υπάγεται διοικητικά η πόλη Τσινγκντάο.

Στην Τσινγκντάο βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία μαζικών τεστ μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε θωρακολογικό νοσοκομείο αναφοράς για ασθενείς με τον κορονοϊό.

Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Επτά ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 241 άνθρωποι, οι τέσσερις εξ αυτών σε σοβαρή κατάσταση, κατά την ίδια πηγή.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 85.611 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.

13.305 κρούσματα και 386 νέοι θάνατοι στην Αργεντινή

Ακόμη 13.305 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 επιβεβαιώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες στην Αργεντινή, με το σύνολο των περιπτώσεων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τις 917.035, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, καταγράφηκαν άλλοι 386 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει τους 24.572 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ανέρχεται σε 4.294.

Από τα νέα κρούσματα, 4.666 εντοπίστηκαν στην επαρχία Μπουένος Άιρες, η οποία με συνολικά 475.319 μολύνσεις παραμένει αυτή που πλήττεται περισσότερο, με τις τοπικές αρχές ωστόσο να μιλούν για «σημαντική» μείωση των μολύνσεων και «υποσχόμενη» τάση.

5.132 κρούσματα και 40 θάνατοι στην Γερμανία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 5.132 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 334.585, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους. Παράλληλα ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού έφθασε τους 9.677 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, καθώς άλλοι 40 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, κατά την ίδια πηγή.

Ισραήλ: Οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 2.050, τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό πλησιάζουν τα 300.000

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 2.621 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων να ανέρχεται πλέον σε 296.652.

Το ίδιο διάστημα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού έφθασε τους 2.055 νεκρούς, καθώς άλλοι 34 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκε σε 807 από 822 από το σύνολο των 1.462 ανθρώπων που βρίσκονται σε νοσοκομεία. Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σε 48.784, στο χαμηλότερο επίπεδο από τη 18η Σεπτεμβρίου, όταν επιβλήθηκε εκ νέου lockdown.

Ακόμη 7.130 ασθενείς κρίθηκε ότι ανέρρωσαν, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν αποθεραπευτεί να φθάνει τους 245.811, σύμφωνα με τα δεδομένα του ισραηλινού υπουργείου Υγείας.

Νωρίτερα χθες, το διυπουργικό συμβούλιο που χειρίζεται την αντιμετώπιση της πανδημίας αποφάσισε ο περιορισμός να παραταθεί ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, σύμφωνα με ανακοινώσεις Τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργείου Υγείας.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα εξεταστούν από την κυβέρνηση της χώρας εντός της εβδομάδας η προσεχής επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και των μικρών επιχειρήσεων, καθώς και η επανάληψη των διεθνών επιβατικών πτήσεων.

Μεξικό: Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ξεπέρασαν τους 84.400, πάνω από 825.000 μολύνσεις

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν άλλα 4.295 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 475 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στο κράτος αυτό των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έχει πλέον φθάσει τους 84.420 νεκρούς, ενώ οι άνθρωποι που έχει επιβεβαιωθεί πως προσβλήθηκαν ανέρχεται σε 825.340, κατά την ίδια πηγή.

Η μεξικανική κυβέρνηση θεωρεί πάντως πως ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος από αυτόν των περιπτώσεων που έχουν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις, δεδομένου ότι ο αριθμός των τεστ που γίνονται είναι συγκριτικά χαμηλός στη χώρα

Νωρίτερα χθες, στελέχη της κυβέρνησης παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου του προέδρου της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ το σχέδιο που καταρτίστηκε για τον εμβολιασμό σχεδόν όλου του πληθυσμού της χώρας εναντίον του κορονοϊού ως τα τέλη του 2021, μετά τη σύναψη συμφωνιών με φαρμακευτικές εταιρείες και το πρόγραμμα COVAX, που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σε παρουσίαση το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ, η μεξικανική κυβέρνηση εξήγησε ότι στόχος είναι να αρχίσουν να διανέμονται δύο από τα τέσσερα διαφορετικά είδη εμβολίων που αναπτύσσονται από τον Δεκέμβριο. Σκοπός είναι, τόνισε ο Εμπράρδ, να εμβολιαστούν πάνω από 116 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 90% του πληθυσμού.

Με βάση τις συμφωνίες που έχουν κλειστεί, η Pfizer (ΗΠΑ) θα διαθέσει στο Μεξικό 34,4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, η AstraZeneca (Βρετανία) 77,4 εκατ. δόσεις και η CanSino (Κίνα) 35 εκατομμύρια δόσεις. Το πρόγραμμα COVAX, που συμπεριλαμβάνει 18 υποψήφια εμβόλια, θα διαθέσει 51,57 εκατ. δόσεις. Τα εμβόλια των CanSino και Pfizer ενδέχεται να είναι διαθέσιμα ακόμη και από τον Δεκέμβριο.

Εξάλλου, οι μεξικανικές αρχές αναμένουν να αρχίσουν σύντομα κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης επτά εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της CanSino και του Sputnik V που αναπτύσσει η Ρωσία.

Ο υπουργός Οικονομικών Αρτούρο Ερέρα διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να δαπανήσει 1,6 δισεκ. δολάρια για την αγορά των εμβολίων, που θα προσφερθούν δωρεάν στους πολίτες.

Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ έχει τονίσει πως τα εμβόλια και τα φάρμακα εναντίον του κορονοϊού θα χορηγηθούν δωρεάν στους πολίτες.

Μοζαμβίκη: Ο υπουργός Υγείας μολύνθηκε από τον κορονοϊό

Ο υπουργός Υγείας της Μοζαμβίκης Αρμίντου Τιάγκου γνωστοποίησε χθες ότι έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό, αλλά διαβεβαίωσε πως αισθάνεται καλά και δεν παρουσιάζει συμπτώματα της νόσου που προκαλεί.

Με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, ο υπουργός ενημέρωσε ότι τεστ στο οποίο υποβλήθηκε έδειξε πως έχει προσβληθεί, αλλά πρόσθεσε «δεν έχω καθόλου συμπτώματα. Είμαι καλά. Έχω μολυνθεί, αλλά δεν νοσώ».

Το υπουργείο Υγείας της Μοζαμβίκης είχε καταγράψει ως χθες Τρίτη 73 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 10.258 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Το προηγούμενο 24ωρο, διαπιστώθηκε ένας θάνατος και επιβεβαιώθηκαν 170 μολύνσεις. 2.301 περιπτώσεις χαρακτηρίζονται ενεργές. 34 άνθρωποι νοσηλεύονται σε απομόνωση στην αφρικανική χώρα.

Κορονοϊός: Δύο ευρωπαίοι επίτροποι σε καραντίνα, μία εβδομάδα έπειτα από ταξίδι στην Αιθιοπία

Ενώνουν τις δυνάμεις τους δήμος Αθηναίων και Klinex για την καθαριότητα των σχολείων 01/10/20 13:27 Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ και ο ευρωπαίος επίτροπος Διαχείρισης κρίσεων και ανθρωπιστικής βοήθειας Γιάνες Λενάρτσιτς ανακοίνωσαν αργά το βράδυ χθες Τρίτη ότι τέθηκαν σε καραντίνα, αφού είχαν επαφή με πρόσωπα που διαγνώστηκε πως έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, μία εβδομάδα έπειτα από επίσκεψή τους στην Αιθιοπία.

«Ενημερώθηκα το απόγευμα ότι μέλος της αντιπροσωπείας που ταξίδεψε μαζί μ’ εμένα και τον Γιάνες Λενάρτσιτς στην Αιθιοπία την περασμένη εβδομάδα διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό», εξήγησε ο Ισπανός, 73 ετών, σε ανάρτηση στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter (@JosepBorrellF).

«Υποβλήθηκα σε τεστ, το οποίο ήταν αρνητικό, μετά την επιστροφή μου την Κυριακή. Έχω τεθεί σε αυτοαπομόνωση όπως προβλέπουν οι κανονισμοί κι αναμένω να υποβληθώ σε δεύτερο τεστ», πρόσθεσε ο Μπορέλ.

Ο Σλοβένος, 52 ετών, ανέφερε, επίσης μέσω Twitter (@JanezLenarcic), ότι «ενημερώθηκε πως ένα μέλος της ομάδας [τ]ου, που δεν συμμετείχε στην αποστολή στην Αιθιοπία στα τέλη της περασμένης εβδομάδας» διαγνώστηκε ότι έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό, προσθέτοντας ότι και αυτός τέθηκε σε απομόνωση εν αναμονή της υποβολής του σε δεύτερο τεστ.

Διαβεβαίωσε ότι δεν έχει «κανένα σύμπτωμα» της COVID-19 και «αισθάνεται καλά». Διευκρίνισε πως «τα μέλη της ομάδας [τ]ου και ο ίδιος υποβλήθηκαν σε εξετάσεις πριν από την επίσκεψη και μετά την επιστροφή στις Βρυξέλλες, τα οποία επέστρεψαν σε αμφότερες τις περιπτώσεις αρνητικά».

Οι βελγικοί κανονισμοί υγειονομικής ασφάλειας προβλέπουν καραντίνα επτά ημερών από τη στιγμή της τελευταίας επαφής με γνωστό κρούσμα.

Μέχρι σήμερα, μόνο ένα από τα 27 μέλη της Κομισιόν, η βουλγάρα επίτροπος Έρευνας Μαρία Γκαμπριέλ, έχει διαγνωστεί ότι μολύνθηκε από τον SARS-CoV-2.

Βρισκόταν σε καραντίνα αφού ήρθε σε επαφή με μέλος της ομάδας της που ασθενεί κι ένα τεστ αποκάλυψε το Σάββατο ότι έχει επίσης προσβληθεί από τον ιό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδρεύει στις Βρυξέλλες, μια από τις πόλεις που έχουν υποστεί τα σκληρότερα πλήγματα από την πανδημία του κορονοϊού στην Ευρώπη, μαζί με τη Μαδρίτη και το Παρίσι.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε τεθεί σε καραντίνα την 5η Οκτωβρίου αφού ήρθε σε επαφή κατά τη διάρκεια συνάντησης μία εβδομάδα νωρίτερα στην Πορτογαλία με πρόσωπο που νοσεί. Αλλά το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε επέστρεψε αρνητικό.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, τέθηκε σε καραντίνα για μία εβδομάδα μετά τον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος στο περιβάλλον του, εξέλιξη που οδήγησε στην αναβολή για μία εβδομάδα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Γαλλία: Βουλευτής επέστρεψε στο κοινοβούλιο έχοντας περάσει ένα μήνα σε κώμα λόγω κορονοϊού

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι Γάλλοι βουλευτές σε συνάδελφό τους ο οποίος επέστρεψε στο κοινοβούλιο έχοντας περάσει ένα μήνα σε κώμα λόγω κορωνοϊού.

Με την άφιξη του Ζακ Λυκ Ραϊτσέρ, οι βουλευτές της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκρότησαν τον συνάδελφό τους, ο οποίος ήταν σε νοσοκομείο για 2,5 μήνες, εκ των οποίων τον ένα σε κρίσιμη κατάσταση. Μετά από μεγάλο διάστημα ανάρρωσης, επέστρεψε στα έδρανα.

Μετά τα χειροκροτήματα προς τιμή του, ο Ραϊτσέρ ανέβηκε στο βήμα για να εκφωνήσει τον λόγο του. «Σας ευχαριστώ, είμαι πολύ συγκινημένος», είπε στους συναδέλφους του αρχικά ο Ραϊτσέρ, ο οποίος εκλέγεται βουλευτής από το 1988 και ανήκει στο κεντροδεξιό κόμμα.

«Πάρα πολλές δυσλειτουργίες εμφανίστηκαν. Είμαι ζωντανός μάρτυρας», τόνισε. «Μπορείτε να δεσμευτείτε ότι δεν θα κλείνετε πια κλίνες ή απαραίτητες υπηρεσίες στα νοσοκομεία;», ρώτησε ο Γάλλος βουλευτής τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζαν Καστέξ.

Βραζιλία: Πάνω από 10.000 κρούσματα μόλυνσης από τον ιό.

Στη Βραζιλία καταγράφηκαν 10.220 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 309 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε χθες Τρίτη το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται σε 150.998 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, ενώ οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί έχουν φθάσει τους 5.113.628, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον πλανήτη, πίσω από τις ΗΠΑ (πάνω από 215.000 νεκροί) και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, πίσω από τις ΗΠΑ (7,8 εκατ. κρούσματα) και την Ινδία (7,1 εκατ. περιπτώσεις).

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα